دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 مهر 1398 - 16:55

بازتاب گسترده بازگشت 1783 لوح هخامنشی به ایران در رسانه‌های جهان

بازگشت 1783 لوح هخامنشی ایران از آمریکا که بعد از رایزنی‌های فراوان در حوزه دیپلماسی فرهنگی صورت گرفت، باعث شد تا این خبر به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اخبار حوزه میراث فرهنگی در رسانه‌های داخلی و خارجی بازتاب فراوان و چشمگیری داشته باشد، به‌گونه‌ای که حتی می‌توان از آن به‌عنوان مهم‌ترین خبر حوزه میراث فرهنگی دنیا در هفته گذشته نام برد.
کد خبر : 429287

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، الواح هخامنشی که 84 سال پیش به‌صورت امانت به مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو تحویل شده بود، بنا به دلایلی روند بازگشت آن‌ها به ایران با مشکلاتی روبه‌رو شد که با پیگیری‌های مستمر بخشی از این الواح به کشور بازگشت که در هفته گذشته 1783 لوح هخامنشی به‌عنوان چهارمین محموله الواح هخامنشی از مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو به ایران بازگشت.


این خبر علاوه بر رسانه‌های داخلی، بازتاب بسیار گسترده‌ای در رسانه‌های مختلف جهان داشت و میراث فرهنگی ایران، در هفته گذشته در صدر اخبار دنیا قرار گرفت.


آن‌چه در ادامه می‌آید، نگاهی به برخی از اخبار منتشرشده در رسانه‌های مختلف جهان است:


فرانس 24 (فرانسه): ‌ایران الواح گلی باستانی بازگشته از آمریکا را به نمایش می‌گذارد


موزه ملی ایران در روز چهارشنبه نمایشگاهی از حدود 300 لوح گلی با نوشته‌های میخی را که بعد از یک کارزار قانونی طولانی از آمریکا بازگشته بود، در معرض نمایش قرار داد.


این الواح که در ویرانه‌های پرسپولیس، پایتخت امپراطوری هخامنشی (قرن ششم تا چهارم پیش از میلاد) در جنوب ایران پیدا شده‌اند، بخشی از آثاری به‌شمار می‌روند که از سوی مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو به ایران بازگردانده شده‌اند.


کریستوفر وودز مدیر مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو با اشاره به هزینه‌های قانونیِ متحمل شده از سوی موسسه تا زمان صدور رای دادگاه عالی، گفت:‌ ما میلیون‌ها دلار هزینه کردیم تا از این اشیا محافظت کنیم و سخت جنگیدیم تا بتوانیم آن‌ها را بازگردانیم.


وی اضافه کرد:‌ امیدواریم بتوانیم محموله دوم را سریع‌تر و با تعداد لوح بیشتری بازگردانیم.


پروفسور متیو استوپلر، از اساتید موسسه شرق‌شناسی بر اهمیت علمی این اشیا تاکید کرد و عنوان داشت که این الواح به درک ما از «چگونگی سازماندهی جامعه (هخامنشی) و شیوه‌ کار نهادهای کنترلی و حمایتی» کمک شایانی کردند.


وی اضافه کرد:‌ ما نام برخی از افراد مهم در طبقه حکما را آموخته بودیم، اما مهم‌تر این است که حالا آموخته‌ایم آنها چطور حکمرانی می‌کردند.


تله‌سور (آمریکای لاتین): الواح هخامنشی از آمریکا به ایران بازگشتند


تقریباً 2هزار گل‌­نبشته مربوط به دوران هخامنشی، که نوشته‌هایشان جزئیاتی از تمدن پارسی مربوط به حدود 2500 سال پیش را آشکار می کند، اکنون بعد از هشت دهه حضور در ایالات متحده، در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شده‌اند.


جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران گفت: این اسناد یکی از مهم‌ترین منابع اطلاعاتی در مورد جامعۀ هخامنشی هستند، از کارگران گرفته تا خود شاه و درباریانش.


علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران عنوان کرد که این الواح «مسیرها، تبادلات مالی و وضعیت کارگران در دولت هخامنشی» را به نمایش می‌گذارند و نشان از آن دارند که در آن زمان خبری از برده‌داری نبوده است.


به گفته پروفسور وودز مدیر موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو، هنوز حدود 17 هزار لوح دیگر در ایالات متحده باقی مانده است که ممکن است ارسال آن‌ها به ایران، به خاطر «دشوار بودن» محافظت از آن‌ها، سال‌ها طول بکشد.


تلویزیون روپتلی (آلمان): الواح باستانی حاضر در آمریکا بعد از 82 سال به زادگاه خود برگردانده شدند


الواح گِلی از دوران هخامنشی، بعد از بازگشت از موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو، روز چهارشنبه در موزه ملی ایران به‌نمایش گذاشته شدند.


این الواح باستانی در سال 1937 برای اهداف تحقیقی به دانشگاه شیکاگوی آمریکا به امانت داده شده بودند.


جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران عنوان کرد: بازگشت این الواح پیام دیگری دارد، و آن پیام این است که همکاری علمی و تحقیقی ارتباطی با دنیای سیاست ندارد.


بر طبق گزارش‌ها، 1783 لوح قرار بود در طول ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش به ایران بازگردند، اما رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا از ارسال آن‌ها خودداری کرد.


ان اچ کی (ژاپن): دانشگاه آمریکایی اشیای باستانی را به ایران بازگرداند


ایران شروع به نمایش اشیای پارسی باستانی کرده است که ایالات متحده به این کشور بازگردانده است.


دانشگاه شیکاگو بیش از 1700 لوح گلی را که قدمت آن‌ها به 2500 سال پیش باز می‌گردد را به ایران بازگرداند. محققان آن‌ها را در دهه 30 میلادی در شهر باستانی پرسپولیس کشف کردند. پرسپولیس، پایتخت امپراتوری هخامنشی، به‌عنوان یکی از سایت‌های میراث جهانی به ثبت رسیده است.


محققان دانشگاه شیکاگو این اشیا را که به خط میخی نوشته شده بودند برای تجزیه و تحلیل به شیکاگو برد، اما آن‌ها را در راستای درخواستی از سوی دولت ایرانی بازگرداند. برخی از این الواح روز چهارشنبه در موزه ملی ایران در تهران در معرض نمایش عمومی قرار داده شد.


هرالد تریبیون آمریکای لاتین: صدها لوح باستانی بعد از 8 دهه حضور در ایالات متحده به ایران بازگشتند


جمعا 1783 لوح گلی مربوط به دوره هخامنشیان، بعد از بیش از هشت دهه حضور در امریکا، در موزه ملی ایران به‌نمایش گذاشته می­‌شود. این اشیا که در سال 1932 در پرسپولیس، پایتخت امپراتوری هخامنشی یافت شده اند، در روز چهارشنبه طی یک مراسم رسمی در موزه رونمایی شدند.


مدتی بعد از کشف این الواح، حدود 30هزار لوح برای مطالعه و تحلیل به دانشگاه شیکاگو ارسال شدند که باید بعد از سه سال به ایران بازگردانده می‌­شدند. کار بازیابی این الواح بسیار طولانی و پرهزینه بوده است.


پروفسور وودز ضمن تشکر از ایران به خاطر قرض دادن این اشیا به امریکا، عنوان کرد که کشف این قطعات در پرسپولیس رویداد «بسیار ویژه‌ای» بوده است، چون نوشته های آ‌نها اطلاعاتی در مورد جامعۀ آن زمان ارائه می‌‌کند.


انتهای پیام/4046/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب