مانعتراشی آمریکا در واردات تجهیزات پزشکی، ملت و تمامیت ارضی کشور را هدف قرار داده است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کووید-۱۹ در ایران و نحوه تعامل سایر کشورها در این موضوع با جمهوری اسلامی ایران، بار دیگر این پرسش اساسی را پیش روی سیاست خارجی کشور قرار داده است که تدوین یک نقشه راه روابط استراتژیک برای کشور تا چه اندازه ضرورت دارد و این نقشه تا چه اندازه میتواند در شرایط حساس حال حاضر جمهوری اسلامی (از منظر تحریمهای آمریکا) از اتلاف منابع و ایجاد هزینههای اضافی برای کشور جلوگیری کند.
در مواجهه کشورها با مسئله شیوع کووید-۱۹ در ایران بهویژه در روزهای ابتدایی و پیش از شیوع گسترده این ویروس در کشورهای غربی دو رفتار کاملاً متفاوت قابلبررسی است:
1. رویکرد مقابله: درحالیکه که کووید-۱۹، بحرانی برای تمام جهان و بهداشت عمومی در سطح بینالملل محسوب میشود، آمریکا و همپیمانان این کشور در سطح جهان همچنان رویکرد مقابله با ایران با تأکید بر استراتژی فشار حداکثری را برگزیدند. تلاش در جهت پیگیری رویکرد ایران هراسی از طریق تبلیغات رسانهای، ایزوله کردن کشور از طریق قطع پروازها و عدم ارسال کمکهای انسان دوستانه به بهانه پیشبینی نیاز آینده برای کشور خود و درنهایت عدم فروش و یا ارسال تجهیزات به بهانه تحریمهای آمریکا را میتوان از اساسیترین رفتارهای مقابلهای در این زمینه نام برد.
رویکرد آمریکا سنگاندازی در تأمین نیازهای اساسی ایران بهمنظور مقابله با کروناست
علیرغم تلاش دستگاه دیپلماسی و اعلام نیاز در این زمینه توسط وزیر محترم امور خارجه، رویکرد ایالاتمتحده آمریکا و کشورهای همپیمان بر عدم همراهی در تأمین نیازهای اساسی کشور در زمینه مقابله با کووید-۱۹ و سنگاندازی در این مسیر تا حد امکان بوده است. ایالاتمتحده نهتنها گامی برای برداشتن تحریمهای دارویی و اقتصادی ایران برنداشته و آن را مشروط به درخواست ایران کرده است! بلکه این کشور حتی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم مانع تأمین مالی کانالهای مورد تأیید خود و دیگر کشورهای همپیمان، در راستای تأمین نیازهای دارویی و اساسی حیاتی کشور شده است تا این واقعیت به اثبات برسد که حتی با پذیرش ساختارهای پیشنهادی و ملاحظات ظاهری اعلامشده توسط آنها، بازهم کارشکنیها و وقتکشیها برای آسیب زدن بیشتر به ملت ایران ادامه خواهد یافت.
اظهارات «مارک دوبوویتز»، رئیس لابی صهیونیستی «بنیاد دفاع از دموکراسی» آمریکا در روز چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۸ که با انتشار یک عکس از بسته بودن مرزهای ایران و ترکیه خرسندی خود را از آثار شیوع ویروس کووید-۱۹ بر توقف صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه بیان کرده، بهنوعی نشاندهنده تداوم رویکرد ضد انسانی و فشار حداکثری تحریمهای آمریکا و تلاش همهجانبه حتی بهمنظور ممانعت از انجام هرگونه مبادله تجاری و یا تأمین مالی در تسهیل ورود کالاها و تجهیزات دارویی در جهت مقابله با کووید-۱۹ است؛ رویکردی که نهتنها تحریم بهمنظور جلوگیری از فعالیتهای نظامی و سیاست منطقهای ایران، که مستقیماً ملت و تمامیت ارضی کشور را هدف قرار داده است.
فقدان نقشه راه استراتژیک در نگاه به شرق برای مقابله با کرونا / آسیب سردرگمی راهبردی در روابط خارجی به منابع کشور
2. رویکرد همراهی: اگرچه در سالهای اخیر همواره ضرورت نگاه به شرق توسط کارشناسان و مقامات عالی کشور عنوانشده، اما به دلیل نبود یک نقشه راه استراتژیک در این زمینه، عملاً کشور وارد این حوزه نشده است. تجربه شیوع کووید-۱۹، یک مثال عینی و ملموس دیگر در ضرورت تدوین این نقشه راهبردی است. همکاری دو شریک همسوتر شرقی ایران در ارسال تجهیزات، کمکهای دارویی و متخصصان پزشکی نشان از رویکرد این کشورها و همپیمانان آنان در همراهی با جمهوری اسلامی ایران دارد، اما ذکر این نکته در این میان ضرورت دارد که هر دو شریک شرقی ایران، تنها به ارسال تجهیزات و کمکها به ایران در جهت مقابله با کووید-۱۹ بسنده نکرده و در فرصتهای گوناگون، لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران بهمنظور مقابله با این ویروس را مورد تأکید قرار دادهاند.
روسیه بهطور رسمی اعلام کرده است که بهطور داوطلبانه اقداماتی را برای لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران انجام داده و تلاش خواهد کرد از راههای مختلف همکاری خود با ایران در زمینه مقابله با کووید-۱۹ را گسترش دهد.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره به شیوع ویروس کووید-19، از کشورهای جهان خواسته است تا هرچه سریعتر تحریمهای غیرانسانی علیه جمهوری اسلامی ایران را لغو کنند. وی از چین و ایران بهعنوان دو شریک همکاری راهبردی یاد کرده که هرگز اعتماد و حمایت متقابل و همبستگی خود را در هیچ شرایطی از دست نخواهند داد.
چین با اشاره به تأثیر شدید تحریمهای یکجانبه بر ایران در مقابله با این ویروس و غیرانسانی خواندن تحریمهای آمریکا و دیگر کشورها بر ایران، از این کشورها خواسته است تا فوراً تحریمهای ایران را لغو کنند.
مقایسه این دو رویکرد و تلاش کشورهای همسو در جهت همراهی و همکاری با ایران در مقابله با بحران کووید-۱۹ و فراتر از آن تلاش در جهت کاهش آثار تحریمی بر ایران در این موضوع و تجربه و سوابق پیشین همکاری با این کشورها، بار دیگر این پرسش اساسی را مطرح خواهد کرد که تدوین یک نقشه استراتژیک روابط خارجی تا چه اندازه در مقابله با تحریمها و گذار از بحرانها به کشور یاری خواهد رساند؟ و سردرگمی استراتژیک کشور در روابط خارجی تا چه اندازه به اتلاف وقت و منابع کشور خواهد انجامید؟
سعید پیرزاده
انتهای پیام/4106/پ
انتهای پیام/