دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 شهريور 1394 - 09:56

«جاذبه» دیگر زمین‌گیر‌کننده نیست

گرانش یا همان جاذبه یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین مسائل اخترفیزیک است که هنوز هم به‌طور کامل شناخته نشده و مشکلات زیادی بر سر راه تحقیق روی آن وجود دارد که اکنون در آستانه حل شدن است.
کد خبر : 37721

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وب‌سایت مرکز فضایی اروپا، مرکز تحقیقات فضایی اروپا یا ESA که معادل اروپایی ناسای آمریکا به‌حساب می‌آید، در حال آماده‌سازی سفینه فضایی جدیدی است که برای نخستین ‌بار قرار است میدان گرانشی را از فضا اندازه‌گیری و ثبت کند.


تا به ‌حال دانشمندان برای مطالعه روی گرانش، تنها به آزمایش‌ها و داده‌هایی که از روی سطح زمین جمع‌آوری می‌شد متکی بودند اما اکنون فرصتی ایجاد شده که ممکن است ‌آینده اختر فیزیک و شناخت اجرام آسمانی را متحول کند.


براساس آنچه از پروژه LISA Pathfinder منتشر شده است، این پروژه شامل سفینه‌ای فضایی است که میدان گرانشی زمین را اندازه‌گیری و برای آن نقشه‌ای تهیه می‌کند.


این دستگاه تازه، برای انجام این‌کار وزن جسمی را که درون خود دارد در نقطه‌های مختلف و در فاصله زمانی هر دقیقه (که معادل دقت پیکومتر نسبت به محیط زمین است) اندازه‌گیری ‌می‌کند.


تفاوت بین وزن‌های مختلف این جسم که با دقت بالا اندازه‌گیری می‌شود، برای ثبت تغییرات گرانشی مناسب و دقیق است. با استفاده از این روش، سفینه «پدفایندر» قرار است یک نقشه گرانشی برای زمین طراحی و میدان جاذبه اطراف ما را ترسیم کند.


آنچه پدفاینندر قرار است از ماه مارس (اسفند) شروع به انجام آن کند، گام نخست از مسیری بسیار طولانی است که دانش ما درباره فضا و زمان را دچار تغییری اساسی خواهد کرد.


مرکز فضایی اروپا قصد دارد یک دستگاه «ثبت امواج گرانشی» تکامل‌یافته را تا سال 2034 (1405 شمسی) به فضا بفرستد تا به‌وسیله آن بتواند درک درست‌تری از کائنات به دست بیاورد.


اکنون انسان از درک درست بسیاری از وقایع کهکشانی که با مفهوم گرانش در ارتباط هستند، ناتوان است. به‌عنوان مثال، سیاه‌چاله‌ها و اجرام عظیمی که در فضا هستند، اثری به نام «انحنای فضا-زمان»‌را ایجاد می‌کنند که براساس نظریه نسبیت و دیگر نظریه‌های فیزیک، در آنها زمان منحنی می‌شود و از یک خط راست تغییر ماهیت می‌دهد.


برای درک آنچه در تلاقی و یکی شدن دو سیاه‌چاله اتفاق می‌افتد و اثری که جاذبه بی‌نهایت آنها روی زمان می‌گذارد، لازم است تا میدان گرانشی اطراف این پدیده اندازه‌گیری شود که برای این کار باید دستگاه‌های پیچیده و بسیار دقیقی به فضا ارسال شود.


دانشمندان امیدوارند با استفاده از این تکنولوژی تازه، درک بهتر و عمیق‌تری از کائنات به دست بیاورند و بتوانند پدیده‌های غیرقابل توضیح قبلی را که تنها در تئوری‌ها قابل شرح بود، به اثبات برسانند.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب