چگونه میتوان کسب و کار خود را در شرایط کرونایی نجات داد؟/ صاحبان کسب و کار نباید صرفا منتظر کمک دولت باشند
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) با راهاندازی پویش «به فکر باشیم در روزهای کرونایی به کمک کسب و کارهای آسیبدیده از شیوع کرونا آمده است. در این پویش از نظرات کارشناسان و اساتید مختلف حوزه اقتصاد و کسب و کار برای عبور از بحران کرونا استفاده میشود.
یازدهمین جلسه از سلسله جلسات «به فکر باشیم»
با حضور محسن محمدی حسنلوئی، دبیر میز اشتغال مرکز اندیشه و همفکری راهبردی بسیج (ماهر) پیرامون موضوع راهکارهای موجود برای مواجه با تعطیلی برخی کسب و کارها در شرایط فعلی کشور برگزار شد.
محمدی حسنلوئی در این جلسه اظهار کرد: ما امروز در شرایط و بحرانی قرار داریم که نسبت به همه بحرانهای اقتصادی سالهای قبل جهان متفاوت است، بحرانهایی مثل بحران 1929 آمریکا، بحران 2008 که اکثرا دلایل سیاسی یا اقتصادی داشتند اما بحران کرونا که شیوع ویروس کرونا در جهان همه کشورها را در برگرفته تبعات اقتصادی نیز خواهد داشت.
وی افزود: برای مقابله با اثرات اقتصادی این بیماری یک سری کارها ناظر بر دولت به معنای عام است که باید انجام دهد و برخی از راهکارها مربوط به خود صاحبان کسب و کارها است.
دبیر میز اشتغال مرکز اندیشه و همفکری راهبردی بسیج (ماهر) تصریح کرد: اصناف و کسب و کارهایی شامل رانندههای تاکسی، پیکموتوریها، کسبه بازار،دست فروشان و خوردهفروشان، کارخانجات محصولات تحت تاثیر، مشاغل خدماتی مانند آرایشگاهها، فرششوییها، مشاغل اجارهای مانند هتل و منزل، مراکز آموزشی، تهیه غذاها و رستورانها، معلمان و اساتید حقالتدریس، مراکز فرهنگی مانند سینما، تئاتر، انتشارات، مشاغل و مراکز تفریحی ماننداستخرها، باشگاهها، پارکها و... در شرایط فعلی آسیب دیدهاند.
محمدی حسنلوئی ادامه داد: این کسب و کارها نیاز به حمایت دارد که میتوان به چهار دسته حمایتهای مستقیم، غیرمستقیم، مالی و غیرمالی تقسیم کرد که ناظر به حاکمیت و دولت بوده و حمایتهای مالی بیشتر مربوط به مالیات است که برای عملی کردن آن باید دولت و مجلس پای کار باشد؛ برخی از شهرداریها اعلام کردهاند که عوارض دو یا سه ماه را از کسب و کار نمیخواهند و این مسئله بسیار خوب است اما باید به صورت یک مصوبه دولتی اجرا شود که استانها و کسبهای که بیشترین آسیب را داشتهاند شناسایی و به صورت ویژهای انجام شود.
وی افزود: تاکید بنده روی تسهیلات بانکی غیرمستقیم است چراکه ممکن است تسهیلات مستقیم آسیبزا نیز باشد، تسهیلات غیرمستقیم مانند اعتبار برای خرید مواد اولیه و به روزکردن ماشین آلات یا تجهیزات است، اما در بحثهای غیرمالی میتوان به حمایت صدا و سیما از کسب و کارهایی که آسیب دیده به صورت پخش تبلیغات و یا برگزاری نمایشگاههای رایگان برای کسب و کارهای آسیب دیده پس از پایان این بحران اشاره کرد.
دبیر میز اشتغال مرکز اندیشه و همفکری راهبردی بسیج (ماهر) خاطرنشان کرد: حمایتهای مستقیم مانند کمکهای نقدی اعم از بستههای معیشتی یا پرداخت بخشی از خسارات که دولت بستههای معیشتی به خانوارها پرداخت میکند و این حرکت خوبی است اما کافی نیست. پس کسب و کارهای آسیب دیده چه میشود؟ چرا که این کسب و کارها در این شرایط ضربه بیشتری خوردهاند.
محمدی حسنلوئی ادامه داد: حمایتهای غیرمستقیم مثل اعطای تسهیلات به کارکنان برای خرید از کسب و کارهای آسیب دیده که بنگاههای بزرگ مثل دولت، تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی میتوانند تسهیلات به کارکنان برای خرید از کسب و کارهای آسیب دیده اعطا کنند که این اعتبار میتواند در هتلها و... انجام شود و زمان هم مشخص شود. البته خود کسب و کارها نیز میتوانند با تامین بخشهایی مانند تخفیف و... در این طرح مشارکت کنند که البته شاید سوال ایجاد شود که منبع این تسهیلات از کجا تامین شود که در پاسخ میتوان به مالیات بر پردرآمدها اشاره کرد، بهگونهای که از طریق مطالعه و بررسی طرح مرکز پژوهشهای مجلس، کسب و کارهایی که در ایام کرونا درآمد بیشتری داشتند مثل اپراتورهایی که اینترنت را فراهم میکنند و کسب و کارهای اینترنتی، از آنان مالیات اخذ کرد.
وی افزود: صرفهجویی خاص نهادها از بودجه در یک حرکت جهادی و بسیجیوار مسیله مهمی است. نهادهایی که هزینههایی زائد دارند یا هزینههایی که میتوان تا حد امکان کاهش داد مانند هزینه تشریفات یا هزینههایی جاری را در صندوقی صرفهجویی کنند. البته چندان امیدی به کمکهای دولتی نیست چرا که دولت در ۶ ماهه گذشته نشان داد که عزم جدی برای حمایت از کسب و کارها ندارد و تاکنون چندان کار جدی در خصوص جنگ اقتصادی انجام نداده است؛ در شرایطی که گقته میشود اتاق جنگ آمریکا علیه ایران از وزارت دفاع به وزارت اقتصادی تغییر کرده، متناسب با این اقدام آمریکا، کشور ما اقداماتی انجام نداده و قوانینی مثل قانون بهبود فضای کسب و کار انجام نشده است. صرفا با مطالبهگری از دولت نمیتوان کاری از پیش برد.
این مدرس دانشگاه عنوان کرد: اقداماتی وجود دارد که خود کسب و کارها میتوانند انجام دهند.خداوند در قرآن کریم میفرماید ان مع العسر یسرا. نه اینکه بعد از هر سختی آسانی است، بلکه همراه هر سختی، آسانی است که در این شرایط کسب و کارها میتوانند اشتباهاتی را که داشتهاند جبران کنند. برخی از کسب و کارهای سنتی دچار مشکل شده و ماهیت آنها به خطر افتاده که یک مثال ساده این امر در شهرهای بزرگ قابل ملموس است؛ با گسترش تاکسیهای اینترنتی به صورت طبیعی ماهیت کسب و کارهایی مانند تاکسی تلفنی کمی تهدید شده است که البته این تهدید لزوما تهدید نیست و کسب و کارهایی به موازات آن گسترش مییابد که نیاز روز را تامین میکنند، پس صاحبان کسب و کار ابتدا باید بازنگری در مدل خود داشته باشند.
محمدی حسنلوئی ادامه داد: در بوم کسب و کاری موردی، به عنوان ارزش پیشنهادی وجود دارد که این کسب و کار میتواند ادامه داشته باشد یا خیر، بازنگری در کانالهای توزیع محصولات و خدمات مهم است که در شرایط فعلی شاهد هستیم عبور و مرور در مکانهای پرتردد و پر ازدحام ممنوع شده است که اگر هم نمیشد شرایط امروز زندگی به ویژه در شهرهای بزرگ و سرعت آن باعث میشد که افراد کمتر در اجتماع حضور داشته باشند و کسب و کارهای برپایه اینترنت افزایش پیدا کرده است. در شرایط فعلی باید به این فکر باشیم که آیا محصولات ما امکان عرضه در بازارهای اینترنتی دارد یا خیر. تا حالا در این مورد فکر کردهایم یا خیر، اگر فکر نشده باشد حتما از این به بعد باید توجه شود.
این مشاور کسب و کار بیان کرد: مهندسی مجدد مالی و بازنگری در ساختار هزینهها در کاهش هزینه اولین گام افزایش سود است! از روش کایزن (بهبود مستمر) باید استفاده شود؛ فعالیتی که ارزش افزوده ایجاد نمیکند باید حذف شود و روشهای موازی ادغام و فعالیتهای ایجاد کننده ارزش افزوده تقویت شوند. بخش دوم مهندسی مجدد مالی بازنگری در ترکیب داراییها است که باید به میزان نقدشوندگی دقت شود؛ بخشی از درآمد بابد برای مواقع اضطرار پس انداز شود مانند هزینه استهلاک در مباحث حسابداری که هیچ دارایی راکدی نگهداری نکنند.
وی افزود: بخش بعدی بازنگری در ترکیب بدهی و سرمایه شرکت است، متاسفانه تنها راهکار کسب و کارهای خرد استفاده از تسهیلات بانکی است، ریسک مالی باید با تسهیلات 30 درصد کاهش یابد و در شرایط بحران نمیتوان کسب و کار را سرپا نگهداشت پس باید یک جایگزین داشت؛ استفاده از ابزارهای تامین مالی جدید و منطبق بر احکام اسلامی که دو مولفه عاری بودن از ربا و مشارکتی بودن را داشته باشد در شرایط فعلی بیش از پیش احساس میشود. در همین راستا میتوان به احیای صندوقهای قرضالحسنه خانوادگی، صنفی، مساجد و... برای ضروریات با دو رویکرد مشارکت و قرضالحسنه اهتمام بیشتری داشت.
دبیر میز اشتغال مرکز اندیشه و همفکری بسیج (ماهر) عنوان کرد: در خانوادهها افرادی وجود دارند که پسانداز اندکی دارند یا سرمایه مازاد خود را در قالب سپرده بانکی با هدف دریافت سود ثابت نگهداری میکنند که از طریق روشهای مشارکتی میتوانند این پسانداز خود را در اختیار افراد دارای ایده تجاری خوب قرار داده و ضمن دریافت سود مشارکت سبب چرخیدن بهتر چرخهای اقتصاد شوند؛ از شیوههای دیگر تامین مالی جایگزین برای دریافت تسهیلات بانکی استفاده از شیوه جمعسپاری یا کراودفاندینگ است.
وی تاکید کرد: شرایط فعلی فرصت مناسبی است که صاحبان کسب و کار از افراد دارای خلاقیت بالا و صاحبان ایده استفاده کرده و کسب و کار خود را بهبود بخشند، معمولا شاهد برگزاری رویدادهای ایدهپردازی بهصورت حضوری هستیم اما در شرایط قرنطینه خانگی میتوان رویدادهای ایدهپردازی مجازی برگزار کرد؛ صاحبان کسب و کار میتوانند با کمک پارکهای علم و فناوری و سایر نهادها رویدادهای مجازی ایدهپردازی برگزار کرده و از ایدههای برتر استفاده کرده و در مقابل ارائه ایدهها جوایزی پرداخت کرده یا برای اجرایی شدن ایدهها مشارکت کنند.
محمدی حسنلوئی عنوان کرد: مسئولان باید از کسب و کارهای ضعیفتر حمایت کنند اما صاحبان کسب و کار هم میتوانند خود اقداماتی برای نجات کسب و کار خود انجام دهند. نباید از دولت انتظار زیادی داشت. دولتها با مشکلات بسیاری دست به گریبان هستند و بعضی از دولتها نیز اساسا توانایی انجام اقدامات موثر در حالت عادی و بحران را ندارند.
وی تصریح کرد: در شرایط کرونایی کمبود تجهیزات بهداشتی و حتی غذایی در اکثر کشورها اتفاق افتاد اما در ایران بعد از کمبود اولیه تجهیزات بهداشتی شاهد پدیده منحصر به فرد بودیم که بار اصلی کمبودها را به دوش کشید، آن هم فعال شدن گروههای جهادی و بسیجی برای تولید تجیهزات بهداشتی و کمک به ضدعفونی کردن معابر و ساختمان ها بود؛ در هیچ یک از کشورهای دیگر شاهد نقشآفرینی مردمی برای کمک به تامین تجهیزات مورد نیاز دولتها نبودیم، نتیجه ورود مردم و گروههای جهادی این بود که برخلاف کشورهای مدعی جهان اولی بودن، مشکلاتی نظیر هجوم به فروشگاهها را در ایران شاهد نبودیم.
دبیر میز اشتغال مرکز اندیشه و همفکری راهبردی بسیج (ماهر) گفت: تا مردم پای کار نباشند و فقط از دولت انتظار داشته باشیم، شاهد تغییرات مطلوب گسترده در شرایط نخواهیم بود؛ دولتها توان محدودی دارند، در شرایط فعلی اگر از دولت تقاضای انجام بعضی از حمایتها از کسب و کارها را داشته باشیم با توجیهاتی مواجه خواهیم شد که بعضا منطقی نیز هستند.
محمدی حسنلوئی خاطرنشان کرد: اگر اقتصاد مقاومتی در کشور پیاده شود در مواجهه با تکانههای اقتصادی آسیب کمتری را خواهیم دید و میتوان به سرعت به حالت عادی برگشت؛ یکی از تاکیدات اقتصاد مقاومتی توجه به اقتصاد دانشبنیان است، در تمامی شرایط خاص شاهد بودیم که چگونه شرکتهای دانشبنیان به سرعت میتوانند محصولات متناسب با شرایط ویژه از جمله شیوع بیماری تولید کنند و در بحث درمان نیز سریعتر از شرکتهای مرسوم و معمول اقداماتی انجام دهند. همین امر اهمیت توجه به شرکتهای دانشبنیان را بیش از پیش نشان میدهد.
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/