دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 اسفند 1398 - 12:01
گزارش آنا از بیانیه اخیر وزارت خارجه آمریکا؛

تحریم جدید آمریکا علیه دکتر طهرانچی چه اهدافی دارد؟ / طرح «آماد»، اسم رمز ترور علمی نخبگان کشور

سریال تحریم جدید دانشمندان هسته‌ای کشورمان به‌ویژه رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از سوی آمریکا مجموعه‌ای از اهداف شامل کشاندن ایران پای میز مذاکره فرابرجامی و ترور علمی نخبگان را دنبال می‌کند.
کد خبر : 479142
_MID0168.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا - حسین ارجلو؛ روز گذشته وزارت خارجه آمریکا اسامی پنج دانشمند هسته‌ای مرتبط با طرح «آماد» را که وزارت تجارت این کشور، آن‌ها را پیش‌ازاین تحت تحریم قرار داده بود، اعلام کرد.


در لیست تحریمی وزارت خارجه آمریکا که اعلام آن از سوی این نهاد، باعث اعمال تدابیر تنبیهی از جانب دستگاه دیپلماسی کاخ سفید بر افراد حقیقی و حقوقی مرتبط با افراد تحت تحریم خواهد شد، نام «محمدمهدی طهرانچی»، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، «سید محمدمهدی هادوی»، «عارف بالی لاشک»، «کامران دانشجو» و «علی مهدی‌پور عمرانی» دیده می‌شود.


در این بیانیه همچنین ادعاشده که لیست تحریمی جدید، بر اهمیت پاسخگویی کامل و صادقانه از ایران درباره فعالیت‌های گذشته مربوط به سلاح‌های هسته‌ای تأکید می‌کند.


بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، «سرپرست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نوامبر ۲۰۱۹ گزارش داد که این آژانس در حال تحقیق در مورد شناسایی ذرات اورانیوم فرآوری شده شیمیایی در یک محل اعلام‌نشده در ایران است و اینکه حضور ذرات هسته‌ای نشانگر وجود احتمالی مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام‌نشده در ایران است. ایران باید کاملاً با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جامعه جهانی شفاف باشد.»


بیشتر بخوانید:


کارخانه‌ای: عدم بازدارندگی اقدامات برجامی ایران باعث فعال شدن مکانیسم حل اختلاف شد / سناریوهایی برای افزایش هزینه تصمیمات غرب


دستگاه دیپلماسی کاخ سفید همچنین مدعی شد: «افرادی که برای برنامه‌های حساس گسترش سلاح‌های هسته‌ای در ایران کار می‌کنند، باید از خطرات مالی و اعمالی که در معرض آن قرار می‌گیرند، آگاه باشند. دانشمندان و متخصصان فنی ایران دو راه دارند: آن‌ها می‌توانند از مهارت‌های خود برای پیگیری کار بر روی پروژه‌هایی استفاده کنند که خطر اشاعه را در پی نداشته باشد یا اینکه می‌توانند برای سازمان‌های ایرانی کار کنند که فعالیت‌های حساس مربوط به سلاح‌های هسته‌ای را دنبال می‌کنند و با ریسک مالی و اعتباری این‌چنین کارها روبرو شوند.»


طرح آماد چیست؟


طرح «آماد»، پروژه‌ای به‌اصطلاح کشف‌شده در «شور آباد» توسط سازمان جاسوسی موساد است که نتانیاهو در 10 اردیبهشت 97 و 8 روز مانده به اعلام خروج آمریکا از برجام، طی یک سخنرانی تلویزیونی، مدعی آن شد. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در آن سخنرانی ادعا کرد: «ایران برای سال‌ها با به اجرا گذاشتن یک طرح محرمانه به نام «آماد» در پی تولید سلاح هسته‌ای بوده است... برای سال‌ها می‌دانستیم ایران یک برنامه هسته‌ای نظامی محرمانه دارد که نامش طرح «آماد» است. حال می‌توانیم ثابت کنیم که طرح «آماد» یک طرح جامع برای طراحی، تولید و آزمایش سلاح‌های هسته‌ای بود. همین‌طور می‌توانیم ثابت کنیم که ایران به‌طور محرمانه اطلاعات پروژه آماد را مخفی کرده است تا هرگاه قصد کرد سلاح هسته‌ای تولید کند، از آن استفاده کند... اسناد به‌دست‌آمده نشان می‌دهد ایران در پی تولید و آزمایش پنج کلاهک هسته‌ای با قدرتی برابر ۱۰ کیلوتن تی.‌ان.تی. بوده است.»



سخنرانی تلویزیونی نتانیاهو درباره کشف اسناد هسته‌ای در شور آباد


واکنش ایران


جمهوری اسلامی اما اظهارات نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را یک «نمایش بچگانه و مسخره» توصیف کرد. سید عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه ایران در این خصوص تأکید کرد: «این اقدام یک‌بار دیگر با نقاشی کارتونی در سازمان ملل نشان داده شد که موجب مضحکه نتانیاهو شد و او یک‌بار دیگر این اقدام را تکرار کرده و مدعی است ۵۵ هزار سند در انباری در شورآباد تهران به دست آورده است و مدارکی که اثبات می‌کند ایران برنامه پنهانی هسته‌ای داشته است؛ اما نفس این ادعا خنده‌دار است؛ چگونه است که ایران چنین اسناد مهمی را در یک انبار متروکه صنعتی نگهداری می‌کند.» در این خصوص گفتنی است که؛


1. علی‌رغم اینکه مدت‌ها از این مناقشه می‌گذرد و به سال‌های 2002 تا 2003 مرتبط می‌شود، اما تردیدی نیست که این فرافکنی، به‌عنوان منبعی برای افزایش فشار بر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد.



آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سال 2008 گزارشی سراسر اتهام را با محوریت طرح آماد درباره ایران منتشر کرد و در این گزارش، از ایران خواست مفادی از اسناد را که صحت دارد و بخش‌هایی را که جعلی می‌داند، مشخص کند.



ایران شواهد مفصلی ارائه و توضیحاتی را در مورد اطلاعات اسناد مطرح کرد ولی هیچ‌یک از اسنادی که ایران ارائه کرد، در گزارش‌های آن سال آژانس، بازتاب نیافت.


2. سخنرانی به‌اصطلاح افشاگرانه و نبش قبر نتانیاهو چند روز پیش از اعلام خروج آمریکا از برجام صورت گرفت تا خوراک و مستمسک مناسبی به‌منظور خروج از توافق یک‌جانبه و غیرقانونی از توافق هسته‌ای به دست کلیددار کاخ سفید دهد. ترامپ پس از آن سخنرانی اظهار کرد: «این وضعیت قابل قبولی نیست. آن‌ها بی‌کار ننشسته‌اند. آن‌ها موشک‌هایشان را پرتاب می‌کنند که گفته می‌شود صرفاً برای نمایش در تلویزیون است. من این‌طور فکر نمی‌کنم.» ترامپ با استناد به این گزارش، نگرانی خود را در حالی از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای ابراز کرد که رژیم صهیونیستی تاکنون تحت هیچ‌کدام از نظارت‌های پادمانی آژانس بین‌المللی اتمی نرفته و صدها کلاهک هسته‌ای در اختیار دارد.


3. آمریکا پس از تکمیل شدن گام‌های پنج‌گانه کاهش تعهدات هسته‌ای ایران، از کشورهای اروپایی خواست تا برای نشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره جدید، سازوکار حل اختلاف و رسیدن به ایستگاه آخر (مکانیسم ماشه) برای بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت علیه کشورمان را فعال کنند. اروپا نیز بازی پلیس خوب و پلیس بد را کنار گذاشت و با هماهنگی کامل کاخ سفید، تهدید کرد که چنانچه ایران بار دیگر وارد جاده یک‌طرفه برجام نشود، افزون بر تحریم‌های سازمان ملل، تحریم‌های جدیدی نیز وضع خواهند کرد.



ازاین‌رو به نظر می‌رسد که تحریم اخیر دانشمندان هسته‌ای کشورمان در پازل تهدید اروپا برای فشار بیشتر بر ایران به‌منظور کلید خوردن مذاکرات فرابرجامی قابل تفسیر و تأویل است.



به‌ویژه اینکه اتحادیه اروپا و آمریکا، هر دو خواستار محدود شدن توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران اسلامی هستند و این اهرم فشار جدید را علی‌القاعده به این منظور فعال کرده‌اند.


4. آمریکا در حالی خواستار رسیدگی ایران به فعالیت‌های غیر مستند کشورمان در زمینه تولید سلاح هسته‌ای است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، 15 بار بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای کشورمان تأکید و تصریح کرده است. اساساً برجام، برای گرفتن بهانه از دست آمریکا و غرب بود اما بهانه‌تراشی اخیر ثابت می‌کند که کاخ سفید، کوچک‌ترین وقعی به گزارش این نهاد بین‌المللی ننهاده و راهبرد «فشار حداکثری» را به هر طریق ممکن پیگیری می‌کند.


5. وجه دیگر تحریم‌های جدید آمریکا به‌طور حتم به «ترور علمی» دانشمندان هسته‌ای بازمی‌گردد، همان‌گونه که رژیم صهیونیستی دست به حذف فیزیکی آن‌ها زد. ممانعت از مراودات فرامرزی دانشمندان تحریم‌شده و محدود کردن فعالیت‌های بین‌المللی آن‌ها در واقع، در راستای همان تلاشی است که اسرائیل برای به‌اصطلاح عقیم کردن چرخه صلح‌آمیز تولید سوخت هسته‌ای در دستور کار قرار داد و نخبگان علمی کشور را ترور کرد. غرب و رژیم صهیونیستی در یک سناریوی کاملاً هماهنگ، تلاش کردند که ایران به اورانیوم غنی‌شده زیر پنج درصد دست نیابد؛ اما با شکست مواجه شد، کوشید که مانع از دستیابی ایران به اورانیوم غنی‌شده 20 درصد برای مقاصد پزشکی شود؛ ولی تیرشان به سنگ خورد و به تعبیر اندیشمندان غربی، اکنون هیچ بمب و تحریمی نمی‌تواند علم بومی‌شده هسته‌ای جمهوری اسلامی را از بین ببرد.


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب