دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارشناس حوزه کار:

تعیین یکسان مزد کارگران در کل کشور ناعدالتی است

کارشناس حوزه کار معتقداست که اگر حداقل دستمزد کارگران در کل کشور یکسان تعیین شود، ناعدالتی است و دستمزد کارگر درهر جایی از کشور باید تأمین کننده معاش او باشد.
کد خبر : 366806

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، داود خدابنده کارشناس حوزه کار در برنامه «مناظره» شبکه یک سیما با موضوع "دستمزد کارگران در شهرها و روستاها" گفت: فلسفه حداقل دستمزد این است که هر کارگری در هر جایی که کار می‌کند بدون توجه به این که در کدام نقطه کار می‌کند، حداقل معیشت وی تامین شود.


خدابنده افزود: بر این اساس یکی از موضوعات مسلم طبق آمار مرکز رسمی آمار ایران این موضوع است که هزینه‌های زندگی در مناطق مختلف شهری و روستایی کشورمان متفاوت بوده و این تفاوت قابل توجه است و گاه تا 3 برابر تفاوت در این زمینه وجود دارد. در این شرایط اگر بخواهیم حداقل دستمزد را در کل کشور یکسان تعیین کنیم، دقیقاً  مصداق ناعدالتی و تبعیض خواهد بود.


این کارشناس حوزه کار با تأکید بر این که یک میلیون و 200 هزار تومان دستمزد به عنوان حداقل حقوق تعیین شده است اما گاه هزینه مسکن یک کارگر را تأمین نمی‌کند و با عدالت فاصله دارد، گفت: هر کارگری در هر نقطه‌ای از کشور زندگی می‌کند، بدون توجه به این موضوع که کدام منقطه و کدام استان است، باید دستمزدی که دریافت می‌کند مطابق با سبد معیشت وی باشد.


خدابنده تصریح کرد: اگر می‌خواهیم عدالت را تحقق دهیم باید هر کارگری در هر جایی از کشور زندگی می‌کند، تعیین دستمزد وی به‌گونه‌ای باشد که بتواند معیشت خود را تأمین کند.


علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار و نائب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار سراسر کشور در این برنامه تلویزیونی گفت: نیت خیری که با برنامه و هدف مشخص و برنامه‌ریزی صورت نگیرد، ممکن است ضررهایی به جامعه بزند که غیرقابل جبران باشد.


خدایی افزود: مخالف این موضوع نیستیم که باید به روستاها کمک کنیم و اشتغال و توسعه را در این مناطق افزایش دهیم؛ اما انجام امور بدون مطالعه، می‌تواند آسیب‌های جدی در این زمینه به وجود بیاورد.


نائب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار سراسر کشور در تعریف حداقل دستمزد گفت: حداقل مزد، مزدی است که بدون توجه به میزان بهره‌وری، دیگر روابط کار و تمام مناسبات بازار کار در نظر گرفته می‌شود و صرفاً بنابر ملاحظات زیستی و معیشتی کارگر و خانواده وی تعیین می‌شود که یک استاندارد بین‌المللی است و در همه جای دنیا ملاک مزد قرار می‌گیرد. بر این اساس موافق مزد متفاوت هستیم اما این مزد متفاوت باید فارغ از حداقل دستمزد بحث شود.


خدابنده در پاسخ به این سؤال «خدایی» که شما پژوهشگر هستید و با عدد و رقم و مستدل باید صحبت کنید، گفت: شما خودتان را حامی مناطق محروم اعلام می‌کنید، استانهای خوزستان، لرستان، سیستان طبق مرکز آمار ایران بالاترین نرخ بیکاری را دارند و بیشترین میزان مهاجرت را این استانها دارند. شما زمانی می‌توانید راجع به حداقل مزد این مناطق صحبت کنید که اینها کار داشته باشند. 50 درصد این افراد هم به خاطر نداشتن شغل مهاجرت کرده‌اند.


این کارشناس حوزه کار افزود: اینکه ما بگوییم حامی اینها هستیم باید در عمل مشاهده شود. چرا این را بیان نمی‌کنیم که یکسان تعیین کردن دستمزد موجب تعطیلی اشتغال در این مناطق شده است، چرا که دیگر مشوقی برای ایجاد کارفرمایان برای ایجاد مزد در این مناطق نبوده و به کارفرمایان می‌گوییم که در شرایط مزدی یکسان واحد تولیدی خود را در تهران قرار دهند.


نماینده کارگران در شورای عالی‌کار خطاب به خدابنده گفت: آیا شما که می‌گویید مزد را منطقه‌ای تعیین کنیم به موضوع مهاجرت از روستاها فکر کرده‌اید؟ متفاوت تعیین کردن مزد در شهرها و روستا موجب مهاجرت نیروهای کار از روستاها به شهرها شده و روستاهای ما را از نیروی کار خالی می‌کند.


خدابنده با اشاره به اینکه در کشورهای مختلف همانند چین و اندونزی و ژاپن دستمزد بر اساس سبد معیشت همان منطقه تأمین می‌شود، اظهار کرد: این مسئله نه تنها موجب مهاجرت به شهرهای بزرگ نشده؛ بلکه موجب شده است که کارفرمایان واحدهای تولیدی خود را در مناطق محروم با دستمزد پایین‌تر منتقل کنند و فقط دفاتر فروش خود را در شهرهای بزرگ قرار دهند و این مسئله موجب شده است فرش دستباف ایرانی که کالای کشور ما محسوب می‌شود در چین بافته شود و این کشور ۳۰ درصد محصولات خود را به ایران صادر کند.


انتهای پیام/4083/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب