دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آذر 1398 - 12:39
آنا گزارش می‌دهد؛

شروط مداخله‌جویانه آمریکا برای تشکیل دولت در لبنان چه بود ؟

دولت آمریکا در دو مرحله قبل و بعد آشوب‌ها و اعتراضات در لبنان شروطی مداخله‌جویانه را برای تشکیل کابینه مطرح کرده است؛ شروطی که محوریت آن مواجهه بیروت با حزب‌الله است.
کد خبر : 446828
2019323192421212.jpeg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: از 24 مهرماه سال جاری اعتراضات مردم لبنان به اوضاع معیشتی و اقتصادی و اعمال مالیات بر برخی از خدمات دولتی افزایش یافت و به تدریج زمینه‌های برگزاری تظاهرات مردمی فراهم شد. معترضان به سیاست‌گذاری‌های دولت، خواهان اصلاحات جدی و برکناری مسئولان فاسد و فاقد صلاحیت هستند.


با وجود این، تلاش‌های مقامات لبنانی برای اصلاح امور هر بار با شکست مواجه می‌شود و لابی‌های آمریکایی نمی‌گذارد رایزنی‌ها میان جریان‌های اصلی این کشور به نتیجه مؤثر ختم شود. آمریکا تلاش می‌کند با مداخله‌های خود در امور داخلی لبنان و وضع شروط غیرقانونی، حکومتی مدنظر منافع خود را در بیروت بر سر کار آورد و از سوی دیگر، با مختل کردن روند تشکیل حکومت، حزب‌الله را عامل نابسامانی اوضاع و ادامه‌دار شدن بحران معرفی کند.


مخالفت حزب‌الله با مداخله‌های آمریکا در امور داخلی لبنان


شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب‌الله روز گذشته بر مخالف خود با مداخله‌های خارجی ازجمله آمریکا برای تشکیل دولت لبنان تأکید کرد و گفت: همه مردم و احزاب سیاسی لبنان با آغاز اصلاح و بررسی اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور موافق هستند و این نقطه مشترک میان آنهاست.


شیخ نعیم قاسم


شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب‌الله


وی افزود: دولت جدید باید دولت نجاتی باشد که جلوی اوضاع نابسامان مالی و اقتصادی کشور را بگیرد و اقدامات اصلاحی گسترده مانند مبارزه با فساد و مجازات مفسدان را آغاز کند و مانع بهره‌برداری سیاسی خارجی شود.


معاون دبیرکل حزب‌الله همچنین در سخنان خود از برخی شروط آمریکا برای تشکیل دولت در عراق خبر داد و اعلام کرد که این جریان با این‌گونه شروط مخالف است. قاسم افزود که دخالت‌های آمریکا در امور داخلی لبنان عامل اصلی به تأخیر افتادن تشکیل دولت است.


شروط غیرقانونی آمریکا


آمریکا برای اخلال در تشکیل کابینه و مداخله در امور داخلی لبنان شروطی را وضع کرده است. نخستین‌بار حدود 9 ماه پیش بود که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از شرط خود برای لبنانی‌ها پرده برداشت که مقابله با حزب‌الله بود. وی در اظهارات گستاخانه خود لبنانی‌ها را به دو گزینه تهدید کرد؛ با حزب‌الله مقابله کنند یا بهای مواجه نشدن با حزب‌الله را بپردازند. جفری فلتمن، سفیر سابق آمریکا در بیروت مدتی پیش از آغاز اعتراضات مردم لبنان از کلید خوردن فتنه در این کشور خبر داده و گفته بود که لبنان بهای مواجه نشدن با حزب الله را خواهد پرداخت. 


جفری فلتمن


جفری فلتمن، سفیر سابق آمریکا در بیروت


فلتمن علاوه بر شرط پمپئو گفت که لبنانی‌ها باید به سیاست‌های واشنگتن پایبند باشند یا سرنگون می‌شوند. معنای پایبندی به سیاست های واشنگتن از منظر یانکی‌ها حمایت نکردن از حزب‌الله و فشار آوردن بر متحدانش در انتخابات آینده است تا حکومتی تکنوکرات در لبنان تشکیل شود.


در این راستا و طبق گزارش منابع آگاه لبنانی، دولت آمریکا به‌طور محرمانه تحرکاتی را برای اخلال در روند تشکیل کابینه لبنان در راستای منافع خود آغاز و در این‌ راستا شروطی را برای حکومت لبنان وضع کرده است. فلتمن در اظهاراتی مقابل کنگره این کشور از برخی شروط واشنگتن پرده برداشت، خواسته‌های آمریکا را از لبنان مطرح کرد و گفت: لبنان باید سیاستی را در پیش بگیرد که مبنای آن تأثیرپذیری بیش از گذشته از آمریکا باشد. بیروت همچنین باید بیش از پیش با غرب همکاری کند و منافع آمریکا را به طور مستقیم در نظر داشته باشد. 


فلتمن همچنین به ملت لبنان توهین کرد و گفت که آنها باید میان دو گزینه یکی را انتخاب کنند؛ یا دائم در فقر و بدبختی باقی بمانند، یا احتمالاً با گشایش و راحتی مواجه شوند. 


توهین فلتمن به حزب‌الله و ملت لبنان


شروطی که آمریکا برای لبنانی‌ها گذاشته، غیر قانونی و مداخله آشکار و مستقیم در امور داخلی بیروت است؛ موضوعی که مخالفت طیف گسترده‌ای از مردم لبنان را موجب شد و معاون دبیرکل حزب‌الله لبنان در واکنش به آن گفت: ما باید حکومتی تشکیل دهیم که شاکله آن را مردم انتخاب کنند و منافع و نیازهای ملت را مدنظر داشته باشد. 


وی افزود: اظهارات فلتمن بیانگر تمایل آمریکا به در اختیار داشتن کنترل لبنان است، ولی ما باید در راستای منافع ملی لبنان گام برداریم و خود را با گزینه‌ها و خواسته‌های مردم این کشور هماهنگ کنیم.



مسئولان آمریکایی به‌طور مستقیم با سیاستمداران لبنانی در ارتباط هستند تا بتوانند آنها را در زمینه موافقت با شروطشان اقناع کنند، موضوعی که باعث شده است روند تشکیل کابینه لبنان چندین‌بار به تعویق بیفتد.



فلتمن چندی پیش در گفتگو با روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق‌الاوسط ادعا کرد که وجهه حزب‌الله لبنان در تظاهرات اخیر مخدوش شده است، زیرا بخشی از مشکل سیاسی این کشور محسوب می‌شود. وی همچنین در اظهاراتی مداخله‌جویانه تظاهرات لبنان را الهام‌بخش دانست و ادعا کرد: این تظاهرات با تظاهرات 14 مارس 2005 (24 اسفند 1383) که در آن ارتش سوریه به ترک خاک لبنان مجبور شد متفاوت است، دلایل انسانی و معیشتی صرف دارد و همین منبع قدرت آن است. ما امیدواریم که طبقه سیاسی حاکم به خواسته‌های تظاهرکنندگان گوش دهد و اصلاحات مطلوب و مبارزه با فساد را آغاز کند. 


البته توهین سفیر سابق آمریکا در بیروت بی‌پاسخ نماند و باعث شد شمار زیادی از لبنانی‌ها در اعتراض به اظهارات مداخله‌جویانه وی مقابل سفارت آمریکا در منطقه «عوکر» واقع در شمال بیروت تجمع کنند.


انتهای پیام/4106/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب