دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 ارديبهشت 1399 - 10:50

افغانی ها برای افطار چه می خورند؟ + رسوم مردم افغان در ماه رمضان

از ماه مبارك رمضان در افغانستان به مانند ساير كشورهاي اسلامي، به گرمي استقبال مي شود، روزه داران در اين ماه بيشتر به خواندن قرآن، عبادت در مسجد و شب زنده داري بويژه شب هاي قدر مي پردازند.
کد خبر : 488129
414967.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، به دلیل اهمیت این ماه در بین مردم مسلمان افغانستان دولت این کشور با تعیین زمان حلول ماه مبارک رمضان و پاسداشت این روز، همه ساله اول این ماه را تعطیل اعلام ‏رسمی اعلام می‌کند، در افغانستان بر خلاف سایر کشورهای اسلامی، نرخ مواد غذایی در این ماه کاهش می یابد و حداقل تغییر نمی‌کند.


براساس آمار در افغانستان ۹۹ درصد مردم مسلمان هستند که از این تعداد ۷۴ درصد پیرو مذهب حنفی و ۲۵ درصد شیعه و بقیه ‏پیروان سایر مذاهب هستند. ‏


در ماه مبارک رمضان تلاوت قرآن و ذکر مناقب رسول اکرم(ص) و اهل بیت ایشان جایگاه ویژه‌ای دارد، اعتقادات خاص مردم به احکام و مسایل اسلامی درماه رمضان جلوه‌ ویژه‌ای دارد و همین اعتقاد به ارزش‌ها سبب شده ‌است که در ‏مقابل تهاجم فرهنگی بیگانه و به‌خصوص غرب مقاومت کنند.‏


افطار


جمعیت كثیری از مردم افغانستان روزهای آخر ماه شعبان را روز گرفته و خود را برای نشستن بر سر سفره مهمانی خدا آماده می كنند و در این ماه «قابلی» و «بولانی» از غذاهای جدانشدنی آنان است.
قابلی یك نوع غذا مانند چلوگوشت است كه به آن، «خلال هویج»، «كشمكش» و «زیره سیاه»، افزوده می شود و این یكی از غذاهای اشرافی مردم افغانستان است و تقریبا بر سر سفره تمامی روزه داران افغان مشاهده می شود.


در افغانستان هم مانند ایران مردم از غذاهای خاصی در سفره های افطار استفاده می‌کنند، سفره‌ها در ماه رمضان اندکی رنگین‌تر از سابق می‌شود، چاشنی سفره حتی در خانواده‌های فقیر ‏در این ماه ترک نمی‌شود و استفاده از ترشی خاص افغانی که «چتنی» نام دارد بسیار مرسوم است، خرما به‌دلیل ارزش غذایی بالا و زولبیا که مردم افغانستان به آن«جلبی» می گویند طرفداران زیادی در این ماه دارد. ‏



کودکان و نوجوانان هنگام اذان مغرب در کوچه ها و جاده های کابل خرما، حلوا با نان داغ و بولانی «نوعی نان ویژه افغانستان که با سبزی و روغن» درست می شود، میان عابران توزیع می کنند.
در برخی از مناطق نیز، سفره‌های بزرگی پهن میشود تا روزه ‌داران افطار کنند.


«بولانی» نوعی نان افغانستانی است که با تهیه چند نوع سبزی و روغن آماده می شود. ۹۵ درصد کابلی ها سر سفره افطاری خود بولانی دارند.



دهل نوازی
یکی از آداب دیگر مردم افغانستان در ماه مبارک رمضان، نواختن دهل هنگام سحری است. شماری از افراد برای بیدار کردن مردم برای سحری دهل می نوازند. سنت نواختن دهل پشت در خانه مردم و گرفتن عیدی در روز عید سعید فطر هم یکی از سنت های رایج در افغانستان است.


اعمال عبادی


مساجد افغانستان در ماه مبارک رمضان شاهد حضور پر رنگ مردم است، شیعیان و اهل سنت افغانستان هر کدام آداب ‏و رسوم خاص خودشان را در این ماه انجام می‌دهند، در هنگام اذان مغرب نمازگزاران با خود افطاری به مسجد می‌برند و پس از خواندن نمازمغرب و عشا افطار می‌کنند به خانه می‌آیند و شام می‌خورند. ‏


تلاوت و ختم قرآن کریم از مهم‌ترین آدابی است که مردم افغانستان در ماه مبارک رمضان به آن توجه ویژه‌ای دارند، افطاری دادن به فقرا و کمک به آنها در بین مردم افغانستان مرسوم است و اغلب مساجد این کشور در شب‌های ماه مبارک افطاری می‌دهند.


اعمال ویژه شب‌های قدر در مسجدها، تکایا و مکان‌های مذهبی دیگر برگزار می‌شود و مسلمانان افغانستان با احیا این شب‌ها از خداوند عاقبت بخیری و آمرزش گناهان خود را طلب می‌کنند.



عید فطر


مردم افغانستان هم مانند مردم ایران هفته آخر این ماه را برای حمایت از مردم فلسطین به خیابان‌ها می‌روند.
عید فطر که عید اصلی و بزرگ مردم افغانستان است و گرامی داشت این روز بزرگ توسط مردم این کشور بسیار دیدنی است، نماز عید فطر نیز در مساجد جامع،‌ خیابان‌های اصلی و فضاهای باز با شکوه خاصی برگزار می‌شود و مردم گروه گروه ‏در نماز عید فطر شرکت می‌کنند و اعتقاد دارند که این نماز مکمل روزه‌هایشان است. ‏


فطریه
بر اساس رسوم مردم افغانستان، در شب آخر رمضان خانواده‌ها تا فطریه را پرداخت نکنند و یا آن کنار نگذارند، افطار نمی‌کنند.
در روزهای آخر ماه مبارک رمضان خانواده‌ها به منظور خرید به بازارها می‌روند به همین دلیل بازارها رونق خاصی دارند، عید فطر در افغانستان سه روز است، مردم معمولاً با شیرینی‌های محلی و خشکبار از میهمانان خود ‏پذیرایی می‌کنند، دید و بازدید در عید فطر معمولا بیشتر از هر عید دیگری در افغانستان مرسوم است.


 


انتهای پیام/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب