دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 شهريور 1398 - 03:00
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی:

تحریم یک فرصت برای رشد فناوری‌های داخلی است/ اعتقاد به تولید و فناری داخل کشور یک اصل برای پیشرفت به شمار می‌رود

معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی گفت: مهم‌ترین بحث حاکم شدن فضای تحریمی در کشور این است که تحریم یک فرصت خوبی برای کشور ایجاد کرده است و ما می‌توانیم توانایی‌ فناوری‌های تولیدشده داخل را در اختیار جامعه قرار دهیم.
کد خبر : 413328
5068fb1581914db.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پژوهش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، «تکیه بر توان داخلی» در فضای کنونی کشور که تحریم نقش به سزایی در آن دارد، پیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است و مدیران به تکاپو برای مهیاسازی زیرساخت‌های لازم برای استفاده از دانش‌های داخلی افتاده‌اند. سازمان جهاد دانشگاهی یکی از نهادهایی است که این روزها خبرهای زیادی در راستای هم‌افزایی با نهادهای مختلف آن به گوش می‌رسد.


جهاد دانشگاهی یکی از نهادهای مولود انقلاب اسلامی است که جوان گرایی، تکیه به توان داخلی و وجود روحیه جهادی در آن ارزش است. در ادامه گفتگو با  محمدرضا پورعابدی معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی را می‌خوانید.


آنا: طرح‌هایی که سال گذشته در جهاد دانشگاهی انجام شد، چه تعداد بود و چه مقدار آن برای این نهاد بوده است؟


پورعابدی: در سال گذشته ۱۸۱۵ طرح پژوهشی و خدمات تخصصی در جهاد دانشگاهی انجام شد ۶۵ درصد کارفرمایی و ۳۵ درصد آن جزء طرح‌های داخلی این سازمان بوده است. همچنین ۸۹ درصد منابع این طرح‌ها کارفرمایی و ۱۱ درصد آن مربوط به طرح‌های داخلی سازمان جهاد دانشگاهی است.


طرح‌های انجام‌شده نشان‌دهنده این است که بیشتر طرح‌های جهاد دانشگاهی کاربردی و معطوف به حل مسائل و مشکلات جامعه است. سال گذشته ۱۰ طرح فناورانه در حوزه‌های فنی مهندسی و کشاورزی با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری و سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری رونمایی شد. این طرح‌ها در سال گذشته آزمایشگاهی بودند و برای تجاری‌سازی شدن آن‌ها باید طرح‌ها طراحی‌های لازم صورت بگیرد.


10 طرح‌ فناورانه سال گذشته که انجام شدند، عبارت‌اند از طرح فناورانه خط «تولید تورهای قفس پرورش ماهی در دریا»، «طراحی، ساخت و راه‌اندازی بازوهای بارگیری دریایی در صنعت نفت»، «تولید آنتی‌بادی‌های درمانی دارو درمانگر گاما»، «روشی نوین برای پیشگیری و درمان اسهال در دام»، «دستیابی به فناوری ساخت جرم‌های ویژه نسوز»، «دستیابی به فناوری نمک‌زدایی نفت خام»، «بومی‌سازی دانش فنی تولید و آزمایشگاهی جنین از گاوهای اصلاح نژاد شده»، «ایجاد بانک جنین از نژادهای ارزشمند»، «توسعه دانش فنی و ساخت ماشین بازیافت و زیست پالایی پسماندهای نفتی»، «طراحی، مهندسی و ساخت دکل‌های حفاری خشکی چاه‌های نفت و کسب فناوری تولید کربن فعال از قیر طبیعی»، «احداث واحد نیمه‌صنعتی با ظرفیت ۱۰۰ تن در سال».



15 میلیون یورو از صندوق توسعه ملی به سازمان جهاد دانشگاهی تعلق گرفت.



سال گذشته در دیداری که با مقام معظم رهبری داشتیم از این طرح‌ها استقبال کردند و مقرر شد و پیگیری‌های لازم صورت بگیرد در همین راستا با وزارتخانه‌های جهاد دانشگاهی نفت دفاع آموزش‌وپرورش و ستاد اجرایی فرمان امام همچنین بنیاد مستضعفان و آستان قدس رضوی و مجلس شورای اسلامی رایزنی‌های صورت گرفته است.


همچنین در پی جلسه‌ای که با مقام معظم رهبری در سال گذشته داشته‌ایم مقرر شد علاوه بر ورود سنواتی که به جهاد دانشگاهی تعلق می‌گرفت برای اجرای ۳۱ طرح فناورانه در سال جاری ۱۵ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای این سازمان در نظر گرفته شود.


همچنین پروژه‌هایی که کارهای پژوهشی آن‌ها انجام‌شده است باید اکنون کارهای نیمه‌صنعتی، صنعتی و تجاری‌سازی آن‌ها صورت بگیرد که از سال جاری اقدامات این امر در دستور کار قرارگرفته است. این طرح‌ها به این‌یک تا سه سال هستند امیدواریم تا پایان سال جاری تعدادی از این طرح‌ها را راهنمایی کنید و نتایج آن را در اختیار مردم قرار دهیم.


آنا: چند طرح فناورانه تا پایان سال جاری در جهاد دانشگاهی به نتیجه خواهد رسید؟


پورعابدی: تا پایان سال جاری بین ۷ تا ۱۰ طرح رونمایی خواهد شد البته اتمام این طرح‌ها وابسته به شرایطی است که برای آن‌ها ایجاد می‌شود اکنون‌که نزدیک به شش ماه از سال جاری گذشته است هنوز قسمت اول بودجه این طرح‌ها دریافت نشده است البته این طرح‌ها متوقف شد، نیستند و با اعتبارات داخلی و محل درآمد سازمان جهاد دانشگاهی در حال پیگیری هستند. البته اگر اعتبارات این پروژه‌ها به‌موقع داده شود یک سرعت معقول و منطقی پروژه‌ها به خود می‌گیرند.


آنا: مهم‌ترین برنامه‌ها و اولویت‌های کاری در سال جاری برای جهاد دانشگاهی چیست؟


پورعابدی: مهم‌ترین برنامه سازمان جهاد دانشگاهی ۳۱ طرح فناورانه است که باید این طرح‌ها به‌درستی و در زمان مقرر به نتیجه برسد ما باید بر روند این طرح‌ها نظارت کنیم و زمینه‌های پیشرفت و رسیدن به اهداف عالی آن‌ها را فراهم کنیم و پسر از نتایج این طرح‌ها استفاده کند.


یکی دیگر از اولویت‌های جهاد دانشگاهی این است که حوزه علوم انسانی و اجتماعی همانند سایر حوزه‌های کشاورزی فنی و مهندسی و پزشکی نقش‌آفرینی تأثیرگذاری بیشتری در معضلات جامعه پیدا کند همچنین در این حوزه طرح‌های ملی را متقبل شویم و نتایج این طرح‌ها را در اختیار سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان کشور قرار گیرد. شکوفایی حوزه علوم انسانی و اجتماعی و اثربخشی بیشتر آن‌یکی دیگر از اولویت‌های جهاد دانشگاهی در سال جاری است.


آنا: اثر تحریم بر روند علمی کشور چیست؟


پورعابدی: ما به‌عنوان یک‌نهاد علمی و پژوهشی از وجود تحریم‌ها خوشحال نیستیم و تحریم مشکلاتی را در حوزه ارتباط با خارج و تجهیزات برای ما به وجود آورده است اما مهم‌ترین بحث حاکم شدن فضای تحریمی در کشور این است که تحریم یک فرصت خوبی برای کشور ایجاد کرده است و ما می‌توانیم توانایی‌ فناوری‌های تولیدشده را در اختیار جامعه قرار دهیم. باید فناوری‌ها و تولیدات داخلی خود را به صحنه بیاوریم و از این فرصت ایجادشده به‌خوبی استفاده کنیم و برخی مشکلات جامعه را حل کنیم.


آنا: ازجمله زیرساخت‌های موردنیاز جهاد دانشگاهی چیست؟


پورعابدی: یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های موردنیاز جهاد دانشگاهی اعتقاد به توان تولید و فناوری داخل، اعتقاد به تولید داخل و اعتقاد مدیران به توان داخلی است.  اگر این فرهنگ در کشور نهادینه شود، می‌توانیم کارهای خود را توسعه دهیم. همچنین برای انجام کارهای جهادی نیازمند مدیران خودباوری هستیم که در رأس کار قرار بگیرند و بتوانند ریسک انجام کارهای جدید را بپذیرند. جهاد دانشگاهی در جایی که موفق بود که همپای آن مدیرانی در صنعت و اجرا وجود داشت که حاضر بود این خطر را بپذیرد.


آزمایشگاه مرجع یکی دیگر از زیرساخت‌های موردنیاز جهاد دانشگاهی است. تاسیس و تجهیز این آزمایشگاه وظیفه حاکمیت هست زیرا ممکن است برای هیچ نهاد علمی پژوهشی دولتی، نیمه‌دولتی و خصوصی به‌صرفه اقتصادی نباشد؛ اما دولت می‌تواند در این زمینه به‌راحتی ورود کند.


جهاد دانشگاهی با تولید هر محصول یا فناوری نیاز به‌جایی برای آزمایش دارد. مدیران به‌سختی قبول می‌کنند که از آزمایشگاه‌های مرجع سازمان‌های مختلف استفاده کنیم. اگر بتوان این آزمایشگاه مرجع را در داخل کشور ایجاد کنیم و این آزمایشگاه‌ها مجهز باشند؛ مقدار زیادی از مشکلات تولید فناوری در کشورمان برطرف شود.


انتهای پیام/4084/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب