راهبرد جریان عدالتخواه، «اپوزیسیون شدن رهبری» است/ با شلوغ کاری میخواهند وارد مجلس شوند/ برخی چهرهها به دلیل تمکن مالی در لیستشان قرار گرفتند
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، چند سالی است جریانی به اسم عدالتخواهی در کشور بروز و ظهور داشته است. این جریان در ماجراهایی مانند؛ حقوقهای نجومی، فساد در لواسان و هفتسنگان بسیار فعال بوده است. اما ورود این جریان به انتخابات مجلس بسیار با حاشیه روبرو بوده است. در همین رابطه جلسهای انتخاباتی برای امضای منشور عدالتخواهان برگزار شده است که برخی از مفاد آن بیانیه مورد قبول جریان ارزشی عدالتخواه نبوده است. در همین زمینه با «حسن خسروآبادی» یکی از فعالان جریان «عدالتخواه» که منشور مذکور را امضا نکرده و بهشدت علیه آن اعتراض دارد، گفتگویی انجام دادیم تا جزئیات این منشور و سمت و سوی جریان عدالتخواه را بررسی کنیم.
برخی از نکات ذیل خلاصه مهمترین بخشهای گفتگوی آنا با «حسن خسروآبادی» است. وی رئیس اسبق مرکز اطلاعرسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران و از فعالان جریان «عدالتخواه» در کشور است.
*بعضی از افراد جریان «عدالتخواه» در فکر انتخابات بودند
*برخی از پرچم عدالتخواهی برای کارهای سیاسی استفاده میکنند
*پرچم عدالتخواهی توسط چند نفر داعیهدار عدالت نباید آسیب ببیند
*راهبرد انتخاباتی عدالتخواهان در «اپوزیسیون» شدن نظام و رهبری است
*اتهامزنی بدون سند عدالتخواهی را نابود میکند
آنا: لیستی که برای انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی جریان «عدالتخواه» ارائه شد، بر چه مبنایی تدوین شده است؟ آیا اقداماتی همچون مقابله با زمینخواری در لواسان و هفتسنگان قزوین که پیشتر در زمینه عدالتخواهی انجام شد، جنبه عدالتخواهی داشت یا اینکه پشتوانهای برای کارهای سیاسی بعدی بود؟
خسروآبادی: جریان عدالتخواهی فعالیت خود را خالصانه آغاز کرد و اتفاقاتی همچون چالش حقوقهای نجومی که در کشور رخ داد، نوعی تابوشکنی بود و دومینویی به راه انداخت که وارد فضای جدیدی شویم. در ادامه این دومینو موضوعاتی همچون رانتخواری، اختلاس، ویژهخواری و پیدا شدن افرادی که با نزدیکان مقامات عالیرتبه در ارتباط بودند، به وجود آمد تا به وضع کنونی رسیدهایم. افرادی که در حوزه عدالتخواهی صادقانه وارد شدند، با صداقت خود توانستند کارهای بزرگی انجام دهند تا جایی که بهعنوان نمونه در موضوع زمینخواری لواسان مشاهده کردید حتی پای مسئولان این منطقه هم به میان آمد.
برخی از افراد جریان عدالتخواه در فکر انتخابات بودند
بعد از ماجرای فیشهای حقوقی نجومی جنبش عدالتخواه از من حمایت کرد و اعضای شورا جلوی دادگاه ما حضور پیدا کردند. بالاخره اگر بتوانید با تشکیلاتی که داعیهدار عدالتخواهی است، در مجلس و امور جاری کشور حضور یابید و جمعی عدالتخواه را پشت یک میز بنشانید، بسیار خوب است؛ کما اینکه مقام معظم رهبری نیز در فرمایش خود یکی از شاخصههای انتخاب اصلح را عدالتطلبی به معنای واقعی بیان فرمودند.
برخی شخصیتها توانستند خود را در جامعه به دیگران نشان دهند و داعیهدار عدالتخواهی باشند، ولی اگر این موضوع سنگ بنای مصادره عدالتخواهی برای ورود به عرصه مدیریتی کشور شود و بعد بخواهند از این پرچم و عنوان در راه بازیهای سیاسی خود خرج کنند، عدالتخواهی آسیب خواهد دید.
لازمه حضور افرادی از جنس عدالتخواهی در صحنه انتخابات این است که خود را به مردم جامعه بشناسانند و البته با وجود فضای مجازی این امکان تا حد زیادی فراهم شده است. بعد از همه این ماجراها و اتفاقات دیگری که در جامعه رقم خورد، مشخص است برخی شخصیتها توانستند خود را در جامعه به دیگران نشان دهند و داعیهدار عدالتخواهی باشند، ولی اگر این موضوع سنگ بنای مصادره عدالتخواهی برای ورود به عرصه مدیریتی کشور شود و بعد بخواهند از این پرچم و عنوان در راه بازیهای سیاسی خود خرج کنند، عدالتخواهی آسیب خواهد دید. البته بیتردید امروز یک «پدرخوانده» دنبال این است که پرچم عدالتخواهی بر زمین بیفتد.
آنا: منظور شما از «پدرخوانده» فردی از درون جریان عدالتخواهی یا از خارج آن است؟
خسروآبادی: لزوماً «پدرخوانده» درون جریان عدالتخواه نیست، بلکه خارج از جریان است و به نظر میآید اتفاقاً از این جریان آسیب نیز دیده است و میخواهد کاری کند که جریان به اصطلاح عدالتخواه کنونی با دست خودش فاتحه خودش را بخواند؛ یعنی با ورود به انتخابات رفتارهایی انجام دهد که در نهایت با برخورد مواجه شود.
پرچم عدالتخواهی توسط چند نفر داعیهدار عدالت نباید آسیب ببیند
در چنین وضعیتی فردی که قبلاً از جریان عدالتخواهی ضربه خورده است، انتقام میگیرد؛ در حالی که ظاهراً در انتقام هیچ نقشی نداشته است. حتی بعد از اینکه با جریان عدالتخواه برخورد شد، ممکن است آن فرد محبوب جامعه هم بشود. نباید بگذاریم به نحوی عمل شود که پرچم عدالتخواهی که به زحمت علم شده است، بهوسیله چند نفر داعیهدار عدالتخواهی آسیب ببیند. نباید اتفاقات به گونهای رقم بخورد که هر کس از عدالتخواهی حرف زد، محکوم و مجبور به سکوت شود.
پویشی که با عنوان «مجلس عدالتخواه» در حال فعالیت است، موضوعیتی ندارد؛ زیرا فقط در تهران عدهای دور هم نشستهاند و جلسهای برگزار کردهاند و در نهایت هم لیستی ارائه دادند، که در اوج خوشبینی شاید سه یا چهار نفرشان بتوانند وارد مجلس شوند. شما چگونه نام این مجلس را عدالتخواه میگذارید؟ «مجلس عدالتخواه» به این معناست که میخواهید در کل کشور افراد عدالتخواه به وسیله مردم انتخاب شوند و در مجلس حضور یابند؛ طبعاً با سه نفر که نمیتوان مجلس عدالتخواه داشت! هرچند این افراد جزو شورای مرکزی یک گروه با این نام باشند.
راهبرد انتخاباتی جریان «عدالتخواه» در «اپوزیسیون» شدن دیگر جریانهای داخل نظام دیده شد و احساس کردند با این شیوه میتوانند رأی جمع کنند. با وجود این رفتار، کار به جایی رسید که دیدند این کفایت نمیکند و اینجاست که تفاوتهای فکری آشکار شد.
آنا: سازوکار اینکه توانستند علاوه بر سه یا چهار نفر شناخته شده، تشخیص دهند 25 نفر دیگر هم عدالتخواه هستند، چیست؟
خسروآبادی: آنها در طول چند سال گذشته از جریانهای مختلف افرادی را دعوت به مصاحبه کردند و در نهایت از میان این افراد نفراتی انتخاب شدند؛ در این میان برخی افراد به دلیل اینکه مبانی فکریشان با جریان عدالتخواه متفاوت بود، پاسخ منفی دریافت کردند و از فهرست خارج شدند. پس از این اعضای اصلی احساس کردند باید در عرصه انتخابات حضور یابند و خود را به جامعه معرفی کنند و راهبرد انتخاباتی را در «اپوزیسیون» شدن دیگر جریانهای داخل نظام دیدند و احساس کردند با این شیوه میتوانند رأی جمع کنند. با وجود این رفتار، کار به جایی رسید که دیدند این کفایت نمیکند و اینجاست که تفاوتهای فکری موجود در درون جریان «عدالتخواه» آشکار شد، زیرا طبعاً در مصاحبهها سؤالاتی با هدف بررسی نگرششان به موضوع عدالتخواهی مطرح میشد.
آنا: بهعنوان نمونه از افراد درباره نقد رهبری در صورت حضور در مجلس سؤال میکردند؟
خسروآبادی: اساساً من مخالف چنین مصاحبههایی هستم و در مصاحبهها هم شرکت نداشتم، ولی در گفتگوها به شیوه دیگری از نظراتشان مطلع میشدم. طبعاً با محبتی که به من داشتند از جمله افرادی بودم که قرار بود در فهرست اصلی حضور داشته باشم، ولی بعد از مدتی این نگرانی احساس شد که این روند به دکانی برای افراد شلوغکار جریان تبدیل شده و نباید به شخص دیگری برای حضور در جمع فرصت داده شود. در حال حاضر بسیاری از افرادی که در لیست این جریان هستند، در خیلی از گروهها و دستههای دیگر هم هستند. بعضی از این افراد دارای تمکن مالیاند و به همین دلیل در فهرست عدالتخواهان هم قرار گرفتهاند! اما افراد شاخص لیست عدالتخواهان بالا کشیدن خودشان را دنبال میکنند.
آنا: سه چهار نفری که در شورای مرکزی هستند، باقی افراد جریان را هدایت میکنند؟
خسروآبادی: بله. اصل جریان همان سه، چهار نفر هستند و باقی افراد حضور محسوسی در تصمیمگیریها ندارند. بعد از این اتفاقات متوجه شدم بسیاری از افراد در جلسات دعوت نمیشوند که این نگرانی من را تشدید میکرد، بعد از ماجرای 25 آبان(گرانی بنزین و اغتشاشهای بعد از آن) بعضی دوستان رفتارهای تندی از خود نشان دادند. گرچه من آنها را دوست دارم، اما تندرویها بحث دیگری است که میتواند به جریان عدالتخواهی ضربه بزند و به گونهای شود که از دست هیچکس کاری برنیاید.
رویارویی عدالتخواهان با تصمیم رهبری درباره گرانی بنزین
بعد از ماجرای 25 آبان و حمایت مقام معظم رهبری از تصمیم اتخاذشده درباره افزایش بهای بنزین، یکی از دوستان خوب من یادداشتی نوشت و اظهارات تندی را مطرح کرد و در واقع خواست حکم رهبری را در برابر نظر کارشناسی قرار دهد؛ البته به نظرم این اظهارات در راستای یک راهبرد انتخاباتی مطرح شد، در حالی که این راهبرد انتخاباتی صادقانه نیست!
بالاخره تصمیم حمایت از دولت در آن مقطع بر مبنای مصلحتی اتخاذ شد و نباید تا این حد صریح علیه آن موضعگیری میشد، اما میبینیم سه ماه بعد از آن برخی دوستان دیگر آمدند در تناقض با مواضع قبلی نظر کارشناسی را در برابر حکم رهبری قرار دادند. اگر قرار باشد مقام معظم رهبری در اینگونه موضوعات حکم دهند، باید به خاطر هر مشکل و موضوعی در نظام انواع و اقسام حکمهای حکومتی تاکنون صادر میشد. طبعاً وجود این تناقضات گفتاری و نگرشها به جایگاه رهبری نشأت گرفته از ضعف مبانی در این جریانست.
این جمع قرار بود داعیهدار مجلس عدالتخواه به معنای واقعی کلمه باشد اگر میخواهیم بهعنوان مجموعهای عدالتخواه وارد مجلس شویم که بتوانیم بر قوانین و ... تأثیرگذار باشیم، ورود این گونه به مسائل کشور چیزی نیست جز ایجاد یک بحران و دوقطبی جدید در سپهر سیاسی ایران که تاکنون همین دوقطبیها مانع از حل مشکلات معیشتی مردم شده است! علیرغم اینکه شخصاً از ماهها قبل طرح موضوع کرده بودم که باید عدالتخواهی در کل کشور سازماندهی شود، ولی در نهایت آنچه مشاهده کردم این بود که «مجلس عدالتخواه» در لیست تهران و لیست تهران هم در سه یا چهار نفر خلاصه شد!
برخی از جریان عدالتخواه با شلوغکاری میخواهند وارد مجلس شوند
هر جریان، حزب، جمعیت و هر گروهی مرامنامهای دارد و بر اصولی استوار است. مرامنامه جریان عدالتخواه را بررسی کنید که اصول آن چیست و چه کسانی تدوین کردهاند؟ به عنوان نمونه در «فهرست خانه ایران» حدود یک سال است در جلسات متعدد دوستان زحمت کشیدند و در خصوص مشکلات موجود کشور بررسی فراوان صورت گرفت، تولید محتوا شد و برنامهریزی برای حل آنها انجام شد ولی این جریان تا قبل از انتشار لیست حتی یک جلسه منظم ترتیب نداده و صرفاً بر مبنای شلوغکاری چند نفر خودشان را در جامعه مطرح کردهاند تا نمایندگانشان وارد مجلس شوند.
اگر بخواهید در انتخابات مجلس صادقانه ورود پیدا کنید و خودتان را در جامعه بشناسانید، نباید راهبرد انتخاباتی غیرصادقانهای را در پیش بگیرید. اگر حتی به این وسیله به هدف خود دست یابید، بازهم اقدام شما قابل توجیه نیست و با ابزار و روشی دروغین به هدفتان رسیدهاید زیرا هدف وسیله را توجیه نمیکند. معتقدم جریانهای سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا شاید مقداری در مباحثشان «انقلت» داشته باشند، ولی از آن جهت که «بحرانزیست» هستند، لزوماً «بحرانساز» نیز میشوند و تمام مشکلاتی که امروز در جامعه با آنها مواجه هستیم راه حل دارد اما این دو جریان تصمیم به حل آنها نداشتهاند. بهعنوان نمونه در حوزه مسکن، ایرانیها به دبی، گرجستان و ازمیر ترکیه میروند و آنجا سرمایهگذاری میکنند، زیرا با وجود اینکه نسبت به ایران مساحت کمتری برای ساخت و ساز دارند، ولی مسکن ارزان تأمین میکنند. مشکلات بهسرعت قابل حل است، اما متأسفانه بحرانهایی که جناحهای مختلف با هدف بقای در قدرت و حفظ جایگاه سیاسی ایجاد میکنند، همواره مانع از توجه به مشکلات مردم و حل آنها شده است.
حال اگر جریان عدالتخواهی اعتقادش بر این باشد که همان راه و خط و مشی اصلاحطلبها و اصولگراها را ادامه دهد، صاحب کرسی و منصب شوند و با همان ترفندهای دو جناح، روند بحرانسازی، لابیگری و جریانسازی را آغاز کنند؛ چه فرقی با گذشته خواهد داشت؟ در ادامه این سهمخواهیها و قدرتطلبیها همه درگیر کنسرت و کرسنت میشوند، همه درگیر ورزشگاه و حجاب میشوند و اصل موضوع که پرداختن به مشکلات مردم است، مغفول خواهد ماند. مطرح کردن برخی موضوعات حساس، کشاندن آن به بطن جامعه و درگیر کردن افکار عمومی با موضوع باعث میشود از مشکلات اصلی غافل بمانیم.
آنا: چه زمانی به اطلاع شما رسید که دیگر نباید در جلسات جریان عدالتخواهی حضور پیدا کنید؟
خسروآبادی: نزدیک برگزاری انتخابات بود. به این دلیل که در مرحله نخست توسط هیئت اجرایی رد صلاحیت شدم، در گفتگوها پیگیر و جویا بودند که تأیید صلاحیت می شوم یا خیر؛ اوایل بهمنماه بود که تأیید صلاحیت شدم. تأییدیه که صادر شد، قرار شد جریان عدالتخواهی لیستی ارائه کند و اغلب دوستان هم محبت داشتند و طبیعتاً میخواستند در لیست باشم، اما مطلع شدم که در داخل جریان برای انتخاب و در لیست قرار دادن من حرف و حدیثهایی وجود دارد؛ چرا که میدانستند در خصوص موضوعی که قرار بود راهبرد انتخاباتی باشد بهشدت مخالفم! اگر ریشهای به موضوع نگاه کنید، مگر میتوان فرد عدالتخواه شناخته شده را بهراحتی از جریان عدالتخواهی حذف کرد؟ زمانی که هیچکدام آنها دنبال این موضوعات نبودند، جنبش عدالتخواه دعوت میکرد تا در محافل مختلف حضور یابم و صحبت کنم. هشتم یا نهم بهمن متوجه شدم جلساتی برگزار میشود، ولی از من دعوت نمیشود در ادامه حساسیتهای دیگری به وجود آمد ازجمله اینکه لزومی ندارد من در لیست حضور داشته باشم. من هم از خود تمایلی به حضور در لیست نشان ندادم و گفتم «قرار نیست با هر لیستی و به شیوههای کاذب و غیر صادقانه به مجلس راه یابم»!
آنا: آیا آقای لواسانی برای «جریان عدالتخواه» نقش «پدر معنوی» دارد؟
خسروآبادی: آقای لواسانی در موضوع لواسان وارد جریان عدالتخواهی شد و تاکنون صرفاً در این زمینه در کنار این جریان بوده است. دوستانی که در جلسه با عنوان روایت فتح بودهاند، میگفتند وی و رائفیپور بهصراحت گفتند که شاید مواضع ما در موضوعات مختلف با این جریان متفاوت باشد، ولی در موضوع برخورد با فساد لواسان با این مجموعه همکاری میکنیم. با وجود این، ارتباطی وجود دارد؛ کما اینکه چند نفر از افرادی که در لیست حضور دارند، توسط ایشان معرفی شدهاند.
آنا: آیا شورای جریان عدالتخواهی برای تدوین لیست نهایی جلسهای برگزار کرد؟
خسروآبادی: همان سه یا چهار نفر پیشنهاد میکردند که چه افرادی در لیست باشند. دوست محترمم امیر تفرشی ازجمله کسانی بود که تمایل داشت من در لیست باشم و حتی برخی از این افرادی که در لیست حضور دارند، بهوسیله من معرفی شدند. آنها بنا داشتند نام افراد خاصی در لیست باشد. در جریان کامل اوضاع و اتفاقات نیستم، حتی بعد از آن توئیت کنارهگیریام، یکی از دوستان خواست که توئیت را حذف کنم تا مجدداً در لیست باشم، ولی آنها میدانستند که من اهل مصاحبه با سعید زیباکلام یا فرد دیگری نیستم. زیباکلام ازجمله افرادی بود که مصاحبه با افراد را برای حضور در لیست انجام میداد و حتی با برخی وزیران سابق و افراد مسن و دارای سوابق انقلابی نیز، برای حضور در لیست مصاحبه میکرد!
برخی میخواهند جریان عدالتخواهی را به نام خود مصادره کنند و این برای من قابل قبول نبود از آن گذشته دوستان «جریان عدالتخواه» راهبرد انتخاباتی غلطی در پیش گرفتند که «اپوزیسیون رهبری» شوند و اینها برای من قابل تحمل نبود!
آنها میدانستند که من برای قرارگرفتن در لیست با زیباکلام مصاحبه نمیکنم، زیرا با برخی سؤالاتی که مطرح میشود مشکل دارم. در نهایت از آن جهت که لیستشان بسته نشده بود و شخص مطرح دیگری وجود نداشت، چارهای نداشتند که من را در لیست قرار دهند، ولی مشخص است آنها میخواهند جریان عدالتخواهی را به نام خود مصادره کنند و این برای من قابل قبول نبود. از آن گذشته جریان «عدالتخواه» در کمال ناباوری و علیرغم ادعاهای گذشته راهبرد انتخاباتی غلطی در پیش گرفتند که «اپوزیسیون رهبری» شوند!! و اینها برای من قابل تحمل نبود.
آنا: به نظر شما جریان عدالتخواهی به انحراف و نفاق کشیده نشد؟
خسروآبادی: تناقضی که گفتم وجود دارد همینجاست. اگر اعتقاد به موضوعی ندارند، چرا صادقانه رفتار نمیکنند؟ چرا سعید زیباکلام رد صلاحیت شد؟ هیئت اجرایی وی را رد کرد. هیئت اجرایی من را هم رد کرده بود، اما در مرحله بعد میتوانست تأیید کند؛ کما اینکه خیلیها تلاش کردند سعید زیباکلام تأیید صلاحیت شود. ایشان بینش سیاسی ندارد، اگر بینش سیاسی داشت، بعد از اشتباهاتی که بهوسیله یکی از اعضای شورا انجام شد، نامه سرگشاده نمیداد تا تأیید صلاحیت بگیرد. در هر دو این موارد افراد در جلسات داخلی اذعان به اشتباه وی داشتند؛ اما سؤال اینجاست که چرا چنین فردی با چنین اشتباهات فاحشی می شود رئیس ستاد؟
آنا: در جلسهای که منشور جریان عدالتخواهی امضا شد، چه گذشت؟
خسروآبادی: من در جریان جزئیات آن قرار ندارم. آنها به این دلیل که نمیتوانند با من مصاحبه کنند، منشور را مقابل افرادی می گذاشتند که میخواستند در فهرست قرار بگیرند.
آنا: روند کنونی عدالتخواهی با اتهامزنی نیز همراه شده است؛ بهعنوان نمونه در پرونده فساد لواسان حجتالاسلام رئیسی، رئیس قوه قضائیه دستور بازداشت شهردار، معاون شهردار و خیلی از مسئولان دیگر را صادر کرد و با تخلفات برخورد شد. با وجود این برخی اتهامزنیها به دستگاه قضائی میشود که هیچ سندی ارائه برای آن ارائه نمیشود؟
خسروآبادی: من به جزئیات این موضوعات ورود نمیکنم، زیرا مواردی وجود دارد که نمیتوان دربارهاش صحبت کرد؛ اما اتهامزنی بدون سند را روش سالمی نمیدانم. این روش باعث میشود جریان عدالتخواهی به سمت نابودی پیش رود.
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/