چاپخانهای که روزی تا نیممیلیون کتاب چاپ میکند/ از چاپ 3 میلیارد کتاب درسی ایران تا چاپ کتب درسی عراق +ویدئو
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، محمودرضا برازش، مدیرکل امور چاپ وزارت ارشاد در نشستی که پیش از آغاز بازدید از بخشهای مختلف چاپخانه برگزار شد، ضمن بیان این مطلب که تنها چاپخانه در ایران که به دلیل وسعت، شفافیت در عملکرد و حجم کاری در بورس حضور دارد، شرکت چاپ افست است، گفت: «تامین کتابهای درسی توسط شرکت افست در برخی سالها به ۲۰۰ میلیون نسخه رسیده است که این رقم در مقایسه با تعداد کل کتابهای منتشر شده توسط ناشران کشور در سال گذشته که ۱۴۰ میلیون جلد بوده، وسعت و اهمیت افست را نشان میدهد.»
وی با تشکر از علی طارمیراد که مدیریت این مجتمع چاپی را برای ۳۲ سال به عهده داشته و دو هفته پیش از این مسئولیت کناره گیری کرده است، افزود: «هدف از این بازدید، آشناسازی خبرنگاران حوزه چاپ و نشر با امکانات افست و نقش مهمی که در صنعت نشر ایران دارد است.»
در ادامه این جلسه، طارمیراد ضمن تبریک به مناسبت روز صنعت چاپ به بیان پیشینهای از شرکت افست پرداخت و گفت: «افست از سال ۱۳۳۶ تاسیس شده و با هدف سامان دادن به شرایط انتشار کتابهای درسی که در آن دوران وضعیت نابسامان داشت و همراه با غلطهای متعددی بود، با انتشار کتابهای مقطع ابتدایی به صورت افست آغاز به کار کرد.»
وی با اشاره به زحمات زنده یاد صمیمی، بنیان گذار اصلی افست خاطر نشان کرد: «پدر زنده یاد صمیمی چاپخانه دار بود. صمیمی بعد از تحصیل در خارج از کشور در زمینه چاپ، سعی داشت چاپخانه پدر خود را توسعه دهد اما پدرش پیشنهادهای او را ولخرجی میدانست و قبول نکرد. در ادامه صمیمی فرصت این را پیدا کرد که شرکت افست را پایه ریزی کند که در آن دوره با تمام چاپخانههای کشور تفاوت داشت.»
طارمیراد ادامه داد: «این شرکت یک مجتمع چاپی بود، یعنی از حروفچینی تا انواع چاپ و انواع صحافی را انجام میداد. دومین تمایز آن این بود که صمیمی برای اداره آن از بهترین کارشناسان در گرایشهای مختلف چاپی استفاده کرد؛ افرادی همچون محسنی در حوزه چاپ افست، مرحوم شریفی در حروفچینی، مرحوم فشاری چاپ مسطح، آقای خیرمندی در صحافی و آقای هاشمی در لیتووگرافی. به همین دلیل خروجی این شرکت از همان آغاز با کیفیت بسیاری همراه بود.»
وی گفت: «یکی دیگر از ویژگیهای افست این بود که کارش را با به روزترین تکنولوژیهای چاپی آغاز کرد. آن زمان چاپ مسطح در کشور رواج داشت. اما او با وارد کردن دستگاههای چاپ افست چهاررنگ کارش را آغاز کرد. این نهال رفته رفته رشد کرد و همچنان این چاپخانه به عنوان بزرگترین چاپخانه و با بهترین تجهیزات به کار خود ادامه میدهد.»
مدیرعامل سابق شرکت افست، توضیح داد: «اولین اسکنر در سال ۴۵ توسط افست به کشور وارد شد و بعد از آن بود که کیهان دومین دستگاه را به ایران آورد. همچنین اولین ماشین افست رول ۴ رنگ، اولین دستگاههای صحافی ماشینی توست افست وارد کشور شد.»
وی اظهار داشت: «شرکت افست بعد از انقلاب نیز با همان بدنه کار خود را دنبال کرد و در سالهای بعد اولین روزنامههای ۴ رنگ افست را منتشر کرد. اولین روزنامه همشهری بود که در سال ۷۱ با شیوه جدید رنگ بندی در افست منتشر شد. در ادامه نیز روزنامههایی همچون همشهری، شرق، ایران، اعتمادملی، سرمایه، هم میهن و... برای اولین بار در افست منتشر شدند.»
طارمیراد همچنین درباره انتشار کتابهای درسی در طول این سالها در شرکت افست اظهار داشت: «بعد از انقلاب کتابهای درسی هم از لحاظ تیراژ، هم از لحاظ عناوین و هم از لحاظ تعدد رنگ، گستردگی بیشتری پیدا کردند. سال ۵۸ تیراژ کتابهای درسی در کشور ۵۸ تا ۶۰ میلیون جلد بود و در سال ۷۰ با سرمایه گذاریهای صورت گرفته و افزایش ظرفیتهای چاپی، به روزی ۵۰۰ هزار جلد و ماهانه ۹۰ میلیون تیراژ نیز رسیدیم.»
وی ادامه داد: «در طول سه دهه اخیر حدود ۳ میلیارد جلد کتاب درسی و مجلات رشد و ۲ میلیارد نسخه روزنامه ۱۶ صفحهای در افست به چاپ رسیده است. همچنین ۱۵۵۰ تن از کارکنان افست در طول این سالها بازنشسته شدهاند و اکنون نسل سوم کارکنان در شرکت مشغول کار هستند.»
طارمی همچنین درباره تجربههای این شرکت در عرصههای بین المللی گفت: «بعد از سقوط صدام، یونیسف که مسئولیت تامین کتابهای درسی مدارس عراق را به عهده گرفته بود، مسئولیت چاپ بخش قابل توجهی از کتابهای درسی این کشور را به ما سپرد و ضمن ابراز رضایت از خروجی کار، گفتند ای کاش چاپ تمام کتابها را به افست میدادیم. دو یا سه بار نیز در مناقصه چاپ کتابهای درسی کشور افغانستان اقدام کردیم که به دلایل سیاسی ما را نپذیرفتند.»
انتهای پیام/