به نفع اروپا و آمریکاست که به برجام برگردند
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی امروز در جلسه هیئت دولت اظهار کرد: از خداوند میخواهیم و دعا میکنیم که همه ما در مسیر صحیح و درست، برای اداره کشور، خدمت به مردم، موفق باشیم و کاری کنیم که یک دستگاه قضائی دیگر به نام وجدان عمومی جامعه و یک دستگاه قضائی نهایی در روز قیامت و در پیشگاه خدا هم آن را امضا کند. اگر این مسیر را انتخاب کردیم، میتوانیم بهسرعت به آن اهداف بلندی که انقلاب برای ما مشخص کرده، دست یابیم.
وی با گرامیداشت ایام شهادت شهید دکتر بهشتی و 72 نفر از یاران عزیز ایشان، گفت: شهید بهشتی سرو بلند و راستقامت انقلاب اسلامی بود؛ شاید هیچ تعبیری بالاتر از تعبیر امام (ره) درباره او نتوانیم پیدا کنیم که مظلوم زیست، مظلوم مرد، خار در چشم دشمنان انقلاب بود و بهشتی یک امت بود.
رئیسجمهور ادامه داد: قرآن راجع به ابراهیم خلیل (ع) این تعبیر را میکند که ابراهیم (ع) یک فرد و نفر نبود؛ مجموعه فضایل یک ملت و یک امت بود و لذا ابراهیم (ع) را یک امت خطاب میکند و امام راجع به شهید بهشتی، چنین تعبیری را بیان کردند.
روحانی اظهار کرد: مرحوم شهید بهشتی از شخصیتهای کمنظیر حوزههای علمیه و دانشگاه بود؛ آشناییام با ایشان و استفاده از بیانات شهید بهشتی از سال 1340 است، حتی منطق را در همان سالها پیش ایشان خواندیم و ایشان درسی هم به نام سیرةالنبی داشتند که درس تاریخ اسلام بود.
وی با بیان اینکه هر هفته بهطور منظم زمانیکه شهید بهشتی در قم بود، ایشان را یا در منزل یا در مدرسه دین و دانش قم میدیدم، افزود: کاملاً به ویژگیها و اخلاق و سعه صدر ایشان آشنا بودم؛ شهید بهشتی برای یافتن افراد بااستعداد دقت فراوانی داشت و یکی از وظایفی که ایشان به من محول کرده بود شناسایی شاگردهای بااستعداد و معرفی آنها بود.
رئیسجمهور با بیان اینکه شهید بهشتی کاملاً دنبال کار جمعی بود، اظهار کرد: یکی از موارد نقص و کمبودی که در جامعه ایرانی داریم این است که به صورت فردی خوب کار میکنیم، ولی جمعی که میخواهیم کار کنیم یک مقدار با مشکل مواجه میشویم.
وی ادامه داد: شهید بهشتی از آغاز تأسیس روحانیت مبارز تهران به شکل جدید که مربوط میشود به فروردین سال 1356، به همراه شهید مطهری مدیر این جلسات بودند؛ معمولاً وقتی شهید مطهری بود ایشان اداره میکرد و وقتی نبود، شهید بهشتی اداره میکرد، ولی هر دو بهعنوان بزرگان جامعه ما بودند و به نظر من بعد از این دو بزرگوار کمتر میشود شخصیتی در این حد و در این قدرت مدیریت و در این فهم در جامعه پیدا کرد؛ او بهترین حلقه وصل حوزه و دانشگاه بود.
روحانی افزود: شهید بهشتی کسی بود که علوم قدیمه و حوزوی را بسیار دقیق خوانده بود؛ پیش از سال 40 بهعنوان یکی از مدرسان حوزه علمیه قم و مجتهد مسلم و شخصیت بسیار فهیمی در مباحث مختلف فقهی بود؛ ایشان در ادبیات عرب جزء افراد کمنظیر در حوزه علمیه قم بود؛ همچنین در فلسفه انسان متبحری بود و در فقه، اصول، علوم جدید، در زبان عربی، انگلیسی و آلمانی ورود و تسلط داشت.
رئیسجمهور یادآور شد: شهید بهشتی بسیار پرکار، منظم و وقتشناس بود.
وی با اشاره به برگزاری جلسات منظم با حضور شخصیتهایی همچون مقام معظم رهبری، شهید بهشتی، شهید باهنر، مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی در سال 58 تا تیر ماه 59، افزود: یک جمع 15 و 16 نفره بودیم که هر هفته جلسه را در خانه یکی برگزار میکردیم و مباحث مهم سیاسی مطرح میشد. شهید بهشتی اداره جلسات را برعهده داشت و بهخوبی تبیین میکرد که چگونه ما باید راه انقلاب را بپیماییم.
رئیس قوه مجریه از شهید بهشتی بهعنوان یکی از شخصیتهای بنام کشور نام برد و خاطرنشان کرد: اگر شهید بهشتی نبود، قانون اساسی کشور با این ویژگیها و مشخصات و درخشانی و نظم شاید وجود نداشت و نقش ایشان در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یک نقش ممتاز بود.
وی همچنین نقش ممتاز شهید بهشتی در شورای انقلاب را یادآور شد و با اشاره به اداره مطلوب جلسات مجلس شورای اسلامی در مجلس اول توسط شهید بهشتی، گفت: ایشان همچنین مناظرهها و جلسات بحث متعددی با گروههای مختلف ازجمله چپها، افراد التقاطی و دیگران در صداوسیما، در سالهای 59 و 60 داشتند و من از لحاظ صبر و طاقت کمتر کسی را مثل شخصیت شهید بهشتی دیدم.
روحانی با بیان اینکه صبر در برابر حرفهای ناروا آسان نیست و خداوند در قرآن پیامبر عظیمالشأن را نیز به صبر در برابر حرفهای ناروا دعوت کرده است، افزود: کسانیکه آن دوران را خوب یادشان است، میدانند شهید بهشتی چهقدر در مقابل سختیها و تهمتها تحمل کرده است.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه شهید بهشتی جزو مظلومترین افراد تاریخ جامعه ما بوده است، گفت: جلساتی بوده در دانشگاه با دانشجویان که شرکت کردم و وقتی از شهید بهشتی تجلیل کردم آن جلسه برهم خورد و سخنرانی در مسجدی با جمعیت زیاد داشتم که وقتی از ایشان تجلیل کردم، شلوغ شد.
وی با بیان اینکه لیاقت و مدیریت شهید بهشتی مورد حسادت دشمنان و حتی برخی دوستان بود، گفت: همه به او آزار رساندند تا جاییکه وقار و ادب او را بهعنوان تکبر تفسیر میکردند و از پاکیزگی و منظم بودن او بهعنوان اشرافیگری تفسیر و تعبیر میشد.
روحانی با اشاره به اینکه شهید بهشتی را خیلی آزار دادند، اما تحمل و صبر کرد، افزود: در آخرین دیداری که چند روز قبل از شهادت شهید بهشتی داشتم به ایشان گفتم که آقای بهشتی شما بیایید بیشتر وقت بگذارید و به این تهمتهای ناروایی که به شما میزنند پاسخ دهید. پاسخ ایشان این بود که «من یک وقت بیشتر ندارم، یا باید صرف کنم برای کار مردم، یا باید صرف کنم برای دفاع از خودم و من ترجیح میدهم وقتم را برای کار مردم بگذارم».
رئیسجمهور با بیان اینکه از امتیازات این شخصیت والا، تربیت شاگردان و ایجاد مؤسساتی در قم، در داخل و خارج و در تهران بود، تأکید کرد: یکی از کارهای بزرگی که او انجام داد، پایهگذاری قوه قضائیه نوین در کشور بود و اینکه بعد از انقلاب، قوه قضائیه چگونه تنظیم شود و چه کسانی و با چه شرایط و چهارچوبی بیایند.
وی با تأکید بر اینکه شهید بهشتی چهارچوبی را برای دستگاه قضا تعیین کرد که اگر بتوانیم آن راه را همچنان ادامه دهیم، امنیت جامعه ما تضمین میشود، گفت: هیچ الگویی برای دستگاه قضائی بهتر و بالاتر از الگو و اسوه شهید بهشتی نیست.
روحانی با اشاره به برخی ویژگیهای شهید بهشتی ازجمله دقت، حوصله، تحمل و پاسخهای دقیق و اینکه هیچگاه مسائل جناحی و حزبی را در امر قضا دخالت نمیداد، افزود: وقتی با تودهایها در تلویزیون مناظره میکرد و به آنها گفت که در تاریخ به ملت ایران خیانت کردید و طرف مناظره به شهید بهشتی گفت که بهعنوان یک قاضی قضاوت میکنید و رئیس قوه قضائیه هستید که ایشان گفتند نه و من بحث قضائی نمیکنم و حکم قضائی نمیدهم و اگر بخواهم حکم قضائی بدهم شما باید در دادگاه فراخوانده شوید و همه مراحل دادگاهیاش طی شود و من از لحاظ سیاسی حرف میزنم نه از لحاظ قضائی.
رئیس قوه مجریه تأکید کرد: شهید بهشتی مسائل حزب، گروه، جناح و نژاد و مذهب را در قوه قضائیه دخالت نمیداد.
وی با بیان اینکه در قوه قضائیه، تمام افراد از دیدگاه اسلام، امیرالمؤمنین (ع) و شهید بهشتی باید یکسان دیده شوند، افزود: اینکه اهل کدام قوم، گروه و حزب است و چه لهجهای دارد و یا این را که قبلاً راجع به من قاضی و دستگاه قضا چه اظهارنظری کرده است باید فراموش کند و قاضی باید به متن پرونده و قانون متعهد باشد.
روحانی با تأکید بر اینکه استقلال دستگاه قضایی و قاضی برای ما بسیار مهم است و استقلال قضائی بهعنوان مهمترین رکن در عدالت و احقاق حقوق مردم و امنیت فکری و اجتماعی در جامعه است، تصریح کرد: هیچ مقام، حزب و وزیر، وکیل، امیر، سرداری حق ندارد در حکم قاضی دخالت کند.
رئیسجمهور با بیان اینکه دست آن قضاتی را که مستقل هستند، میبوسیم که خداوند را ناظر اعمال خودشان میدانند و تحت فشار این و آن قرار نمیگیرند، ادامه داد: چه بسیارند قضات پاکدامن و اگر هم کسی نیست، همانطوری که اخیراً دستگاه قضایی اعلام کرد، اگر کسی در مسیر صحیح حرکت نمیکند باید با او برخورد شود.
وی گفت: امنیت جامعه را قوه قضائیه درست میکند و سرمایهگذاری، محیط کسبوکار، رشد اقتصادی، آبروی مردم و حقوق عامه مردم با قوه قضائیه انجام میشود.
روحانی افزود: اینکه قاضی چهارچوب حقوقش طبق قانون اساسی تا کجاست و آیا بهخاطر شکایت یک فرد، میتواند حقوق عامه را زیر پا بگذارد، بهخاطر اینکه ماشین من خسارت دیده و من شکایت کردم، میتواند آن اتوبان را کلاً ببندد و میگوید که من تشخیص میدهم که این اتوبان را ببندم؛ چون در آن تصادف شده است و چه مقدار و تا کجا حق دارد و در حقوق عامه تا کجا میتواند دخالت کند.
رئیسجمهور ادامه داد: آیا او میتواند بهخاطر ضعف مدیریت، مدیر را در راهروی دادگستری ببرد؟ اگر یک قطار تأخیر کرد بهخاطر اشکال مدیریت، دادستان میتواند راننده لوکوموتیو را به زندان ببرد که چرا تأخیر کردی چون یک مسافر با موبایل شکایت کرده است. آیا میتواند خلبان را پایین بکشد و ببرد دادگاه که یک مسافر شکایت کرده است.
وی با بیان اینکه اشکال مدیریت در راهروی دادگستری حل نشده و راه و مسئول خودش را دارد و اگر مشکلی پیش آمد، وزیر مربوطه یا مقام بالاتر مسئول است، گفت: آیا بازرسی قوه قضائیه حق دارد در مدیریت دخالت کند؟ در قانون، سالها پیش یک کلمهای گنجانده و مجوز داده شد که اینها مداخله کنند.
روحانی تصریح کرد: در جلسه سران سه قوه و شورای هماهنگی اقتصادی این را تصویب و ابلاغ کردیم که دستگاه بازرسی کشور، حق ندارد قبلش نظر دهد و به وزیر بگوید که من احساس میکنم این کار را بکنی آن طور میشود. این را لغو و به این دستگاه ابلاغ کردیم؛ بهدلیل اینکه مدیریت مختل میشود.
رئیس قوه مجریه با طرح این سؤال که چه کسی مسئول است؟ دستگاه اجرایی مسئول اداره کشور است یا یک قاضی یا مأمور امنیتی مسئول اداره کشور است؟ گفت: باید به داد تفکیک قوا برسیم؛ دستگاه قضائی هم باید مستقل باشد. همچنین حوزههای علمیه و دانشگاهها باید مشخص کنند، حق علم قاضی تا کجاست؟ اینکه میگویید قاضی علم پیدا کرده این علمش کجا حجت است؟ آیا هرکجا قاضی علم پیدا کرد، حجت برای حکم است؟
وی یادآور شد: در بعضی موارد شیوه خاصی برای اثبات جرم نیاز دارد و علم قاضی تنها به درد نمیخورد؛ در بعضی موارد ممکن است علم قاضی به درد بخورد، اما علم کدام قاضی؟ یک قاضی همینطور علم پیدا میکند؟ به قول علما قطع قطاع است، علمی که هر قاضی و حقوقدان دیگری اگر آن پرونده را خواند به علم برسد؛ باید 100 درصد باشد.
روحانی با بیان اینکه آیا میتوانیم با شنود مردم را محاکمه کنیم؟ افزود: با شنود نمیشود مردم را محاکمه کرد؛ در شنود، یک سرباز یا کارمند معمولی این نوار را پیاده میکند؛ نمیفهمد که چه است؛ قبل و بعدش نمیفهمد که چه میگوید.
رئیسجمهور ادامه داد: در دولت یازدهم دستگاه اطلاعاتی راجع به مسئولیت یک آقایی گفته بود که این آقا فلان جا، فلان چیز را گفته، پس صلاحیت ندارد؛ گفتم بیاورید ببینیم چه گفته؛ وقتی آورد دیدیم این فرد شوخی کرده است؛ وقتی یک مسئول شنود، شوخی و جدی را نمیتواند بفهمد؛ او چهطور میتواند مبنای کار یک قاضی باشد.
وی تصریح کرد: در شورای عالی امنیت ملی در زمان خودش مشخص کردیم، مجوز شنود فقط در جرائم سازمانیافته نظیر تروریسم و مواد مخدر میتواند داده شود؛ همینطوری که نمیشود برای هر کسی شنود گذاشت و بر مبنای آن قضاوت کرد.
روحانی با اشاره به اینکه حتی اگر پدری برای پسر خود شنود بگذارد بعد از یک سال رابطه آنها برهم میخورد، گفت: مردم در حرفهای عادی و معمولیشان خیلی چیزهای شوخی و جدی میگویند. قرینه حالیه و قرینه محالیه است و نمیشود که فردی بر مبنای گوش کردن به این حرفها قضاوت کند.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه امام خمینی (ره) دو نفر قاضی عالیرتبه درجه یک این کشور را عزل کرد بهخاطر اینکه به شنود توجه کرده بودند، گفت: امام (ره) روی این مسائل حساس بودند.
وی با اشاره به فرمان هشت مادهای امام راحل، تصریح کرد: امام میگویند «اگر وارد خانهای شدید فکر کردید اینجا تروریست است، ولی دیدید اشتباه کردید تروریست نبود، ولی بساط قمار و شراب و همه چیز است. اگر بیایید بیرون تعریف کنید که در این خانه من مشروب و آلات قمار دیدم تو را باید شلاق بزنیم؛ چون اشاعه فحشا کردید». درحالیکه گاهی ابزار میگذارند برای اینکه برسند به این روز خوش که چی، کجا در حریم خصوصی، چه کار کرده، به تو چه ربطی دارد حریم خصوصی مردم.
روحانی به سیاستهای ضدایرانی دولت آمریکا اشاره کرد و افزود: این روزها کاخ سفید را در سردرگمی میبینیم و سخنان و حرفهای ناروا، مضحک و انتخاب سیاست رسوایی را شاهد هستیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه معلوم شده کفگیر تحریم به ته دیگ خورده و دیگر چیزی نمانده است، گفت: دستگاه سیاسی آمریکا با تحریمهای اخیر ثابت کرد که مسائل دینی را نمیتواند درک کند و فهم آن را ندارد.
وی ادامه داد: رئیسجمهور آمریکا با اعتقاد مسلمانها، مسئله مرجعیت و ولایت و رهبری که رهبر معنوی، فقهی و فتوایی مردم است، آشنا نیست و جایگاهها و حد خود را نمیشناسد؛ کما اینکه ادعاهایش، ادعاهای بیاساس است، اما این حرکت او، واقعیت را برای مردم ما بهخوبی روشن کرد.
روحانی افزود: بعضیها میگفتند آمریکاییها که میخواهند مذاکره کنند چرا قبول نمیکنید؛ این بیچاره میگوید من بیقیدوشرط مذاکره میکنم و دلم میخواهد با ایران مذاکره کنم و عظمت اقتصاد و ملت ایران را میخواهم و از این حرفها میزند!
رئیسجمهور با بیان اینکه آمریکاییها خودشان ثابت کردند که اینها حرفهای بیاساس، دروغ و واهی است، گفت: آنها نخستوزیر یک کشور آبرومند را که دارای جایگاه والا در دنیای سیاست بوده و خود آن نخستوزیر هم دارای شخصیت فرهیختهای است برای برخی از پیامها به ایران فرستادند و همزمان آمدند تحریم پتروشیمی را اعلام کردند. این با فهم و عرف و اخلاق سیاسی، با خرد جمعی و با چه چیزی سازگار است؟
وی تصریح کرد: در حالی که نخستوزیر ژاپن در ایران در حال مذاکره بود، آمریکا یک تحریم جدید، انجام داد و این بهترین راه برای این بود که نشان دهد که راست نمیگوید و بازی میکند.
روحانی با بیان اینکه بسیاری از رهبران دنیا که با من صحبت میکنند، میگویند این حرفهایی که رئیسجمهور آمریکا میزند برای مسائل داخلی خودشان است و او آدم خاصی است و نباید به او توجه کرد، افزود: حالا که این آدم مخصوصی است. تقصیر ما چیست؟ ما یک توافقی را امضاء کردیم، سازمان ملل آن را تأیید کرده و با آژانس همکاری میکنیم.
رئیس قوه مجریه با اشاره به ادعای مطرحشده از سوی رئیسجمهور آمریکا مبنی بر نگرانی درباره دستیابی ایران به سلاح اتمی، خطاب به وی گفت: تو واقعاً نگران سلاح اتمی هستی؟ پس چرا درباره رژیم صهیونیستی که یک غاصب است و این همه سلاح هستهای آنجا انبار کرده حرف نمیزنی و سکوت میکنی و با او دوست هستی؛ واقعاً نگران سلاح هستهای هستی؟ مگر نمیدانی آژانس بازرسیهای خود را در ایران انجام میدهد و قانون و مقررات برای عدم اشاعه وجود دارد، نه سلیقه و ما طبق قانون عمل میکنیم.
وی ادامه داد: واقعاً نگران سلاح هستهای هستی؟ مگر از فتوای رهبر معظم انقلاب خبر نداری که ایشان دستیابی به سلاح هستهای را تحریم کردهاند؟ پس هم ادعاها و شیوه بیان و هم هدف بیاساس است.
روحانی تأکید کرد: تنها راهمان در این مقطع اتحاد، وحدت، همبستگی و فعال شدن در صحنه اقتصاد است.
رئیسجمهور با بیان اینکه امسال باید در زمینه اشتغال تلاش بکنیم تا اشتغال سال 98 از 97 بیشتر باشد و به نظر من اینها غیرممکن نیست و میتوان با برنامهریزی و تلاش به نتیجه رسید، گفت: امسال سالی است که میتوانیم طرحهای بزرگ در آزادراهها، راهآهن، راههای استراتژیک، طرحهای بزرگ صنعتی و معدنی، پتروشیمی، برق، آب، کشاورزی و شرکتهای دانشبنیان را آغاز و افتتاح کنیم و حرکتهای بزرگی را میتوانیم انجام دهیم و به ثمر برسانیم.
وی با بیان اینکه یک هواپیمای متجاوز بدون سرنشین آمریکایی را سرنگون کردیم درحالیکه سامانه پدافندی داخلی، رادار و موشک آن را با دست خودمان ساختیم و نیروهای خودمان این موشک را شلیک کردند، تأکید کرد: این بدان معناست که قادریم سامانه دفاعی بسازیم؛ حال آنکه در اوایل جنگ و تجاوز هشتساله صدام، برای یک توپ 23 میلیمتری و توپهای اورلیکن که موتورهایش از کار افتاده بود، دچار مشکل بودیم که البته خیلی از آن مشکلات همانند توپ 12، اورلیکن، اسکایگارد و هاگ را در همان زمان جنگ حل کردیم.
روحانی با تأکید بر اینکه امروز بعد از جنگ بحمدالله در طول سالیان دراز و مخصوصاً سالهای اخیر، توانستیم اقدامات بسیار مهمی را انجام دهیم و این افتخار برای ایران و ملت و سپاه و ارتش و وزارت دفاع است، افزود: قادریم یک سامانه دفاعی درست کنیم که یک پهپادی که در ارتفاع 50 هزار پایی بهمحض اینکه تجاوز را شروع میکند و وارد فضایی مربوط به آبهای سرزمینی ما میشود، اخطار اول و اخطار دوم را صادر کنیم و وقتی اعتنا نمیکند و به تجاوز ادامه میدهد، آن را ساقط کنیم.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: این نشانگر قدرت و مدافع بودنمان است. ما جنگ و درگیری در منطقه نمیخواهیم، اما درعینحال نمیگذاریم کشورمان مورد تجاوز قرار بگیرد و اگر به مرزهای ما تجاوز شود، اینجا عبور از خط قرمز شده است و ما ایستادگی میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه این نشان میدهد که ما امروز در علم، دانش، فناوری، صنعت، در بخش نظامی و غیرنظامی حرکتهای بسیار خوبی را انجام دادیم و میتوانیم این راه را ادامه دهیم، تصریح کرد: به آمریکاییها توصیه میکنیم، راهی که شما انتخاب کردید، راه اشتباه و نادرستی است، به اروپاییها توصیه میکنیم بیعملی شما نسبت به برجام، نادرست بوده است و به هر دوی اینها میگوییم به پیمان و عهدتان برگردید.
روحانی تأکید کرد: این به نفع شما، ما، منطقه، قانون و نهادهای بینالمللی و نظام عدم اشاعه خواهد بود و کوتاهترین راه برای رسیدن به منافع مشترک است.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه دشمنان ما فکر میکردند که در هفتم تیر وقتی عزیزانمان را به شهادت برسانند، دولت، مجلس و قوه قضائیه سقوط میکند و نظام از بین میرود، گفت: اما علیرغم اینکه این داغ بزرگ و مصیبت عظما بود، مردم ایستادگی کردند و گفتند ایران پر از بهشتی است و تا امروز راه را ادامه دادند و امروز هم همان شعار را تکرار میکنیم، مسیرمان را ادامه میدهیم و شکی نداریم که پیروزی نهایی با ما خواهد بود.
وی در ابتدای سخنان خود نیز با تسلیت فرارسیدن ایام شهادت امام جعفر صادق (ع) گفت: در تاریخ انقلاب ما ثبت است که اولین حرکت شکوهمند در مبارزه با رژیم ستمشاهی در دوم فروردین سال 42 و در روز شهادت امام صادق (ع) از مدرسه فیضیه انجام شد. در مبارزات مردم قم نیز حرکت عظیم و بزرگ در روز شهادت امام صادق (ع) در سال 56 آغاز شد که البته منتهی به جریانات 19 دی شد.
روحانی اظهار کرد: منبع اصلی تمام حوزههای علمیه در فهم فقه، معارف، کلام، تفسیر و تاریخ اسلام عمدتاً از بیانات دو امام محمد باقر (ع) و جعفر صادق (ع) است؛ چراکه این دو بزرگوار در یک فرصت تاریخی مناسبی قرار گرفتند و از این فرصت مناسب تاریخی حداکثر استفاده را انجام دادند.
رئیسجمهور افزود: امام صادق (ع) نهتنها رئیس مذهب ماست، بلکه رؤسای مذاهب اهل سنت و امامان آنها نیز مستقیم یا غیرمستقیم از شاگردان امام صادق (ع) بودند. به عبارتی حرکت عظیم و بزرگ علمی تدوین فقه، اصول، معارف اسلامی در این دوران یعنی در قرن دوم هجری تحقق پیدا کرد.
وی با بیان اینکه اجتهاد عمدتاً در زمان امام صادق (ع) ترویج پیدا کرد، گفت: البته اصل اجتهاد مربوط به زمان پیامبر عظیمالشأن اسلام (ص) است و ایشان به معاذ، اجتهاد را یاد دادند و فرمودند در جاهایی که صریح کلام من یا خداوند وجود ندارد، شما چگونه باید احکام الهی را استنباط و برای مردم تبیین کنید، اما باز شدن باب اجتهاد و تقسیمبندی شاگردان در معارف مختلف و رشتههای تخصصی عمدتاً در زمان امام باقر (ع) و امام صادق (ع) بود.
رئیسجمهور به موضوع آزادی بیان و مذهب در دوران امام جعفر صادق (ع) اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم آزادی مذهب و بیان را در اسلام تشریح کنیم گرچه در زمان پیغمبر اسلام و یا در حکومت امیرالمؤمنین ما بهوضوح این آزادی را میبینیم، اما این بحث در زمان امام صادق (ع) است که ملحدان کفار و آنهایی که معتقد به خداوند نبودند در جلسات درس امام صادق (ع) حضور یافته و صریح با امام بحث و مباحثه میکردند.
روحانی گفت: حتی عدهای از اینها در کنار خانه خدا و در کنار مسجدالحرام، با امام صادق (ع) راجع به مسائل اعتقادی بحث میکردند و هیچگاه امام صادق (ع) به کسی نگفت چرا اینگونه عقیده دارید و چرا این سؤال را مطرح میکنید و این جزء افتخارات ما است و ایکاش آزادی دوران امام صادق (ع)، امروز در مراکز علمی، دانشگاهی و پژوهشی در همان حد بود.
رئیسجمهور تصریح کرد: افتخار حوزههای علمیه هم امروز این است که هرچه دارند به تعبیر خودشان میگویند در مدارس دینی قال الباقر (ع) و قال الصادق (ع) است. بیشتر روایاتی که خوانده میشود از این دو امام بزرگوار است و باید بیشتر از سیره، کلام، روش و از شاگردان این امامان استفاده و بهرهبرداری کنیم.
انتهای پیام/4079/4123/پ
انتهای پیام/