گام چهارم و بازگشت رونق به فردو؛ از پایان انتظار برای غنیسازی تا تولید ایزوتوپهای پایدار
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، روز گذشته خبرنگاران رسانههای مختلف با دعوت سازمان انرژی اتمی، مهمان سایت هستهای شهید علیمحمدی (فردو) بودند.
این تأسیسات که حدود 90 متر زیر زمین ساخته شده، دارای کاربری غنیسازی اورانیوم است. فردو بهعنوان یکی از تأسیسات هستهای فعال در کشور، از حساسیت بالایی برخوردار است.
علت اینکه فردو را 90 متر زیر زمین بنا کردهاند، به این خاطر است تا علاوه بر ایمنی بالا در مقابل حملات احتمالی، از حفظ امنیت مردم بهره ببرد.
وقتی که به فردو رسیدیم برای بازدید از تأسیسات مستقر در این سایت هستهای، آماده شدیم و در این بین یک دستگاه مینیبوس، خبرنگاران را به زیرسطحی که محل استقرار سانتریفیوژها بود، منتقل کرد.
اصحاب رسانه پس از پیاده شدن از مینیبوس با رعایت نکات ایمنی و پوشیدن کاور و روپوشهای سفید، به بازدید از سانتریفیوژهای نصبشده، پرداختند و در این بازدید مدیر سایت هستهای فردو و بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی هستهای، خبرنگاران را همراهی میکردند.
گام چهارم؛ پایانبخش انتظار برای غنیسازی در فردو
طبق برجام قرار بود تا ۱۵ سال در فردو غنیسازی صورت نگیرد، اما بر اساس اعلام گام چهارم کاهش تعهدات برجامی از این به بعد غنیسازی در فردو با تزریق گاز UF6 که مخزن آن چند روز قبل از سایت هستهای نطنز به فردو منتقل شد، انجام میشود.
قرار است به تدریج ظرفیت غنیسازی در فردو در روزهای آینده افزایش یابد. با گازدهی به سانتریفیوژها در فردو ظرفیت هشت هزار و 600 سویی به 9 هزار و 500 سو میرسد و در مقایسه با قبل از برجام فاصله زیادی باقی نمانده است.
ماجرای دوربینهای آبی رنگ چیست؟
اما در مرحله نخست بازدید، خبرنگاران از اتاقکی بازدید کردند که گاز UF6 در آن نگهداری میشد. در این بخش UF6 در محفظه گرم از حالت گاز به حالت جامد تبدیل و سپس به ماشینها تزریق میشود تا در نهایت با سرد کردن رسوبات، محصول نهایی و پسماند استخراج شود.
یکی از نکاتی که توجه خبرنگاران را به خود جلب کرد؛ وجود دوربینهای آبیرنگی بود که رنگ آن با سایر دوربینها تفاوت داشت. این دوربینها در قسمت فوقانی محفظههای گاز UF6 قرار داشت.
در واقع دوربینهای نصبشده متعلق به آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و عکسهای آن بهصورت فِریم فِریم از اقدامات در حال انجام در این اتاق گرفته میشود و سپس بعد از خارج کردن تراشه توسط بازرسان آژانس و بازبینی آن، در خود مرکز معدوم خواهد شد.
تولید ایزوتوپهای پایدار در فردو
در قسمت دیگر سایت هستهای فردو، ماشینهای IR1 به چشم میخورد که ظاهراً طبق برجام، تولید ایزوتوپهای پایدار را انجام میداد. در واقع در فردو بر روی تولید ایزوتوپهای پایدار کار میشود و به کمک روسیه در حال طراحی زنجیره ایزوتوپها هستیم. ایزوتوپ پایدار از تکنولوژی پیشرفتهای برخوردار است و نیاز به دانش بالایی دارد که با کمک روسیه توانستهایم به این دانش دست پیدا کنیم.
در حال حاضر هزار و 44 ماشین IR1 در این مرکز موجود است که در حال چرخش، گازدهی و غنیسازی هستند. غنیسازی آنها بیش از چهار درصد بوده و غنای آن توسط بازرسان اندازهگیری میشود.
این هزار و 44 سانتریفیوژ در 6 زنجیره 174 تایی نصب شده است و طبق گفته بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی قرار نیست به دو زنجیره از 6 زنجیره، اورانیوم تزریق شود؛ زیرا این دو زنجیره برای ایزوتوپهای پایدار در نظر گرفته شدهاند.
موضوعی که نباید از قلم انداخت و ضروری است به آن اشاره شود، این است که جمهوری اسلامی ایران توان غنیسازی ۲۰ درصدی را در این مرکز هستهای دارد.
در حال حاضر با افزایش ظرفیت غنیسازی در فردو، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد به ظرفیت غنیسازی کشور اضافه شده است؛ یعنی همانطورکه پیش از این گفته شده است، اکنون حدود 9 هزار و 500 سو، توان غنیسازی در کشور وجود دارد که تقریباً مشابه شرایط پیش از برجام است.
انتهای پیام/4079/پ
انتهای پیام/