نبض تپنده جنبشهای دانشجویی در دستان نشریات/ چرا بودجه نشریات دانشجویی قربانی سیاستورزی مسئولان دانشگاهی میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در دهه اخیر مسئولان دانشگاهی با عدم همراهی با دانشجویان و تدوین یک شیوهنامه دقیق موانع بیشماری را بر سر نشریات دانشجویی قرار دادهاند و از طرف دیگر با عدم نظارت مسئولان در تولید نشریات یکبارمصرف شرایط نامساعدی برای حوزه نشریات دانشجویی به وجود آمده است.
سیاستزدگی و وابستگی صرف به سیاستها و اشخاص در برخی از نشریات دانشجویی موج میزند. تولید یک نشریه باکیفیت ازلحاظ فرم و محتوا دغدغه اصلی فعالان نشریات دانشجویی است که برای رسیدن به آن مسئولان و دانشجویان باید تلاش کنند؛ رسیدگی به طرح رتبهبندی نشریات، بررسی وضعیت نشریات دانشجویی در واحدهای دانشگاهی وزارت علوم، بهداشت و دانشگاههای آزاد ازجمله محورهای است که در ادامه مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
اهمیت نشریات دانشجویی و تأثیرگذاری آن در دانشگاهها قابلتوجه است، پرداختن به مسائل شکلگرفته حول این محور تأثیرگذار در بین دانشجویان فرهیخته و بازتاب دغدغههای نشریات فعال دانشجویی و پیگیری مسائل آنها در خارج از محیط دانشگاه که بعضاً امکان طرح آنها در فضای نشریات دانشجویی میسر نیست، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در سلسله مباحثی بر اهمیت این موضوع تأکید ورزد و مطالبات آنها را منعکس کند.
ازجمله مشکلاتی که دانشجویان با آن سروکله میزنند میتوان به مسئله اختصاص بودجه به نشریات، سهمیه کاغذ و چاپ و برگزاری دورههای آموزشی و سیاستزدگی مسئولان اشاره کرد که تمامی آنها در گزارشهای پیش رو رسیدگی خواهد شد.
اهمیت مطبوعات و تأثیرگذاری که بر افکار عمومی میگذارد بر کسی پوشیده نیست. بهنوعی میتوان گفت که خود نوشتن رابطه مستقیمی با زنده بودن یا نبودن یک جامعه دارد.
جامعهای که از فرهنگ پرباری برخوردار است، در دورههای مختلف تحت تأثیر نوشتهها و کتب بزرگان خود قرار گرفته است. با گذشت زمان و پیشرفت تمدنها، جوامع به سمت انتقال اطلاعات و ارتباط بیشتر با استفاده از ابزار کلمات پیش رفتهاند. رسانههای مکتوب و مطبوعات در این زمان بهخوبی توانستهاند جایگاه خود را پیدا کنند.
استقبال گسترده مردم به نسبت آگاهی از وقایع و اخبار باعث شد که با سرعت چشمگیری مطبوعات در جوامع رشد کنند. جامعه ایران نیز از اوایل دوره ناصری در قاجاریه رشد چشمگیری در حوزه مطبوعات داشت. رشد مطبوعات در جامعه ایران تا حدی بود که پای آن با رشد جنبشهای دانشجویی در دهه 40 به دانشگاهها نیز باز شد. بعد از انقلاب نیز با شکلگیری تشکلهای سیاسی و انجمنهای علمی، مطبوعات یا به تعبیری نشریات دانشجویی رونق مناسبی را داشتند. اوج فعالیت نشریات دانشجویی را میتوان در دهه 70 ملاحظه کرد که تأثیرگذاری آن در گزارههای مختلف در سطح جامعه قابل ملاحظه بود.
فعالان نشریات دانشجویی در دورههای مختلف عمدتاً از بین دانشجویانی بودند که در تشکلهای سیاسی، انجمنهای علمی، کانونهای فرهنگی و شوراهای صنفی فعالیت میکنند، نشریات بهعنوان یک ابزار کارآمد نشاندهنده نگاه سیاسی، بازتابدهنده فعالیتها و برنامههای دانشجویی است که به طرق مختلف در عمده مسائل دانشجویی بستری جهت تبلیغکننده این تشکلهای دانشجویی بود که امضاء آنها را میتوان در قلم و نوع نگاه آنها به مسائل مشاهده کرد.
نشریات دانشجویی در بین تشکلهای دانشجویی بعضاً به بستری تبدیل شده بود که تشکلهای سیاسی مقابل هم با هم نزاعی از نوع نخبگانی را شکل دهند، این محل نزاع تا جایی رشد کرد که در دهه 70 جناحهای سیاسی نیز تحت تأثیر این شرایط قرار گرفتند؛ البته شاید بهتر باشد که وابستگی برخی از نشریات دانشجویی به اشخاص و جناحهای سیاسی دلیلی بر شکلگیری اینگونه درگیریهای سیاسی در سطح دانشگاه شد.
نشریات دانشجویی بهعنوان یک ابزار کارآمد از تأثیرگذاری در بدنه دانشگاهی برخوردار شده بود؛ مسئولان برای مدیریت این حوزه ساختارهای مشخصی را تدوین کردند و شوراهای جهت نظارت بر نشریات دانشجویی را شکل دادند تا به مشکلات نشریات رسیدگی شود. بااینحال مانند عمده بخشهایی که با سوء مدیریت مسئولان مواجه شده است، نشریات دانشجویی در دورههایی افول خود را تجربه کرده است.
نشریات دانشجویی بهعنوان بازتابدهنده دغدغه دانشجویان در حوزههای سیاسی، صنفی، فرهنگی و ... محلی برای رشد بیشتر جنبش دانشجویی بود. میتوان گفت که برآیند فعالیت نشریات با تشکلهای دانشجویی یک روند برابری را طی کرده است. رخوت در فضای جنبش دانشجویی با رخوت در حوزه نشریات همراه بوده است.
بااینحال یک نشریه دانشجویی با گذر از تمام وقایع در ساختار مدیریتی وزارتخانههای بهداشت و علوم و فراز و نشیب فعالیت جنبش دانشجویی، هنوز از قدرت و تأثیرگذاری چشمگیری برخوردار است. رسیدن به زمان اوج فعالیت نشریات دانشجویی با تأثیرگذاری بالا، نیازمند به همکاری مسئولان دانشگاهی است تا با کاهش موانع پیش روی دانشجویان، بستری مناسب جهت تولید محتوای تخصصی و کاربردی را در سطح جامعه دانشگاهی فراهم کنند.
دغدغهمندی دانشجویان با طرح مسائل دقیق که بنا بر نیاز جامعه و دانشجویان است میتواند جانی دوباره به این ابزار کاربردی که در دست دانشجویان است، ببخشد.
انتهای پیام/4133/پ
انتهای پیام/