شورای نگهبان به موضوع پولهای انتخاباتی ورود میکند/ سخنان رئیسجمهور درباره رقابتی نبودن انتخابات دقیق نبود
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، عباسعلی کدخدایی در نشست خبری با اصحاب رسانه که صبح امروز در هتل لاله برگزار شد، در پاسخ به این پرسش که چه عواملی در میزان مشارکت حداکثری تأثیرگذار است و میزان مشارکت در این دوره به چه میزان خواهد بود، اظهار کرد: عوامل مختلفی در میزان مشارکت مؤثر بوده و در همه جوامع هم این چنین است و یکی از این عوامل، عوامل اقتصادی است، اما پیشبینی ما این است که میانگین مشارکت در این دوره از انتخابات مانند ادوار گذشته، کمتر از ۵۰ درصد نخواهد بود و البته امیدواریم که در این دوره هم مشارکت حداکثری را شاهد باشیم.
کدخدایی در پاسخ به سوال یک خبرنگار فرانسوی درباره احتمال کاهش مشارکت به زیر 50درصد، اعلام کرد: اگر مشارکت زیر 50 درصد باشد، تازه مانند کشور فرانسه میشویم.
وی با بیان اینکه در رابطه با قوانین و مقررات بارها عرض کردم شورای نگهبان تابع قوانینی است که مجلس شورای اسلامی تصویب کرده و به عنوان مجری قانون تلاش میکنیم تا قانون به درستی اجرا شود، در پاسخ به پرسشی در خصوص رد صلاحیت برخی کاندیداهای اصلاحطلب گفت: عملکرد شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، هیچگاه نگاه سیاسی نداشته و این شورا نسبت به جناحهای سیاسی با چشمان بسته قضاوت میکند.
سخنگوی شورای نگهبان درباره هزینههایی تبلیغات انتخاباتی تأکید کرد: در خصوص تبلیغات انتخاباتی هرچند قانون یک قانون حداقلی است و سایر دستگاهها از جمله وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی هم در این خصوص مسئول هستند، اما شورای نگهبان تنها کاری که میتواند انجام دهد این است که اگر تبلیغات غیرواقع و مؤثر در نتیجه انتخابات رخ دهد، شورای نگهبان این مسئله را در نظر خواهد گرفت و نسبت به صحت نتایج اعلام نظر خواهد کرد.
کدخدایی درباره احتمال بررسی دوباره صلاحیتها پس از اتمام زمان بررسی صلاحیتها و احتمال تأیید صلاحیت برخی از افراد افزود: در خصوص بحث بررسی صلاحیتها زمان قانونی گذشته است، ولی همه میدانند با وجود حجم وسیعی از ثبتنامها، احتمال اشتباه و خطا وجود دارد، ولی اینکه میگویند بعد از گذشت زمان ثبت نام دوباره بررسی صلاحیتها انجام میشود، اصلا صحت ندارد و به این شایعات نباید توجه کرد.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص تأمین امنیت حوزههای رأیگیری یادآور شد: دستگاههای انتظامی و امنیتی برای تأمین حوزههای رأیگیری حضور دارند و شورای عالی امنیت ملی هم در این خصوص نظارت دارد و انتخابات در امنیت کامل برگزار خواهد شد.
سخنگوی شورای نگهبان در رابطه با این پرسش که اگر گزارشی در خصوص ورود پولهای کثیف به انتخابات به شورای نگهبان گزارش شود، واکنش شورا چه خواهد بود، یادآور شد: اگر گزارشهایی در این خصوص به دست ما برسد، شورا میتواند ورود کند و نظر خود را اعلام کند، البته بحث ابطال آرا زمانی مطرح میشود که تخلف مهمی اتفاق بیفتد تا سرنوشت انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد.
وی عنوان کرد: شورای نگهبان با نگاه سیاسی به انتخابات نگاه نکرده و انتخابات را شرمت سهامی نمیداند که سهمی برای گروهها درنظر بگیرد؛ آمار غیر رقابتی بودن 44 حوزه خیلی دقیق نیست؛ چراکه عزیزان این آمار را بر اساس گروهها اعلام کردهاند حال اینکه در همان حوزهها مستقلین هم حضور دارند که میتوانند موجب رقابت باشند لذا آن گزارش غیر رقابتی بودن 44 حوزه، دقیق نیست.
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری در مورد فرآیند ردصلاحیت نامزدهای انتخابات گفت: بر اساس قانون انتخابات بررسی صلاحیتها در چند مرحله انجام میشود. مرحله اول هیئتهای اجرایی به ریاست فرماندار، مرحله دوم هیئتهای نظارت که از بین اقشار مردم انتخاب میشوند، پس از آن مرحله اول شورای نگهبان که مرحله تجدیدنظر در آرا هیئتهای مرکزی و نظارت استانها است.
وی ادامه داد: شرایط احراز صلاحیت و موانع ورود افراد به انتخابات در ماده ۲۸ و ۳۰ قانون انتخابات ذکر شده است و شورای نگهبان بر اساس این دو ماده و مستندات پرونده نامزدها بررسیهایش را انجام میدهد.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص عدالت انتخاباتی و ضرورت اصلاح نظام انتخاباتی گفت: در این مورد باید قانونگذار پاسخگو باشد. باید قانون انتخابات سریعتر اصلاح شود. ثبتنام بیرویه و زمان کم برای بررسی صلاحیتها ممکن است مشکلاتی را به وجود آورد.
کدخدایی در پاسخ به پرسشی در خصوص عوامل مهم در تأیید صلاحیتها عنوان کرد: درباره بحث تخلفها سه محور را لحاظ میکنیم که در قوانین مختلف انتخاباتی به آن پرداخته شده است. معمولاً مبانی ردصلاحیتها و عدم تأیید صلاحیت افراد یا مباحث اقتصادی یعنی سوءاستفادههای مالی یا گاهی اوقات مباحث اخلاقی و روابط نامتعارف و یا اقدام نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران و حرکت در جهت مخالف حاکمیت جمهوری اسلامی ایران است که این موارد برگرفته از قوانین است؛ بنابراین معمولاً این سه عامل باعث نظر شورای نگهبان نسبت به عدم تأیید صلاحیت افراد میشود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا شورای نگهبان در زمان تبلیغات بازرس ندارد، عنوان کرد: البته همکاران ما در استانها تذکرات لازم را میدهند اما مقابله با تخلفات های انتخاباتی در گام اول به عهده قوه مجریه و وزارت کشور و نیروی انتظامی است اما ما نیز اگر شاهد اقداماتی باشیم که در تعیین سرنوشت انتخابات مؤثر باشد، قطعاً هنگام بررسی صحت حوزهها اعمال نظر میکنیم.
وی گفت: چشمهای شورای نگهبان در بررسی صلاحیت افراد کاملاً بسته است و ما فارغ از نگاه سیاسی نسبت به صلاحیت افراد نظر میدهیم.
سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: گروههای سیاسی آمار مختلفی را در این باره مطرح کردند که فکر میکنم خیلی دقیق نباشد چراکه بخش زیادی از افرادی که ثبتنام کردهاند در گروه مستقلین هستند و به هیچ یک از احزاب و گروههای سیاسی وابستگی ندارند و در حوزههای مختلف تعداد زیادی هستند که میتوانند موجب رقابت شوند و ما رقابت را بین همه این گروهها و مستقلین میدانیم. فکر میکنم که این گزارش خیلی دقیق نباشد.
کدخدایی درباره اینکه آیا رئیس جمهور رایزنی و نشستی در این زمینه داشته است گفت: رئیسجمهور بدون توجه به همکاری ما با وزارت کشور مطالبی را مطرح کرد و بعد از آن نامههایی برای ما ارسال شد که بلافاصله پاسخ آن را دادیم.
سخنگوی شورای نگهبان درباره فرآیند ردصلاحیت ها، گفت: بر اساس قوانین انتخاباتی، بررسی صلاحیتها در چند مرحله صورت میگیرد که در مرحله اول هیئتهای اجرایی با ریاست فرماندار تشکیل میشود و اعمال نظر میکنند.
کدخدایی ادامه داد: در مرحله دوم، هیأتهای نظارت شورای نگهبان بررسیهای لازم را انجام میدهند و در مرحله بعد، شورای نگهبان تجدید نظارت میکند و اگر کسانی در این مرحله هم تأیید صلاحیت نشوند، در مرحله دوم مورد بررسی قرار میگیرد.
وی گفت: مواردی مثل داشتن مدرک تحصیلی، سن خاص، حسن شهرت و ممنوعیتهایی از جمله محکومیت افراد در زمینههایی چون کلاهبرداری قطعاً از سوی شورای نگهبان بررسی میشود.
سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: دلایل ردصلاحیت افراد طبق قانون به خود داوطلبان اعلام میشود و چون این ممنوعیت وجود دارد، شورای نگهبان نمیتواند این دلایل را به صورت عمومی اعلام کند.
وی با بیان اینکه صلاحیت نمایندگان برای یک دوره چهارساله است، یادآور شد: برای چهار ساله بعد باید صلاحیت آنها مورد بررسی قرار گیرد شورا در این خصوص قانون را اجرا میکند. پس از پایان بررسی صلاحیتها، صلاحیت ۷۵ نفر از نمایندگان مجلس دهم تأیید نشد و فکر نمیکنیم تعداد بسیار زیادی باشد، اما ما ناچار هستیم قانون را اجرا کنیم؛ لذا این نمایندگان صلاحیت حضور در دوره بعد مجلس را ندارند.
کدخدایی درباره حد نصاب پیروزی در انتخابات مجلس گفت: برای پیروز شدن نمایندگان در حوزههای انتخابیه و راهیابی آنها به مجلس، باید کاندیداها ۲۰ درصد آرای لازم را کسب کنند.
وی درباره ادعای یکی از نمایندگان مجلس که گفته بود شورای نگهبان در قبال دریافت پول صلاحیتها را تأیید میکند، افزود: این اتفاق در ادوار گذشته هم رخ میداده و هیچ ربطی به شورای نگهبان ندارد و اینها کلاهبردارانی هستند که از سادگی افراد سوءاستفاده کردند و ما در بیانیهای که صادر کردیم گفتیم که افراد مراقب کلاهبرداران باشند. این دوره هم اینگونه بوده ولی برخی افراد در بیان این مسئله حسن نیت نداشتند و این مسئله را رسانهای کردند. طبیعتاً حفاظت شورا با همکاری دستگاههای اطلاعاتی و قضایی با این قضایا برخورد خواهند کرد.
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/