دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در نشست علمی ابوریحان:

مهم‌ترین ویژگی ابوریحان آزادگی وی در مواجهه با مشکلات است

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: مهم‌ترین ویژگی ابوریحان آزادگی وی در مواجهه با معاصی و مشکلات است.
کد خبر : 413865
cover.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، غلامحسین رحیمی صبح امروز در اولین نشست علمی و تخصصی ابوریحان بیرونی در دانشکده علوم انسانی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی گفت: آثار فاخری از (اسئله و اجوبه) سؤالات ابوریحان بیرونی و پاسخ‌های بوعلی سینا در دوران طلایی اسلامی برجای مانده است که تحت عنوان سؤالات جدید از طبیعیات قدیم مطرح است.


وی افزود: فشرده 18 پرسش ابوریحان از استاد همایی در مقدمه کتاب التفهیم ذکر شده است و همچنین سیدحسین نصر نیز در قالب سه کتاب ازجمله «سنت عقلانی اسلامی در ایران» به پرسش و پاسخ‌های طبیعیات پرداخته است. شهید مطهری به تفصیل در کتاب «مقالات فلسفی» به این مهم پرداخته است. 


عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس اظهار کرد: درخصوص تعداد پرسش‌ها آنچه قطعی است 18 پرسش بین ابوریحان بیرونی و ابن‌سینا مطرح شده است. ابوریحان بیرونی در آثار الباقیه به صراحت از مناظره یا مشاجره خود با ابن‌سینا یاد می‌کند. محتوای پرسش‌ها و پاسخ‌ها با آثار قطعی این دو دانشمند کاملاً سازگار است.


رحیمی ادامه داد: علوم طبیعی در دوره اسلامی به رشد چشمگیری دست یافت و طبیعیات به تفکیک ارسطویی به سه شکل تقسیم شده است. حوزه نظری فلسفه بنیان و دوره نظری دانش بنیان نیز تقسیم بندی دوره اسلامی است. شاخه فلسفه مبنا مجموعه مفاهیمی است که بیشتر به فلسفه علوم طبیعی نزدیک است. شاخه علم مبنا حوزه‌ای است که اینک در حوزه نظری علم طبیعی مطرح است.


وی تصریح کرد: مباحث حوزه تجربی نیز با آزمایش‌های کنترل شده به اثبات رسیده و سپس به الهیات متصل شده است. در دوران تمدن اسلامی شاخه دیگری از طبیعیات رویید که سرشاخه‌های فیزیک جدید محسوب می‌شود. با بی اعتنایی به سنت تجربی از قرن ششم شاخه علوم طبیعی دوره اسلامی به تدریج کم‌سو و ناپدید شد.


عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: اعتقادات هر دانشمندی در هستی‌شناسی و طبیعت شناسی عمومی وی کاملاً اثرگذار است. نصر درخصوص اعتقادات ابوریحان بیرونی، به دیانت واقعی و ایمان راسخ وی تاکید می‌کند. مهم‌ترین ویژگی ابوریحان آزادگی وی در مواجهه با معاصی و مشکلات است.


رحیمی خاطرنشان کرد: روش تجربی و روش عقلی جزء روش‌های عمومی مطالعه طبیعت توسط حکمای مسلمان است. روش نقلی نیز با مأخذ پیشینیان و کتب آسمانی به‌ویژه قرآن کریم بسیار متداول بوده است.


انتهای پیام/4116 /


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب