دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دانشگاه آزاد علیه کرونا ۷۴/ فهیمی‌نجم در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

قرنطینه فرصتی برای خلوت و انس بیشتر با پروردگار

رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی گفت: دانشگاهیان باید بدانند که قرنطینه خانگی نه‌تنها محدودیت نیست بلکه در ماه رمضان فرصتی عجیب و استثنایی برای رسیدن به فضای معنوی مطلوب است.
کد خبر : 486357
85876595144514024231429436966.jpg

طاهره فهیمی‌نجم در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه در مکتب عرفان بهترین زمان برای درد دل کردن و رسیدن به ساحت مقدس معشوق، زمان تنهایی و خلوت است، اظهار کرد: زمانی که آدمی خود را از هر آنچه غیرخداست جدا سازد و هیچ چیزی جز خدا چشم و گوش وی را پر نکند، به معشوق معشوق خود رسیده است؛ این روزهایی که قدم بر آن نهاده‌ایم از باب فیزیکی شبیه همان خلوت‌های عارفانه است که اگر بعد معنوی آن را هم بسازیم همه خانه‌های شهر، حرم خواهد شد.



وی افزود: رمضان فرصت کوتاهی است که دل را به حرم تبدیل کنیم و از صاحب عزیز این حرم استمداد و کمک بطلبیم تا ان‌شاءالله ویروس کرونا، این بلای عظیم جهانی از عالم بشریت پاک شود؛ دانشگاهیان باید بدانند که قرنطینه خانگی نه‌تنها محدودیت نیست بلکه در ماه رمضان فرصتی عجیب و استثنایی برای رسیدن به فضای معنوی مطلوب است و به‌نوعی قرنطینه فرصتی برای خلوت و انس بیشتر با پروردگار محسوب می‌شود.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با بیان اینکه این روزها با شیوع بیماری کووید-۱۹ و با تعطیلی دانشگاه‌ها، همه خانه‌ها تبدیل به دانشگاه شده است، گفت: دانشگاه، حرمت دارد و به‌نوعی حرم است و ما اکنون این همه حرم را در خانه داریم. بیاییم با هم در باب رمضان بخوانیم و بیاموزیم و بنگاریم. اصلا رمضان چیست؟ در دیگر ادیان چه تعریفی دارد؟ رمضان به چه کار ما می‌آید؟ و هزاران چرای دیگر که می‌تواند به بهبود زندگی کمک کند؛ متاسفانه برخی از جوانان نسبت به روزه‌داری بی‌اهمیت شده‌اند و ما گاهی در دانشگاه می‌دیدیم که این عزیزان هیچ تصویری از رمضان و روزه‌داری در ذهن ندارند و این فریضه مهم الهی را کنار می‌گذارند اما همین جوان دانشجو وقتی متوجه می‌شود که روزه‌داری فقط مختص اسلام نیست و با تحقیق و تفحص در دیگر ادیان به اهمیت آن پی می‌برد، خودش الگوی روزه‌داری می‌شود.
فهیمی‌نجم ادامه داد: در یک تعریف کوتاه از رمضان اسرار بزرگی نهفته است، اصلا رمضان چه معنایی دارد؟ رمضان در لغت از ريشه "رمض" به‌معنای سوختن گرفته شده است، از آنجا كه در اديان ديگر نيز اعتقاد بر آن بوده است كه روزه باعث سوختن و از بين رفتن گناهان می‌شود به رمضان مشهور شده است. روزه‌داری تنها مختص اسلام نیست و در ادیان دیگر نیز آمده است. از جمله مهم‌مرين و مشهورترين روزه‌ها در تاريخ، روزه حضرت مريم است كه نتيجه آن تولد حضرت عیسی مسيح (ع) شد.
وی خاطرنشان کرد: روزه‌داری و عشق‌بازی با ساحت مقدس معشوق در همه ادیان، در همه مناجات‌ها، در شعر شاعران و در طریق سالکان آمده است. حافظ علیه الرحمه در شعر خویش فرصت رمضان و شوق یار را این چنین بیان کرده است که: زان می عشق كز او پخته شود هر خامی، گرچه ماه رمضان است بياور جامی؛ رمضان فرصت عاشقی و زمان تفکر است، بیاییم در گذشته خویش تفکر کنیم. خانه‌نشینی ما فرصتی برای رسیدگی به حساب و کتاب دنیای خویش و برای به جای آوردن قضای تمام آنچه بر ما ادا بوده است. پس این فرصت‌ها را از دست ندهیم.
این استاد دانشگاه گفت: امام سجاد (ع) چه زیبا در سحرهای ماه رمضان این دعا را زمزمه می‌کردند که: "إِلَهِی لا تُؤَدِّبْنِی بِعُقُوبَتِکَ وَ لا تَمْکُرْ بِی فِی حِیلَتِکَ مِنْ أَیْنَ لِیَ الْخَیْرُ یَا رَبِّ وَ لا یُوجَدُ إِلّا مِنْ عِنْدِکَ وَ مِنْ أَیْنَ لِیَ النَّجَاةُ وَ لا تُسْتَطَاعُ إِلّا بِکَ لا الَّذِی أَحْسَنَ اسْتَغْنَی عَنْ عَوْنِکَ وَ رَحْمَتِکَ وَ لا الَّذِی أَسَاءَ وَ اجْتَرَأَ عَلَیْکَ وَ لَمْ یُرْضِکَ خَرَجَ عَنْ قُدْرَتِکَ یَا رَبِّ یَا رَبِّ یَا رَبِّ" خدایا مرا به کیفرت ادب منما و با نقشه‌ای با من نیرنگ مکن، پروردگارا از کجا برایم خیری است، درحالی‌که جز نزد تو یافت نمی‌شود و از کجا برایم نجاتی است، درحالی‌که جز به تو فراهم نمی‌شود، نه آنکه نیکی کرد از کمک و رحمتت بی‌نیاز شد و نه آنکه بدی کرد و بر تو گستاخی روا داشت و تو را خشنود نساخت از عرصه قدرتت بیرون رفت.‌ پروردگارا، پروردگارا، پروردگارا؛ سحرهای ماه رمضان مکتب بزرگ انسان‌سازی است و اگر این سحرها را دریابیم، گویی هر لحظه در کلاس درسِ دانشگاهِ پروردگار عالم، علم می‌آموزیم.
فهیمی‌نجم افزود: همین تفکرهاست که ما را از دیگر موجودات متمایز کروه و به کمال نزدیک می‌کند. وگرنه ما چه تفاوتی با دیگر جانداران داریم؟ وجه تمایز آدمی در همین تفکر است که او را از حضیض حیوانی به اوج کمال انسانی می‌رساند؛ دنیا با این همه علم و تکنولوژی در مقابل ویروسی نادیدنی به زانو درآمده است و این بسی جای تفکر دارد. تفکر در اینکه حالا که دست بشر از مقابله با این بیماری مهلک بسته است چه باید کرد؟ مگر نه اینکه حضرت حق فرموده است یدالله فوق ایدیهم؟ باید به‌طور عمیق تفکر کرد که دست خدا یاری‌گر بشر در این شرایط سخت و بحرانی است.
وی با اشاره به اینکه قطعا برای همه دردها درمانی است و درمان هم جز در دستان پرقدرت خدا نیست، گفت: اهل دانشگاه و اهل علم خوب می‌دانند زمانی می‌شود که علم دیگر از بیان برخی کارها عاجز است و گرفتاری تنها و تنها به‌دست قدرتمند خداوند عالم حل خواهد شد. امیرمومنان حضرت علی (ع) در خصوص اهمیت ماه رمضان می‌فرمایند: "در ماه رمضان بسیار استغفار و دعا کنید زیرا با دعا از شما دفع بلا می‌شود و با استغفار گناهانتان پاک می‌شود". برای دفع این بلا همه باید دست به دعا برداریم. در عین حال که به دنبال چاره های علمی و رعایت بهداشت هستیم دعا را فراموش نکنیم.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بیان کرد: ما برای به دست آوردن چیزهای بزرگ باید زحمات بسیاری را متحمل شویم و به قول شاعر، نابرده رنج، گنج میسر نمی‌شود. رمضان، گنج بزرگی است که خداوند به همه خانه‌ها بی‌منت بخشیده است. اینکه چگونه از این گنج بزرگ استفاده کنیم به خود ما بر می‌گردد، اگر تا امروز از خداوند متعال دور بودیم، اگر ماه شعبان را از دست دادیم، رمضان را دریابیم. رمضان فرصتی برای آشتی با خداوند است؛ پروردگار متعال می‌فرماید: " قُلْ یا عِبادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ  وَ أَنِیبُوا إِلى‏ رَبِّکُمْ وَ أَسْلِمُوا لَهُ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَأْتِیَکُمُ الْعَذابُ ثُمَّ لا تُنْصَرُونَ " اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏‌اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را مى‏آمرزد و به درگاه پروردگارتان بازگردید و در برابر او تسلیم شوید، پیش از آنکه عذاب به سراغ شما آید، سپس از سوى هیچ‌کس یارى نشوید.» (سوره زمر آیه ۵۳ و ۵۴)، دانشگاهیان در فضای کرونایی این روزها و در این فرصت بزرگی که در خانه‌های خویش هستند، می‌توانند برنامه‌ای مدون و جامع برای ماه مبارک رمضان خویش بنگارند.
فهیمی‌نجم‌خاطرنشان کرد: روزهای نخستین این ماه است و هنوز فرصت است، پس دست به قلم شویم و هرکس با هرچه که در اختیار و توان دارد شروع کند. هر روز را به کاری اختصاص دهیم و پایان این ماه کارنامه خودمان را تقدیم امام عصر (عج) کنیم. به‌طور مثال روز اول را به محاسبه نمازها و روزه‌هایی که از ما قضا شده است، اختصاص دهیم و برنامه‌ای برای جبران آن‌ها بنویسیم. روز دوم کمک به یک نیازمند باشد، روز سوم را تماس با کسانی که مدتی است از آن‌ها بی‌خبریم قرار دهیم، روز چهارم کمک به یک بیمار، روز پنجم دلنوشته‌ای برای امام زمان (عج) و هزاران کار و ابتکار دیگری که فرصت گفتن آن نیست. دنیای سراسر جنگ و خونریزی و ناعدالتی، مدت زمان بسیاری بود که قافیه عشق را باخته و خدا را فراموش کرده بود، قطعا این رمضان برای مسلمانان جهان، رمضانی متفاوت است و امیدواریم رمضانی باشد که پایانش ظهور امام عصر (عج) را برایمان به ارمغان بیاورد.
انتهای پیام/۴۱۱۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب