نوع استفاده ما از فضای مجازی در این روزها/ تغییر استراتژی برای شکست دشمن در فضای مجازی لازم است
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ، سید جواد شیخ الاسلام در یادداشتی نوشت:
این روزها که در خانه ماندهایم و کاری برای انجام نداریم برای اینکه وقتمان پر شود سری به شبکهها اجتماعی میزنیم، بازی انجام میدهیم و یا فیلم میبینیم. حتما داستان قورباغه پخته را شنیدهاید که در ظرف آبی قرار میدهند و روی حرارت میگذارند و به آرامی قورباغه پخته میشود بدون اینکه خودش متوجه شود.
این روز ها استراژی ما در استفاده از رسانه و فضای مجازی اینگونه است به بهانهای یک کار کوچک به سراغ موبایل میرویم بعد میبینیم ساعتها است درون ناکجاآباد فضای مجازی در حال جستجو هستیم یا داریم بازی میکنیم . بهتر است استراتژی خودمان را تغییر دهیم تا بتوانیم الگوی خوبی برای افراد خانواده باشیم، فقط لازم است از نرمافزارهای دارای زمانبندی در گوشی استفاده کرده و زمان استفاده از گوشی را در یک بازه مشخص محدود کنیم بعد از تمام شدن وقت به خودمان نگاه کنیم، هدفی که به خاطرش به گوشی رجوع کرده بودیم را بازبینی کنیم یا به عبارتی دمای آبی که درون آن هستیم را بسنجیم و اگر گرم شده بود از آب بیرون بیاییم.
اگر این کار را انجام ندهیم مانند قورباغه پخته میشویم و مهمترین چیز یعنی زمان را از دست میدهیم زمانی که میتوانستیم به مطالعه و تفکر یا بازی و تفریح با خانواده بپردازیم را از دست بدهیم و از خود نا امید بشویم. البته کسانی که زندگی را بدون هدف فرض میکنند به این متن خورده میگیرند که هیچ اشکالی ندارد باید وقت را پر کنیم تا این دوره بگذرد. باید در جواب این دوستان بگویم یکی از خاصیتهای این عصر دقیقا این است که شما به داراییهای مهم خود یعنی زمان و تفکر اهمیت ندهید و مانند یک موجود دارای حیات نباتی زندگی کنید در حالی که چیزهای بزرگتر و عمیقتری هم هست که باید به آنها توجه کرد و غفلت از آنها باعث پشیمانی میشود .
این تنها متنی است که توجه ما را به پخته شدن در کوره عصر جدید با ابزار فضای مجازی جلب کند دیگر خودمان باید تصمیم بگیریم که چگونه از این فرصتها استفاده کنیم.
در فضای مجازی ایران چه میگذرد
چندین سال است که اهمیت فضای مجازی را درک کردهایم منظور از درک کردن اطلاعات و پیامهای خبری مسئولان یا راهاندازی شورای عالی فضای مجازی در کشور نیست بلکه درک کردن از جنس احساس نیاز که چقدر با استفاده از این فضا کارها ساده میشود و چه امکاناتی دارد. امروز که کرونا آمده است و در خانه هستیم به اهمیت بودن این فناوری بیشتر پی بردهایم و جنبههای دیگر از آن را دیدم که قبلا فقط شنیده بودیم و فکر نمیکردیم به این زودیها در ایران فراگیر شود. این ادارک جدید ابتدای تغییر و دگردیسی در نظامهای اجتماعی و فرهنگی است که فعلا در یک مقطع ایجاد شده و شاید این امر مقطعی ادامه داشته و به سبک زندگی جدید تبدیل شود حال باید دید سهم فرهنگ ایرانی و اسلامی از این تغییر چیست؟
وقتی به محتوای فضای مجازی کنونی نگاه میاندازیم، محصولات فکری و فرهنگی غربی بیشتر از پیش خودنمایی میکنند به طوری که به ذهن مخاطب میرسد که محتوای غربی غلبه بر محتوای اسلامی دارد چرا که سادهترین چیز یعنی ردهبندی و دستهبندی محتوا بر اساس سیاستهای فرهنگی در این حجم محتوا وجود ندارد. وقتی برای تماشای فیلم یا انمیشن در این فضا ورود میکنیم نمیدانیم چه چیزی برای ما و فرزندمان خوب و قابل استفاده است حتی حداقلهای اخلاقی نیز در بعضی موارد وجود ندارد و اعتماد برای استفاده از سیستمهای معروف در این فضا که وابستگی مشخصی به مجموعههای دولتی دارند را نیز صلب میکند.
هزینه بالای اینترنت، نداشتن امنیت، عدم وجود نظام رتبهبندی و نظارت بر سالمسازی حداقلی این فضا دستاوردهایی است که با اینترنت صدقهای نمیتوان آن را پوشاند. شاید روی کاغذ گزارشهای زیادی از فعالیت برای بهبود این فضا باشد اما خروجی که باید از شورا و مجموعههای متولی داشت در کف میدان عمل کمتر از حداقل است. ما باید برای آینده خود و تغییرات سریع فناورهای فضای مجازی طرحی داشته باشیم تا بتوانیم دارای خود را حفظ کنیم تا برای رسیدن به تمدن اسلامی گامهای موثر برداریم.
حمله به مواضع نظام سلطه
در این روزها که ویروس کرونا در حال جولان دادن در کوچه و خیابانهای جهان است و همه را خانهنشین کرده، ما شاهد فعالیت کشورهای مختلف برای بهبود وضعیت این بیماران و پخش لوازم بهداشتی در بین افراد توسط فداکاران و مسئولان در جهان هستیم. جایی که دیگر عجز انسان به نمایش درمیآید و کاری از پیشرفتهترین فناوریها و سلاحها هم برنمیآید همه به دنبال منجی هستند، منجی که نجاتدهنده باشد و دست غیبی او تمام دردها را درمان کند. این جا است که رسانههای ما باید حقانیت خود را به تصویر بکشند و پوچی گفتههای آنها را به نمایش بگذارند تا همه جهانیان بداند که ما برعهدی که بستهایم تا ظهور منجی حقیقی میمانیم و دسته هر افتادهای را میگیرم حتی اگر مردم آمریکا باشند.
این ما بودیم که در جنگ تحمیلی بدون داشتن سلاحهای مدرن با توکل بر خدا و فهم راه امام حسین (ع) یکبار دیگر شعار ایشان یعنی پیروزی خون بر شمشیر را به تصویر کشیدیم و در این مبارزه جدید هم با همان نگاه و توکل بر خدا به توان داخلی اعتماد کرده نه تنها نیاز خودمان بلکه نیاز جهان را رفع خواهیم کرد.
کار دیروز خط خبری کار امروز ساخت تاریخ
در این روزهای و در ابتدایی شیوع بیماری شاهد فعالیت زیادی از طرف رسانههای بیگانگان بودیم که خط خبری و جریانهای رسانهای را علیه جمهوری اسلامی راه انداخته بودند که عادی و همیشگی است اما کار جدیدی که دیدیم شکل دادن به تاریخ است. تاریخی که محل رجوع دانشآموزان و دانشجویان است. در جهان امروز که دانشنامه هایعمومی آنلاین جای همه کتابها را گرفتهاند و مرجع علمی همه چیز هستند تاریخ را نیز میسازند، به طوری که وقتی به دنبال شناخت چهرههای تاریخی معاصر و غیرمعاصر ایران میرویم اولین منبعی که موتورهای جستجو ارائه میدهند ویکیپدیا است.
این دانشنامه آنلاین در مورد امام خمینی و رضاشاه چیزهایی میگوید که واقعیت تاریخی نیست اما منبع مطالعات تاریخی دانشآموزان و دانشجویان ما است. در این بحران نیز با مدیریت بسیار عالی به ساخت تاریخ برای رجوع دانشآموزان و دانشجویان میپردازد. با جمعآوری صحبتهای مسئولان ایران، آمارها و.... به تایید خط خبری ایجاد شده میپردازد این مهم را که بارها به اهمیتش پرداختهایم و مثالهایی از دیگر کشورها مانند روسیه، چین، کوبا و حتی ترکیه که نسخهای اصلاح شده و انتخابی از این دانشنامه آنلاین را به مردم خود ارائه میدهند تا این دانشنامه نتواند آینده و گذشته کشورشان را براساس نیاز خود بسازد و به مردم نشان دهد. باید برای این مهم نیز فکری کنیم، در غیر این صورت آیندگان در حوزه کرونا و دیگر موارد ما را مقصر میدانند و چیزی میبینند که آنها نشانشان دادهاند.
تغییر استرتژی از ضربه دوم به اول
در چهل سال دوم انقلاب باید در فضای مجازی استراتژی خود را تغییر دهیم. در استراتژی فعلی حمله از طرف دشمن طرح میشود و ما در نقش مدافع وارد میشویم. یعنی دشمن ابتدا فرهنگ و باورهای خود را به وسیله ابزار فضای مجازی به طرف ما پرتاب میکند و ما باید دفاع کنیم. ضربه اول با دشمن عکس العمل با ما است. اگر با این استراتژی ادامه دهیم جبهههای فرهنگی زیادی باز خواهد شد که دفاع همه آنها در توان ما نیست. لذا باید این استراتژی را به استراتژی ضربه اول تغییر دهیم و کاری کنیم که دشمن در وضعیت دفاعی قرار گیرد. این درسی بود که امام خمینی (ره) به ما آموخت، درسی که در مدل رهبریش مشخص است، رفتاری که بعد از گرفتن سفارتخانه آمریکا ایشان داشتند.
این تغییر استراتژی باید به شکلی باشد که امریکا سایتهای ما را فیلتر کند و اینترنت را برای ما قطع کند. البته این تغییر استراتژی مقدماتی میخواهد، مانند تعیین نقشه و تعیین فرماندهی و ایجاد فرماندهی واحد همانند عملی که شهید باقری در اوایل جنگ انجام داد که با جمعآوری اطلاعات دقیق، حدود جبهههای خودی را مشخص کرد و تعیین کرد چه کسی کجا است و از جنگیدن با یکدیگر در جبههای که برای جنگیدن دشمن ایجاد شده بپرهیزیم. در گام بعد به دفاع از مواضع باورهای خود بپردازیم و در آخر با شناسایی مواضع باورهای دشمن و با طرح ریزی دقیق به آنها حمله کنیم. این تغییر استراتژی در بلند مدت باعث رسیدن به دست برتر در فضای مجازی برای ما میشود .
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/