طرح شفافیت آرا باید به مرحله اجرا برسد
قاسم جعفری در گفتگو با خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به لزوم شفاف شدن آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: امروز در دنیا بهترین راه تبدیل کردن کشورداری به حکمرانی خوب و مورد پذیرش مردم، شفافیت است. اکثر مسئولان کشورها ادعا میکنند که بهواسطه رأی مردم بر سر کار آمدهاند و طبق قانون حکومتداری میکنند.
وی افزود: مدیران کشورها اختیاراتی که توسط قانون به آنها داده شده را پذیرفتهاند که براساس قانون باید در قبال مسئولیتهای خود پاسخگو باشند؛ یکی از بهترین شیوهها برای اینکه حکام و متولیان امور کشورها در مسیر قانونی حرکت کنند و مردم به آنها نظارت داشته باشند، کار کردن در اتاق شیشهای به تعبیر امروزیهاست. چه اشکالی دارد که مردم از همه مسائل باخبر باشند، مگر موارد خاص امنیتی و مسائلی که مصلحت کشور در آن است، هر عقلی میفهمد نباید آشکار شود.
سخنگوی کانون دانشگاهیان ایران اسلامی با بیان اینکه یکی از افتخارات قانون اساسی جمهوری اسلامی این است که جلسات مجلس را بهطور علنی برگزار میکرد، گفت: فقط در شرایط خاص جلسه غیر علنی تشکیل میشد و آرای نمایندگان شفاف بود. قبل از مجلس هشتم که هنوز سیستم الکترونیکی در رأیگیری وجود نداشت، رأیها شفاف بود و با قیام و قعود نمایندگان همه چیز روشن میشد.
جعفری ادامه داد: اگر نمایندهای رأی میداد، بلند میشد و همه میفهمیدند و اگر هم مینشست، میدانستند که مخالف است. وقتی دستگاه الکترونیکی به مجلس آمد، برخی آقایان بدشان نیامد که در آییننامه تغییراتی ایجاد کنند تا آرا مشخص نباشد. ای کاش همان موقع که بر استفاده از تکنولوژی جدید تأکید میشد، آییننامه ذکر میکرد که آرا باید مشخص شود؛ من تعجب میکنم چرا نمایندگان مجلس به طرح شفافیت آرا رأی ندادند. نماینده مسئولیتپذیر است و باید به صورت شفاف پاسخ دهد چرا به فلان طرح و لایحه رأی مثبت یا منفی داده است. به همین دلیل باید از مشاوران خوب استفاده کند و در صحن علنی مجلس حضور کیفی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه زمانی بنده نماینده مجلس بودم، بعضی از نمایندگان را میدیدم که از ابتدای جلسه علنی تا موقع رأیگیری مشغول صحبت با تلفن همراه بودند، افزود: امیدوارم همه این صحبتها در راستای حل مشکلات مردم باشد! وقتی رئیس جلسه اعلام میکرد که نمایندگان به فلان طرح رأی بدهند، آن نمایندهای که با تلفن صحبت میکرد به من میگفت «چی شد؟! شما چه شمارهای را انتخاب کردید که منم همان را انتخاب کنم؟!» یعنی اصلاً نمیدانست که طرح درباره چه چیزی است و همینطور رأی میداد.
سخنگوی کانون دانشگاهیان ایران اسلامی خاطرنشان کرد: مجلس جای قانوننویسی نیست، قانون را باید در یک جایی مانند مرکز پژوهشها با عبارتهای دقیق و درست حقوقی بنویسند. فرآیند قانونگذاری از اول تا آخر به جز موارد خاص امنیتی باید مشخص، شفاف و روشن باشد و به اطلاع عموم مردم برسد. عدهای از مخالفان طرح شفافیت آرا میگویند اگر قرار باشد آرا شفاف باشد، نتیجهاش این میشود وزیری که برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس آمده است، حالا یک نماینده به او رأی مخالف بدهد و رأی آن نماینده معلوم و شفاف باشد، وقتی وزیر رأی بیاورد، حوزه انتخابیه این نماینده ضرر خواهد کرد.
جعفری افزود: حرف این نمایندگان بسیار نسنجیده است. مردم، نماینده انتخاب کردهاند که اگر تشخیص بدهد فلان فرد برای مدیریت یک وزارتخانه شایستگی ندارد، آنجا قاطعانه حرف بزند. در قرآن کریم نیز به شفافیت اشاره شده است و خداوند میفرماید: «وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ وَسَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ. و بگو که هر عمل کنید خدا آن عمل را میبیند و هم رسول و مؤمنان بر آن آگاه میشوند، آنگاه به سوی خدایی که دانای عوالم غیب و شهود است بازگردانیده شوید و او شما را به کردارتان واقف سازد». یعنی پیامبر و اولیای الهی به اعمال دیگران نظارت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: اگر نمایندهای به طرح شفاف شدن آرای خود رأی ندهد، چگونه میتواند بر رفتار وزیر و رئیسجمهور نظارت و شفافسازی کند. نمایندگان ابتدا باید از خود شروع کنند. پیشنهاد میکنم که نمایندگان، جزئیات طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس را اصلاح کنند و به تصویب برسانند.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/