دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 ارديبهشت 1399 - 08:00

خلاقیت انسان با قدمت تاریخی افسانه‌های هومر/ چرا انسان خلاق است؟

 خلاق بودن یکی از ویژگی‌های اصلی انسان از ابتدای تاریخ بشریت است. اگر مسیر تمایل طبیعی انسان به خلاقیت را دنبال کنیم به دیوارنگاره‌های باستانی انسان‌های اولیه و افسانه‌های هومر می‌رسیم.
کد خبر : 484180
brain-2-1000x563.png

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بشر همواره به دنبال خلاقیت بوده و آن را از طریق هنر، موسیقی، داستان‌گویی و نوآوری نشان داده است. به جرئت می‌توان گفت که تمدن بدون خلاقیت ممکن نبود.


از طراحی ساختارها گرفته تا لوله‌کشی درون خانه‌ها، همه آنها در نتیجه خلاقیت انسان برای حل مشکلات پیرامونش از طریق راهی نوآورانه ایجاد شده‌ است. با این حال خلاقیت ضرورتی برای بقا به شمار نمی‌رود. بسیاری از حیوانات بدون داشتن هرگونه خلاقیتی به اندازه و شاید حتی بیشتر از انسان عمر می‌کنند. برای مثال خرچنگ نعل اسبی از 445 میلیون سال قبل ساکن زمین بوده و به نظر نمی‌رسد که خلاقیت خاصی داشته باشد. بنابراین سوالی اصلی اینجاست که چرا انسان از ابتدای زمان خلاق بوده است؟


دانشمندان دانشگاه درکسل با انجام یک سری آزمایش‌های عصبی به این نتیجه رسیدند که بروز خلاقیت در برخی افراد تأثیری مشابه با خوردن یک غذای خوشمزه یا مصرف مواد مخدر در مرکز پاداش مغز برخی افراد دارد. این امر نشان می‌دهد که مغز انسان تکامل یافته تا خلاقیت را عملی سزاوار پاداش در نظر بگیرد. به عبارت دیگر وقتی انسانی خلاقیت خود را نشان می‌دهد، احساس خوبی درباره خودش پیدا می‌کند.


خلاقیت همه به اندازه  پیکاسو و ونگوگ نیست اما هر انسانی بعد از خلاقیت به خرج دادن، احساس خوشایند و تکسین‌دهنده‌ای دارد. موج شادی که بشر پس از حل کردن یک معمای سخت، تمام کردن یک پازل، رسیدن به جواب یک مسئله ریاضی، نوشتن چند خط شعر یا نوشتن یک ملودی احساس می‌کند، باعث شده از خلاقیت به عنوان ویژگی اصلی انسان نام برده شود. درواقع ساختار مغز به شکلی است که برای تفکر خارج از چارچوب، پاداش در نظر بگیرد.


در این میان برخی از افراد لذت بیشتری از خلاقیت می‌برند و به معنای واقعی کلمه به آن معتاد می‌شوند. وقتی این افراد درگیری فعالیتی خلاقانه می‌شوند، به سختی می‌توانند  کار را متوقف کنند. هنرمند گرسنه‌ای که تا وقتی نقاشی‌اش تمام نشود، غذا نمی‌خورد یا نویسنده‌ای که کل شب را بیدار می‌ماند تا رمانش را بنویسد. شاید این واقعیت که تکامل ارتباطی میان ایده‌ها و دیدگاه‌های جدید با سیستم پاداش مغز انسان ایجاد کرده، بتواند توضیحی در خصوص پیشرفت علم و فرهنگ بدهد.


گروه تحقیقاتی از گروهی از داوطلبان خواستند که مجموعه‌ای از مسائل مختلف را با استفاده از بینش خلاقانه خود حل کنند. سپس امواج مغزی آنها را در هنگام حل مسائل بررسی کردند. براساس یافته‌های این آزمایش، وقتی فرد به جواب مسئله می‌رسد، انفجاری از موج مغزی گاما با فرکانس بالا دیده می‌شود. به گفته دانشمندان در مغز برخی از افراد موج دومی از گاما 10 ثانیه پس از موج اول ایجاد می‌شود که منشأ آن قشر اوربیتوفرونتال مغز است که بخش جدایی‌ناپذیری از سیستم پاداش مغزی به شمار می‌رود.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب