18 حقیقت درباره «بیمه» که نمیدانید!
به گزارش خبرنگار حوزه رفاه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، بیمه، اشخاصی را که متحمل لطمه زیان یا حادثه ناخواستهای شدهاند قادر میسازد که پیامدهای این وقایع ناگوار را جبران کند. بیمهگران خطرهای احتمالی را بهخوبی میشناسند و احتمال وقوع آنها را میدانند بنابراین میتوانند میزان حق بیمهای را که هر شخص باید بپردازد به نحوی محاسبه کنند که مبلغ جمعآوری شده برای جبران خسارتهایی که پیش خواهد آمد، کافی باشد. بدیهی است که تنها تعدادی از آنان که خود را بیمه کردهاند نیاز به جبران خسارت از محل مبلغ جمعآوری شده خواهند داشت.
بر این اساس ، مقدار حق بیمه مربوط به هر نفر متقاضی بیمه با توجه به دو عامل مهم محاسبه می شود: نخست اینکه بهطور کلی احتمال بروز خسارت در آینده چه قدر است؟ دوم آنکه احتمال وقوع حادثه برای بیمه گذار متقاضی بیمه بیشتر یا کمتر از میانگین احتمال خطر مزبور باشد. صنعت بیمه نیز چون همه صنایع، دارای روابط متقابل با سایر بخشهاست و لذا گسترش آن وابسته به رونق در بخشهای پسین و پیشین خود آن است. نظریههای تعقیب تقاضا این مقوله را توضیح میدهند.
بنابراین توسعه صنعت بیمه، در روی دیگر سکه منوط به رشد اقتصادی است. پس توسعه بیمه و توسعه کل اقتصاد لازم و ملزوم یکدیگرند. بررسی آماری و مقایسه درآمد سرانه کشورها با ضریب نفوذ بیمه، حاکی از همبستگی قابل ملاحظه این دو متغیر با هم است.
تاریخچه بیمه:
گفته میشود بیمه نوعی سرمایهگذاری است. اما نه از آن گونه که کسی انتظار داشته باشد پولش را پس بگیرد و البته قمار هم نیست. یک قمارباز خطر میکند در حالیکه بیمه علیه خطر از انسان محافظت میکند. بیمه روشی برای تقسیم خطر با دیگران است. از دوران باستان، برخی افراد منابع مالی خود را برای کمک به کسانیکه متحمل ضرر میشدند، بهطور مشترک سرمایهگذاری میکردند. حضرت موسی به قوم اسرائیل دستور داده بود که بهصورت دورهای، مقداری از تولیدات خود را به خارجیان مقیم، پسران بیپدر و زنان بیوه کمک کنند (کتاب تثنیه دومین کتاب تورات) ریشهٔ بیمه به زمان تمدن بابل برمیگردد. تاجران تشویق میشدند که به کاروانهای تجاری وامهای کوتاه مدت بدهند و وقتی کالا به سلامت به مقصد رسید پول خود را با سود پس بگیرند. این فعالیت مشابه یکی از قوانین حقوق دریایی است که در نظامنامهٔ حمورابی به رسمیت شناخته شد (۲۱۰۰ سال قبل از میلاد).
18 حقیقت که درباره بیمه نمیدانستید
از آنجایی که مرگ همیشه مال همسایه است، آدمها معمولاً تا وسط طوفان دردسر نباشند یاد بیمه نمیافتند. بیمه خواه بهخاطر کمکاری رسانهها یا قوانین به ظاهر پیچیده جز اشتغالات فکری عادی مردم نیست. انگار این قوانین را برای موجودات دیگری غیر ما آدمیان ضعیف ساختهاند. به همین دلیل جز یک دو بیمه مشهور اجباری گویی کمتر کسی نگران حوادث و خطرات زندگیست. این نوشته پرسشهاییست درباره بیمه که هیچ وقت فرصت نشد بپرسیم و کسی فرصت نداشت پاسخشان را بدهد.
1. بیمه از کجا خسارت ما را میپردازد؟
هزینهای که شما و سایر بیمهشدگان به اشتراک گذاشتهاید اگر حادثهای در حوزه پوشش بیمه برایتان پیش آمد، دستتان را میگیرد.
2. حق بیمه چطور محاسبه میشود؟
شرکت بیمه اول احتمال بروز خطر کذایی را محاسبه میکند بعد میبینید که شما چقدر در معرض آن خطر هستید. این تعیین کنندهترین فاکتور محاسبه حق بیمه است. مثلا اگر شما 23 سالتان است و شغلتان بایگانی ثبت احوال طبیعتاً حق بیمه کمتری نسبت به کسی که 58 سالش است و کارش شستشوی شیشه پنجره آسمانخراشهاست خواهید پرداخت زیرا احتمال خطر برای شما کمتر است.
3. بیمه مال همین چند سال اخیر است یا نه؟
نه! سابقه بیمه زندگی احتمالاً برمیگردد به دورانی که سربازان روم باستان صندوق پول مشترکی داشتند که اگر یکیشان در جنگ کشته شد، مبلغی به خانوادهشان برسد. برخی بیمههای دیگر مثل بیمه دریایی سابقه بسیار قدیمیتری دارند.
4. بیمه شامل چه مواردی میشود؟
بیماری، جنگ، سرقت، آتشسوزی، زلزله، سیل ، صاعقه و خیلی چیزهای دیگر. میشود خود یا متعلقات خود را در برابر هر حادثه خطرناکی که از کنترل خارج است بیمه کرد. این حادثه از خراب شدن یک سیستم کامپیوتری گرفته تا بیماری لاعلاجی که ناگهان خبر شوکهکنندهاش میرسد.
5. پس عجیب است که آدمها معمولن به بیمه فکر نمیکنند؟
نه! خیلی هم عجیب نیست. فکر کردن به بیمه توام است با فکر کردن به بیماری و بدبختی و بیچارگی. باید بتوانید وضعیتهای ناگوار را در ذهن تصور کنید تا بتوانید برای حلشان از پیش چارهاندیشی کنید. این متأسفانه کاری نیست که اغلب افراد انجام میدهند. آنها از تصور وضعیتهای دردناک فراریاند و به همین دلیل اگر روزی روزگاری با چنین موقعیتهایی روبهرو شوند کلاهشان پس معرکه است.
6. بیمه آتشسوزی چقدر سابقه دارد؟
درباره آتشسوزی مشهور لندن شنیدهاید؟ در قرن هفدهم آتشسوزی در بافت قدیمی لندن رخ داد که طی آن 13 هزار و 200 خانه مسکونی و بیش از 80 کلیسای محلی خاکستر شد. مشهور است که بیمه آتشسوزی پس از این حادثه بهوجود آمد.
7. حالا این قانون نفع بیمهپذیر که میگوید یعنی چه؟
یعنی شما نمیتوانید چیزی را بیمه کنید که در آن نفعی ندارید. اتومبیل همسایه یا زندگی پدربزرگتان را نمیتوانید بیمه کنید مگر قانونا در آنها نفعی داشته باشید.
8. بیمه تا چه میزان میتواند خسارت را پرداخت کند؟
بیمه میتواند تا رقمی به اندازه ارزش واقعی جنس شما خسارت بدهد اما نمیتواند زیانهای دیگر را متقبل شود. به زبان ساده یعنی این که اگر شما گردنبد اجدادی مادرتان را بیمه کردید و احیانا مورد سرقت قرار گرفت، بیمه میتواند قیمت آن را بهتان برگرداند اما پول دستمالکاغذی های مصرف شده در گریههای غم این حادثه را نمیتواند بدهد. نمیتواند کسی را بفرستد تا شانههاتان را ماساژ بدهد یا حواستان را پرت کند، میتواند فقط پول جنس را بدهد.
9. برای ایجاد یک بیمه جدید چه شرایطی نیاز است؟
اصل اول بیمه را یادتان هست؟ این که عدهای آدم با پرداخت هزینهای و ساخت یک صندوق مجازی مشترک پشتیبان خودشان می شوند. پس بر اساس همین اصل برای ایجاد یک بیمه باید به تعداد کافی خطر مشابه خطری که شما را تهدید میکند وجود داشته باشد و متقاضی دیگر باشد تا شرکتهای بیمه بتوانند یک بیمه تازه خلق کنند. یعنی شما نمیتوانید بروید و خودتان را در برابر حمله موجودات فضایی بیمه کنید مگر این که آدمهای دیگری هم باشند که همین نگرانی را داشته باشند و حاضر باشند بخاطر خطرات احتمالی حمله موجودات فضایی حق بیمه بپردازد.
10. واقعاً اگر هزار نفر همگی نگران حمله موجودات فضایی باشیم میتوانیم خودمان را در برابرش بیمه کنیم؟
یک اصل مهم دیگر بیمه این است که احتمال بروز حادثه اساساً بتوان تخمین زد. چون حق بیمه نسبت مستقیمی با احتمال خطر دارد، حتی اگر شما نگران فضاییها هستید شرکت بیمه شما احتمالاً باید یک مشاوره جدی از ناسا بگیرید تا بتواند برایتان حق بیمه متناسبی در نظر بگیرد.
11. اگر برایمان حادثه پیش آمد ولی قبلش بیمه نبودیم میتوانیم باز سراغ شرکت بیمه برویم؟
برای حادثه بعدی بله ولی خب بدیهی است که شما باید پیش از حادثه بیمه بوده باشید تا بتوانید ادعای خسارتی کنید. در ضمن فراموش نکند که خسارت وارده به شما باید غیرعمدی و غیرقابل اجتناب بوده باشد. نمیتوانید خودتان پیت بنزین را روی شومینه بریزید و بعد برای خانه خاکستر شده طلب خسارت کنید.
12. حالا جدا میتوانیم خودمان را در برابر حمله فضاییها بیمه کنیم؟
اگر دست از سر این نگرانی بردارید بهتان میگویم که اساساً بعضی بیمهها هست که بیمهشدنش از توان اشخاص خارج است. حالا این مورد فضاییها را که حتماً شوخی میکنید ولی خدای نکرده در مورد جنگ یا این قبیل وقایع گسترده تنها دولت قادر به بیمه کردن افراد است و افراد حقیقی از پس بیمه نمودن خودشان در برابر چنین خطراتی برنمیآیند.
13. اگر اطلاعات اشتباه به بیمهگر بدهیم چه میشود؟ مثلاً مشکل قلبیمان را در بیمه عمر پنهان کنیم؟
توصیه میکنیم چنین کاری نکنید! چون بیمهتان باطل میشود. هیچ خسارتی نمیتوانید بگیرید و حق بیمهای هم که دادهاید از کفتان رفتهاست. صادق باشید. خصوصا در برابر بیمهگرها.
14. آیا ممکن است یک وقتی بشود که پولی که شرکت بیمه میپردازد از ارزش واقعی جنس مورد حادثه ما بیشتر باشد؟
خیر امکان ندارد. ارزش جنس مورد بیمه حداکثر خسارتی است که بیمه میپردازد.
15. حتی یک ذره؟
خیر! چانه نزنید لطفا این قانون جهانی است.
16. فرق شرایط خصوصی با شرایط ویژه که میگویند چیست؟
شرایط عمومی را که میدانید. همان شرایطی است که پشت همه بیمهنامهها چاپ میشود. شرایط خصوصی مربوط به قرارداد شماست. در آن مدت بیمه، مشخصات شما و میزان حق بیمه تعیین میشود. گاهی ممکن است شما شرایط ویژه هم داشته باشید. یعنی قراری با بیمهگر میگذارید که مثلاً با پرداخت مبلغ کمتر از شمول یکی از موارد عمومی خارج شوید یا برعکس.
17. ولی قراردادهای بیمه پر از کلمات غیر قابل فهم است. چه کار باید کرد؟
چارهای نیست. باید بتوانید گلیم خود را از آب بیرون بکشید. البته یک کارگزار بیمه خوب میتواند خیلی در این زمینه کمک کند ولی اگر کمی همت کنید و 10 – 12 تا واژه قانون اصلی را یاد بگیرید نیازی نیست هیچ قراردادی را ندانسته امضا کنید. مطلب بعدی را بخوانید و نگران نباشید.
18. حالا واقعاً میتوانیم خودمان را در برابر حمله موجودات فضایی بیمه کنیم؟
میدانید. راستش من بیمه دارم که اگر کلهام اتفاقی به دماغ کسی برخورد کرد...!
انتهای پیام/4076/
انتهای پیام/