گام بزرگ دانشگاه آزاد واحد یادگار امام(ره) برای تحقق شعار 1404
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، توسعه پایدار کشور در گرو حضور دانشگاهها در بطن مسائل جامعه است. با توجه به تنوع منطقهای و زیستبومی که در ایران وجود دارد، فرصتها و چالشهای فراوانی در مناطق و استانهای مختلف نهفته است که تاکنون دانشگاهها در تبدیل چالشها به فرصت و استفاده بهینه از آنها توفیق چندانی نداشتهاند. ترسیم نقشه راه علمی نسبت به ویژگیهای زیستبوم منطقهای کشور، یکی از راهبردهای توسعه اقتصاد دانشبنیان بهشمار میرود.
دانشگاهها با بهرهگیری از پتانسیلهای نخبگان میتوانند معضلات و گرههای پیشِ روی کشور را احصا کرده و پاسخ بدهند. همچنین استفاده از ظرفیتهای منطقهای، موجب ایجاد درآمدهای خالص شده و میتواند سود مناسبی را در کنار اشتغالزایی برای دانشگاهها در پی داشته باشد.
سرویس دانشگاه خبرگزاری آنا در «آزاد راه پیشرفت» به سراغ واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور رفته تا به توانمندی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استفاده از فرصتها و رفع چالشهای منطقهای بپردازد.
در هشتمین شماره از آزادراه پیشرفت به سراغ سعید قاضیمغربی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری رفتهایم و درباره توان واحدهای این استان در رفع چالشها و بهرهوری از فرصتها گفتگو کردهایم.
شهر ری؛ دروازه مواصلاتی استان تهران با ظرفیتهای فراوان کشاورزی
بازرگانی، صنعتگری، کشاورزی و دامداری از مشاغل اصلی اهالی شهر ری بهشمار میرود. شهر ری از نظر کشاورزی بسیار فعال و ۵۰٪ آن به طریقه صنعتی و مکانیزه و مابقی به روش نیمه مکانیزه و سنتی انجام میگیرد. فراوردههای کشاورزی شامل گندم، نباتات، علوفهای، پنبه، چغندر قند و ذرت و ترهبار است.
از لحاظ باغداری ۲۰۰۰ هکتار از اراضی شهر ری را تاکستان پوشانده و ۲۰۰۰ هکتار آن شامل سیب گوجه، آلو، زرد آلو، هلو، آلبالو و گلابی است. جهت آبیاری زمینهای زیر کشت و باغات از چاههای عمیق و نیمه عمیق استفاده میشود.
شهر ری بهعنوان دروازه مواصلاتی استان تهران در مجاورت با فرودگاه مهرآباد، فرودگاه امام خمینی(ره) و در مسیر قطار سراسری کشور قرار گرفته است. استقرار شهرک صنعتی شمسآباد به عنوان بزرگترین شهرک تولیدی کشور نیز از نکات برجسته این شهر تاریخی به شمار میرود.
لزوم ترویج و هدایت دانشگاهها به سمت مسئلهمحوری
قاضیمغربی با تأکید بر لزوم بهرهمندی از منابع دانشگاه آزاد اسلامی گفت: مسلم است دانشگاه اگر بخواهد به دانشگاه حلمسئله و به دانشگاه کارآفرین تبدیل شود باید از طریق منابع غیرشهریهای آموزش دانشگاه ارتقا پیدا کند. اکنون همه دانشگاههای کشور عمدتاً از منابع شهریهای استفاده میکنند که آموزش را برقرار کنند. برای اینکه آموزش ارتقا پیدا بکند باید هزینه بیشتری شود. هزینه شهریه جوابگو نیست، از طرفی افزایش تعداد دانشگاهها در کشور همراه با کاهش دانشجو در سالهای اخیر مؤید این موضوع است.
وی درباره آینده دانشگاههای مسئلهمحور و پژوهشهای کاربردی اظهار کرد: اگر بخواهیم صرفاً با درآمدهای شهریهای دانشگاه را اداره کنیم حتی اگر نیاز به توسعه هم نداشته باشیم، در آینده همه دانشگاهها با چالش مواجه میشوند، پس چارهای جز ورود به درآمدهای غیرشهریهای نداریم. از این بابت یکی از حوزههایی که باید بهصورت جدی کار کرد، پژوهشهای کاربردی است. هدف پژوهش هدفمند و پژوهش برای حل مسئله است. در درجه نخست مسئله و چالشهای را باید تشخیص داده شود، بعد از اینکه تشخیص داده شد از افراد باید ایده بگیریم، ببینیم به چه طریق میتوانیم این مشکل و این مسئله را حل کنیم.
مسئلهمحوری دانشگاهها را باید باور کرد/ پایش اقدامی در راستای مأموریتگرایی
رئیس واحد یادگار امام(ره) ادامه داد: پژوهشهای کاربردی زمانبر است و برای نتیجهگیری باید حوصله بهخرج داد ولی عزم دکتر طهرانچی ریاست عالیه دانشگاه و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی بر این است که دانشگاه به سمت پژوهشهای کاربردی و حل مسئله حرکت کند و ما هم بهعنوان یک واحد در این راستا بهصورت جدی این موضوع را باور داریم و حرکتهای جدی در این راستا شروع شده است.
قاضیمغربی بیان کرد: اکنون دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری در قالب برنامه پایش قطب حمل و نقل شده است و در تمام حوزههای حمل و نقل، هوایی، دریایی، زمینی، ریلی، بین شهری، داخل شهری ورود کرده است. ورود دانشگاه، بهویژه دانشگاه آزاد اسلامی به حوزههای سازمانی و شرکتی بسیار با اصطکاک بالایی مواجه است ولی توانمندیهای افراد و اساتید واحد یادگار امام(ره) در حوزههای کار علمی و کاربردی بسیار جدی و پررنگ بوده است، امید داریم که با استمرار این پیگیریها بتوانیم بهصورت جدی ورود کنیم.
وی با اشاره به لزوم ارتباط با دانشگاه با صنعت، افزود: دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام(ره) در حوزه حمل و نقل ریلی نیز ورود کرده است و امید داریم که در آینده بسیار نزدیک، پروژههای ریلی را بتوانیم از شرکتهای وابسته به راهآهن، جذب کرده و دانشگاه را در حوزه اجرای پروژههای عملیاتی کشور فعال کنیم.
واحد یادگار امام خمینی(ره) پیشرو در عرصه استارتآپ و ایدهپروری
قاضیمغربی با بیان اینکه واحد یادگار امام(ره) حضور بسیار مؤثری در نمایشگاهها و رویدادها داشته است، عنوان کرد: واحد یادگار امام(ره) در مباحث کارآفرینی نیز بهصورت جدی وارد استارتآپها شده است. در سال گذشته بیش از یازده رویداد استارتآپی در حوزه حمل و نقل برگزار شده است. حضور واحد یادگار امام(ره) در نمایشگاه بینالمللی حمل و نقل و صنایع وابسته وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد که ما توانستهایم جایگاه دانشگاه را در حوزههای مختلف حمل و نقل تثبیت کنیم. در حوزه کارآفرینی و در بخش فعالیتهای استارتآپی ایدههای مؤثری از دانشجویان و دانشآموزان ارائه شد؛ این ایدهها را پرورش میدهیم و سپس منتورهای دانشگاه ایدهها را اصلاح و بازسازی میکنند و گروههایی منتخب در مراکز رشد مستقر و از آنها در ارتقا به شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور حمایت بهعمل میآید تا در چرخه تولید و تجاریسازی قرار بگیرند.
تأسیس دفتر R&D واحد یادگار امام(ره) در شهرک صنعتی شمسآباد
رئیس واحد یادگار امام(ره) تصریح کرد: بزرگترین شهرک صنعتی کشور شهرک شمسآباد است که واحد یادگار امام(ره) با هیئتمدیره شرکت تعامل را شروع کرده است. براساس جلسات منعقد شده با شرکت شهرکهای صنعتی، مقرر شده تا دفتر R&D واحد یادگار امام(ره) در شهرک شمسآباد تأسیس گردد تا ذیل فعالیتهای این دفتر پروژههای از صنعت جذب و در راستای درآمدهای غیرشهریهای گام مؤثری برداشته شود.
وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام(ره) اکنون 350 نفر هیئت علمی 5 هزار دانشجو ظرفیت بسیار بالایی برای ایجاد فضای کسبوکار دانشبنیان دارد. هیئت علمی دانشگاه که عمدتاً پای تخته کلاس بوده است باید بهسوی بازارهای صنعتی و کسبوکارهای نو سوق داشته شود. هرچند راه بسیار سختی پیش رو است ولی ما خسته نمیشویم.
تعاملات سازنده واحد یادگار امام(ره) با دستگاههای اجرایی
قاضیمغربی درباره تعاملات همکاری واحد یادگار امام خمینی(ره) گفت: با مرکز تحقیقات و آموزش راهآهن، تفاهمنامهای امضا شده و براساس توافقات انجام گرفته قرار بر این است که یکسری پروژهها را که پیش از این به دانشگاههای دولتی واگذار میشد به واحد یادگار امام(ره) سپرده شود. همچنین تعاملاتی با مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی بهثمر رسیده و مقرر شده پروژههایی با همکاری واحد یادگار امام(ره) را انجام شود. طی نشستهایی که با شهرداریهای مناطق 17 و 19 برگزار شده، در حوزه بافت فرسوده طرحها و برنامههایی درحال بررسی است.
رئیس واحد یادگار امام(ره) ادامه داد: این واحد دانشگاهی همکاری مؤثری با اداره آموزش و پرورش منطقه کهریزک و ناحیه یک و دو شهر ری شروع کرده است و در این راستا، نیروی انسانی و معلمان مدارس آموزشهای ضمن خدمت خود را مطابق با نیازهای مدارس در واحد یادگار امام(ره) سپری میکنند. همچنین تجهیزات آموزشگاهی و آزمایشگاهی واحد یادگار امام(ره) را در اختیار هنرستانهای اداره آموزش و پرورش قرار دادیم که از این تجهیزات استفاده کنند و این یک درآمد غیرشهریهای برای واحد دانشگاهی محسوب میشود.
تأسیس هنرستان سما ذیل واحد یادگار امام(ره)
وی بیان کرد: مدرسه سما واحد یادگار امام(ره) تأسیس شد و بهدنبال تأسیس هنرستان سما هستیم. همچنین جلساتی با سازمانها و دستگاههای اجرایی در شهر ری برگزار شده تا آموزشهای ضمن خدمت آنها را برعهده بگیریم. اجرای دورهها برای بعضی از سازمانها شروع شده است.
قاضیمغربی اشتغال را دغدغه اصلی دانشجویان دانست و اظهار کرد: واحد یادگار امام(ره) اکنون درحال تأسیس یک مرکز مهارتمحور داریم است تا جای خالی بین دانشگاه و صنعت را پر کند. دانشجویان ما پس از فارغالتحصیلی معمولاً قابلیت جذب در صنعت و اجتماع را ندارند و بهواسطه نبود این مهارتها و انباشت اطلاعات تئوری مشکلات اشتغال دوچندان میشود. واحد یادگار امام(ره) نیازهای اشتغال دانشجویان را شناسایی کرده است.
تحقق شعار 1404 دانشگاه آزاد اسلامی
رئیس واحد یادگار امام(ره) خاطرنشان کرد: برای اینکه شعار 1404 دکتر طهرانچی تحقق پیدا کند باید اول از همه باورش کنیم. علاوه بر اینکه ریاست عالی دانشگاه آزاد اسلامی بر روی این شعار تأکید دارند، ما هم این را باور داریم. یعنی باور کنیم این شعار را میتوانیم محقق کنیم و باور داشته دانشگاه آزاد اسلامی این ظرفیت را دارد. باور داریم که ریل حرکت را باید عوض کنیم و با سبک سنتی ادامه ندهیم.
وی با اشاره به لزوم شناسایی نیازهای داوطلبان ورود به دانشگاه گفت: باید بدانیم دانشآموز امروزی از دانشگاه چه انتظاری دارد، منِ استاد دانشگاه یکسری فرمولها را ارائه بدهم و دانشجو با همین مقدار دانش فارغالتحصیل شود. امروزه صنعت و اجتماع این را ملاک قرار نمیدهد و چه بسیار فارغالتحصیلانی که از دانشگاههای معتبر فارغالتحصیل شدهاند و جایی در اجتماع ندارند، در عوض دانشجویانی هستند که از دانشگاههایی متوسط فارغالتحصیل شدند و سهم مؤثری را از امور اجرایی کشور بهدست آوردند.
مهارتافزایی کلید حل مشکلات جامعه و دانشآموختگان
قاضیمغربی افزود: خواسته دانشآموزان این است که در دانشگاه مهارتهایی به آنها داده شود که در جامعه و صنعت بتواند از این مهارتها اشتغال پیدا کند. یعنی خروجی دانشگاه باید شغل و کار باشد. ما با این رویکرد قطعاً در آینده نزدیک میتوانیم دانشگاه اول در انتخاب خانوادهها و داوطلبان باشیم.
رئیس واحد یادگار امام(ره) در پایان خاطرنشان کرد: ما ارتباط با صنعت را اگر بتوانیم به صورت جدی برقرار کنیم، ارتباط با سازمانها در اجتماع را بهصورت جدی مطرح کنیم و دانشگاه به دانشگاه حلمسئله تبدیل شود و اینکه انتخاب نخست اولیا باشد، اصلاً نباید ذرهای در آن درنگ کرد و باید ریل را عوض کنیم و برویم به سمت دانشگاه حل مسئله تا انتخاب اول داوطلبان شود و این کار بهنظر قابل تحقق است. خیلی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی این تغییرات را شروع کردهاند.
انتهای پیام/4107/4116/ن
انتهای پیام/