نانوسیمها آینده کاشت مغزی را دگرگون میکنند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا، دانشمندان دانشگاه لوند نانوسیمی را ساختهاند که میتواند آینده کاشت مغزی را دگرگون کند. این روزها دانش پزشکی و مهندسی پزشکی آنقدر پیشرفت کرده که میتواند با کاشت سلولهای مصنوعی و اتصالات آن، بیماریهایی مانند پارکینسون و دیگر مشکلات مغزی را تا حدودی درمان یا کنترل کند.
یکی از مشکلاتی که این شیوه درمانی با آن روبهروست، این است که سلولهای مغزی ایمپلنت کاشته شده را به عنوان جسم خارجی مزاحم میشناسند و پس از مدتی با بهکارگیری سلولهایی به نام «گلیال»، شروع به پوشاندن آن میکنند.
نوروگلیها یا پیچسبها یا یاختههای گلیال، یاختههای پشتیبان دستگاه عصبی هستند که وظیفه حمایت از یاختههای عصبی را بر عهده دارند. یاختههای گلیال سیستم عصبی مرکزی را به هم پیوند داده و به طریق فیزیکی و شیمیایی از آن محافظت میکنند. این سلولها روی ایمپلنت را طوری میپوشانند که پس از مدتی دیگر سیگنالهای آن به سلولهای مغزی نمیرسد و از کار میافتد.
اکنون دانشمندان دانشگاه لوند موفق شدهاند با استفاده از نانوسیمهایی که ساختهاند و به سلول مصنوعی خود افزودهاند، این روند را کند کنند. نانوسیم ساخته شده که قطری معادل 80 نانومتر دارد، از جنس نیمههادی فسفات گالیوم ساخته شده است.
کریستله پرینز، یکی از محققان حاضر در تیم سازنده این نانوسیم درباره عملکرد آن گفت: «آنچه به سلولهای مصنوعی افزوده شده باعث میشود سلولهای گلیال در احاطه و از کارانداختن الکترود موفق نباشند».
روش عمل این اختراع تازه به این شکل است که نانوسیمهای ساخته شده، مانند اکسون و دندریت از سلول مصنوعی خارج میشوند و وقتی سلولهای گلیال که روی سطح صاف الکترود رشد میکنند، قصد احاطه ایمپلنت را کنند، این سیمها بدون پوشش باقی میمانند و میتوانند سیگنالهای ارسالی و دریافتی را به خوبی به سلولهای عصبی منتقل کنند.
این روش درمانی تاکنون در محیط آزمایشگاهی و در سلولهای کشت داده شده بسیار موفق بوده است و در گام بعدی محققان قصد دارند از آن در موجودات زنده استفاده کنند تا هرچه زودتر برای استفاده ای انسانی آماده شود.
نانوسیم دانشگاه لوند در صورتی که از این آزمونها با موفقیت بیرون آید، میتواند مدت درمان با یک ایمپلنت مغزی را به شکل چشمگیری افزایش داده و آنرا مؤثرتر کند.
منبع: MedGadget
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/