دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1393 - 14:51
با برپایی نخستین همایش دو روزه گردشگری ادبی غرب کشور

«کلید کوچک جهان» در همدان رونمایی شد

در نخستین همایش دو روزه گردشگری ادبی غرب در آستانه روز جهانی راهنمایان گردشگری از کتاب «کلید کوچک جهان» سروده حسن گوهرپور رونمایی شد.
کد خبر : 4827

به گزارش گروه فرهنگی آنا به نقل از روابط عمومی همایش دو روزه گردشگری ادبی غرب، در ابتدای این مراسم ویدا توحدی مدیرکل دفتر امور جوامع و تشکل‌های غیردولتی سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: « اگر ما بخواهیم از تشکل‌های غیردولتی حمایت کنیم که همین کار را هم خواهیم کرد، لازم است چارچوب قانونی این حمایت تعریف درستی داشته باشد. بنابراین اولین قدم ما برای تشکل‌های غیردولتی دعوت از نمایندگان این تشکل‌ها برای بیان چالش‌ها و معضلات مرتبط با حوزه‌هایشان بود تا بتوانیم آن‌ها را به راهکار تبدیل کنیم و بعد بر اساس آن‌ها احکامی در برنامه ششم تدوین کنیم تا بتوانیم از تشکل‌های مردم‌نهاد حمایت کنیم».


او اضافه کرد: «هدف من استفاده از بضاعت تشکل‌های غیردولتی برای توانمندسازی آنهاست تا آن‌ها مانند یک زنجیره به هم وصل و مکمل یکدیگر باشند و نیازهای مختلفشان بیان و حل شوند. با توجه به شناسایی‌های انجام‌شده تعداد ۹۰۰ تشکل غیردولتی مرتبط با حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در کشور فعال هستند، آن هم در شرایطی که در جامعه ما فعالیت‌های مدنی گستردگی خاص خودش را ندارد. در موضوع آموزش و اطلاع‌رسانی سعی در مطالعه بر روی قابلیت‌های تشکل‌های غیردولتی داریم و در این زمینه، درگاه اخبار و اطلاعات بین‌المللی ایجاد کرده‌ایم تا به وسیله آن تشکل‌های غیردولتی کشورمان را به اطلاعات و اخبار تشکل‌های غیردولتی فعال در سراسر دنیا وصل کنیم.»


توحدی تصریح کرد: «استان همدان با توجه به قابلیت‌های تاریخی که دارد، ۱۷ تشکل فعال در این حوزه‌ها دارد که تأثیر سازمان میراث فرهنگی و مجموعه استانداری این استان را نشان می‌دهد. برگزاری همایش روز همدان توسط تشکل‌های غیردولتی که گزارش آن نشان می‌دهد چه اتفاق بزرگی بوده و نشست کارگروه تخصصی تشکل‌های غیردولتی از برنامه‌های خاص برگزار شده در همدان بوده است.»


او افزود: «حضور فعال تشکل‌ها در کارگروه‌های تخصصی دفتر امور مجامع، حضور و همکاری فعال نمایندگان تشکل‌ها در تهیه و تدوین پیش‌نویس لایحه سازمان‌های غیردولتی که اخیرا توسط هیأت دولت به تصویب رسید و حضور در نشست‌های حاشیه‌ای همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری و حضور فعال در نشست‌های سالیانه تشکل‌های غیردولتی نیز از برنامه‌هایی است که برگزاری آن در همدان بسیار قابل توجه است.»


توحدی تأکید کرد: «همراهی و حضور گرم تشکل‌های غیردولتی باعث قوت و انگیزه ما برای ادامه کار می‌شود. امیدواریم با توجه به نامگذاری سال ۹۳ بتوانیم با کمک این تشکل‌ها بحران تک‌محصولی را از مملکتمان دور کنیم.».


حسین زندی دبیر اجرایی این همایش نیز طی سخنانی با اشاره به انتشار کتاب «کلید کوچک جهان» گفت: «این همایش بهانه‌ای برای شناسایی هرچند اندک ظرفیت‌های گردشگری ادبی همدان بود و ما در این همایش تلاش کردیم مواردی را برای آغاز کار مطرح کنیم و چه بهتر که رویدادی را با این کار پیوند دهیم که خالق آن، یعنی حسن گوهرپور خود از فعالان تشکل‌های غیردولتی همدان در طول سالیان دور بوده است».


او ادامه داد: «همدان زمینه و ظرفیت بسیار بالایی در زمینه گردشگری ادبی دارد، اما متاسفانه ظرفیت‌های گردشگری همدان مورد غفلت قرار گرفته است. برای مثال، اولین رمان تاریخی کشور ما در همدان خلق شده، اما هیچگاه تلاش نکرده‌ایم «شیخ موسی نثری» را بشناسیم، نمی‌دانیم محل زندگی موسی نثری در کدام محله بوده و چگونه زندگی کرده است. یا اماکنی مانند عمارت «بدیع‌الحکما» در همدان وجود دارند که ثبت میراث فرهنگی شده که رویدادهای ادبی این شهر در آن‌ها شکل گرفته و افرادی مانند عارف قزوینی، مرتضی خان نی‌داود، سپنتا و تاگور شاعر هندی به آن رفت و آمد می‌کرده‌اند و بسیاری از رویدادهای ادبی همدان در این عمارت شکل گرفته است، اما متأسفانه خیلی شناخته شده نیست و تلاش چندانی برای حفاظت از آن نشده است.».


وی افزود: «خوشبختانه رویکرد مدیرکل سازمان میراث فرهنگی به این مسائل مثبت است و ما امیدواریم بتوانیم در زمینه گردشگری ادبی حرفی برای گفتن داشته باشیم و به این موضوع توجه بیشتری بکنیم. در زمینه این گونه گردشگری، یعنی گردشگری ادبی افرادی را در کشور داریم که بدون چشم‌داشت تلاش بسیاری کرده‌اند اما کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند، این افراد راهنمایان گردشگریی هستند که تلاش کرده‌اند جاذبه‌ها و رویدادهای ادبی کشور را شناسایی کنند و به گردشگران داخلی و خارجی بشناسانندو معرفی کنند.»


در ادامه این مراسم، با حضور برخی مسئولان و پیشکسوتان نهادهای مدنی چهار نفر از راهنمایان برتر گردشگری کشور که در زمینه گردشگری ادبی تلاش کرده‌اند تقدیر شد.


علیرضا بهرامی روزنامه‌نگار، مستندساز و شاعر و دبیر فرهنگ و هنر خبرگزاری ایسنا نیز در این مراسم ضمن تقدیم شعری به حسن گوهر‌پور گفت: «در این جمع اگر چه ذوالوجهین هستم و سال‌ها در زمینه گردشگری و ادبیات روزنامه‌نگاری کرده، در این مراسم نیز فعالان دو حوزه حضور دارند و من قوت قلب پیدا کردم».


او اضافه کرد: «در طول سالیان گذشته نام‌های زیادی از همدان برای ما آشنا بوده است نام‌هایی مانند احمد حیدربیگی، احمد خوانساری، سیاوش دیهیمی، حسن گوهرپور که شاید سرنوشت خیلی از آن‌ها را نمی‌دانم اما افتخار آشنایی با حسن گوهرپور را از زمان انتشار مجموعه اول او به نام «آدم‌های مثلثی از خیابان‌ها آمده‌اند» داشته‌ام. این مجموعه شعر سال‌ها پیش از شهر همدان، کاندیدای جایزه شعر «کارنامه» که تنها جایزه شعری کشور بود شد که اتفاق خوبی بود.»


این روزنامه‌نگار ادامه داد: «برای من نتیجه دو بار خوانش کتاب «کلید کوچک جهان» پاسخ به سوال‌های هستی‌گرایانه‌ای است که همیشه از خودمان می‌کنیم. جالب است که ما نقل مکان می‌کنیم از شهری به شهر دیگر می‌رویم و مدام این سوال هارا از خود می‌پرسیم، گوهر‌پور به تهران مهاجرت کرده، اما این شهر را در آثارش لعن و نفرین می‌کند و از خود می‌پرسد من اینجا چکار می‌کنم. امروز جمله‌ای از او خواندم که گفته بود، نسبت من با همدان بریده شدن از نیستان است. اکنون آغوش تهران را انتخاب کرده اما از آن لذت نمی‌برد و از آغوش همدان مهاجرت کرده جایی که برایش نیستان است.»


بهرامی در پایان گفت: «این مجموعه از نام و شکل و طراحی‌های صورت‌گرفته تا محتوی آن بیشتر در حوزه عرفان و حکمت وارد شده است. فکر می‌کنم این کتاب به عنوان یک گنج خواستنی و قابل دستیابی است. او در اشعار این مجموعه بیشتر در حوزه عرفان و حکمت وارد شده، اگر چه خیلی‌ها پس از چهل سالگی به این نقطه می‌رسد. کسانی که مانند من در تهران زندگی می‌کنند از شعرهای حسن گوهر‌پور بیشتر لذت می‌برد و درک می‌کنند، آنچه که یک شاعر مجبور است برای معاش تحمل کند و بد‌تر اینکه می‌داند این کار او نیست و به اجبار تن به این کار می‌دهد.»


پس از رونمایی کتاب «کلید کوچک جهان»، حسن گوهرپور گفت: «نوبت شعر خوانی‌ام را به همسرم می‌دهم چون با شاعر زندگی کردن خیلی سخت است، من از او به خاطر تمام محبت‌هایش سپاسگذارم، او مصائب فراوانی را گذرانده و امیدوارم بتوانم مهربانی‌هایش را جبران کنم.»


در این نشست که در روز سی‌ام بهمن‌ماه آغاز و تا اول اسفندماه نیز در همدان ادامه داشت، بیش از هشتاد فعال و راهنمای گردشگری استان های مختلف کشور حضور یافتند.


برگزاری کارگاه آموزشی با موضوع گردشگری ادبی در خانه تشکل‌های غیردولتی سازمان میراث فرهنگی از دیگر برنامه‌های این همایش دو روزه بود. هم‌چنین نمایندگان سه استان همدان، تهران وقزوین به شاهنامه‌خوانی (داستان سیاوش) پرداختند و برنامه نمایشنامه‌خوانی «مرگ یزدگرد» نوشته بهرام بیضایی نیز توسط گروه نمایش «گلبرگ» به اجرا درآمد و پایان‌بخش برنامه با ارائه مقاله‌های پژوهشگران حاضر در همایش بود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب