خبر جاش بذار//! علم و دانش باعث تغییر سبک زندگی مردم میشود
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حسن روحانی در سی و سومین جشنواره بینالمللی خوارزمی که پیش از ظهر امروز در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: باعث افتخار است که در پیام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و فضای آماده مردم برای حضور در پای صندوقهای رأی، شاهد برگزاری این جشنواره علمی هستیم. برای ما افتخار است که در جامعه بشری امروز، عالمان، دانشمندان و فرهیختگان، مسیر علم و دانش را به پیش میبرند.
وی افزود: همه ارزش انسان به این است که وقتی در نقطهای قرار میگیرد، تلاش کند تا شرایط نویی ایجاد کرده و به نسل آینده منتقل کند. آنچه گذشتگان برای ما انجام دادهاند، حاصل تلاش قرنها در طول تاریخ بشریت بوده است.
رئیس جمهور بیان کرد: آنچه به عنوان علم، علوم پایه و علوم مختلف در حوزههای گوناگون علمی و پژوهشی میبینیم، نتیجه سالها تلاش بیوقفه از سوی دانشمندان و اندیشمندان بوده است. در هر نسلی چند آجر بر این بنای رفیع نهاده میشود که این امر در نسلهای آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
روحانی با اشاره به اینکه همکاری و تلاش دانشمندان ایرانی در جامعه بشری باعث افتخار است، مطرح کرد: افتخار برای برگزیدگانی است که توانستهاند در رقابت علم و دانش، گامی فراتر بگذارند. اگر در جامعهای بخواهیم در علم و دانش پیشرفت کنیم، باید اخلاقیات و معنویات را نیز زیرمجموعه علم قرار دهیم. همه چیز از علم و دانش سرچشمه میگیرد.
وی گفت: این علم و دانش است که باعث تغییر و تحول در سبک زندگی مردم میشود. مادر فناوری، علم و پژوهش است. بزرگترین امتیاز انسان این است که میتواند عالِم شود و عالِمی را تربیت کند. یعنی تعلم میگیرد و تعلیم میدهد. این امر اساس پیشرفت بشر و حرکت انسان به سوی صلح و دوستی است.
رئیس جمهور بیان کرد: اگر بخواهیم جوی را ایجاد کنیم تا جوانان مشتاق علم و فناوری شوند، باید فضای مناسب آن را خلق کنیم. یعنی زیستبوم لازم را برای فعالیت جوانان در علم و فناوری ایجاد کنیم. پیامبر اکرم(ص) نیز همین کار را انجام داده است. زمانی که حضرت محمد(ص) مبعوث شد کسی با علم آشنایی نداشت. اگر افتخاری بود به نژاد و قبیله و فتوحات جنگی بود. در آن زمان مرکز علمی وجود نداشت و علم و دانش را جزء خدمات رده پایین جامعه میپنداشتند.
روحانی گفت: در چنین فضایی، قرآن مردم را به خواندن و نوشتن تشویق کرد. قلم و خواندن جزء نخستین کلماتی است که در قرآن مجید به آن اشاره شده است. در زمان پیامبر(ص)، مسجد تبدیل به محلی برای یاد گرفتن و یاد دادن بود. بر اساس روایات، علم و دانش و فراگرفتن آن از سالها عبادت کردن بالاتر است. در زمان پیامبر(ص) در همان مسجدی که نماز میخواندند به یاد دادن و یاد گرفتن پرداختند. این فضا چنان پیشرفت کرد که در زمان امام صادق(ع) 4 هزار دانشجو از ایشان علم میآموختند.
وی بیان کرد: این امر نشان از تغییر اکوسیستم علم و فناوری در زمان عرب جاهلیت بود. اسلام برای علم مرز نشناخت. در زمانی که قومیت برای عربها بسیار مهم بود، پیامبر(ص) مرزها را شکست و فرمود هیچ عزتی از یاد دادن و یاد گرفتن بالاتر نیست. یکی از افتخارات جامعه امروز ایران آمار علم و دانش است. اگر این آمار را با 40 سال قبل مقایسه کنیم، در مییابیم که تعداد دانشآموزان، دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و ... به طرز مداومی در حال افزایش است. ایران در مسیر رشد علم و دانش، سرعت خوبی داشته است.
رئیسجمهور یادآور شد: بر اساس آماری که وزارت علوم اوایل بهمن ماه ارائه داده است، شاخص جهانی ایران در نوآوری از آغاز دولت یازدهم از 120 به رتبه 65 در پایان سال 97 رسیده است. این روند تداومی است و در سال 98 رتبه ایران به 61 رسیده است. این امر نشان میدهد که در شرایط تحریم نیز راه را گم نکردهایم و در مسیر درست گام برداشتیم. تعداد پارکهای علم و فناوری از 36 مورد در سال 93 به 43 در سال 98 رسیده است. تعداد واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد 3 هزار در سال 92 بوده که در سال 97 به 7 هزار و 864 مورد رسیده است، بیش از یک هزار و 625 واحد فناور نیز به کسب رتبه دانشبنیان نایل شدهاند.
روحانی گفت: این آمار نشان میدهد که کشور در حال پیشرفت است. رشد قابل قبول و حرکت به جلو در حوزه علم و فناوری در سالهای تحریم، برای ما افتخارآمیز است. ایران در رشد علمی جزء نخستین کشورهای جهان است که نشان از رشد و پیشرفت دانشگاهها میدهد. بر اساس آمار وزارت صنعت در سال 97 و 98 مجموعاً یک میلیارد و 200 میلیون یورو از قطعات صنعتی را که وارد میکردیم، در داخل تولید میکنیم.
وی افزود: براساس گزارش وزارت بهداشت در یک سال گذشته از واردات 500 میلیون دلار تجهیزات پزشکی و دارویی جلوگیری شده و این محصولات در داخل ساخته شود. این آمارها نشان از توانمندی ایران میدهد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه مسئله امید جامعه به آینده بسیار مهم است، بیان کرد: علم دو قطبی نمیشود. هنر دو قطبی نمیشود. هر چیزی را در جامعه دو قطبی نکنید. قطب، حزب و جناح جای خودش را دارد. دانشگاه باید کار سیاسی انجام دهد اما نباید ماهیت خود را که آموزش و یادگیری است، فراموش کند. یادمان نرود که در دانشگاه به دنبال علم و دانش میرویم. بنابراین نباید آن را تقسیم کنیم.
روحانی با بیان اینکه علم، علم است، گفت: آثار علمی که در جشنواره بینالمللی خوارزمی میبینید، جناحی و قطبی نیست. در این جشنواره به مذهب، جناح و حزب برگزیدگان کاری نداریم. مهم این است که از علم و دانش آنها استفاده کنیم. باید از دو قطبی کردن در همه موضوعات جلوگیری شود. تحریمها و فشارها نتوانستند مانع از تلاش دانشمندان کشور در حوزه علم و فناوری شوند.
وی افزود: تمام رهبران جهان از تحمل و تابآوری مردم ایران تعریف میکنند. طی یک سال گذشته با کاهش تعهدات برجامی، موفق به تولید چند سانتریفیوژ شدیم که باعث تعجب رهبران غربی و اروپایی شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه ایران دموکراسی را در منطقه پایهگذاری کرده است، مطرح کرد: علم خود را در اختیار دیگران میگذاریم و از علم دیگران نیز بهرهبرداری و استفاده میکنیم. تا انتهای دولت یازدهم 18 مجتمع پتروشیمی جدید افتتاح میشود که به جز قسمتهای اندکی، باقی به دست دانشمندان ایرانی ساخته شده است.
روحانی گفت: یکی از راههای تشویق دانشجویان و محققان، برگزاری جشنوارههایی مانند جشنواره خورازمی است. پارکهای علم و فناوری محیط مناسبی را برای محففان و پژوهشگران ایجاد کردهاند. افتتاح کارخانه نوآوری در تهران طرح بسیار موفقی بود و در حال حاضر در دیگر استانهای کشور نیز در حال راهاندازی کارخانههای نوآوری هستیم. باید به شکلهای مختلف، دانشمندان و دانشجویان را تشویق به فعالیت در علم و فناوری کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار و ارقام، ایران در مسیر تحول و پیشرفت قرار دارد که باعث افتخار است. باید از دو قطبی کردن کشور بپرهیزیم. افتخار، افتخار است. سردار سلیمانی افتخار ماست و جناحی نیست. خود شهید سلیمانی جناحی نبود. معنی ندارد افتخارات ملی را تقسیم کنیم.
رئیس جمهور گفت: مردم پیشرفت کشور، رفاه، معنویت، آزادی در جامعه، استقلال به معنای واقعی کلمه و تعامل با جهان را میخواهند. باید به دنبال پل باشیم نه دیوار. با ملتها و دانشگاههای کشورهای دیگر ارتباط برقرار کنیم و پروژههای مشترک علمی و پژوهشی انجام دهیم. نتیجه برای ما مهم است. باید از این مشکلات عبور کنیم. با امید و تلاش بیشتر میتوان از این مشکلات و موانع عبور کرد.
روحانی مطرح کرد: تمام آمارها نشان میدهد که رشد اقتصادی ما بدون نفت، بالای یک درصد خواهد بود. این امر نشان میدهد که شاخصها را در مسیر درست قرار دادهایم. در سال 90، یکصد میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم. با اینحال شرایط اشتغال خالص در سال 92 کمتر از 10 هزار نفر بود. این در حالی است که طی 6 سال گذشته سه میلیون و 600 هزار اشتغال خالص ایجاد شده است.
وی افزود: اشتغال را مردم درست کردهاند. در شرکتهای دانشبنیان 300 هزار شغل جدید ایجاد شده و 40 هزار فارغالتحصیل دانشگاهی در آنها فعالیت میکنند. یک هزار و 500 متخصص و دانشمند از خارج از کشور جذب شدهاند که این آمار به ما نشان میدهد با وحدت و اتحاد در شرایط سخت نیز میتوان به نقاط ارزشمند رسید.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/