به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسیهای آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمدهادی همایون در همایش آینده جهان اسلام و تمدن اسلامی؛ افقها و چالشها که عصر امروز در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد، گفت: برای آیندهپژوهی نیازمند مطالعه روند تاریخی تمدنها هستیم. مطالعه روال تاریخی سبب روشن شدن آینده خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خود بیان کرد: بامطالعه سیر تاریخ تمدن خواهیم دانست چندین سرزمین تمدنساز در جهان وجود دارد؛ سرزمین بینالنهرین و بهویژه کوفه یکی از این نقاط تمدنساز بوده، درواقع تمدنها پس از طوفان عظیم دوران حضرت نوح شکل گرفته و حکومتها و تمدنها پایهگذاری شدهاند و نقطه توقف کشتی حضرت نوح نیز سرزمین کوفه بوده است، پسازآن گروهی به سمت غرب و شام رفته و گروهی نیز به سمت شرق و ایران آمدهاند. کوفه همچنین مرکز تمدن اسلامی مهدوی خواهد بود که این امر نشاندهنده اهمیت بالای این سرزمین است.
رئیس دانشکده معارف اسلامی، مطالعات فرهنگی و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: گروهی از انسانها که به سمت ایران آمدند تمدنهای دنی را شکل دادند و کسانی که با شکلگیری تمدنهای دینی مخالف بودند به سمت شرق حرکت کردند، در سمت غرب نیز تمدنهای دینی پیرامون سرزمین کوفه شکل گرفتند و هرچه به سمت غرب حرکت کنیم همانند شرق حکومتهای غیردینی و خرافه گرا بیشتر شدند.
همایون خاطرنشان کرد: در دوران حضرت ابراهیم دستور مهاجرت به فلسطین صادر شد؛ چراکه عرق بهعنوان مرکز تمدن جهان بود و فلسطین نیز مرکز ارتباطی جهان محسوب میشود؛ از طریق سرزمین فلسطین به آسیا، اروپا و آفریقا دسترسی وجود دارد. در سرزمین فلسطین نیز گسترش تمدن دینی مدنظر بود تا با بهرهگیری از مرکزیت ارتباطی بتوان تمدن دینی را گسترش داد.
وی بابیان اینکه سومین سرزمین تمدنی جهان، حجاز است؛ خاطرنشان کرد: به لحاظ جغرافیایی بهصورت طبیعی در صحرای حجاز امکان شکلگیری تمدن وجود ندارد اما این سرزمین دارای قابلیت خاص بوده و یکی از امنترین مناطق جهان به شمار میرود و آخرین فرستاده الهی نیز که آغازگر تمدن اسلامی بهعنوان آخرین و کاملترین نوع تمدن دینی است از این منطقه شکل گرفت.
این استاد دانشگاه افزود: سرزمین مصر بهعنوان چهارمین نقطه تمدنی در تاریخ جهان شناخته میشود؛ باوجوداینکه یکی از مهمترین و آغازکننده استقرار تمدن آخرالزمانی اسلام ایران است اما مصر منبر تبلیغی تمدن مهدوی خواهد بود؛ یکی از نشانههای اهمیت این سرزمین در دوره معاصر نیز این است که پس از رسیدن موج بیداری اسلامی به مصر؛ بیداری اسلامی جدی گرفته شد.
همایون عنوان کرد: سرزمین ایران پنجمین نقطه تمدنی جهان است. این سرزمین در میانه جهان قرارگرفته و قابلیت دسترسی به تمدنهای شرقی و غربی را دارد. در سرزمین ایران هیچ دوره بتپرستی رواج نداشته است و هرچه به غرب و شرق جهان حرکت کنیم بتپرستی و خرافه گرایی ظهور بیشتری داشتند.
رئیس دانشکده معارف اسلامی، مطالعات فرهنگی و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) در پایان سخنان خود گفت: با نگاه به سیر مرکزیت تمدن در تاریخ جهان خواهیم یافت که ایران یکی از نقاط فعال و تنها سرزمینی است که تمدنسازی در آن ادامه داشته و تأثیرگذار است.
انتهای پیام/4115/
انتهای پیام/