لطفاً خودتان را معرفی کنید، کدام واحد و دانشگاه درس خواندهاید؟ تاریخ تأسیس شرکت، نخستین تولیدات شرکت چه محصولاتی بوده و در چه سالهایی اتفاق افتاده است؟
- من دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم تحقیقات رشته مهندسی مکاتونیک بودم که در یکی از درسهایی که ما داشتیم به اسم اتوماسیون صنعتی، دکتر مجید سوری پروژهای را برای ما تعریف میکردند که میبایست هر کدام از دانشجوها بهصورت تیمورک میآمدیم یک پروژهای را در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی تعریف میکردیم. گروهی که ما بودیم خیلی دنبال این بودیم که بتوانیم وارد حوزهای شویم که مشکل بخشی از جامعه کشاورزان است. به خاطر همین چون رشته ما کشاورزی نبود و مهندسی مکاتونیک خوانده بودیم با کارشناسان جهاد کشاورزی جلسات متعددی گذاشتیم، با کشاورزان و باغدارانی که در حوزههای مختلف بودند جلسه گذاشتیم و در نهایت در بحث پسته و پیوند زدنش دیدیم که چقدر باغداران مشکل دارند و ضایعات زیادی در این بخش داریم و اگر بتوان در این حوزه بهصورت تخصصی کار کرد و این میزان ضایعات را کاهش داد، چقدر میتوان بهرهوری و افزایش محصولات کشاورزی را افزایش داد. بر همین اساس ما وارد بحث ساخت دستگاه پیوند لولهای یا همان پیوند پسته شدیم که نهتنها هیچ مشابه داخلی نداشت بلکه بهصورت خارجی هم کار نشده است. تنها روشی که برای کار پیوند زدن تا الان وجود داشته، یک چاقوی پیوندزنی بوده که از همان گذشته و هزاران سال پیش به همین شکل مرسوم بوده تا همین چند وقت قبل و قبل از اینکه دستگاه ما بخواهد ساخته شود. ما یک نمونه پروتوتایپ در زمان دانشجوییمان ساختیم و در چندتا از نمایشگاههای تخصصی کشاورزی و نمایشگاههایی که خود دانشگاه ترتیب داده شرکت کردیم و آنجا فهمیدیم کاری که کردیم خیلی بیشتر از آن چیزی که فکر میکردیم میتواند بازار داشته باشد و وقتی که با کشاورزان متعددی روبهرو میشدیم و از ما درخواست میکردند که این کار را برایشان انجام دهیم و معضلات خودشان را در این حوزه برای ما تعریف میکردند، ما بیشتر ترغیب شدیم که برویم سراغ ساخت دستگاه نیمهصنعتیمان که نسبت به دستگاه پروتوتایپمان که نیمهاتوماتیک بود و ما را ترغیب کرد که برویم به سمت اتومات شدن این دستگاه. ما این دستگاه را ساختیم و به محض تمام شدن دستگاه به خاطر اینکه هم به بازار این دستگاه ایمان داشتیم و هم به کاری که این دستگاه میکند و میتواند چقدر بهرهوری اقتصادی برای خود کشورمان داشته باشد و حالا در حوزه پسته بخواهم عرض کنم، میتواند میزان تولیدات پستهمان را افزایش داده و در نهایت منجر به این شود که صادرات پسته و ارزآوری ریالیمان بهتر باشد، کار را شروع کردیم و سال 97 شرکت هوپارت صنعت کارمانیا را تأسیس کردیم. به محض تأسیس کردن شرکت چون محصولمان هم آماده شده بود برای دانشبنیانی اقدام کردیم و دانشبنیانیمان هم در اسرع وقت با کارشناسی که انجام شد و زحمتی که برای این دستگاه انجام شده بود، مجوزش را گرفتیم و در حال حاضر هم دستگاه دیگری به اسم پلاسمای کشاورزی ساختهایم که این دستگاه نهتنها برای پیوند لولهای پسته، بلکه برای تمامی پیوندها و تمامی درختان قابل استفاده است و باعث میشود ضریب چسبندگی و آفتزدایی در آن بخشی از پیوندی که قرار است آن پیوندک و آن پایه با هم قرار بگیرند، انجام شود.
چه تفاوتهایی با نمونه خارجی خودش دارد؟
- هر دو دستگاه ما هیچ نمونه خارجی ندارد. دستگاه پیوندک ما به این شکل است که شاخه وارد دستگاه میشود و جوانههای روی شاخه بهصورت اتومات خارج میشود و آن جوانهها یعنی همان پوستهای که رویش جوانه قرار دارد، آن پوستهای که رویش جوانه قرار دارد، طولش حدود چهار سانتیمتر است و بهصورت استوانهای توخالی حالت 0615 است که وقتی با دست بخواهند این را جدا کنند، عملاً امکان دارد یکسری پارگیهایی در این ناحیه بهوجود آمده و همین موضوع باعث شود که پیوند نگیرد ولی دستگاه ما اول اینکه باعث میشود تمام جوانههای یک شاخه جدا شوند و دوم اینکه تمام قطعات آن جوانهها و پوستهها و پیوندکها را بهصورت سالم در میآورد. دستگاه اول ما یعنی دستگاه پیوند لولهای پسته باعث میشود که تخصص کار پیوند زدن به حداقل ممکن برسد و دستگاه دوم ما یعنی پلاسما که پیوند هست باعث میشود که ضریب گیرایی پیوند بالاتر برود. بعد از اینکه با دستگاه اول ما پوسته جدا شد، آن پوسته را روی پایه قرار میدهند و وقتی روی پایه قرار دادند، با دستگاه پلاسما روی آن قسمت تابش قرار میدهیم، مثل لیزر روی آن قسمت میتابانیم و این باعث میشود شیره نباتی که بین آن پایه اصلی و آن پوسته ایجاد شده، تحریک شده و چسبندگی بین آن دو سطح افزایش پیدا کرده و گیرایی پیوند بالا برود. ما امسال تابستان برای اولین بار دستگاهمان را تست کردیم چون تقریباً سه سال روی این دستگاهها کار شده بود و از طرف دیگر نمونه خارجی هم نداشت و هیچ مهندسی معکوسی انجام ندادیم، بحث تحقیق و توسعه ما بسیار زیاد بود و انرژی زیادی از تیم ما گرفت ولی بحمدلله توانستیم تابستان امسال در باغ ظهیرالدوله کرمان که متعلق به سازمان اوقاف و امورخیریه است اولین تستهایمان را انجام دادیم. بخشی از کارهای پیوند این باغ 150 هکتاری را ما انجام دادیم که بیش از 90 درصد گیرایی پیوندهایی که از طریق دستگاههای ما و روشهای نوینی که ما انجام داده بودیم صورت گرفت.
چه تعداد پیوند زدید؟
- ما در آنجا 170 پیوند زدیم که بیش از 90 درصد آنها موفق بود.
ایده اولیه بر اساس پایاننامه بوده یا تحقیق درس دانشگاهی؟
- نه، یک پروژه کلاسی دانشجویی بود که آن پروژه کلاسی منجر به این برنامه شد.
نقش دانشگاه آزاد اسلامی در اجرای این ایده و اختراع چه بوده و چه کمکهایی به شما انجام داد؟
- استارت ایده اولیه از خود دانشگاه خورد به این دلیل که هیئت علمی دانشگاه دکتر مجید سروری ما را ترغیب میکردند که اصلاً برویم دنبال یک ایده و وقتی این ایده را پیدا کرده و با ایشان مطرح کردیم، با حمایت ایشان هم توانستیم انگیزه پیدا کرده و هم ادامه کار را بهتر انجام دهیم. حمایتهایی هم که از طرف دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد بسیار زیاد بود. ما در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی مستقر هستیم. یعنی از همان ابتدا که ما نمونه پروتوتایپمان را ساختیم ریاست وقت پارک علم و فناوری از ما حمایت کردند و سریعاً ما را در آنجا مستقر کردند و بعد جناب دکتر موسیخانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی قزوین طی بازدیدی که از پارک علم و فناوری داشتند از پروژه و ایده ما حمایت کردند برای ساخت نسخه نیمهصنعتیاش که ما یک دستگاه را پیشفروش کردیم به دانشگاه قزوین و پولش را دادند و حمایتها خیلی زیاد بوده. رئیس وقت الان دکتر صدری مهر و دکتر دهقان هم تمام تلاششان را دارند که بتوانند ما را با سازمانهای مختلف مرتبط کنند تا بتوانیم تولیداتمان را بهتر کرده و بهصورت صنعتی کار کنیم.
برنامههایتان برای تولید انبوه این دستگاه چیست؟
- برای تولید انبوه الان داریم با چند سازمان مختلف صحبت میکنیم که به صورت انبوه دستگاه ما را پیشخرید کنند و بهصورت سفارشی اول برای سازمانهای بزرگ کشور بتوانیم کار را انجام دهیم تا بتوانیم در بخش بازاریابی قویتر عمل کنیم.
تا به حال از کمکهایی که از شرکتهای دانشبنیان حمایت میکنند استفاده کردهاید؟
- خیر، ما تا به حال استفاده نکردهایم.
نیاز نداشتید یا حمایت نکردند؟
- متأسفانه صندوقهای حمایتی که برای شرکتهای دانشبنیان وجود دارد، بیشتر برای شرکتهایی است که خودشان را ثابت کردهاند، از این جهت که مثلاً به فرض یک ترناور مالی خیلی قوی دارند و بعد مثلاً برای قویتر شدن میخواهند از حمایتهایی استفاده کنند ولی شرکتهایی که هنوز استارتاپ هستند و محصولات خود را تازه دارند وارد بازار میکنند و تازه دارند میگویند که ما یک محصول دانشبنیان ساختهایم، حمایت از آنها به آن شکلی که از شرکتهایی که قدیمی هستند و محصولاتشان از گذشته وارد بازار شده نیست و کار یک مقدار سختتر است.
ایده و اختراع شما به چه مقدار میتواند در استقلال علمی کشور مؤثر باشد در حوزه تخصصی خودش؟
- همانطور که گفتم روشهایی که در صنعت کشاورزی وارد کردیم، روشهای نوینی است. همین علم پلاسمایی که به آن اشاره کردم در خود آمریکا و هلند که در این علم پیشرو هستند بیش از سه سال نیست که در صنعت کشاورزی دارند استفاده میکنند. در صنعت کشاورزی هم که از آن استفاده میکنند برای بخشهای دیگری است و ما برای اولین بار است در دنیا که در بحث پیوند داریم از این استفاده میکنیم و جواب گرفتهایم و ما الان در حوزه پلاسمای کشاورزی در بحث پیوند در دنیا پیشرو هستیم و اولین بار تستهایش از طریق ما انجام شده و نتیجه مثبتش را ما توانستهایم بگیریم و از بابت ساخت این دستگاه که هم گرمای اشعه پلاسما به پوسته آن آسیب نزند، یعنی هم اشعه سرد باشد و هم اینکه خاصیت پلاسماییاش را داشته باشد، توسط شرکت ما این فرکانس و ولتاژ ایجاد شده است و این میتواند افتخاری برای ما و کشورمان باشد که توانستهایم به این تکنولوژی دست یافته برای اولین بار این مسئله را در دنیا مطرح کرده باشیم.
از دیگر موانع و مشکلات اقتصادی یا اداری که مسیر حرکت شما را میتواند کُند کند چیست؟
- الحمدلله شرکت ما با توجه به لطف رئیس پارک فناوری جناب دکتر دهقان و دکتر 1514 بعد از اینکه ما تستهایمان را گرفته و نتیجه مثبت کار ما را دیدند، روند کار ما خیلی تسهیل پیدا کرد و دوستان حتی بیشتر از ما پیگیر هستند که بروکراسیهای اداری را برای ما حذف کنند ولی اگر بخواهم در مورد شرکتهای دانشبنیان دیگری که از دوستان ما هستند و تقریباً تجربهای که هست بگویم، این بروکراسیهای اداری برای اینکه بخواهند طرحی را بیاورند داخل بازار و حمایت و سرمایهگذاری روی آنها انجام شود خیلی زیاد است و این اصلاً باعث میشود بچهها دلسرد شوند. مورد دیگر این است که فناوریهایی که برای اولین بار دارد به تولید میرسد و دارد معرفی میشود، همیشه خیلی نگاه مثبت و جدی به آنها نمیشود. همیشه میگویند مشابه خارجیاش هست یا نه؟ اگر هست، بگویید که مثلاً دستگاه شما چقدر میتواند مثل آن کار کند یا کار نکند، حالا اگر مشابه خارجی اش نباشد، عملاً این اطمینان یا آن اعتماد به نفسی که بخواهند به جوانان کشور داشته باشند که بتوانند چیزهایی را برای اولین بار به دنیا عرضه کنند، کمی در کشور ما کمرنگ است.
محصول دانشبنیان شما به چه میزان در امر اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم تأثیرگذار بوده؟
- ما محصولاتمان را تازه و همین تابستان امسال تست کردهایم. اگر محصولات ما به نحوی که برنامهریزی شده وارد بازار شود، بهصورت مستقیم برای حداقل 100 نفر میتواند اشتغالزایی داشته باشد و بهصورت غیرمستقیم بالغ بر یک هزار تا یک هزار و 500 نفر با این علم درگیر باشند.
برای اصلاح نحوه سیاستگذاری حمایتهای دولتی از شرکتهای دانشبنیان چه پیشنهادی دارید؟
- البته من به آن دوستان هم حق میدهم که از همه طرحها حمایت نکنند. به هر حال هر طرحی هم قاعدتاً همیشه نمیتواند موفق باشد و لازم به حمایت کردن نست و اگر حمایت هم شود، یکجور ضرر زدن به بیتالمال و هم به آن دوستانی است که دارند از آنها حمایت میکنند چون بههرحال در بلندمدت میخواهد به شکست منتهی شود ولی با وقت گذاشتن و بررسی طرحهای مختلف و کمی هم نگاه مثبت و اطمینان داشتن به جوانان کشور و استارتاپهایی که در واقع الان مشکل، استارتاپها هستند، نگاهی که به استارتاپها و بررسیهایی که نسبت به طرحهایشان دارند، میتوانند طرحهای مثبت را جذب کرده و حمایتی را که شرکت استارتاپی دارد از آنها بهعمل آورند نه اینکه بگویند به فرض چون شما استارتاپ هستید، مثلاً نمیتوانیم بیشتر از یکصد میلیون تومان به شما کمک کنیم. من میگویم که بررسی کنند و ببینند اگر طرح واقعاً مفید و عملی است، دیگر آن نگاه استارتاپی یا آن شرکتی که ترناور مالی میلیاردی دارد را کنار بگذارید. ببینید آن طرح یا شخص یا برنامه و بیزینس پلنی که میخواهد به شما بدهد بر چه اساسی است و بر همان میزان هم با آنها تعامل داشته و حمایت کنید.
سخن ناگفته؟
- خواهش میکنم اعضای تیم اصلی ما را هم ذکر کنید. دکتر مجید سروری، خانم سارا فتحالله و مهندس محمود ترابی از اعضای تیم ما هستند که در بحث ساخت دستگاه پیوند لوله پسته و دستگاه پلاسما در حال تلاش هستند.
شما هم مدیرعامل شرکت هستید؟
- بله.
انتهای پیام/