دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 شهريور 1394 - 10:10

ابراهیمیان: شورای نگهبان هنوز درخصوص برجام اظهار نظری نکرده است/ گزارش‌ پژوهشکده منعکس‌کننده نظر رسمی شورا نیست

سخنگوی شورای نگهبان، با تأکید بر اینکه شورا فعلاً اظهار نظر رسمی درباره نقش مجلس در بررسی برجام نکرده است، گفت: معتقدم حتی اگر برجام یک قرارداد بین‌المللی هم نباشد، مجلس اختیار عام قانونگذاری دارد.
کد خبر : 37316

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، نجات‌الله ابراهیمیان در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با اشاره به انتشار گزارش پژوهشکده شورای نگهبان در روز گذشته درباره نقش مجلس در بررسی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، اظهار کرد: پژوهشکده شورای نگهبان مثل سایر مراکز پژوهشی، گزارش‌هایی را در موضوعات مختلف حقوقی منتشر می‌کند که این گزارش‌ها در سطوح مختلف گاهی توسط محققان و اساتید دانشگاه و گاهی توسط دانشجویان تهیه می‌شود.


وی تصریح کرد: این گزارش‌ها به هیچ‌وجه منعکس‌کننده نظرات رسمی شورای نگهبان نیست؛ بنابراین به چنین گزارشی باید مثل سایر گزارش‌های علمی و پژوهشی صرف نگریسته شود، چرا که شورای نگهبان تاکنون مجال اظهارنظر در ماهیت برجام و یا سایر قواعد مرتبط را پیدا نکرده است.


سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی ادامه داد: شورای نگهبان برای اظهارنظر در موضوعات مختلف حقوقی که بر اساس قانون موظف به پاسخگویی درباره آنهاست، از جمله بررسی مصوبات مجلس، از نظرات پژوهشی کارشناسان کمک می‌گیرد و نمونه‌هایی از این قبیل کم نبوده است که با وجود اعلام نظر مرکز تحقیقات شورای نگهبان، اعضای شورا راه‌حل‌های دیگری را پذیرفته‌اند.


ابراهیمیان تاکید کرد: با توجه به اینکه در رابطه با برجام و مجلس، تاکنون نه درخواست تفسیر قانون اساسی توسط شورای نگهبان مطرح شده و نه مصوبه‌ای در این باره از سوی مجلس به شورا رسیده است، شورای نگهبان فعلا هیچ اظهارنظری در این باره ندارد.


وی اضافه کرد: هرگونه اظهارنظر اعضای شورای نگهبان از جمله اظهارنظر بنده در سمت دانشگاهی، اساسا نظر شورای نگهبان تلقی نمی‌شود.


سخنگوی شورای نگهبان، در عین حال با اشاره به اظهارنظرهای قبلی خود در نشست‌های خبری با رسانه‌ها، درباره نقش مجلس در ورود به موضوع برجام، گفت: پاسخ به این موضوع بستگی به این دارد که آیا برجام یک معاهده بین‌المللی تلقی بشود یا خیر.


ابراهیمیان در این باره اظهار کرد: اگر برجام را یک معاهده بین‌المللی تلقی کنیم، نیاز به تصویب در مجلس دارد و حتی اگر یک معاهده بین‌المللی نیز تلقی نشود، باز هم به معنای کنار گذاشته شدن مجلس نیست.


وی در توضیح این مسئله تصریح کرد: اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی به مجلس اختیار عام قانونگذاری اعطا کرده است و بر این اساس، مجلس می‌تواند حتی اگر برجام یک قرارداد بین‌المللی نیز تلقی نشود، آنچه را به مصلحت می‌داند برای دولت ممنوع کند یا اجازه برخی اقدامات را صادر کند یا حتی با یک طرح، قیودی را برای اقدامات دولت در هر زمینه از جمله در حوزه روابط خارجی تعریف و تعیین کند.


ابراهیمیان تاکید کرد: صرف نظر از چگونگی توصیف ماهیت برجام، مجلس همیشه می‌تواند نقش عام مداخله و قانونگذاری خود را داشته باشد؛ در واقع، نگاه من نسبت به حقوق اساسی این است که چه برجام را یک معاهده بین‌المللی بدانیم و چه ندانیم، مجلس اختیار تأثیرگذاری در این زمینه را خواهد داشت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب