رهبری فرمودند دولت تا ساعت آخر باید فعالیتش را ادامه دهد/ روحانی لیستی در انتخابات ندارد/ از سپاه برای حمله موشکی به عینالاسد تشکر میکنم
به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی در نشست خبری با اصحاب رسانه با تشکر از ملت ایران برای حضور پرشور در راهپیمایی ۲۲ بهمن اظهار کرد: سال ۹۸ مثل سال قبل برای ایران پرماجرا بود و از آغاز سال تاکنون سیل در ۲۵ استان کشور شروع شد که حادثه بیسابقهای بود.
وی افزود: شهادت ناجوانمردانه سردار شهید سلیمانی برای همه مردم ایران واقع بسیار سخت بود، البته حضور باشکوه مردم در تشییع پیکر شهبو سلیمانی نشان داد، مردم مسیر درست را ادامه میدهند.
رئیس جمهور با بیان اینکه مردم ایران در مقابل فشارهای دشمن مقاومت بیسابقهای انجام دادند، گفت: فشار حداکثری آمریکا را پست سرش گذاشتیم و آمریکاییها فهمیدند که محاسبهشان در مقابل ایران درست نبوده است.
روحانی با اشاره به حادثه تلخ سقوط هواپیمای اوکراینی، گفت: این حادثه موجب تأثر همه مردم شد و همچنین حادثه درگذشت جمعی از هموطنانمان در مراسم تشییع سردار سلیمانی در کرمان بسیار ناگوار بود. در عین حال مردم ما در مقابل همه این حوادث سخت در سالهای ۹۷ و ۹۸ ایستادگی و مقاومت بینظیری را بهویژه در مقابل فشارهای خارجی از خود نشان دادهاند و علیرغم اینکه بدخواهان میخواستند ما را با شرایط غیرقابلتحمل مواجه کنند، خوشبختانه مشکلات ما امسال کمتر از سال گذشته است.
فشار حداکثری آمریکا را پشت سر گذاشتهایم
وی تصریح کرد: باوجوداینکه شرایط ما در مجموع از سال گذشته سختتر است اما همه شاخصهای ما از لحاظ اجتماعی و اقتصادی به ما نشان میدهد که فشار حداکثری آمریکا را پشت سر گذاشتهایم و بیتردید آمریکاییها امروز به این نتیجه رسیدهاند که مسیر و استراتژیای که انتخاب کرده بودند، با محاسبه غلط بوده است و نسبت به ملت ایران تأثیرگذار نخواهد بود.
روحانی با بیان اینکه تحریمها مشکلاتی را برای مردم ما به وجود آورده است، ادامه داد: از این نظر تحریمها ممکن است در زندگی مردم اثر بگذارد اما این تحریمها بیثمر خواهد بود و ثمری برای دشمنان ما نخواهد داشت.
رئیسجمهور گفت: دشمنان فکر میکنند که با فشار حداکثری میتوانند در حالت ضعف ما را پای میز مذاکره ببرند و تمام هدف آمریکا همین مسئله است که با فشار حداکثری و درحالیکه مردم در سختی و استیصال قرار گرفتهاند، دولت با ضعف پای میز مذاکره حضور یابد اما این کار امکانناپذیر خواهد بود.
هیچگاه با ضعف پای میز مذاکره نخواهیم رفت
وی تأکید کرد: ما با قدرت، توانمندی و عزت در مقابل دنیا سخن حق خود را به صراحت بیان کرده و بیان میکنیم اما هیچگاه با ضعف پای میز مذاکره نخواهیم رفت.
روحانی اظهار داشت: وقتی آمار و ارقام این ۶.۵ سال را با دولتهای قبل مقایسه میکنیم، در مییابیم علیرغم تحریم و فشار و علیرغم اینکه اولین بار در طول تاریخ ایران است که اقتصاد بدون نفت را در سال ۹۷ و ۹۸ تجربه میکنیم، هیچ زمانی در طول تاریخ ایران، هیچ دولتی اقتصاد بدون نفت را تجربه نکرده بود اما ما در سال ۹۷ و بهویژه ۹۸ اقتصاد بدون نفت را تجربه کردیم و دیدیم که کشور بدون نفت قابل اداره است که البته ممکن است پیشرفتهای ما تا حدی کند شده باشد.
رئیسجمهور گفت: با وجود این، وقتی آمار و ارقام را در بخشهای مختلف چون انرژی، آب، کشاورزی، گردشگری و شرکتهای دانشبنیان، خدمات، آموزش و صنایع مقایسه میکنیم، نه تنها شرایط ما نسبتاً مناسب است بلکه اگر بخواهیم با سالهای قبل مقایسه کنیم، آمار و ارقام به خوبی با ما صحبت میکند و نشان میدهد که اولاً ملت ما تا چه حد فداکارانه در صحنه بودند و از سوی دیگر خادمان مردم و کارگزاران دولت در سراسر کشور تلاش و کوشش خود را به خوبی انجام دادند.
وی اظهار کرد: لازم است از مردم بزرگ ایران تشکر کنم و به آنان اعلام کنم که سال آینده نیز با همین توانمندی و قدرتمندی مسیر را ادامه خواهیم داد و بالاخره روزی ما دشمن را مجبور خواهیم کرد که پای میز مذاکره بیاید.
روحانی یادآور شد: در سالهای قبل هم آنها بودند که پای میز مذاکره آمدند و از ما درخواست مذاکره کردند. البته امروز هم از ما درخواست مذاکره میکنند اما باید به شرایط عادلانه بازگردند تا این کار امکانپذیر باشد؛ بنابراین مسیر ما، مسیر ایستادگی، مقاومت و پیشرفت در سال آینده خواهد بود.
رئیسجمهور گفت: کسانی هستند که درباره سال آینده تبلیغات نادرست میکنند و از جمله آنکه درباره سال ۹۷ تبلیغ کرده بودند که ایران به تورم سه رقمی میرسد و دیدیم که چنین نشد و باید بگویم که سال آینده این مسیر را ادامه خواهیم داد و هم رشد اقتصادی و هم مسیر کنترل تورم بهتر خواهد بود. پیام بنده این است که سال خوبی پیش رو خواهیم داشت.
صلح و ثبات منطقه بدون مشارکت ایران محقق نمیشود
روحانی در مورد تلاش دولت برای اجرای طرح صلح هرمز گفت: برای همه جهانیان روشن است که در این منطقه صلح و ثبات بدون مشارکت و حضور ایران امکانناپذیر است و ثبات و صلح در منطقه با حضور کشور مهم و قدرتمندی مثل ایران امکانپذیر خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه ما همواره به دنبال امنیت در این منطقه بودهایم اظهار داشت: شهید سلیمانی جزء سردارانی بود که به دنبال ثبات و امنیت در منطقه خلیجفارس و خاورمیانه بود و همواره در این مسیر تلاش کرد. آخرین تلاش ایشان هم در مسیر گفتگو با نخستوزیر عراق بود که ناجوانمردانه او را به شهادت رساندند.
رئیسجمهور ادامه داد: طرح صلح هرمز در مجمع سازمان ملل مطرح شد و برای همه کشورها و دولتهای منطقه ارسال شد. بنده بهطور رسمی این طرح را برای سران کشورهای منطقه ارسال کردم و از همه آنها خواستم که در این طرح مشارکت کنند. برخی از کشورهای منطقه به خوبی از این طرح استقبال کردند و برخی کشورها نیز تاکنون پاسخ صریحی به ما ندادهاند.
وی تصریح کرد: معتقدیم راهحل صلح و ثبات منطقه، کشورهای منطقه هستند. کشورهای منطقه باید این صلح و ثبات را ایجاد کنند و این هدف را محقق کنند. همه کشورها باید از صلح و ثبات در منطقه استفاده کنند. در این منطقه اگر صلح و ثبات وجود دارد همه کشورهای منطقه باید از آن برخوردار باشند.
روحانی ادامه داد: اگر قرار باشد برخی کشورهای منطقه از این صلح برخوردار باشند و برخی برخوردار نباشند این طرح پایدار نخواهد بود، این طرح یکی از بهترین راهحلها برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه است.
تحریم و فشار حداکثری شکست خورده است
روحانی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا ترامپ در صورت پذیرفته شدن به عنوان رئیسجمهور آمریکا فشارهای خود به ایران را افزایش خواهد داد یا اینکه امکان دستیابی به یک توافق وجود دارد، اظهار داشت: برای ما فرقی نمیکند که چه کسی در آمریکا حاکم باشد، آن چیزی که برای ما مهم است منافع ملی کشورمان است. در آمریکا دو گروه از ابتدا حضور داشتند، یک گروه معتقد بودند که با فشار به ایران میتوانیم ایران را وادار کنیم تا در مسیر دلخواه ما حرکت کند اما گروه دیگر معتقد بودند ایران قدرتمند است و باید با ایران تفاهم کرد. این گروه دوم همان دولت قبلی بود که معتقد بود با ایران باید تفاهم کرد و پای میز مذاکره آمدند و البته مذاکره سختی بود اما ما به تفاهم رسیدیم و آن تفاهم در حال اجرا بود. البته اگر طرفها بهطور کامل به آن توافق عمل میکردند شرایط بهتری را در منطقه و جهان تجربه میکردیم.
وی ادامه داد: متأسفانه در حین اجرای توافق، گروه اول که معتقد بودند راهحل تفاهم با ایران نیست و راهحل تحمیل به ایران است روی کار آمدند که اسرائیل و برخی کشورهای مرتجع منطقه در این گروه بودند، فکر کردند اگر تحریم حداکثری را علیه ایران تحمیل کنند ۳ تا ۴ ماه ایران تسلیم خواهد شد و نمیتواند تحمل کند. وقتی تسلیم شد پکیج خود را روی میز مذاکره میگذارند و ایران مجبور خواهد شد آن را بپذیرد.
روحانی گفت: از آن روز تا امروز بیش از ۲۰ ماه میگذرد و از تحریم جدید و فشار حداکثری آمریکا ۲۰ ماه گذشته است و شرایط ما نسبت به قبل بهتر شده است بنابراین تحریم و فشار حداکثری شکست خورده است.
رئیسجمهور اظهار کرد: شرایط منطقه ما بهتر از قبل است، شرایط داخلی ما از نظر وحدت و اتحاد بهتر است. آنها میخواستند از درون کشور ما در شرایطی قرار بگیرد که مردم به این باور برسند که بدون توافق و تفاهم با آمریکا نمیتوانیم زندگی خود را ادامه دهیم.
انتخابات آمریکا برای ما فرقی ندارد
وی تصریح کرد: ما در این ۲۰ ماه تحت فشار حداکثری زندگی را با کمی سختی و مشکلات گذراندیم، اما عبور کردیم. اینکه دولت بعدی آمریکا چه کسی خواهد بود، فرقی نمیکند. طرح و حرف ما یک چیز است اگر آمریکا به برجام برگردد و از تحریمها دست بردارد میتواند در قالب پنج به علاوه یک در مذاکرات حضور یافته و مذاکره کند تا زمانی که این چنین نشود امکان مذاکره با آمریکا وجود ندارد.
روحانی در پاسخ به سؤالی در مورد برگزاری انتخابات مجلس و تلاش ضدانقلاب برای القا عدم وجود انتخابات سالم در کشور، با توجه به اینکه خود روحانی بارها در انتخابات مختلف پیروز شده است، گفت: خوشبختانه فضا نسبت به گذشته تغییر کرده و شورونشاط نسبی در کشور وجود دارد و امیدواریم این شورونشاط بیشتر شده و انتخابات به بهترین شکل انجام شود.
وی با بیان اینکه برگزاری انتخابات پر شور به نفع همه است، افزود: آمریکا از انتخابات حداقلی خوشحال میشود. من از ابتدا نگران بودم که رقابت کاملی در انتخابات صورت نگیرد و حضور مردم کم باشد. من گزارشی از وزارت کشور خواستم که بر اساس آن، در ۷۰ حوزه رقابت کامل نبود از این رو تلاش کردم که این موضوع حل شود.
رئیسجمهور اظهار کرد: امروز ظهر از وزارت کشور سؤال کردم و آخرین گزارش آنها این بود که ۴۴ حوزه رقابتی نیست. این خوشحالکننده است که این رقم کاهش یافته است.
روحانی اضافه کرد: در آن حوزههایی هم که وزارت کشور گفته رقابت نیست، باید مردم شرکت کنند. شاید از حزب آنها کسی نباشد ولی مردم میتوانند از بین کاندیداهای موجود اصلحتر را انتخاب کند.
دولت از هیچ فهرستی حمایت نمیکند
وی در مورد شایعات حمایت دولت از فهرستی تحت عنوان «یاران روحانی»، تصریح کرد: دولت فهرستی نداده است و از کسی حمایت نمیکند. امیدواریم با مجلس جدید و روحیه خوب مواجه شویم.
رئیسجمهور در پاسخ به خبرنگاری در مورد شایعات استعفای وی، تأکید کرد: چه کسی میگوید که من استعفا دادهام. استعفا معنا ندارد. ما از آغاز انتخابات به مردم وعده و قول داده و پای آن تا ساعت آخر خواهیم ماند. تلاش خواهیم کرد تا حد توان وعدهها را اجرا کنیم.
روحانی با بیان اینکه در ذهن من استعفا وجود نداشته است، گفت: در ماههای اول انتخابات، خدمت رهبری اعلام کردم، دولت آمده و میخواهد کار کند و اگر شما فکر میکنید فرد دیگری میتواند بهتر کار کند حاضرم کنار بروم. ایشان گفتند که بههیچعنوان اینگونه نیست و شما کار خود را انجام دهید.
وی اظهار کرد: یکبار دیگر در سال ۹۷ خدمت رهبری این موضوع را مطرح کردم و ایشان فرمودند که دولت باید تا ساعت آخر کار خود را انجام دهد. مردم تا امروز از نظام و دولت حمایت کرده و خواهان شرایط بهتر هستند. برای شرایط بهتر باید همه از نظام حمایت کنیم و در عین حال نقد هم کنیم.
رئیسجمهور تأکید کرد: دولت پای عهد خود تا آخرین ساعات خواهد ایستاد.
مشکل غیرقابلحل با عربستان نداریم
روحانی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه وزیر خارجه ایران در اجلاس مونیخ از ارسال پیام خصوصی سعودیها به ایران خبر داده است، گفت: همواره دولتهایی بودند که پیامهایی را برای ما میآوردند. از جمله اینکه نخستوزیر پاکستان برای این موضوع به ایران آمد و همچنین مسئولانی از کشورهای دیگر همچون عراق در این زمینه فعال بودند و حتی دولتهای اروپایی هم برای ما پیام آوردند و همواره پاسخ ما این بوده که ما مشکل پیچیده غیرقابلحل با عربستان نداریم.
وی با بیان اینکه هر زمان عربستان آماده باشد، مسائلی بین ماست که قابل گفتگو است، ادامه داد: مهمترین مسئله در منطقه در حال حاضر یمن است و برای عربستان سعودی هم مهم است که پایان کار چگونه باشد.
رئیسجمهور تصریح کرد: عربستان سعودی یک اشتباه بزرگ در منطقه نسبت به یمن مرتکب شد و فکر میکرد یمن را با چند هفته یا چند ماه میتواند تسلیم کند که خطا و اشتباه بود و تا امروز هم خودش و مردم یمن را گرفتار کرده و کشتار بیسابقهای را در آنجا ایجاد کرده است.
عربستان از تجاوز به یمن دست بردارد، شرایط برای گفتگو آمادهتر است
روحانی تأکید کرد: البته اگر عربستان دست از تجاوز خود در یمن بردارد، شرایط برای گفتگو و مصالحه بسیار آمادهتر خواهد بود. یکی از مسائل بسیار مهم، مسئله یمن است و ما معتقدیم که مسئله یمن باید به خود مردم یمن واگذار شود و آنان خودشان باید این مسئله را حل کنند.
وی ادامه داد: کشورهایی که علیه یمن حمله کردند، باید دست از تجاوز بردارند و هم اینکه باید خسارت آن را به یمن پرداخت کنند.
ما انتخابات داریم و حتماً انتصابات نیست
وی تأکید کرد: بنده هیچ موقع انتخابات را زیر سؤال نبردم و نخواهم برد. انتخابات مسئله بسیار مهمی در کشور ماست و یک رکن رکین است و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند همه ارکان کشور با انتخابات صورت مستقیم و غیرمستقیم روی کار آمدهاند و مشروعیتشان از لحاظ حقوقی و اجتماعی با رأی مردم است.
رئیسجمهور اظهار کرد: همه حرف بنده از روز اول که ممکن است برخی افراد برداشتشان دقیق نباشد این بود که نگذاریم یک وقتی انتخابات تبدیل به انتصابات شود. البته منظورم این نبود که الان انتخابات نیست و انتصابات است. بنده اندر خواهش میکنم که در انتخابات شرکت کنید و اگر انتخابات نیست چرا اندر از نظارت شورای نگهبان خواهش میکنم که سختگیری را کمتر کنید تا رقابت بیشتر شود. اگر انتصابات بود، این همه اصرار و التماس نمیخواهد.
وی بیان کرد: ما انتخابات داریم و حتماً انتصابات نیست و آن انتخاباتی که انتصاب بود مربوط به رژیم گذشته بود و بنده در آن سخنرانی هم به صراحت گفتم که در زمان رژیم گذشته همه در تهران انتخاب میشدند و مردم را بیخودی پای صندوقهای رأی میکشاندند و ما نباید بگذاریم که یک روزی که چنین اتفاقی بیفتد و امروز حتماً انتخابات داریم و همه مردم باید تلاش کنند.
روحانی گفت: البته ممکن است مثل همه امور، از برخی از فرآیندهای انتخابات راضی نباشیم که اشکال ندارد. ممکن است انتقاد داشته باشیم اما نباید به خاطر انتقادات به فرآیندی، انتخابات را ترک کرده و قهر کنیم و پای صندوق رأی نرویم.
رئیسجمهور تأکید کرد: همه باید پای صندوق رأی برویم چرا که انتخابات بسیار مهم است و افتخار میکنم که در سال ۹۲ و سال ۹۶ با رأی مردم روی کار آمدم؛ و اگر انتخاب مردم نبود، حتماً من و همه ارکان کشور و مسئولان مشروعیت نداشتند. انتخابات برای ما مهم است و از همه مردم خواهش میکنم که همه پای صندوق رأی بیایند و رأی دهند و انشا الله بهترینها برگزیده شوند و مجلسی خوب روی کار آید.
الان با عدم تصویب FATF مشکلی ایجاد نمیشود
روحانی در پاسخ به عدم تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: عدهای در مجمع اعلام کردند که برخی لوایح با سیاستهای مجمع و کشور مطابقت ندارند. الان مجمع یک سر دعوا شده است.
وی با اشاره به اینکه دو لایحه پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام ایراد گرفته است، خاطرنشان کرد: امام خمینی(ره) فرمودند بودند که اگر چیزی را دولت و مجلس اعلام کردند که اگر طرح یا لایحهای برای منافع کشور لازم بود انجام شود.
روحانی تصریح کرد: این دو لایحه از توان دولت دیگر خارج است. من خدمت رهبر معظم انقلاب درباره لوایح صحبت کردم و ایشان فرمودند من نظر مخالف ندارم.
وی با تأکید بر اینکه الان روابطی با بانکهای خارجی نداریم، گفت: الان با عدم تصویب FATF مشکلی ایجاد نمیشود ولی برای آینده باید این کنوانسیون تصویب شود.
ما انتخابات داریم و حتماً انتصابات نیست
وی تاکید کرد: بنده هیچ موقع انتخابات را زیر سوال نبردم و نخواهم برد. انتخابات مسئله بسیار مهمی در کشور ماست و یک رکن رکین است و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند همه ارکان کشور با انتخابات صورت مستقیم و غیر مستقیم روی کار آمده اند و مشروعیت شأن از لحاظ حقوقی و اجتماعی با رأی مردم است.
رئیسجمهور اظهار کرد: همه حرف بنده از روز اول که ممکن است برخی افراد برداشتشان دقیق نباشد این بود که نگذاریم یک وقتی انتخابات تبدیل به انتصابات شود. البته منظورم این نبود که الان انتخابات نیست و انتصابات است. بنده انقدر خواهش میکنم که در انتخابات شرکت کنید و اگر انتخابات نیست چرا انقدر از نظارت شورای نگهبان خواهش میکنم که سختگیری را کمتر کنید تا رقابت بیشتر شود. اگر انتصابات بود، این همه اصرار و التماس نمیخواست.
وی بیان کرد: ما انتخابات داریم و حتماً انتصابات نیست و آن انتخاباتی که انتصاب بود مربوط به رژیم گذشته بود و بنده در آن سخنرانی هم به صراحت گفتم که در زمان رژیم گذشته همه در تهران انتخاب میشدند و مردم را بی خودی پای صندوقهای رأی میکشاندند و ما نباید بگذاریم که یک روزی که چنین اتفاقی بیفتد و امروز حتماً انتخابات داریم و همه مردم باید تلاش کنند.
روحانی گفت: البته ممکن است مثل همه امور، از برخی از فرآیندهای انتخابات راضی نباشیم که اشکال ندارد. ممکن است انتقاد داشته باشیم اما نباید به خاطر انتقادات به فرآیندی، انتخابات را ترک کرده و قهر کنیم و پای صندوق رأی نرویم.
رئیسجمهور تاکید کرد: همه باید پای صندوق رأی برویم چرا که انتخابات بسیار مهم است و افتخار میکنم که در سال ۹۲ و سال ۹۶ با رأی مردم روی کار آمدم. و اگر انتخاب مردم نبود، حتماً من و همه ارکان کشور و مسئولان مشروعیت نداشتند. انتخابات برای ما مهم است و از همه مردم خواهش میکنم که همه پای صندوق رأی بیایند و رأی دهند و انشاالله بهترینها برگزیده شوند و مجلسی خوب روی کار آید.
روحانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه به نظر میرسد جریانی در کشور در مقابل وعدههای شما ایستاده و تلاش میکند با استفاده از نارضایتی مردم در جریان انتخابات کارهای خود را انجام دهد، چرا در مورد کشته شدگان آبان ماه صحبت نمیشود و انتخابات را به انتخابات درون حزبی تبدیل شده است، گفت: همه احزاب و جناحها باید از این ذهنیت خارج شوند که یک جناح باید کشور را در اختیار داشته باشند. همه باید احساس کنیم که همه جناحها و گروهها در حد خودشان حق دارند و باید حضور داشته باشند و فعال باشند. معنا ندارد که در کشور یک حزب یا جناح حاکم مطلق باشد و همه جا حضور داشته باشند، این به ضرر کشور است.
وی ادامه داد: اینکه شما میفرمایید به اعتماد مردم لطمه خورده است، همین طور است. ما باید تلاش کنیم این اعتماد را برگردانیم، در آبان یک علامتی داده شد که علامت غلطی بود. صبح جمعه که بنزین با قیمت جدید به مردم اعلام شد ما مشکلی نداشتیم و تا عصر جمعه هم مشکلی نداشتیم. غروب جمعه حرکتهایی در فضای مجازی آغاز شد که تلاش میکردند اعلام کنند که در این تصمیم گیری توافق همگانی وجود ندارد و شکاف و حاکمیتی را در این موضوع به نادرست القا شد.
روحانی گفت: بعضی از مردم نیز فکر کردند برخی سران نظام مخالف و برخی موافق این طرح هستند و حتی گفتند که ما یکشنبه طرح چند فوریتی میدهیم و این تصمیم را برمی گردانیم. این تصمیم تصمیمِ دولت نبود، بلکه تصمیم کل نظام بود. این تصمیم در شورای هماهنگی قوا اخذ شده بود و هر سه قوه حضور داشتند و هر سه قوه تصویب کردند و رهبری آن را تأیید کرد. لذا کلان نظام در این زمینه تصمیم گیری کرد. اما تا صبح یکشنبه این تردید را مرتب نشر میدادند تا اینکه مقام معظم رهبری در بیاناتشان تصریح فرمودند. این تردید از بین رفت و بعد از آن شرایط عادی شد. شب دوشنبه و روز دوشنبه مشکلی در کشور نداشتیم. مشکل ما روز شنبه و یکشنبه بود. شب دوشنبه نیز مسئله تمام شد. بنابراین مسئله از شبهه افکنی آغاز شد. رسانههای خارجی نیز در زمینه نقش زیادی داشتند.
اقدام سپاه پاسداران قابل ستایش است
رئیسجمهور در مورد هواپیمای اوکراینی گفت: در این زمینه اشتباه موردی رخ داد. آنقدر این اشتباه عجیب و غریب بود که اگر کسی به من میگفت که این حادثه اشتباه اتفاق افتاده است، باور نمیکردم. همین الان هم برای من سخت است که باور کنم. من در جنگ بودم و ۷ سال مسئول پدافند هوایی بودم. همچنین حادثهای نه در زمان جنگ بلکه در تاریخ ایران رخ نداده است که در پایتخت کشور و در فرودگاه بینالمللی چنین خطایی رخ دهد. این یک اتفاق موردی و عجیب و غریب بود و برای همه عجیب بود.
روحانی اظهار کرد: تا رفتند بازرسی کنند و به نتیجه برسند، باید یک مقام مسئول به ما اطلاع میداد که این اشتباه رخ داده است. تخمینهایی در ذهن ما مخصوصاً از روز پنج شنبه وجود داشت. اما آن مقام مسئول باید رسماً این موضوع را به ما اعلام میکرد. یک مقدار طول کشید. ممکن بود که این روند تسریع شود و پنجشنبه غروب اعلام شود به جای اینکه شنبه اعلام شود اما عمدی برای لطمه زدن به اعتماد مردم وجود نداشت.
وی تصریح کرد: همان نیروی مسلحی که برای ما در طول تاریخ افتخاراتی آفریده است، این اشتباه را به عهده گرفت و از مردم عذرخواهی کرد، من نحوه کار سپاه پاسداران را ستایش میکنم. هم در داستان شهادت شهید سلیمانی پاسخ قاطعی و صریحی به آمریکا داد. هم در این اشتباه در اولین فرصت ممکن از مردم عذرخواهی کردند و به مردم اطمینان دادند که کاری خواهند کرد که انشاالله چنین اشتباهی در تاریخ ایران رخ ندهد. ما نباید بگذاریم این گونه حوادث به انسجام ما لطمه بزند و ما را از هم جدا کند.
برخی از احزاب و گروهها در برابر ملت تسلیم نمیشوند
روحانی گفت: در زمان انتخابات رقابت خوب است، اما بعد از انتخابات هرکس انتخاب شد، باید تبریک بگویم و همه به کسی که برنده شده است، کمک کنیم. اشکال ما این است که رقابت را ادامه میدهیم. بعد از اینکه انتخابات به پایان میرسد رقابت را ادامه میدهیم و میخواهیم به مردم بگوییم که شما اشتباه کردید و اگر به فلان آقا رأی دادید اشتباه کردید.
رئیسجمهور گفت: وقتی اکثریت قاطع مردم به کسی رأی دادند باید تسلیم شویم. مشکل ما اینجاست که برخی از احزاب و گروهها در برابر ملت تسلیم نمیشود. باید این اشکال و ایراد رفع شود. در قواعد بازی ایرادات و اشکالاتی داریم که باید رفع شود. شرایط ما شرایطی است که همه باید در کنار هم باشیم تا از این مسیر سخت عبور کنیم.
روابط دوستانه با چین و روسیه را ادامه میدهیم
وی افزود: مساله ویروس کرونا حادثه بسیار مهمی است و دولت چین نسبت به مردم خود و مردم کل دنیا احساس مسئولیت کرده است و اطلاع رسانی و تلاش پیگیری را انجام میدهد. دولتهای دیگر هم هرکدام طبق مسئولیت خودشان برای مبارزه با این ویروس تلاش میکنند. همه باید در این حادثه تلخ یکدیگر را یاری کرده تا از این مساله عبور کنیم.
روحانی افزود: روابط ما با دولت چین، همیشه رابطه خوبی بوده است و در این شرایط تحریم سختی که به مردم ایران وارد شده است دولت چین دوستی و رابطه خود را با ما حفظ کرده است. ما در بخشهای مختلف با چین ارتباط داریم. در زمینه حفظ برجام و مذاکرات بین المللی و شورای امنیت و مصافهایی که لازم است در کنار هم باشیم، چین و روسیه روابط خوبی با ایران داشتند و ما هم میخواهیم این روابط دوستانه را ادامه بدهیم.
رئیسجمهور در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مقامات آمریکایی انتخابات ایران را نمایشی و از پیش تعیین شده دانستند و پاسخ شما در این زمینه چیست؟، گفت: حتماً این حرف، حرف نادرست و غلطی است. جمهوری اسلامی ایران بیش از سایر کشورها حتی کشورهای غربی و خود آمریکا انتخابات داشته است. ۴۱ سال است که ۳۶ انتخابات را انجام دادیم و روز جمعه هم ۳۷ امین انتخابات را برگزار میکنیم.
وی تاکید کرد: ما هر یکسال و چند ماه یک انتخابات ملی داشتهایم و مردم هم پای صندوق آرا آمدهاند. ما تنها کشوری هستیم که با فاصله کوتاهی از انقلاب اسلامی، مردم برای حضور پای صندوقهای رأی دعوت شدند. من انقلاب بزرگی را سراغ ندارم که محقق شده باشد و ۴۷ روز بعد از آن، مردم را پای صندوق آرا فراخوانده باشد. در سال ۵۸ و بعد از اینکه قانون اساسی تصویب شد، به رأی مردم گذاشته شد. ما روندهای انتخابات را در اولین سال پیروزی انقلاب اسلامی داشتیم.
روحانی تصریح کرد: انتخابات ما یک انتخابات واقعی است و مردم ما با آزادی کامل پای صندوقها میروند. انتخاباتهای ما مخصوصاً در سالهای اخیر با امنیت کامل بوده است. امیدوارم امروز با شرایطی که با آن مواجهیم، مردم پای صندوقهای رأی بیایند و به نظر من حضور مردم در انتخابات پاسخی به آمریکاییها است. حتماً حضور مردم در تضعیف دشمن و تقویت خودمان تأثیرگذار خواهد بود. مردم همه پای صندوق خواهند آمد و امیدواریم انتخابات پرشوری داشته باشیم.
آمریکا یکجانبهگرایی را فراموش کند
وی در پاسخ به این سوال که نظرتان درباره تغییر رژیم در آمریکا و نامزدهای حزب دموکرات به ویژه «برنی سندرز» چیست؟ گفت: آنچه برای ما مهم است این است که مسئولان آمریکا و کاخ سفید تغییر فکر بدهند تا آنچه به نفع آمریکا و ملتهای منطقه است را انتخاب کنند حال از هر حزب و فردی باشد، فرقی نمیکند.
رئیس جمهور با بیان اینکه من نسبت به فرد و یا حزب خاصی نظری ندارم، اظهار داشت: برای مهم است، کسی در کاخ سفید باشد که درست محاسبه کند و مسیری را انتخاب کند که به نفع همه است و به نظر من اشکال در اینجاست که باید آمریکا یک جانبه گرایی را فراموش کند؛ اینکه آمریکا رهبر دنیا است را باید فراموش کند.
روحانی با تاکید براینکه نه آمریکا رهبر دنیا است و نه پیروز میشود، اظهار داشت: اگر آمریکاییها این دو را رها کنند و برای تمام مردم و حکومتهای قانونی دنیا، ارزش قائل باشند ما میتوانیم از این مشکلات عبور کنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره هواپیمای اوکراینی و اطلاع رسانی دیرهنگام در این باره، افزود: در موضوع هواپیمای اوکراینی باید اذعان داشت، حادثه در صبح چهارشنبه اتفاق افتاد و ما هم صبح چهارشنبه در دولت بودیم. آنچه در جلسه دولت مطرح شد این بود که این اتفاق یک سانحه بود. وزیر راه موضوع را مطرح کرد و اعلام کرد که یک سانحه بوده است. من در آن لحظه اول از وزیر راه پرسیدم که این هواپیمای ۷۳۷ «مکس» بود یا ورژن دیگری بود که وزیر اعلام کرد من نمی دانم. میخواستم ببینم این یک ورژن حادثه ساز است یا ورژن دیگری است که معلوم شد ۷۳۷ «مکس» نبوده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه بعدازظهر آن روز جلسه شورای عالی امنیت ملی را داشتیم، افزود: البته نه برای هواپیمای اوکراینی بلکه برای حادثه «عین الاسد» و عکس العمل آمریکا و مسائل از این دست، جلسه شورای عالی امنیت ملی برگزار شد و در آن جلسه هم اگرچه بحث هواپیما بحث اصلی ما نبود اما در انتهای جلسه که مطرح شد، باز هم مسئله سانحه مطرح شد نه مسئله دیگر.
روحانی اضافه کرد: شب چهارشنبه رئیس جمهور اوکراین با من صحبت کرد و لحن او متفاوت بود و احتمالاتی را میداد و یا اطلاعاتی را برخی از کشورها به او داده بودند و من هم همان وقت با وزیر راه مفصل در این باره صحبت کردم اما او باز هم میگفت که یک سانحه بوده است. به دلیل اینکه پدافند هوایی کشور اعلام کرده بود که شلیکی از سوی آنان صورت نگرفته است؛ ۵ شنبه مقداری به شبهات ما افزوده شد.
وی با یادآوری اینکه من مجدداً با مسئولان صحبت کردم، خاطرنشان کرد: ۵ شنبه که با ستاد کل نیروهای مسلح صحبت میکردم تقریباً این احتمال قوی شده بود. البته تیم بازرسی آنها هنوز گزارش نداده بود و خطای پدافند هوایی را اعلام نکرده بود. من به آنها گفتم که اگر شما این طور فکر میکنید و به این نتیجه رسیده اید، الان اعلام رسمی کنید که این خطا اتفاق افتاده است که گفتند ما هنوز شبهاتی داریم و فردا در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جلسه داریم و آنجا مجدداً بررسی کرده و نهایی میکنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه به هرحال مقامات مسئول باید به ما گزارش رسمی بدهند، اظهار داشت: جمعه ظهر آنها در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جلسه داشتند و مجدد از آنها سوال کردم و تقریباً پاسخ آنها روشن بود و گفتند جمع بندی ما این است که این خطای انسانی صورت گرفته است.
روحانی ادامه داد: من به آنها گفتم اگر چنین است به مردم اعلام کنید و آنها در پاسخ گفتند که ما در حال نوشتن بیانیه هستیم. ساعت ۱۶:۳۰ عصر رئیس ستاد کل با من تماس گرفت و رسماً اعلام کرد که این خطا صورت گرفته است.
وی گفت: یعنی اولین لحظه که به طور رسمی به من اعلام شد ساعت ۴.۵ بعدازظهر روز جمعه بود و من آن لحظه گفتم که همین الان به مردم اعلام شود. قبول کردند اما بعد از آن دیدم که اعلام نشد. متوجه شدم که در نهایت تصمیم گرفته شد جلسه شورای عالی امنیت ملی تشکیل شود. من گفتم همین امشب جلسه را تشکیل بدهیم و جمعه شب جلسه را تشکیل دادیم، آنجا بحث مفصل کردیم، ابعاد قضیه مشخص شد و بیانیه ای که ستاد کل تهیه کرده بود در آنجا مطرح شد. تصمیم نهایی اتخاذ شد که خبر آن اعلام شود و مسئولیت هم پذیرفته شود.
رئیس جمهور اظهار کرد: ساعت ۱۲ هنوز خبر اعلام نشده بود و تعجب کردم و در نهایت صبح شنبه این خبر اعلام شد. میشد چند ساعتی یا حداقل شب جمعه این خبر اعلام شود و یک مقدار این پروسهها تسریع شود اما این خبر به قدری عجیب بود که یک سامانه پدافندی جدای از سیستم پدافندی، یک تصمیمی گرفته و این عجیب بود. بنابراین کل داستان این بود.
روحانی ادامه داد: الان هم مسیر را دنبال میکنیم و طبق مقررات بین المللی عمدتاً با اوکراینیها صحبت میکنیم و امیدواریم حل و فصل شود.
دولت در CLEAR آسمان مسئولیتی ندارد
وی در مورد کلیر نشدن آسمان، توضیح داد: آسمان ما باز است همه هواپیماها رفت و آمد میکنند در دو شرایط باید آسمان بسته شود که این مساله را دو نهاد هواشناسی و نیروهای مسلح اعلام میکنند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: این موضوع را هواپیمایی اعلام میکند ولی این که چه کسانی باید به آنان بگویند این دو نهاد هستند که باید اطلاع دهند. دولت در زمینه کلیر کردن و مسائل امنیتی مسؤولیتی ندارد و این موضوع به عهده نیروهای مسلح است.
هیچ اتفاقی در مسیر توافق هستهای نمیافتد
روحانی در واکنش به مطرح شدن بحث مکانیسم ماشه و اینکه طی هفتههای آینده چه اتفاقاتی در مسیر توافق هستهای رخ خواهد داد؟ گفت: ظرف چند هفته آینده هیچ اتفاقی نمیافتد. آنچه مورد بحث است، این است که در برجام، ما تعهداتی داریم و طرف مقابل هم تعهداتی دارد که طرف مقابل نتوانست تعهداتش را به دلیل خروج آمریکا از برجام و همچنین تا حدودی به علت بیعملی خودش، نتوانست انجام دهد.
رئیسجمهور ادامه داد: بر این اساس ما ناچار شدیم تعهداتمان در برجام را متقابلاً کاهش دهیم و در پنج مرحله تعهدات خود را کاهش دادیم و درواقع امروز ما در فعالیت هستهای چه در زمینه توسعه و چه در زمینه غنیسازی، به تعهد برجامی مقید نیستیم و در چارچوب آژانس کار خودمان را انجام میدهیم.
به «بورل» گفتم شما امروز نمیتوانید از ماده ۳۶ برجام استفاده کنید
وی بیان کرد: ابتدا سه کشور اروپایی عضو برجام بر اساس بند ۳۶ این توافقنامه، دنبال این روندی که شما گفتید یعنی مکانیسم ماشه رفتند که ما برای آنان استدلال کردیم که این روند نادرست است و با ماده ۳۶ برجام همخوانی ندارد.
روحانی با اشاره به سفر اخیر جوزف بورل به تهران گفت: بنده برای وی به طور مفصل توضیح دادم که چرا شما از نظر حقوقی نمیتوانید از ماده ۳۶ استفاده کنید. حداقل بورل مخالفتی با استدلالهای بنده نکرد و استدلالم را پذیرفت و بنده گفتم که ماده ۳۶ به روشنی میگوید که ۱+۵ باید این اقدامات را انجام دهند و شما در وهله اول باید آمریکا را به برجام بازگردانید تا ۱+۵ شکل گیرد و سپس ببینیم که چه میتوانیم انجام دهیم.
رئیسجمهور افزود: بورل در این زمینه پاسخی نداشت و بنده گفتم که شما امروز نمیتوانید از ماده ۳۶ برجام استفاده کنید ضمن اینکه استفاده از ماده ۳۶ به نفع هیچکس نیست و آنها میدانند که پایان قصه چه خواهد شد.
بورل گفت ما به مدت نامعین روند مکانیسم ماشه را تعلیق کردم
وی گفت: بنده در نامه صریحی به اروپا نوشتم که پایان این قصه چه خواهد شد و بنابراین آنان به خوبی میدانند که چه میشود و دنبال این ماجرا نخواهند رفت و آقای بورل در ملاقات با بنده گفت که برای مدت نامعین، ما این روند را تعلیق کردیم یعنی برای طولانی مدت این روند را تعلیق کردهایم تا با یکدیگر بنشینیم و ببینیم در این راستا باید چه کنیم.
روحانی تصریح کرد: بر این اساس فعلاً طی هفتهها و ماههای آینده هیچ خبری از ماشه نخواهد بود و ما به فعالیتهای هستهای خودمان زیر نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه خواهیم داد، ما نظارتهای آژانس را همچنان ادامه میدهیم و امیدواریم که اروپاییها بتوانند راهحلی را پیدا کنند که ما بتوانیم با هم تفاهم کنیم.
رئیسجمهور بیان کرد: آنان باید به تعهداتشان در برجام بازگردند تا ما هم به تعهدات خود در برجام به طور کامل بازگردیم. در این زمینه اروپاییها قولهایی کمابیش به ما دادهاند که تلاش خواهند کرد و امیدواریم که به نتیجه برسد.
نمیتوانیم از فشار تحریم فرار کنیم
حجت الاسلام روحانی رئیس جمهور کشورمان در پاسخ مبنی بر اینکه بر اساس افکارسنجی نهادهای مختلف، مردم گرانی و تورم، مشکلات معیشتی، بیکاری و مدیریت ناکارآمد رو مسائل اصلی خودشان عنوان کرده اند، اما این موضوعات در میان سخنرانیهای متعدد شما کمتر جایگاهی دارد و پرداختن به توافق نیمه جان هستهای، شورای نگهبان، برخوردهای قضائی، محور صحبتهایتان را تشکیل میدهد بطور مثال در موضوع بنزین که صدای اعتراض مردم بلند شد شما با خنده از آن عبور کردید؛ آقای روحانی چه زمانی میخواهد صدای اعتراض مردم به گرانی و معیشت را در سالهای پایانی دولت بشنود؟ آیا دولت ارادهای برای تغییر ریل سیاستهای خود برای پاسخ دادن به مطالبات مردم دارد؟ اظهارداشت: اشکال شما به روند کار دولت بود یا به لبخند بنده، مردم مشکل دارند؛ حتماً همینطور است، مردم مشکل دارند. اینکه زندگی مردم طبق مراد و مطلوب شأن نیست کاملاً درست است. دلیلش این است که کشور ما با تحریم بیسابقه در تاریخ مواجه شده است. در دنیا سابقه نداشته است که کشوری نتواند فعالیت بانکی در دنیا داشته باشد و برای صادراتش این همه مشکلات داشته باشد.
وی افزود: وقتی فشار تحریم وارد میشود حتماً تأثیرگذار است و ما نمیتوانیم از اثرات فشار فرار کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: در سال ۹۵ بالاترین رشد اقتصادی دنیا را داشتیم؛ دوازده و نیم درصد رشد اقتصادی ما در سال ۹۵ بود و در دنیا اول بودیم. به دلیل اینکه برجام اجرا میشد و ما توانستیم روابط بانکی با دنیا داشته باشیم. صادرات نفت از یک میلیون بشکه به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه رسید، تورم هم تک رقمی شد.
وی افزود: میگویند دولت به اعتراض مردم گوش نمیکند؛ باید بگویم که ما حتماً باید به اعتراضات مردم گوش کنیم، اگر گوش نکنیم که گوش ما ایراد دارد. مردم ولی نعمت ما هستند، مشروعیت ما از آنهاست.
روحانی در مورد عملکرد دولت در ماجرای بنزین اظهار داشت: باید در یک موقعیت مناسبی موضوع را توضیح دهم که اگر گرانی بنزین موجب آشوبها شد، چرا صبح جمعه، ظهر جمعه و عصر جمعه خبری نبود. از زمانی که شکاف حاکمیتی را آغاز کردند از شب شنبه این اعتراضات آغاز شد. همیشه در ماجرای اعتراضات همان لحظه اول که گرانی میشود اعتراضات آغاز میشود.
درآمد بنزین به مردم داده میشود
وی ادامه داد: در پاسخ به این سوال که دولت در برابر این فشارها چه کار کرده است باید گفت در موضوع بنزین، دولت یک ریال از پول بنزین برای مخارج خود استفاده نمیکند. کل اضافه درآمد بنزین به مردم داده میشود. به شصت میلیون نفر به صورت کمک معیشتی پرداخت میشود.
روحانی اظهار داشت: آمار تورم نقطه به نقطه در چند ماه پیش ۵۲ بوده است. براساس اعلام مرکز آمار امروز تورم نقطه به نقطه ۲۶ کاهش یافته است و تورم ۱۲ ماهه در آخرین آمار ۳۸ است. بنابراین دولت این کارها را انجام داده است؛ مردم این کار را انجام داده اند.
رئیس جمهور تصریح کرد: برای رشد بخش کشاورزی نیز دولت و کشاورزان ما فعالیت کردند، برای فعال شدن بخش صنعت، دولت و صنعتگران فعالیت کردند.
وی با بیان اینکه ناکارآمدی دولت یعنی چه؟ گفت: فعالیتهای این دولت را با فعالیت دولتهای گذشته مقایسه کنید. در شرایط تحریم باید فعالیتهای دولت فعلی را با دولتهای قبلی مقایسه کرد. در صنعت پتروشیمی و گاز مقایسه کنید.
روحانی افزود: همین امروز اعلام شد مصرف گاز در این روزها در ایران به ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. قبل از این دولت کل تولید گاز کشور ۶۲۰ میلیون متر مکعب بود و الان به نقطهای رسیدهایم که میتوانیم کشور را اداره کنیم. تولید گاز از ۶۲۰ میلیون مترمکعب به یک میلیارد مترمکعب رسیده است. آیا این موفقیت نشاندهنده ناکارآمدی دولت است؟
رئیس جمهور گفت: تولیدات پتروشیمی تا پایان این دولت به دو برابر افزایش مییابد. یعنی تولید محصولات پتروشیمی حدود ۵۶ میلیون تن بوده است که تا آخر دولت دوازدهم به ۱۰۰ میلیون تن افزایش مییابد. تولید بنزین و گاز به بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت. خودکفاییهایی که در بحث سلامت و توسعه روستاها حاصل شده است نشان دهنده کارآمدی دولت است.
وی ادامه داد: این کلمه ناکارآمدی که دوستانه رقیبان ما به کار میبرند، جمله دقیقی نیست؛ آنها باید به ما کمک کنند. در شرایطی که ما تحت فشار آمریکا و فشار بینالمللی قرار داریم، رقبای ما باید بیشتر به ما کمک کنند و ما را یاری کنند. حتماً دولتِ تنها، موفقیت کمی خواهد داشت. حتماً مجلس تنها موفقیت کمی خواهد داشت. قوه قضائیه تنها هم همینطور.
رئیس جمهور تصریح کرد: شما گفتید که بنده از شورای نگهبان انتقاد میکنم؛ اسم شورای نگهبان را شما بردید. ما گروه نظارت را گفتیم. گفتیم آنهایی که نظارت میکنند. آنها جزو بساط شورای نگهبان هستند؛ مثل اینکه از کارمندان وزارت راه انتقاد کنید و بگویید از دولت است.
روحانی با تأکید بر اینکه تا امروز از شورای نگهبان اسم نبرده ام، خاطرنشان کرد: منظور من ناظرینی بود که زیر نظر شورای نگهبان کار میکنند. انتقاد اشکالی ندارد. اگر فکر میکنید انتقاد اشکال دارد، آن را تعطیل کنیم.
وی گفت: بنده به عنوان رئیس جمهور موظف به اجرای قانون اساسی هستم. در جایی که قانون اساسی نقض میشود باید به مردم اطلاع دهم. تنها مسئول اجرای قانون اساسی رئیس جمهور است.
رئیس جمهور ادامه داد: متولی قانونگذاری مجلس است. در برخی از موارد مجری قانون قوه قضائیه است. متولی قانون اساسی نیز رئیس جمهور است. رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است که بالاتر از نظارت است. ای کاش ما هم مثل شورای نگهبان ناظر بودیم.
روحانی گفت: وظیفهای بالاتر از نظارت به رئیس جمهور داده شده است و رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است. ما در حضور مردم نقد کردیم که قابل تحمل نیست. میخواهید این کار را هم تعطیل کنیم که دیگر نقدی انجام نشود.
روحانی در پاسخ به سوالی در مورد بحث اعتراضات آبان ماه و تعداد کشتهشدگان در این ناآرامیها، اظهار داشت: در این حادثه رسانههای خارجی مبالغه عجیبی کردند و عددهای مختلفی را ارائه کردند، این اعداد نادرست است.
وی افزود: از ابتدا هم گفته بودم که باید مشخص شود که چه تعداد نیروی بسیج، نیروی انتظامی، مردم عادی و عابرین از کشتهشدگان هستند و کشته شدگان از معترضان، متخلفان و کسانی که تجاوز کردند نیز مشخص شود.
رئیس جمهور گفت: تعداد کشتهشدگان در دست پزشکی قانونی است و آنها میتوانند اعلام کنند. آمار واقعی که ما اطلاع داریم با آمار رسانهها فاصله زیادی دارد. آنها اعدادی را مطرح کردند و دائماً بر شمار آن افزودند و اعدادی بیش از هزار نفر را اعلام داشتند که کاملاً نادرست است.
رئیس جمهور با بیان اینکه معتقدیم این لوایح به مصلحت کشور است و مدتها روی آن کار شده و مجلس هم آن را به مصلحت دانسته است، گفت: امام (ره) قبل از اصلاح قانون اساسی و آغاز مجمع در مورد این نهاد فرمودند که اگر چیزی را دولت به مصلحت دانست و کمیسیون مجلس نیز آن را تشخیص داد و در نهایت خود مجلس آن را به مصلحت دانست، دیگر به مصلحت نیازی نیست. اما برای احتیاط بیشتر نهادی به عنوان مجمع برای حل اختلاف شورای نگهبان و مجلس تشکیل شود. بعدها هم در اصلاح قانون اساسی مجمع جز اصول قانون اساسی شد.
روحانی با تاکید براینکه من بسیار از این وضع متأسفم و باید بگویم دیگر از عهده دولت خارج است، افزود: ما بارها به نهادهای مختلف نامه نوشتیم و شخصاً با رهبری صحبت کردم و ایشان صریحاً فرمودند که نسبت به لوایح دولت نظر مخالفی ندارم. بنابراین لوایحی که دولت تاکید کرده، رهبری با آن مخالفتی ندارد.
وی در مورد مشکلات احتمالی در صورت ورود ایران به لیست سیاه، اظهار داشت: ما تلاش میکنیم به لیست سیاه برنگردیم و اگر چنین شد، دولت تلاش خود را به طور کامل انجام میدهد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ما پیش از این در لیست سیاه بودیم و این دولت تلاش کرد تا از آن خارج شود. با ارائه لوایح تلاش کردیم سمت حل نهایی موضوع برویم. اگر به لیست سیاه برگردیم، برای حل و فصل موضوع کار خواهیم کرد.
روحانی گفت: در شرایط موجود ما روابط بانکی زیادی نداریم که دچار مشکل شویم. اما باید برای آینده کاری انجام دهیم چرا که وضعیت این گونه نخواهند ماند. امیدواریم کسانی که مسئول این کار هستند، موضوع را حل کنند.
وی در مورد روند مذاکرات سوچی گفت: من فکر میکنم روند سوچی از نظر سیاسی در منطقه یک روند بسیار مهم و موفقی است. این مذاکرات تاکنون در سطح سران سه کشور برگزار شده و همواره موفق بوده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: به نظر ما توافق سوچی و روند سوچی را نباید کنار بگذاریم و من خیلی دلم میخواهد که دولت ترکیه هم به همان توافقاتی که ما با هم داشته ایم، احترام بگذارد.
دلیل ترکیه برای مداخله در ادلی موجه نیست
روحانی ادامه داد: آقای اردوغان در همه جلسات به صراحت بر دو نکته تأکید کردند، اولاً انسجام، یکپارچگی و وحدت سوریه باید تحت حاکمیت این کشور باشد و دوم مبارزه با تروریزم که مورد توافق همه ما بوده است. امیدواریم هر دو مورد را ادامه بدهیم.
وی تاکید کرد: «ادلب» استانی است از استانهای سوریه است و ما باید با تروریستها در این منطقه بجنگیم.
رئیس جمهور افزود: اینکه ترکیه مدعی است این جنگ منتهی به پناهنده شدن عدهای به ترکیه میشود، اینها دلیل نمیشود که کشوری از حاکمیت خود بگذرد و از مبارزه به حق خود گذشت کند و از سرزمین خود دست بکشد به دلیل اینکه وقتی میخواهد با تروریستها مبارزه کند، عدهای ممکن است به کشور دیگر پناهنده شوند، خُب پناهنده شوند! وقتی جنگ به پایان رسید، همه به سرزمینهای خود برمی گردند و دیگران به ترکیه می آیند و در این زمینه کمک میکنند، بنابراین راهش این است که ما مسیر اصلی را فراموش کنیم و من امیدوارم که ما بتوانیم مجدداً همکاری سه کشور را در روند آستانه به نفع سوریه ادامه دهیم.
روحانی در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی درباره تأیید صلاحیتها انجام داده اید و چرا در ۲۲ بهمن اعلام کردید که اگر در رژیم قبلی انتخابات برگزار میشد انقلاب نمیشد، گفت: بحث من در سخنرانی ۲۲ بهمن این بود که اگر رژیم گذشته به نظر مردم توجه میکرد و حاضر میشد از مردم سوال کند و اگر میگفت که ما مردم را دعوت میکنیم به یک همه پرسی، به نظر من در این صورت نیاز به انقلاب نبود و آن دولت تسلیم نظر مردم شده بود و مردم به دولت میگفتند که چه میخواهند، بنابراین اینکه مردم انقلاب کردند، انقلاب مردم در سایه یک انتخاب بود، یعنی مردم در یک دو راهی بین یک حکومت فاسد و یک حکومت آینده مردمسالار، حکومت مردمسالار را انتخاب کردند. بنابراین اساس انقلاب، انتخاب یک حکومت مردمسالار بود و وقتی انقلاب پیروز شد یکی از آثار مهم انقلاب که مورد توجه مردم بود، اینکه در هر موضوع لازم، مردم در انتخابات شرکت کنند.
وی گفت: شما ببینید نظام جمهوری اسلامی ایران محصول انتخاب مردم در دهم و یازدهم فروردین ۵۸ است. قانون اساسی که امروز پایه نظام ماست، محصول انتخابات است. دولت و رهبری محصول انتخابات هستند، مجلس شورای اسلامی محصول انتخابات است.
رئیس جمهور تاکید کرد: ما هر چه در نظام داریم محصول انتخابات است، بنابراین اگر رژیم گذشته میآمد یک انتخابات آزاد برگزار میکرد، کار به انقلاب نمیرسید اما رژیم گذشته این کار را نکرد، انتخابات و نظر مردم را زیر پا گذاشت و در برابر مردم قلدری کرد.
روحانی تصریح کرد: انقلاب ما نتیجه یک انتخاب دقیق ملت ایران بود و بر مبنای آن انتخاب، مردم آمدند بین راه امام (ره) و راه شاه، راه امام (ره) را انتخاب کردند، بنابراین با انتخاب بود که آمدند و به انقلاب رسیدند و انقلاب کردند برای آنکه انتخاب زنده بماند. بر این مبنا حرف ما این است که انتخابات برای ما یک اهمیت ویژه و فراوانی دارد.
وی افزود: اینکه در انتخاباتی که پیش روی ماست، باید چه کار کنیم، حرف دیگری است. من وقتی در یک سخنرانی عمومی صحبت میکنم مردم باید بدانند که اقدامات قبلی من مؤثر واقع نشده و اگر مؤثر واقع میشد نیاز نبود که من در سخنرانی چیزی بگویم.
رئیس جمهور افزود: هر وقت مردم دیدند من در سخنرانی به یک مسئله مهم اشاره کردم، پیشاپیش بدانند که من اقدامات لازم را انجام داده ام و به ثمر نرسیده است. من به هر کس و هر جا که لازم بوده نامه بنویسم، نوشته ام و پیام فرستاده ام و صحبت کرده ام اما وقتی دیدم به نتیجه نرسیدم، ناچار می آیم و به مردم می گویم که من چنین نقدی را دارم و اگر نگویم به مردم خیانت کرده ام.
روحانی گفت: من حاضر نیستم به مردم خودم خیانت کنم. اما اینکه من هر جا صحبت میکنم سوابق قبلی را هم بگویم و اعلام کنم که به چه کسانی نوشتهام و با چه کسانی صحبت کرده و در چه جلسهای بحث کرده ام- مثلاً بگویم که من در جلسه شورای عالی امنیت ملی بحث کردهام و شورای عالی امنیت ملی نماینده ای را به شورای نگهبان فرستاد- به نظر من نیازی است که من اقدامات قانونی خود و سوابق صحبتهایم را اعلام کنم اما جایی هم لازم می دانم که حرف، نظر و نقدم را خدمت مردم بگویم و فکر میکنم وقتی اعلام عمومی میکنم، تأثیر مثبت دارد، کما اینکه تا امروز تأثیر داشته است.
وی افزود: ما درباره این موضوع دنبال نقطه مطلوب نباشیم اما به هر حال شرایط بهتر شده است. هم اکنون مردم ما در برابر این سه گزینه هستند، انتخاب مطلوب، انتخاب محدود و بدون انتخاب، این سه گزینه را بیشتر نداریم.
رئیس جمهور گفت: یک انتخابات ممکن است از نظر برخی مطلوب باشد و از نظر برخی مطلوب نباشد، اگر مطلوب نبود، انتخاب محدود را هم باید کنار بگذاریم؟ یعنی اگر بنا بود من بین دو نفر، یک نفر را انتخاب کنم، حالا از بین ۵۰ نفر میخواهم یک نفر را انتخاب کنم.
روحانی با بیان اینکه انتخاب محدود یعنی اینکه انتخاب من از بین نرفته اما محدود شده است، اظهار داشت: حال چون انتخاب محدود است من اصل انتخاب را کنار بگذارم و قهر کنم؟ در این صورت ضرر کرده ام.
وی اضافه کرد: به هر حال ممکن است یک انتخابات مطلوب نباشد، ممکن است که ما در فرآیندها یک نظری داشته باشیم اما باید برویم پای صندوق و میان گزینههای موجود انتخاب کنیم. به نظر من امروز بهترین راه این است که ما برویم پای صندوقهای انتخابات و رأی مان را به صندوقها بیندازیم.
جنگ در منطقه به ضرر همه است
رئیس جمهور در پاسخ به سوال در مورد مذاکرات محرمانه ایران و امارات که روزنامه نیویورکتایمز اشاره کرده بود، اظهار کرد: آن مقداری که ما میدانیم کشورهای منطقه که تنها امارات نیز نبوده، آمریکا را از جنگ در منطقه برحذر داشتهاند. جنگ در منطقه به ضرر همه است. هیچ کشوری از جنگ نفع نمیبرد.
روحانی ادامه داد: چون این کشورها در لبه جنوبی خلیج فارس هستند، از درگیری می پرهیزند و میدانند جنگ چه ضرری به آنها میزند. آمریکا نیز میداند جنگ به نفعش نیست و از آن پرهیز میکند. ترامپ به دنبال پیروزی در انتخابات است و میداند جنگ باعث شکستش میشود.
وی در مورد اظهارات یک مقام ترکیهای در مورد مذاکرات ایران و امارات گفت: مذاکرات با امارات هیچ گاه قطع نبوده و در سطح سرویسها و مقامات سیاسی گفتگوها همیشه برقرار بوده است. امیدواریم اینگونه مذاکرات نتیجه صلح و ثبات و حسن همجواری باشد.
رئیس قوه مجریه در پاسخ به سوال در مورد تلاش رئیس جمهور برای تحویل دولت بدون تحریم به دولت آینده و اینکه مجلس آینده با اکثریت اصولگرا با سیاستهای دولت همراه نخواهد بود، افزود: من ناامید نیستم که دولتی بدون تحریم را به دولت آینده تحویل دهم. من زمانی دولت را تحویل گرفتم که تحریم بودیم و البته تحریم کمتر از امروز بود. شرایط طوری بود که امیدی نبود در مذاکرات موفق شویم و برخی دوستان به نتیجه رسیدن با کشورهای ۵+۱ را خوشبینی میدانستند.
روحانی عنوان کرد: ما با امیدواری کار را دنبال کردیم و به نتیجه رسیدیم، البته کمی دیر به نتیجه رسیدیم. ما پیش بینی میکردیم در سال ۹۳ به نتیجه برسیم که در سال ۹۴ به نتیجه مطلوب رسیدیم. در نهایت به دولتی نااهل در آمریکا رسیدیم که به تمدن بشریت نااهل است. شما میبینید که ایالات متحده با تمامی کشورهای و حتی با دوستانش چگونه رفتار میکند.
وی اضافه کرد: آمریکا از برجام خارج شد و فشار حداکثری آوردند که البته به اهداف خود نرسیدند. اما اینکه ما تا آخر دولت موفق شویم تحریم را بشکنیم، باید بگویم که نه امید خود را از دست داده ایم و نه دست از تلاش برداشته ایم. من هیچ گاه تلاش خود را متوقف نکرده ام. همیشه هر کسی آمده و راهی را نشان داده و پنجرهای را باز کرده، من از آن استفاده کردم.
رئیس جمهور اظهار کرد: می دانم شرایط سخت و پیچیده است، اما در همین شرایط ما وارد اتحادیه اوراسیا شدیم و تجارت خوبی را آغاز کرده ایم. ما در روند تحریمی که هستیم با برخی کشورها برای سرمایه گذاری مذاکره میکنیم که برخی موفق و برخی نیز ناموفق بوده است.
روحانی ادامه داد: در همین شرایط ما تلاش میکنیم و طرح صلح هرمز هم به این معنی است که امید داریم تا در منطقه مشکلات را حل کنیم و ناامید نیستیم که با دنیا نیز مشکلاتمان را حل کنیم.
قضاوت در مورد مجلس آینده زود است
وی با اشاره به اینکه برخی میگویند تعامل با مجلس آینده سخت خواهد بود، گفت: به نظر من هنوز زود است که در مورد مجلس آینده حرف بزنیم. کاری ندارم که چه جناحی به سر کار بیاید و آنچه توقع من است این بوده که در مورد مصلحت کشور و لوایح دولت و مجلس بتواند کار کند. ما برخی لوایح را به همین مجلسی که به نظر شما با دولت همراه بوده است فرستاده ایم که به نتیجه نرسیده است. به طور مثال بیش از دو سال است که تلاش میکنم وزارت بازرگانی را تشکیل دهم که در دوران تحریم این موضوع بسیار ضروری است؛ ولی در نهایت این لایحه متوقف مانده است. این لایحه دو فوریتی بود که به مجلس رفت، مجلس تصویب کرد و شورای نگهبان یک ایراد گرفت و به مجلس بازگرداند؛ ولی در نهایت این لایحه مسکوت مانده است.
رئیس قوه مجریه افزود: اگر وزارت بازرگانی تشکیل میشد، به نفع مردم بود. اگر لایحه جامع انتخابات تصویب میشد، به نفع انتخابات بود. مجلس اختیارات و حقوقی دارد و من این را درک میکنم. مجلس آینده نیز حقوقی خواهد داشت.
روحانی عنوان کرد: مجلس آینده هر شکل و فرمی با هر اکثریتی باشد، داور بین ما قانون است و مبنا قانون است. ما امیدواریم مجلس آینده و دولت به قانون متعهد باشند و در این صورت راه وجود خواهد داشت.
وی تاکید کرد: اینکه با مجلس آینده راه برای شکستن تحریمها سخت خواهد بود، زود است که قضاوت کنیم.
رشد نقدینگی خیلی بد نیست
رئیس جمهور درباره نحوه کنترل نقدینگی در کشور، گفت: اینکه شما میگوئید میزان نقدینگی کشور معمولاً ۲۵ درصد بوده، متوسط ۵۰ ساله است؛ چرا که در برخی از سالها نقدینگی ما ۲۷ و ۲۸ یا درصد هم بوده و در دولتهای قبلی هم چنین رقمهایی را درباره نقدینگی داشتهایم، اما به طور متوسط ۲۵ درصد میزان نقدینگی بوده است.
وی با اشاره به اینکه نقدینگی همیشه خیلی بد نیست، ادامه داد: بانک مرکزی اعلام کرده است که نقدینگی ۲۸ درصد از میزان متوسط، مقداری بیشتر و این نقدینگی بر مبنای افزایش خالص ذخایر بانک مرکزی است و اگر این علت را هم ضمیمه کنیم، این نقدینگی، نقدینگی بدی نیست.
روحانی بیان کرد: اگر نقدینگی بر مبنای ذخایر خالص بانک مرکزی افزایش یابد، نقدینگی بدی نیست و مشکلی را ایجاد نمیکند و مبنای این سه درصد نیز همین مسئله است.
رئیس جمهور اظهار کرد: البته این حرف شما درست است و ما همیشه باید تلاش کنیم تا نقدینگی را کنترل کنیم. عمدتاً زمانی که دولت بدهکار و بانک مرکزی طلبکار میشود، نقدینگی ایجاد میشود و یا اینکه وقتی بانکها اضافه برداشت میکنند، نقدینگی ایجاد میشود که البته تا حدی نقدینگی طبیعی است.
روحانی ادامه داد: زمانی که بانکها به مردم تسهیلات با بالای ۲۰ درصد میدهند، نقدینگی بالا میرود و در یک حدی اگر نقدینگی بالا برود، طبیعی است.
وی گفت: البته یک مقدار نقدینگی ما بالا رفته است که دلیل آن بد نیست چرا که خالص نقدینگی بانک مرکزی افزایش یافته اما اصل صحبت شما درست است و ما باید برای کنترل نقدینگی همواره تلاش کنیم.
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/