دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 دی 1398 - 16:17

اگر شما هم صبح‌ها سخت بیدار می‌شوید، این مطلب را از دست ندهید! +عوامل و راهکار‌های حرفه‌ای!

محققان علت دشواری در بیدار شدن صبحگاهی را به آهسته کار کردن ساعت داخلی بدن افراد نسبت داده‌اند.
کد خبر : 449236
1.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، بسیاری از افراد همچون خود شما ممکن است صبح‌ها که هیچ حتی ظهرها نیز برای بیدار شدن با مشکل روبرو شوید، اما چگونه می‌توان این مشکل را حل کرد؟


این سؤالی است که خبرگزاری آنا با جمع‌آوری اطلاعاتی سعی دارد تا به آن پاسخ دهد.



علت دشواری بیدار شدن صبح‌ها مشخص شد


محققان علت دشواری بیدار شدن صبحگاهی را که برای عده‌ای یک معضل روزانه محسوب می‌شود، به آهسته کار کردن ساعت داخلی بدن این افراد نسبت داده‌اند.


همانطور که می‌دانید و تجربه کرده‌اید، اکثر مردم از خوابیدن آخر هفته‌ها لذت می‌برند، اما برای برخی موضوع بیدار شدن و یا بلند شدن از تختخواب یک معضل روزانه است که گاهی زندگی آن‌ها را بر هم می‌زند و اکنون دانشمندان به این نتیجه رسیدند که چرا عده‌ای از مردم در بیدار شدن صبح مشکل دارند و در نهایت آن‌ها علت این معضل را آهسته بودن ساعت بدنی این افراد عنوان کرده‌اند.



یک تیم از دانشگاه آدلاید در استرالیا اختلال در فاز‌های خواب به تأخیر افتاده را مورد تحقیق قرار داده‌اند تحقیقاتی که با عدم توانایی همیشگی در خوابیدن و بیدارشدن در ساعت مقرر توصیف می‌شود.


این شرایط ۱۵ درصد از نوجوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما می‌تواند به یک شرایط در تمام طول زندگی تبدیل شود.


لئون لاک، رئیس این گروه تحقیقاتی اظهار داشت که نتایج اولیه نشان می‌دهد که ساعت داخلی بدن افرادی که دارای این اختلال هستند کندتر از معمول کار می‌کند.


اکثر افرادی که دیروقت می‌خوابند نمی‌توانند تا ساعت ۲ یا ۳ صبح بخوابند و این حالت زودترین ساعتی است که آن‌ها به تختخواب می‌روند، همین امر بیدار شدن صبح روز بعد را دشوار می‌کند و تاکنون علت این امر و یکی از پذیرفتنی‌ترین توضیحات این است که ساعت داخلی بدن این افراد معمولا بیشتر از ۲۴ ساعت کار می‌کند.


ساعت داخلی اکثر افراد ۲۴ ساعته است، این یک ریتم طبیعی است که بر خواب و دمای بدن تأثیرگذار است، اما برای افرادی که دارای اختلال فاز‌های خواب به تأخیر افتاده هستند تکمیل این چرخه بیشتر طول می‌کشد و آن‌ها ترجیح می‌دهند که دیرتر به رختخواب بروند و دیرتر بیدار شوند.


بسیاری از موجودات زنده ریتم‌های شبانه‌روزی را دنبال می‌کنند که این امر یک چرخه روزانه فراهم می‌کند که مدیریت آن برعهده ساعت داخلی بدن است. این ساعت بر خواب و بیداری تأثیرگذار است و دمای بدن و ترشح هورمون‌ها را کنترل می‌کند.


وقتی که بدن در معرض نور شدید صبحگاهی قرار بگیرند ساعت بدنش متوجه می‌شوند که وقت بیدار شدن است. این مسئله می‌تواند تحت تأثیر فاکتور‌های زیست محیطی، چون سطح نور محل زندگی و یا پرواز بین منطقه‌های مختلف زمانی و یا کار کردن در شیفت‌های کاری شب قرار بگیرد.


چطور صبح‌ها سرحال از خواب بیدار شویم؟



  •  خواب خوب شبانه


همه‌ی ما می‌دانیم که بعد از یک خواب خوب شبانه، سرحال‌تر روز خود را شروع می‌کنیم و اگر به اندازه‌ی کافی استراحت کنیم میل بازگشت به رختخواب تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.


به طور متوسط، هر فرد بزرگسال به ۸ ساعت خواب شبانه نیاز دارد، اما این عدد بنا به نیاز‌های جسمانی مختلف افراد، متفاوت است، برای تنظیم ساعت مورد علاقه و مناسب خواب باید قلق بدن خود را پیدا کنیم.




  •  کافئین


اغلب ما روز خود را با مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار آغاز می‌کنیم و زمانی که صحبت از کافئین می‌شود، انتخاب‌های متعددی پیش روی ماست؛ چای، قهوه، شکلات داغ و غیره.


همانطور که می‌دانید؛ کافئین به هوشیار کردن بدن کمک شایانی می‌کند و مانع از عملکرد آدنوزین در بدن می‌شود. آدنوزین ماده‌ای شیمیایی است که در بدن احساس خواب‌آلودگی ایجاد می‌کند، هر چند کافئین در درصد کمی از افراد اثرگذاری لازم را ندارد، اما به طور کلی در هوشیار نگه داشتن بدن و جنگ با خواب‌آلودگی ۵ تا ۶ ساعت مفید عمل می‌کند.



  •  ساعت زنگ‌دار


حتی اگر خواب شما خیلی سنگین باشد و در اعماق یک رؤیا یا خدای نکرده، کابوس فرو رفته باشید زنگ ساعت به سادگی شما را به دنیای هوشیاری و بیداری پرتاب خواهد کرد. اگر به دنبال بیدار شدن در صبح زود و استفاده از حال و هوای صبحگاهی هستید، ولی به شکل طبیعی این کار برای شما میسر نیست، از ساعت کمک بگیرید و با استشمام هوای صبح سر حال و شاد شوید. در هر صورت بیشتر ما مجبوریم صبح‌ها بیدار شویم و باید هر طور شده از رختخواب دل بکنیم. بله، ساعت زنگ‌دار روش مناسبی برای جدا کردن ما از رختخواب و شروع کار روزانه است.



  •  قرار دادن رختخواب در معرض نور


محل خواب خود را طوری تنظیم کنید که صبح‌ها در معرض تابش نور قرار بگیرید. تابش نور به هوشیاری و زودتر بیدار شدن شما کمک می‌کند.


بدن ما از الگوی شبانه‌روزی مشخصی پیروی می‌کند و نور قوی‌ترین عاملی است، که بر این الگو و ساعت بیولوژیکی بدن تأثیر می‌گذارد. البته قرار گرفتن در معرض نور غیرمستقیم برای بدن بهتر است.



  • پیروی از برنامه‌ی خواب مشخص


بدن ما تمایل به پیروی کردن از الگو‌های مشخص و تکراری دارد. با مشخص کردن برنامه‌ی خواب می‌توان به پویایی بدن کمک کرد، با داشتن ساعات خواب و بیداری مشخص، ضمن اینکه سرحال‌تر می‌شویم در طول روز نیز نشاط بیشتری پیدا می‌کنیم.


البته فراموش نشود که این روند را نباید آخر هفته‌ها یا ایام تعطیل بر هم بزنیم و در تمام روز‌های هفته باید به آن وفادار باشیم، برای این کار باید روی مهارت برنامه‌ریزی‌تان کار کنید.




  •  درمان اختلالات خواب


اگر به اختلالات خواب دچار هستید، به احتمال زیاد پس از بیدار شدن سرحال و شاداب نخواهید بود. ناهنجاری‌های خواب نظیر آپنه و … تأثیر نامطلوبی بر بیداری می‌گذارند.


یکی از مشکلات شایع در این زمینه، دیرخوابی است. این دیر خوابیدن خودخواسته و عامدانه نیست به تعبیر بهتر نوعی بی‌خوابی است که مانند سایر ناهنجاری‌های خواب می‌تواند نشاط و سرحال بودن شما را تحت تأثیر قرار بدهد.



  • ورزش و فعالیت بدنی


اگر از عاشقان سینه‌چاک خواب هستید و جدایی‌تان از بالش و پتو داستانی تراژیک و تلخ است؛ حتما باید ورزش کردن را در برنامه‌ی خود بگنجانید.


صبح‌ها بعد از بیداری، زمان اندکی را به ورزش کردن و تمرینات بدنی اختصاص بدهید، اگر این نرمش صبحگاهی در هوای تازه انجام شود بسیار سرحال‌تر خواهید شد. بدن شما احساس نشاط خواهد کرد و شب نیز راحت‌تر به رختخواب می‌روید.



  • مصرف صبحانه


صبحانه مهم‌ترین وعده‌ی غذایی است، با خوردن صبحانه بدن آماده‌ی شروع فعالیت روزانه می‌شود. اگر در برنامه‌ی صبحانه‌تان نوشیدنی‌های کافئین‌دار نیز لحاظ شود که چه بهتر.


صبحانه بدن را باانرژی و سرحال می‌کند و حتی در مواردی دلیل محکمی برای دوستان شکموست تا باانگیزه از خواب برخیزند.



  • بیداری از خواب به شکل طبیعی


بهترین شیوه‌ی بیدار شدن بیداری طبیعی است، یعنی بدون تلاش و اصرار برای از خواب بیدار شدن، معمولا اغلب ما نمی‌توانیم به میل خود و هر وقت که از نظر فیزیولوژیک بدن رضایت به بیداری داد، از جای خود برخیزیم، اما با تنظیم ساعت خواب با میزان مورد نیاز بدن، می‌توان به طور طبیعی از خواب بیدار شد و روزی شاد و سرحال را شروع کرد.


اگر خوب نمی‌خوابید و صبح‌ها سرحال نیستید، تلاش کنید با کمک گرفتن از روش‌های پیشنهادشده مشکل‌تان را رفع کنید. سرحال بیدار شدن بر عملکرد روزانه اثر فراوانی دارد و با اقداماتی ساده می‌توانید روز خود را شاداب شروع کنید و برای خود و اطرافیان خود جوّی پرانرژی و پویا بسازید.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته