موج جدید حمله ملخ صحرایی به کشور از دو سمت هند و عربستان/ میر: آمادگی مبارزه با ملخها را داریم
به گزارش خبرنگار حوزه محیطزیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، روز سوم اردیبهشتماه امسال محمدرضا درگاهی، رئیس سازمان حفظ نباتات در نشستی که با حضور خبرنگاران برگزار شد، از هجوم بیسابقه ملخ صحرایی پس از 40 سال خبر داد.
وی این نوع ملخها را گونه خاصی عنوان کرد که به ملخهای همهچیزخوار معروف هستند و از تمامی محصولات گیاهی تغذیه میکنند. بنا بر اعلام رئیس سازمان حفظ نباتات کانون ملخ صحرایی در شمال و شمال شرق آفریقا، همچنین پاکستان و شرق هندوستان است. (بیشتر بخوانید)
عدم مبارزه مؤثر با ملخ صحرایی در زمان پیش از تخمریزی حجم مبارزه را 300 برابر افزایش میدهد
از مهمترین ویژگیهای شاخص این حشرات همهچیزخوار بودن آنها، طول پروازی ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلومتر و امکان جابهجایی 2 کیلومتری دستهها تنها در 2 ساعت است؛ این ملخها در حالت تهاجمی اگر مواد غذایی نداشته باشند از پوست درختان هم تغذیه میکنند.
تعداد دستههایی که این ملخها در آن به مناطق مختلف مهاجرت میکنند، بعضاً تا 50 میلیون هم میرسد. نکته قابلتوجه دیگر در ارتباط با این ملخهای صحرایی که مهاجر هم هستند این است که پس از ورود به مناطق ساحلی کشور تغذیه مختصری کرده و سپس وارد مرحله جفتگیری میشوند و درصورتیکه بین ۳ تا ۴ روز اقدام مؤثر در مبارزه با آنها صورت نگیرد این حشرات اقدام به تخمریزی میکنند.
اینگونه از ملخها در هر تخمریزی بین ۹۰ تا ۳۰۰ تخم را بهصورت خوشهای در عمق ۱۰ سانتیمتری ماسهزار قرار میدهند و اگر در فاز اول، مبارزه برای جلوگیری از تخمریزی انجام نشود، پس از 30 الی 40 روز که ملخها سر از تخم درمیآورند حجم مبارزه با این ملخها تا ۳۰۰ برابر افزایش مییابد.
یک دسته ملخ 50 میلیونی بهاندازه 2500 انسان تغذیه میکند
یک دسته 50 میلیونی ملخ صحرایی در یک روز میتواند بهاندازه ۲ هزار و ۵۰۰ نفر انسان تغذیه کند و این موضوع بُعد خطرناک بودن این آفت را بیشازپیش نمایان میکند.
بنا بر اعلام رئیس سازمان حفظ نباتات، اولین ریزش این ملخها در بهمنماه سال گذشته از طریق دریا گزارش شد و با توجه به اینکه بیش از ۲۱ درصد از سطح محصولات زراعی و باغی، ۳۶ درصد از تولید محصولات زراعی و باغی، ۳۸ درصد از جنگلها و بیشهها و بیش از ۲۱ درصد از مراتع درجهیک و دو در استانهای درگیر است؛ اهمیت مبارزه با این آفت بیشازپیش در اولویت قرار گرفت.
بیشترین سطح مبارزه با ملخ صحرایی در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، جنوب کرمان، بوشهر، خوزستان، شمال کرمان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خراسان جنوبی بوده است و بنا بر اعلام سازمان حفظ نباتات وسعت این مبارزهها تا یکمیلیون هکتار برآورد شد.
مدتی است که مجدداً خبر حضور ملخ صحرایی در کشور در رسانهها منتشر شد، بر همین اساس سخنگوی سازمان حفظ نباتات کشور خبر حضور ملخ صحرایی در کشور را پیشبینی سازمان فائو دانست و از اقدامات پیشگیرانه این سازمان برای مبارزه با این آفت سخن به میان آورد.
محمدرضا میر در گفتگو با خبرنگار حوزه محیطزیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در ارتباط با اخبار مطرح شده مبنی بر هجوم جدید ملخ صحرایی در کشور اظهار کرد: تاکنون آفت ملخ صحرایی وارد کشور نشده و آنچه در ارتباط با این موضوع مطرح شده پیشبینی سازمان فائو است.
وی افزود: با توجه به وضعیت مناسب بارندگیها در کشور سازمان فائو پیشبینی کرده که آفت ملخ صحرایی وارد کشور خواهد شد و سطح مبارزه آن مشابه دوره قبل احتمالاً تا یکمیلیون هکتار نیز افزایش مییابد.
موج جدید ورود ملخ صحرایی از دو سمت به کشور صورت میگیرد
سخنگوی سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به خاستگاه ملخ صحرایی خاطرنشان کرد: خاستگاه این آفت از شمال آفریقا، حاشیه دریای سرخ و کشورهایی همچون یمن، اریتره و عربستان است ولی از سوی دیگر پیشبینی ورود موج دیگری نیز از سمت هند و پاکستان مطرح شده که در سیکل مبارزه قبلی از کشور ما عبور کرده و پس از تولیدمثل و فعال شدن مجدداً به سمت ایران بازخواهند گشت.
میر با اشاره به این مطلب که با توجه به این اطلاعات وزیر جهاد کشاورزی نامهای را در تاریخ سوم مهرماه به معاون اول ریاستجمهور در خصوص تأمین اعتبارات و تجهیزات برای مبارزه با آفات ملخ صحرایی ارسال کرده است، گفت: با توجه به تجربه موفق مبارزه با این آفت در دوره قبل، قطعاً میتوانیم با اقدامات پیشگیرانه نسبت به مبارزه با آن اقدام مؤثری را انجام دهیم.
برآورد اعتبار مبارزه با ملخ صحرایی در موج جدید حدود 35 میلیارد تومان است
وی ضمن اعلام برگزاری جلسات هماهنگی با مدیران حفظ نباتات استانهای درگیر و معاونان بهبود تولیدات گیاهی، در خصوص میزان اعتبار موردنیاز برای مبارزه با ملخ صحرایی در موج جدید ریزش ملخها اذعان کرد: در حال حاضر زود است که هزینه موردنیاز را پیشبینی کنیم ولی با توجه به تجربه دوره قبل، هر هکتار مبارزه 50 هزار تومان هزینه نیاز دارد و اگر بهعنوانمثال سطح مبارزه ما 700 هزار هکتار باشد اعتباری حدود 35 میلیارد تومان موردنیاز است ولی میزان و سطح درگیری میتواند در میزان اعتبار تغییر ایجاد کند.
سیستان و بلوچستان و هرمزگان بیشترین مناطق درگیر با ملخ صحرایی خواهد بود
سخنگوی سازمان حفظ نباتات کشور در خصوص اینکه چه استانهای بیش از همه در ریزش احتمالی ملخها در معرض آسیب قرار خواهند گرفت، گفت: سیستان و بلوچستان و هرمزگان استانهایی هستند که بیش از همه مناطق درگیر حضور این آفت همهچیزخوار خواهند بود ولی بهطورکلی نوار جنوبی کشور در زمان ریزشها در معرض آسیب قرار خواهد داشت.
میر خاطرنشان کرد: البته در صورت هجوم ملخ صحرایی وضعیت مبارزه از این دو استان فراتر رفته و استانهایی همچون جنوب کرمان، خراسان جنوبی، کهکیلویه و بویراحمد، خوزستان و فارس نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
وی در ارتباط با موج ملخهایی که از سمت هند و پاکستان به کشور وارد میشوند نیز گفت: در سیکل قبلی که ملخ صحرایی به کشور وارد شد بهجای بازگشت به شبهجزیره عربستان به سمت هند و پاکستان رفته و پس از زمستانگذرانی در مسیر بازگشت به سمت شمال آفریقا مجدداً از ایران خواهند گذشت.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/