دانشگاه باید پاسخگوی نیازهای جامعه باشد
ساناز داورزنی، مدیر بخش تحقیق و توسعه یک شرکت دانشبنیان در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه اقتصاد دانشبنیان از پایههای سیاستهای اقتصادی بهحساب میآید، اظهار کرد: اقتصاد دانشبنیان نقش مهمی در ایجاد اشتغال پایدار دارد و این امر با برنامهریزی و تلاش در مسیر استفاده از دانش و خلاقیت نخبگان در سراسر کشور و فراهم آوردن محیطی مناسب برای نوآوری و شکوفایی ایدههای اجرایی میتواند راهگشای بسیاری از مسائل جامعه شود.
وی افزود: دغدغه هر دانشجو همانطور که از اسم آن برمیآید، باید تولید علم و توسعه آن باشد و در این مسیر عوامل بسیار زیادی میتواند به نبوغ و شکوفایی استعدادهای دانشجویان کمک کند. در این زمینه نباید فراموش کرد که رونق تولید با دانش دانشگاهیان تضمین میشود. دانشگاه و در کنار آن دانشجویان باید پاسخگوی نیازهای جامعه باشند تا بتوان مشکلات جامعه را حل کرد.
مدیر بخش تحقیق و توسعه این شرکت دانشبنیان بیان کرد: شرکتهای دانشبنیان و پیشرفت فناوری در یک راستا هستند و شرکتهای دانشبنیان اثرات سازندهای در اقتصاد و علم کشور دارند. شرکتهای دانشبنیان با تحول در عرصه علم و دانش و كشف یافتهها و نتایج جدید در رشد و توسعه مناطق مختلف تأثیر زیادی دارند.
داورزنی ادامه داد: پایین بودن خلاقیت، نوآوری و ضعف فناوری در عرصههای مختلف موجب افزایش وابستگی صنعت و اقتصاد کشور به فناوریهای خارجی شده است و این برای کشور ما که از منابع سرشاری برخوردار است یک ضعف مهم به شمار میرود.
وی درباره حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این شرکت، عنوان کرد: ستاد ویژه توسعه فناوری نانو کشور از روز اول تاکنون حمایتهای مادی و معنوی بسیار ویژهای را در اختیار این تیم قرار داده است و در جهت تسهیل و پیشرفت امور ما را یاری داده است.
مدیر بخش تحقیق و توسعه این شرکت دانشبنیان در مورد چالشهای شرکتهای دانشبنیان اظهار کرد: بیاطلاعی ارزیابها، طولانی شدن ارزیابی و عدم تحقق تعهدات دستگاههای دولتی به شرکتهای دانشبنیان از مهمترین چالشهای شرکتهای دانشبنیان میباشد. از طرفی شرکتهای فناور تمایلی به دریافت مجوزهای دانشبنیان شدن ندارند، درحالیکه تسهیلات اعطایی مختص شرکتهای دانشبنیان میشود.
داورزنی افزود: اگر شرکتهای دانشبنیان تقویت و حمایت شوند، به شرکتهای بزرگتر توسعه خواهند یافت و زمینه اشتغال و رونق اقتصادی بسیاری را فراهم میکنند، لذا میتوان آنها را کمککننده امر تحقق اقتصاد نامید که میتوانند در همه بخشهای موجود ورود مطلوب داشته باشند. حمایت از این شرکتها بستر رونق در حوزههای مختلف اقتصادی، اشتغال و کسبوکار را فراهم خواهد کرد.
وی درخصوص مجموعه و محصولاتی که در این شرکت دانشبنیان تولید میشود، گفت: شرکت ما متشکل از نخبگان و دانشجویان برتر دانشگاههای سراسری تهران، تحت حمایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو کشور و مجموعه طراحان دانشگاه صنعتی امیرکبیر، فعالیت رسمی خود را از سال ۱۳۹۷ آغاز نمود.
مدیر بخش تحقیق و توسعه این شرکت دانشبنیان افزود: هدف نهایی فعالیتهای این گروه، تولید محصولاتی با بهرهگیری از بهروزترین دانش جهان، در راستای صرفهجویی در مصرف آب و افزایش بهرهوری در حوزههای کشاورزی، پرورش گل و گیاهان و باغداری بوده تا در حد توان، گامی مؤثر در جهت حفظ محیطزیست برداشته شود.
داورزنی بیان کرد: «آببان» پلیمر تجزیهپذیری ست که توانایی جذب آب تا ۳۰۰ برابر وزن خود را داراست. این محصول بهخوبی میتواند همانند مخازن کوچک آب عمل کرده و آب را درون خود ذخیره کند و بهتدریج در اختیار گیاه قرار دهد و بازههای زمانی آبیاری را حتی تا ۳ هفته افزایش دهد. محصول تولیدی این شرکت علاوه بر خصلت نگهداری آب و کاهش دفعات آبیاری توانایی رهایش تدریجی کود را دارا بوده و درواقع این محصول کود را نیز همانند آب در درون خود ذخیره کرده و بهتدریج و با سرعت کم در اختیار گیاه قرار میدهد. این خصلت باعث میشود که نیاز گیاه به مواد مغذی تا حد مطلوبی تأمین شده و نیاز زمین به کودهای حیوانی و شیمیایی کاسته شود و همچنین از آلودگی خاک و آب جلوگیری شود.
وی درباره مشکلات موجود بر سر راه تجاریسازی محصولات، عنوان کرد: از اولین مرحله تاکنون مشکلات بسیار زیادی نهتنها بر سر راه این تیم بلکه برای تمام تیمهای استارتآپی قرار دارد. از مشکلات مالی و تأمین مواد و تجهیزات موردنیاز گرفته تا مشکلات معنوی و حمایتهایی که میتواند در این مسیر در اختیار تمامی تیمها قرار گیرد و متأسفانه این امر به حدی که باید و درخور نخبگان این کشور هست انجام نمیگیرد.
داورزنی خاطرنشان کرد: درنهایت امیدوارم تا حد امکان از علم و توانایی تکتک دانشجویان مستعد این مرزوبوم بیشازپیش حمایت شود و تا جایی که میتوان هرچند کم، مسیر را برای رشد و شکوفایی آنها هموار کرد.
انتهای پیام/4112/پ
انتهای پیام/