دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 اسفند 1397 - 00:10
*سید یحیی صفوی

ایران اسلامی امروز دارای هویت و رسالتی فراسرزمینی است

ایران اسلامی امروز دارای هویت و رسالتی فراسرزمینی است و با معماری حضرت امام خمینی(ره) و مدیریت مقام معظم رهبری هویتی اسلامی پیدا کرده است.
کد خبر : 367369
_Q4K2409.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ایران اسلامی امروز دارای هویت و رسالتی فراسرزمینی است و با معماری حضرت امام خمینی(ره) و مدیریت مقام معظم رهبری هویتی اسلامی پیداکرده است. برای تشریح ابعاد تمدن‌سازی اسلامی و وظایف جمهوری اسلامی در این موضوع، نظرات سیدیحیی صفوی، رئیس همایش بین‌المللی آینده جهان اسلام در افق 1414 شمسی و رئیس مؤسسه آینده‌پژوهی جهان اسلام با عنوان «گام دوم تمدن‌سازی اسلامی» که در پیش همایش این کنفرانس بین‌المللی با عنوان آینده جهان اسلام و تمدن اسلامی؛ افق‌ها و چالش‌ها برگزار شد؛ آورده شده است.


تعریف و مفهوم تمدن


به اعتقاد علامه جعفری «تمدن عبارت است از برقراری نظم و هماهنگی در روابط انسان‌های یک جامعه که تصادم‌ها و تزاحم‌های ویرانگر را منتفی ساخته و مسابقه در مسیر رشد و کمال را قائم‌مقام آن‌ها کند، به‌طوری‌که زندگی اجتماعی افراد و گروه‌های آن جامعه موجب بروز و به فعالیت رسیدن استعدادهای سازنده آن‌ها باشد.»


تمدن نوین اسلامی عبارت است از به‌کارگیری مظاهر، نمادها و دستاوردهای تعالی‌بخش بشر در حوزه‌های مادی و معنوی متناسب با آموزه‌های اسلام در جهان اسلام برای ارتقای امت اسلامی در تمامی زمینه‌ها؛ بنابراین آنچه از مفهوم تمدن نوین اسلامی در شرایط حاضر باید فهم کرد این است که تمدن نوین اسلامی می‌کوشد روش و اندیشه‌ای جهت هم مسیر کردن جوامع اسلامی برای قرار گرفتن در یک‌روند کلی هم‌افزا در جهت منافع تمام جهان اسلام است، به‌طوری‌که بتوان از جوامع اسلامی به یک امت که فعالیت‌های آن‌ها درنهایت موجب رشد و شکوفایی جوامع اسلامی در تمامی عرصه‌ها و تولید اقتدار برای جهان اسلام شود.


پیشرانه‌های تمدن نوین اسلامی ـ ایرانی


انقلاب اسلامی ایران از آغاز با تأکید بر رشد و شکوفایی فردی و اجتماعی در سایه آموزه‌های اصیل اسلام ناب محمدی پا گرفت و استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی نویدبخش تحقق تمدنی نوین بود. سرزمین ایران در طول تاریخ بارها مهد تمدن و الگوی سایر ملل درراه دستیابی به تکامل مادی و معنوی بوده است و با همراهی اسلام سابقه درخشان تمدن سازی را تجربه کرده است. به نظر می‌رسد که تاریخ بار دیگر راه را برای احیای تمدن اسلامی در ایران هموار کرده است، زیرا نخبگان و توده مردم معطوف به تمدن سازی و اسلام و ایران نیز تجربه ساخت تمدن‌های درخشان رادارند. آنچه در این میان به ثمر نشستن تمدن نوین اسلامی و ایرانی را فعلیت می‌بخشد خلاقیتی است که در سایه آزادی، دانش و دانایی شکوفا می‌شود.


ایران اسلامی امروز دارای هویت و رسالتی فراسرزمینی است و با معماری حضرت امام (ره) و مدیریت مقام معظم رهبری هویتی اسلامی پیدا کرده است، این هویت را نقطه اتکا «فلسفه خودی» سنگ بنای تمدن‌سازی است. علامه اقبال لاهوری مسلمانان در عصر جدید می‌انگارد و با شگفتی پیش‌بینی می‌کند تهران در آینده قرارگاه مسلمانان خواهد شد. در ساختار ژئوپلیتیکی کنونی حاکم بر جهان، مسلمانان از جایگاه پیرامونی برخوردار می‌باشند و متأثر از شرایط گفته‌شده از اثرگذاری در تحولات جهانی از قدرت کمتری برخوردارند.


خلاصه کلام آن‌که برای برون‌رفت از چنین شرایطی اهم مواردی که لازم است به‌عنوان پیشرانه‌های تمدن نوین اسلامی ایرانی مورد توجه قرار گیرد:


* اسلام ناب محمدی(ص) یک منظومه تمدن‌ساز است؛


* با پیروزی انقلاب کبیر اسلامی زمینه تمدن‌سازی نوین اسلامی فراهم‌شده است.


* اعتقاد، عزم و اراده راسخ مقام معظم رهبری در راهبرد تمدن نوین اسلامی ایرانی تعیین‌کننده است.


* ملت بزرگ ایران سابقه تمدن‌سازی دارند.


* بدون تمدن‌سازی اثرگذاری در تحولات منطقه‌ای و جهانی مقدور نیست.


 تمدن‌سازی نیاز به جنبش نرم‌افزاری و بهره‌گیری از دانش و فناوری‌های نوین در ابعاد گسترده دارد.


مهم‌ترین پیش‌نیازهای تمدن نوین ایرانی اسلامی 6 مورد به شرح زیر است:


* تدوین نقشه جامع مهندسی تمدن اسلامی (راهبرد تمدنی)


* تبیین نظری و کارآمد چارچوب‌ها، اهداف و الگوهای ناظر به تحقق تمدن اسلامی ایرانی(چارچوب تمدنی)


* ظرفیت‌سازی و پرورش نیروهای کارآمد متناسب با رسالت انقلاب اسلامی در تحقق تمدن اسلامی(کادرسازی تمدنی)


* هم‌افزایی نقش سخت‌افزاری حوزه و دانشگاه و ارتقاء نرم‌افزاری دانشگاهیان و متفکران حوزه(هم‌افزایی تمدنی)


* تهیه سند الگوی بهینه‌سازی در همه بخش‌های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سایر حوزه‌ها (تقسیم‌کار تمدنی)


* توجه به گرایش‌ها و ارزش‌ها در کنار افزایش آگاهی و شناخت(دانش تمدنی)


ویژگی‌های تمدن نوین اسلامی


مهم‌ترین صفات تمدن اسلامی را می‌توان در قالب 16 عنوان دسته‌بندی کرد:


1- دین‌محوری


2- پیاده‌سازی قوانین الهی


3- خردگرایی و پرهیز از افراطی‌گری


4- عدالت اجتماعی و رونق اقتصادی


5- دانش‌بنیان و علم‌محور


6- فرهنگ محور


7 - کرامت انسانی


8- متعامل با ادیان الهی


10- معماری معناگرا


11- هنر پاک


12- زندگی حلال(درآمد حلال و خوراک حلال)


13- مشارکت‌کننده در ارتقای ارزش‌های جهانی


14- صلح و عدالت


15- حکومت حکما و علما


16- جامعه سالم با کمترین آسیب‌های اجتماعی


انتهای پیام/4115/ 4122/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب