موضوعی که گویا مسبوق به سابقه هم هست، اخیراً وزیر کشور دستوری مبنی بر آزادسازی حریم ساحلی خزر دادند. این داستان به کجا رسیده است؟ با توجه به اینکه ساحل خزر به ویژه در استانهای مازندران و گیلان غالباً درگیر موضوع ساخت و ساز است؟
- بحث آزادسازی ساحل قانونی دارد و متولیانش هم مشخص هستند. هم اداره بنادر و دریانوردی و هم منابع طبیعی تکلیف قانونی است که باید نسبت به آزادسازی حریم دریا، حریم 60 متر از کد ارتفاعی 24.7 اقدام کنند اما متأسفانه سالهای زیادی شاید حتی به چندین دهه برمیگردد که برخی افراد حقیقی و حقوقی، منظور از حقوقی فقط دولت نیست، دستگاههای زیادی هستند که متأسفانه آنها هم برخی از سواحل را گرفتند یا اینکه استحصال زمین کردند، سنگچین کرده یا فنس کشی کرده، به هر حال تحت تصرف عداوانی خودشان درآوردهاند. علیرغم اینکه در دولتهای متعدد مصوبه شد، در سفرهای استانی ریاستجمهوری ادوار مختلف بهخصوص مازندران را که من تا حدودی اطلاع دارم، تأکید شد که آزادسازی صورت بگیرد و تا 60 متر در اختیار عموم قرار بگیرد اما عملاً بخشی هنوز دست اشخاص حقیقی و حقوقی باقی مانده است.
این باید انجام شود، در استان هم البته کارگروهی تشکیل شد که هم بحث 0210 کاداس اراضی ساحلی مستحدثه را انجام بدهند و هم بعد از آن آزادسازی شود. شاید یکی از مشکلات اصلی که ما در حفاظت از اراضی ملی با آن مواجه هستیم، عدم تحدید حدود، تطبیق مرز و تثبیت حدود منابع ملی از مستثنیات و حرایم قانونی است. این امر اگر انجام شود من فکر میکنم گام بسیار خوبی است. الان همکاران ما در مجموعه منابع طبیعی استان هفته گذشته در جلسهای که بود گفتند ما قرارداد را بستیم که کار امنیتی بعد از آن شروع شود، امیدوارم که نتایجش بیاید بیرون. حالا شاید در حوزه دخل و تصرف مستقیماً تکلیفی بر عهده محیط زیست نیست، اما ما عضو کارگروههایش هستیم و ما از منظر محیط زیستی هم ورود کردیم.
در همین ارتباط یکی از مشکلاتی که داریم، مجتمعهایی وجود دارد تحت عنوان 0309، رفاهی، خدماتی و آموزشی در همین بنادری که بندرشان میزنند ولی متأسفانه برای احداث 0318 فاضلاب خودشان اقدام نمیکنند، فقط ؟؟؟ نزدیک ساحل هستند و به خصوص آنهایی که ساحل را تحت تصرف خودشان قرار دادهاند امکان پایش مستمر برای ما وجود نخواهد داشت چون آنجا محدودیت قائل میشوند برای ورود کارشناسان و بازرسان ما که آن را هم ما سال گذشته کار را شروع کردیم. متأسفانه یک مقدار مقاومت از سوی برخی از دستگاهها وجود داشت که از طریق وزارتخانههایشان پیگیری میکردند در سطح ملی و فشار میآوردند که نهایتاً منجر به این شد که نامهای را با شرح ماوقع تقدیم دکتر کلانتری کردیم، ایشان هم خدمت دکتر جهانگیری فرستادند که در نهایت از حوزه ریاست جمهوری نامهای زده شد که فرصت 6 ماهه به اینها بدهید، اگر اقدام نکردند همه را برخورد کنید.
ما برای اینکه بتوانیم آن فضا را هم مدیریت کنیم، مهلت دادیم که از آذر ماه سال 97 بود تا 20 خرداد 98 تقریباً انقضای زمان شروع میشود، حالا به ترتیب آنهایی که فرصت 6 ماههشان تمام شده، مصر و مصمم هستیم با دادستان مرکز استان و دادستانهای شهرستانهای ساحلی هم هماهنگ کردیم، حتماً فعالیتشان متوقف شود چون به هر حال مؤسسات خدماتی هستند، نه تولیدی هستند و نه اشتغالزا، شاید هیچ نقشی هم در تولید که قطعاً ندارند، در اشتغال هم آنچنان ندارند. بنابراین این اراده وجود دارد که با اینها برخورد شود منتهی 0500 جدی نیست. ؟؟؟ آمدند خودشان ؟؟؟ اجرایی را به ما زدند و الان هم کار را شروع کردند یا مناقصه گذاشتند، پیمانکار را انتخاب کردند. ؟؟؟ مفصل با اینها برخورد خواهیم کرد و امیدواریم که بتوانیم در بازه زمانی مناسب این ورود آلایندهها به خصوص بحث ورود مستقیم فاضلاب خانگی به دریا را بگیریم چون واقعاً مشکلات عدیدهای ایجاد کرده که شاید یک مقداری از منظر دور شده بود. الان ذخایر آبزیان دریای خزر به شدت کاهش پیدا کرد که یکی از علتهایش شاید بحث صید بیرویه باشد ولی قطعاً یکی از علتهایش ورود آلایندههاست.
البته آلاینده ما بحث کل حوزه آبریز را داریم، از ارتفاعات تا مصب رودخانهها و دریا. آنها را هم کنترل میکنیم اما اینها که کنار دریا با توجه به اینکه اصلاً فرصت خودپالایی وجود نخواهد داشت، برای ما از اهمیت بیشتری برخوردار است که اینها را حتماً کنترل میکنیم.
موضوع دیگری بحث فکهای خزر است. این موضوع را از همکارانتان شنیدهام که ما جزء معدود کشورهایی هستیم که شکار آن را ممنوع کردهایم، اقدام دیگری در خصوص حفاظت از این گونه حیات وحش داریم؟
- در رابطه با بحث فک اتفاقاً ما از معدود کشورهایی هستیم که صدور پروانه شکار آن را ممنوع کردهایم و 0654 کنوانسیون تهران داریم پیگیری میکنیم که سایر کشورها هم متعهد شوند، البته بعضی از کشورهای حوزه شمالی مثل روسیه برای مقطعی پذیرفتند ولی تلاش خواهیم کرد تا احیای کامل جمعیت این فکها، اعضای کنوانسیون را هم حتماً در قالب همان مناسبات بینالمللی که هست مجاب کنیم بیشتر به سمت حفاظت از بک. اتفاق دیگری که افتاد به نظر من و آن هم خیلی اثرگذار بود، این سدهای ماهیگری، خیلی از این فکها گرفتار این تلههای ماهیگیری شده، آسیب میدیدند و بعضاً از بین میرفتند.
آموزش خوبی گذاشتیم، حتی ابزار تشویقی گذاشتیم برای تلهداران و صیادان و گفتیم اگر فکی افتاد در تله شما، این را سالم برگردانید این ابزارهای تشویقی را برای شما در نظر گرفتهایم، ضمن اینکه واقعاً همکاری میکنیم، امسال به شدت این موضوع کاهش پیدا کرد، دیدیم الحمدلله صدمات فک و دیدن لاشه فک خیلی کاهش پیدا کرد.
البته انجیاوها هم خیلی خوب وارد شدند و تشکلهای مردمنهاد هم خیلی خوب دارند در این حوزه کار میکنند. همه اینها مزید این شده است که امیدواریم جمعیت فک حداقل از طرف ما تهدید نمیشود.
پایشی مبنی بر تعداد این حیوانات در منطقه خودتان نداشتید؟
- اینها یک جا نیستند. مهاجر هستند و رفت و آمد میکنند. ما هم هنوز سیستمی که بتوانیم اینها را در دریا از نظر جمعیتی پایش کنیم نداریم متأسفانه. ولی به صورت مشاهدات موردی الحمدلله گزارشات متعددی داشتیم ولی باید بحثهای حفاظتی را تشدید کنیم.
در ادامه کنترل منابع آلاینده یکیاش باشد، بعد درصد مشارکتهای مردمی و بهرهبرداران از دریا یکی دیگر باشد، حالا بهرهبرداران فقط بحث صیادها نیست، خیلی از بهرهبرداران هستند که در دریا فعال هستند و انها را هم در دستور کار داریم.
در ارتباط با موضوع گوزنهای قرمز هفته گذشته در رسانهها مطالبی مطرح شده بود. با توجه به اینکه محدوده حرکتی اینها در چند استان است، وضعیت پایش این گونه در استان به چه ترتیب است؟
- ما در رابطه با بحث «مرال»ها به عنوان بزرگترین 0943 وحشی که داریم اینها را به صورت طبیعی در مازندران داریم. الان چند سال است برنامههای کنترلی و پایشی را تشدید کردهایم بهطوری که یکی از فصلهایی که اینها زیاد شکار میشوند، فصل «گاوبانگی» است و زمانی است که اینها میروند به دوره مستی و بهاصطلاح آواز میخوانند برای اینکه بتوانند جفت خود را پیدا کرده و قلمرو خودشان را مشخص کنند. ما هم گروههای مردمی را خوشبختانه توانستیم بیاوریم پای کار و آمدند و بسیار استقبال کردند، هم محیطبانان خودمان را از سایر جاهای استان، مثلاً الان در حوزه شهرستان 1020 دشتی ؟؟؟ و شکار کمتر انجام میشود بهخصوص در حوزه پرندگان، محیطبانان این قسمتها را گسیل میکنیم به آن مناطق. با برپایی چادرها در دل جنگل و تنظیم شیفتها بهصورت اثرگذارتر داریم کار را انجام میدهیم. از سال گذشته هم بهرهگیری از تکنولوژیهای مدرن را در دستور کار قرار دادهایم. هم پادکوپتر خریدهایم، هم سایر سیستمهای پایشی مثل هلیشات و ... را هم بگیریم، سنسورهایی را هم نصب کردهایم مثل استفاده از دوربینهای 1105، و از اینها میتوانیم کمک بگیریم. ؟؟؟ برخی افراد ؟؟؟ هنوز اهمیت این حیوان را درک نکردهاند یا درک کردهاند ولی از روی آز و طمع دارند مبادرت به شکار میکنند. خوشبختانه با هوشیاری که همکاران ما دارند و با کمکی که مردم دارند انجام میدهند، تلاش میکنیم تا بتوانیم تعداد بیشتری از تخلفات را کشف کنیم.
انتهای پیام/