دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1399 - 12:41

پاسخ بعضی از مراجع تقلید در جواب به سوالاتی که در مورد روزه در شرایط کرونا از ایشان شده است

دیدگاه تعدادی از مراجع تقلید را میتوانید در این خبر بخوانید.
کد خبر : 485423
ram2.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،با توجه به ورود به ماه مبارک رمضان مراجع تقلید نظر خود در باره روزه گرفت در وضعیت کرونایی حال را اعلام کردند:


نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی


متن پرسش و پاسخ از آیت‌الله سید علی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، درباره حکم روزه‌گرفتن امسال که مصادف با شیوع ویروس کرونا شده است، به شرح زیر می‌باشد.   


سوال: در شرایط کنونی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است، روزه گرفتن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟


پاسخ: روزه به عنوان یک تکلیف الهی در حقیقت نعمت خاص خداوند بر بندگان است و از پایه های تکامل و اعتلای روحی انسان به شمار می رود و بر امت های پیشین نیز واجب بوده است.


از آثار روزه پدید آمدن حالت معنوی و صفای باطن، تقوای فردی و اجتماعی، تقویت اراده و روحیه مقاومت در برابر سختی هاست و نقش آن در سلامت جسم انسان نیز روشن است و خداوند اجر عظیمی برای روزه داران قرار داده است.


روزه از ضروریات دین و ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه مبارک رمضان جایز نیست؛ مگر آنکه فرد، گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن موجب:


۱.  ایجاد بیماری


۲.  و یا تشدید بیماری


۳.  و یا افزایش طول بیماری و تاخیر در سلامتی می شود.


در این موارد روزه ساقط، ولی قضای آن لازم است.


بدیهی است در صورتی که این اطمینان از گفته پزشک متخصص و متدین نیز به دست آید، کفایت می کند؛ بنابراین اگر فردی نسبت به امور یاد شده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشا عقلایی داشته باشد، روزه ساقط ولی قضای آن لازم است.


نظر آیت‌الله مکارم شیرازی


متن پرسش و پاسخ از آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید، درباره حکم روزه‌گرفتن امسال که مصادف با شیوع ویروس کرونا شده است، به شرح زیر می‌باشد.   


سوال: با توجه به شیوع بیماری کرونا چند سوال وجود دارد: بالا بردن سطح ایمنی بدن در مبتلا نشدن و همچنین در درمان این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است؛ از طرف دیگر به توصیه پزشکان باید در طول روز مکرر مایعات مصرف کرد؛ در این شرایط تکلیف مردم و کادر درمان برای روزه ماه مبارک رمضان چیست.


پاسخ: انسان نمی‌تواند به این دلیل، روزه را بخورد و باید در ماه رمضان روزه بگیرد، البته می‌تواند در فاصله افطار تا سحر از غذاهای مقوی استفاده کند تا از ضعف شدید بدن در طول روز جلوگیری نماید؛ اما کسی که می‌داند روزه برای او ضرر دارد، باید روزه را ترک کند و اگر روزه بگیرد صحیح نیست، همچنین اگر یقین ندارد، اما احتمال قابل توجهی می‌دهد که روزه برای او ضرر دارد، خواه این احتمال از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته طبیب.


نظر آیت‌الله شبیری زنجانی


متن پرسش و پاسخ از آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی از مراجع تقلید، درباره حکم روزه‌گرفتن امسال که مصادف با شیوع ویروس کرونا شده است، به شرح زیر می‌باشد.  


سوال: با توجه به شیوع ویروس خطرناک کرونا و گفته های پزشکان مبنی بر تقویت بدن برای جلوگیری از اثر کردن ویروس، آیا در ماه رمضان امسال می شود، روزه نگرفت؟


پاسخ: اگر بنا به گفته پزشکان متخصص، روزه گرفتن برای فردی، احتمال ابتلای او به این بیماری و آسیب دیدن وی را افزایش دهد، نباید روزه بگیرد و این مساله در رساله عملیه هم آمده است؛ البته نباید مرتکب تظاهر به روزه‌خواری شده و به ماه مبارک بی‌احترامی کند.


همچنین اگر با تغییر شرایط؛ مثلا با ماندن در منزل، تحرک کمتر، رعایت نکات بهداشتی و مصرف غذاها و نوشیدنی های تقویتی، بتواند احتمال متعارف ضرر را دفع کند و ایجاد چنین شرایطی موجب مشقت شدید نشود، باید چنین کند و روزه بگیرد.


نظر آیت‌الله وحید خراسانی


متن پرسش و پاسخ از آیت‌الله حسین وحید خراسانی از مراجع تقلید، درباره حکم روزه‌گرفتن امسال که مصادف با شیوع ویروس کرونا شده است، به شرح زیر می‌باشد.  


سوال: با توجه به شیوع بیماری کرونا در این روزها، اگر خدای ناکرده این وضعیت ادامه داشته باشد، حکم روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان امسال چیست؟


پاسخ: کسی که می‌داند روزه برای او ضرر ندارد، اگرچه پزشک بگوید ضرر دارد، باید روزه بگیرد و کسی که یقین یا گمان به ضرر مورد اعتنا یا ترس آن را که منشا عقلایی [علت بجایی] داشته باشد دارد اگر چه پزشک بگوید ضرر ندارد، نباید روزه بگیرد و اگر هم روزه بگیرد، صحیح نیست، مگر این‌که روزه برای او ضرر نداشته و قصد قربت کرده باشد که در این صورت روزه‌اش صحیح است.


اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر قابل اعتنا دارد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او عقلایی باشد [احتمال بجا] نباید روزه بگیرد و اگر روزه بگیرد، باطل است، مگر در صورتی که ضرر نداشته و قصد قربت کرده باشد.


نظر آیت‌الله نوری همدانی


پاسخ آیت‌الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید، درباره حکم روزه‌گرفتن امسال که مصادف با شیوع ویروس کرونا شده است، به شرح زیر می‌باشد.  


وی در این رابطه اعلام کرد: در روزهای اخیر مکرر عرض شد که روزه یکی از اعمال واجبی است که برای افرادی که شرایط دارند، واجب است، مگر این‌که در سفر و یا بیمار باشد و یا این‌که در وضعیتی باشد که اگر روزه بگیرد خوف آن را داشته باشد که بیمار شود و یا بیماریش تشدید گردد.


وی افزود: به نظر اینجانب ملاک خوف از بیماری یا تشدید بیماری است وخوف باید منشا عقلایی داشته باشد یا پزشک متعهد و متدین تشخیص دهد و در چنین شرایطی وجوب روزه برداشته خواهد شد و اگر بگیرد عمل حرام انجام داده است.


وی بیان کرد: همان‌طور که اگر سالم باشد و خوف ضرر و بیماری نداشته باشد، واجب است بگیرد و ترک آن کفاره دارد و اگر کسی هم به هر عنوان نمی تواند روزه بگیرد، حق روزه‌خواری را در جامعه ندارد و حفظ حرمت ماه مبارک رمضان ضروری است.



انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته