شمارش معکوس راهاندازی سرای نوآوری در رفسنجان با محور کشاورزی/ ترویج روحیه کارآفرینی با حضور جوانان
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، شهریور سال جاری با سفر به کرمان و حضور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان، فعالیتهای انجام شده در این واحد دانشگاهی را شایسته قدردانی معرفی کرد و گفت: کارهایی که در حوزه نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان صورت گرفته بسیار عالی است و بهزودی با همکاری و هماهنگی که میان رئیس دانشگاه استان و حوزه ریاست واحد رفسنجان وجود دارد، سرای فناوری و نوآوری در این دانشگاه راهاندازی خواهد شد.
براین اساس؛ برای پیگیری فعالیتهای صورت گرفته و چگونگی پیشرفت پروژه سرای نوآوری و فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان با علی باقریزاده معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان گفتگویی انجام دادیم که در پی میآید:
آنا: با آغاز سال تحصیلی جدید برنامهها و اولویتهای اصلی شما در حوزههای مختلف بهویژه پژوهش چیست؟
باقریزاده: بهطورکلی برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان را در دو فاز آموزشی و پژوهشی تعیین کردهایم. در حوزه پژوهشی طرح گلخانه هیدروپولیک، نیروگاه برق خورشیدی و تجهیز آزمایشگاه کشتبافت را پیش بردهایم و در بخش آموزشی، جذب دانشجویان خارجی بهصورت حضوری و غیرحضوری، مجازی و غیرمجازی در دستور کار است.
برای گسترش رشتههای پزشکی و آموزشهای کوتاهمدت برونسازمانی در اقدامی مشترک با نیروی انتظامی، شرکت نفت و پرسنل شرکت اولنگ، طرحی جدید به نام طرح «متا» («م» مهارت، «ت» تخصص و «آ» آموزش انتقال) را در قراردادی چهارماهه با بانک رسالت امضا کردهایم که از این پس دیگر دانشجویان نگران شهریه نباشند و با ارتباطی که با این بانک برقرار کردهایم در مرحله نخست دانشجو را اعتبارسنجی کرده و هر ترم، دانشجو را به بانک رسالت معرفی میکنیم تا وام در 12 قسط بگیرد. در ترم دوم هم اگر دانشجو فاقد معوقه باشد، میتواند این روند را تکرار کنند.
در بخش آموزشی، طرح آموزش مهارتی و مشاوره شغلی را هم پیگیری میکنیم. همکاری با شرکت مس رفسنجان نیز جزء اولویتهای پژوهشی است.
آنا: آخرین وضعیت راهاندازی سرای نوآوری و فناوری در واحد رفسنجان چگونه است؟
باقریزاده: بستر راهاندازی سرای نوآوری و فناوری را مهیا کردهایم؛ مکانی هم که برای این کار در نظر گرفتهایم مورد تأیید دکتر دهقانی قرار گرفت.
یکی از مهمترین فعالیتهای پژوهشی که در حوزه کشاورزی صورت گرفته مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان است. با راهاندازی این سرا بهصورت جدی برای آموزش و تربیت نیروهای نوآور و فناور وارد عمل خواهیم شد و بر این اساس، روی چند نوع از پایههای درختان میوهای مانند گلابی، گیلاس، آلبالو، گوجه و آلو در این سرای فناوری کار خواهیم کرد.
هدف ما در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان دستیابی به تکثیر پایههای خرما و پسته است. در گذشته اگر نهال از طریق ریشه انتقال داده و تکثیر و کشت میشد، اکنون از طریق گرفتن یک سلول از آن نهال و انجام آزمایش، نهال را پرورش داده و تکثیر میکنند. به عبارت دیگر ژئوسیگمای مقاوم مانند شوری آب و خاک را پیدا و تکثیر کرده و پایش را در مدت زمان کوتاهی زیاد میکنیم که این نوع محصول مقابل آفتزدگی مقاوم است.
آزمایشگاهی با مساحت 10 هزار متر مربع به شکل گلخانهای، یک باب گلخانه 400 متر مربعی و یک باب گلخانه نیم هکتاری دیگر - که در حال آماده شدن هستند- از برنامههای واحد رفسنجان هستند. این توانمندی علمی و پژوهشی اکنون در منطقه و دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان وجود دارد تا حوزه فناوری و کارآفرینی توسعه یابد و این موضوع میتواند عامل اصلی توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی منطقه باشد.
آنا: سرای نوآوری واحد رفسنجان دقیقاً چه زمانی راهاندازی خواهد شد؟
باقریزاده: ساختمان سرا آماده است و فقط کارهای مربوط به داخل ساختمان از قبیل نصب کابینتها یا لامپها مانده است. در بیرون ساختمان باید گلخانه سازگاری را راه بیندازیم و به نظرم تا پایان مهر 98 سرای نوآوری و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان کاملاً آماده راهاندازی شود.
آنا: رفسنجان در زمینه تولید پسته تقریباً حرف اول را در کشور میزند و سرای نوآوری و فناوری مدنظر شما نیز قطعاً میتواند در زمینه تولید پسته اقدامات مؤثری انجام دهد. بهطورکلی محور فعالیتهای شما در این سرا چه خواهد بود؟
باقریزاده: علاوه بر رفسنجان چهار استان سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان و یزد در کشت خرما و پسته حرفهای زیادی برای گفتن دارند.
هدف ما این است که در تولید خرما و پسته حرف اول را در کشور بزنیم و این سرای نوآوری نیز در این راستا خواهد بود. رسیدن به نوع مقاوم این دو محصول در داخل کشور است تا از این پس حرف اول را در این زمینه ما بزنیم و حتی نگاهی نوآورانه در موضوعات اجتماعی و اقتصادی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان داشته باشیم.
آنا: پس هدف قطعی و حتمی شما رسیدن به جایگاه نخست تولید خرما و پسته است؟
باقریزاده: دقیقاً. وقتی تولید محصولات خرما و پسته از مرحله تحقیقاتی عبور کند، تولید و وارد بازار و فرایند تجاریسازی آن انجام شود، حرف اول را بین دانشگاههای کشور میزنیم.
آنا: وضعیت دانشگاه شما در آستانه سال جدید چگونه است و چه برنامههایی برای توسعه پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان دارید؟
باقریزاده: ابتدا باید بگویم که به لحاظ ساختاری مشکلی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان نداریم، دارای زمین چمن هستیم و مدارس سما و کتابخانهمان را توسعه دادهایم و از این نظر هیچ مشکلی نداریم. از نظر توسعه در رشتههای دانشگاهی نیز پروندهها را تکمیل کردهایم و در آینده نزدیک هفت رشته جدید ایجاد خواهیم کرد. با مدارس سطح شهرستان ارتباط داریم و اکنون 2 هزار و 600 دانشجو داریم و فکر میکنم ورودیهای ترم یک امسالمان از 700 تا هزار دانشجو اضافه شوند.
از لحاظ ساختاری و دانش هیئت علمی نیز هیچ مشکلی نداریم؛ اکنون 27 رشته ارشد و پنج رشته دکتری داریم و توانستهایم امور را بهلحاظ آموزشی بهخوبی پیش ببریم و امیدوارم بتوانیم در جذب رشتهها و دانشجویان بیشتر موفق عمل کنیم.
آنا: چه رشتههای جدیدی به دانشگاه شما اضافه خواهد شد؟
باقریزاده: مجوز راهاندازی رشته مدیریت کسبوکار کوچک را گرفتهایم. پرونده هفت رشته را تکمیل کردهایم و اکثراً رشتههای بینرشتهای جزء این هفت رشته هستند؛ کارشناسی ارشد حقوق بینالملل، کارشناسی مدیریت گیاهان گلخانهای، کارشناسی میکروبیولوژی، کارشناسی مهندسی فضای سبز، کارشناسی معماری داخلی، ارشد معماری داخلی، کارشناسی مددکاری اجتماعی و کارشناسی روابط بینالملل از جمله رشتههایی هستند که به رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان اضافه شدهاند. اعضای هیئتعلمی این رشتهها نیز آماده فعالیت هستند.
از سوی دیگر بهدنبال ایجاد رشتههای زیرگروه پزشکی شامل بهداشت عمومی و بهداشت محیط هستیم و امیدوارم بتوانیم موافقت راهاندازی ایبن رشتهها را نیز بگیریم که ظاهراً مشمول زمان خواهد شد.
آنا: برگردیم به بحث سرای نوآوری و فناوری؛ قطعاً رویکرد شما برای راهاندازی این سرا علاوه بر پژوهش، کارآفرینی خواهد بود؛ چقدر امیدوارید به اهداف خود در این راستا نزدیکتر شوید؟
این سرا توسط خود جوانان راهاندازی خواهد شد و ما فقط به خدمترسانی مشغول هستیم؛ ترویج روحیه کارآفرینی بر عهده جوانان است و قصد داریم این روحیه را در دانشگاه و شهرستان تقویت کنیم.
با انگیزه و روحیهای که از دانشجویان کارآفرین دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان سراغ دارم بسیار به نتیجه کار امیدوارم و مطمئنم جوانان این راه را با قدرت طی کرده و به موفقیت خواهند رسید.
آنا: این سرای نوآوری ظرفیت اشتغالزایی دارد؟
باقریزاده: بحث فعالیت در سرای نوآوری و فناوری به این صورت است که جوانان میتوانند بهصورت خودجوش در این سرا به کار مشغول شوند. حتی میتوانیم بهعنوان مثال نیروهایی را به خدمت بگیریم که هم مهارت یاد بگیرند، هم تحصیل کنند و هم اینکه در آینده برای کشور و زندگی خودش مفید باشند.
آنا: با این تفاسیر محور فعالیت شما در این سرا هم اشتغالزایی خواهد بود و هم کارآفرینی؛ بهعنوان نمونه نیروهای تربیتشده در سرای نوآوری و فناوری حتی میتوانند خارج از دانشگاه با مهارتی که آموختهاند کسب و کار راه بیندازند و این خود مصداق اشتغالزایی و کارآفرینی است که شما در این راستا حرکت میکنید.
باقریزاده: دقیقاً. هدف ما هم همین است که با تربیت دانشجویان روحیه کسب و کار را در وجود آنان احیا کنیم و کشور به سمت تولید و پیشرفت حرکت کند و از حالت خمودگی و پشتمیزنشینی بیرون بیاید.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/