بادهای خورشیدی، عامل از بین رفتن جو مریخ + ویدئو
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، محققان ناسا اعلام کردهاند مریخ که زمانی اتمسفر داشته، در روزهای نخستین تشکیل منظومه شمسی به وسیله بادهای خورشیدی دچار دگرگونی شده و تبدیل به سیارهای خشک شده است.
بادهای خورشیدی با سرعت حدود یک میلیون مایل در ساعت (تقریبا 1/6 میلیون کیلومتر درساعت) از خورشید جدا میشوند. اما خوشبختانه زمین به وسیله میدان مغناطیسیاش در مقابل این بادها مصون میماند. اگرچه مریخ هم دارای میدان مغناطیسی بود، میلیاردها سال پیش در اثر سرد شدن، آن را از دست داد و باعث شد یونهای موجود در اتمسفرش تا حدود زیادی از آن جدا شوند.
دانشمندان به کمک کاوشگر ماون (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) که از سال ۲۰۱۴ در مدار مریخ قرار دارد، دلیل این امر را فهمیدند. این کاوشگر برای رسیدن به مریخ بیش از۱۰ ماه در فضا سفر کرده است. ماون به عنوان دهمین کاوشگر ناسا در مریخ، اقدام به بررسی اتمسفر این سیاره کرده است.
سال گذشته نتایج این تحقیق تاثیر مستقیم یک توفان خورشیدی را بر اتمسفر مریخ نشان داد. بر پایه این مشاهدات، بادهای خورشیدی به گازهای قسمت فوقانی جو مریخ انرژی میدهند و آنها را در فضا- احتمالا خارج از منظومه شمسی - رها میکنند.
اندازهگیریها همچنین اطلاعاتی در مورد گازهایی شامل اکسیژن، هیدروژن، و دیاکسید کربن که از اتمسفر مریخ خارج میشوند، به دست داده است. همه این گازها برای حیات ضروری هستند.
تا آنجا که میدانیم مریخ زمانی احتمالا محلی مناسب برای حیات بوده است. محققان ناسا بر این عقیدهاند که حدود 4/3 میلیارد سال قبل اقیانوسهایی عمیق با حجم آبی بیش از اقیانوس منجمد شمالی روی مریخ وجود داشتهاند.
بروس جکاسکی، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه کلرادو، در اینباره میگوید: «تنها سوالی که ما واقعا به دنبال پاسخی برای آن هستیم این است که آیا آب و هوای مریخ در اثر خارج شدن گازها یا فرآیندهای دیگر تغییر کرده است؟ با اندازهگیری مقدار گازی که به فضا وارد شده میتوان گفت آیا این یک فرآیند مهم و تاثیرگذار بوده است یا نه».
این تحقیق نشان میدهد که اقیانوسهای روی مریخ به دلیل نازک شدن اتمسفر آن به تدریج تبخیر و سپس به آرامی به فضا وارد شدهاند. این تحقیق به دانشمندان کمک خواهد کرد درک بهتری از روند خشک شدن مریخ داشته باشند.
دانلود فایل صوتی
انتهای پیام/