اختلافاتی که دامن اقتصاد را میگیرد/ استعفای ظریف در قاب اقتصاد
گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، تغییر و تحول امری همیشگی است و نشان از زندهبودن دارد و همواره با خود اخباری را به دنبال خواهد داشت، اخباری رسمی و گاه غیررسمی که برخی از پستی در اینستاگرام شروع میشود و موردتوجه دنیا قرار میگیرد، اینستاگرامی که به طور قطع محل جایزی برای ابراز دلتنگی و احساسات مسئولان نبوده و نیست.
مسئولانی که همواره با اولویت بالا از امکانات مدیریتی که بهواسطه رأی مردم در اختیارشان بوده و استفاده بردهاند و این قبیل پستهای اینستاگرامیشان پیامی جز ناتوانی دولتمردان را مخابره نخواهد کرد و ابزاری دشمنشاد کن خواهد بود که قیمت آن را مردم خواهند پرداخت.
البته سرلشکر سلیمانی در مصاحبه خود با اشاره به ذوقزدگی ضدانقلاب و دشمنان ملت ایران از استعفای ظریف گفت: "این ذوقزدگی و سوارشدن بر موج اتفاقی که ناشی از سهلانگاری اداری است هیچ تأثیری بر اراده نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در پیشبرد اهداف و منافع ملی و نیز پیروزی درخشان جبهه مقاومت اسلامی نخواهد گذاشت.
در این باره حسین سلاحورزی نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران، استعفای ظریف را پیامی که نشان از عدم وجود فضای آرام و ثابت در سازمان دیپلماسی کشور دارد، دانسته و موجب آسیب در مذاکرات سیاسی و اقتصادی کشور در شرایط تحریم خوانده است و نتیجهای جز رفتار محتاطانهتر کشورها در تجارت با ما نخواهد داشت، احتیاطی که پست اینستاگرامی وزیر مسئول روابط بینالملل کشور موجب آن شده است.
علاوه بر این محمدصادق مفتح نیز این استعفا را به زیان دولت و مردم دانست و اثر این استعفا را برای تجارت دولتی کشور منفی پیشبینی کرد.
به نظر وی این استعفا اتحادیه اروپا را تا تعیین جایگزین ظریف در بلاتکلیفی قرار خواهد داد؛ بلاتکلیفی که در شرایط اقتصادی فعلی به صلاح کشور نیست بنابراین به نظر میرسد دولتمردان روحانی باید آن را بهتر از همه بدانند.
وی تأثیر روانی این استعفا را برافزایش التهابات بازار حتمی دانست که موجب فشار مضاعف بر مردمی خواهد بود که مدیریت امورشان را به دولت سپردهاند.
تضعیف قدرت رایزنی با کشورهایی که تنها با رایزنی به اقناع لازم برای خرید نفت از ایران خواهند رسید را جنبه منفی استعفای ظریف در دورانی که فروش نفت دچار مشکل شده است و میتوان این استعفا را نوعی ارجاع مشکلات وزارت نفت به خارج از بدنه دولت قلمداد کرد.
ایرج توتونچیان نیز درباره تأثیرات استعفای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان بر اقتصاد کشور و التهاب در بازارهای سرمایه، ارز، سکه و طلا گفت، در بازارهای مختلف کشور سفتهبازان و سوداگران ازاینگونه اخبار منتشرشده نهایت سوءاستفاده را میکنند تا با نشان دادن شرایط بحرانی پیش رو نفع و سود خود را ببرند.
البته وی با اشاره به برخی اخبار و نگرانیها در دوران استیضاح ربیعی خاطرنشان کرد، وقتی آقای ربیعی در مجلس رأی نیاورد برخی میگفتند که شرایط اقتصادی کشور بسیار دشوار خواهد شد؛ اما دیدیم که اتفاق خاصی رخ نداد و مردم این موضوع را بهراحتی فراموش کردند و این خود داناپنداری آفتی در میان برخی از مسئولان ارشد کشور شده است.
همچنین بهمن آرمان کارشناس اقتصادی دیگری است که استعفای ظریف را نشان از عدم توانایی او در اجرای درست و کامل وظایفش دانست و ازآنجاکه سیاست تأثیر مستقیمی بر اقتصاد دارد، استعفای آقای ظریف را بهخودیخود محرک تنش در اقتصادی دانست که قرار است دولت آن را به آرامش برساند.
این کارشناس اقتصادی معتقد است که باید دولت در انتخاب مسئولان اقتصادی خود توجه بیشتری میکرد تا افرادی با بینش اقتصادی به کار گرفته شوند که نتیجه بهگونهای نباشد که تغییر وزیر خارجه بیشتر از تغییر وزیر اقتصاد بر اقتصاد کشور تأثیر داشته باشد.
آرمان بیبرنامگی و رفتارهای پینگپونگی دولت در اجرای امور اساسی اقتصاد را مشکلی اساسی دولت دانست که موجب شده بجای اجرای برنامه توسعه اقتصادی کشور، به کنترل بازار بپردازد.
علی حیات نیا نیز موضوع استعفای ظریف را به دلیل نااطمینانیهایی که در بعد سیاسی و بینالملل و به دنبال آن در بعد اقتصادی ایجاد میکند، موجب ایجاد احساس نگرانی بین فعالان اقتصادی قلمداد کرد و خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی باید از هرگونه اقدامی که به نوسانات و التهابات اقتصادی دامن بزند، ممانعت شود، که به نظر میرسد این ممانعت را باید از دولت نیز مطالبه کرد.
به گزارش آنا، محمدجواد ظریف تنها در سه پرونده اجازه بازی محدود و مشروط داشت. او در مذاکرات هستهای موسوم به برجام، گفتگو در سطح وزیر خارجه با مقامهای آمریکایی و پی گیری تصویب لوایح FATF ، نقش دیپلماسی خودش را ایفاء کرد.
موقعیت بینالمللی ظریف در اجرای سه مأموریت بالا نیز نتیجه پشتیبانی مقام معظم رهبری و امکانات مدیریتی که در اختیار داشت، وابسته بود و در عالم دیپلماسی او کار شگرفی که بر پایه توان انحصاری خودش باشد، انجام نداده است و درواقع اعتبار نظام و مجاهدت دلسوزان انقلاب موجب قوام سیاست خارجی کشور در مقابله با بدعهدیهای امریکا و متحدانش بوده است، برجامی که تنها دستاورد و مهمترین بخش زندگی سیاسی ظریف بوده و تقریباً در حال حاضر میتوان گفت اغلب ایدههای او درباره برجام به دلیل عدم توجه به تجربه تاریخی دشمنی امریکا و اروپا، موفق نبوده است.
هرچند از توالی و ترتیب اتفاقات چند روز اخیر دولت میتوان دریافت دولت با خارج کردن مهره اصلی خود در برجام، نهتنها سعی دارد از پاسخگویی در این حوزه در امان بماند بلکه سعی خواهد کرد مشکلات فروش نفت در وزارت نفت، عدم توانایی وزارت کار در ایجاد شغل، ناکارآمدی وزیر صمت در کنترل بازار و ناکارآمدی و بیتدبیری او در کنترل رکود صنعتی کشور و مشکلات اساسی دیگر در بازار سرمایه را به خارج از بدنه خود سوق دهد.
مسئله اصلی در این جریان نمایان ساختن اختلافات درونی دولت و ایجاد التهاب جدید در بدنه اقتصاد بیمار کشور است تا بدین ترتیب مردمی که به واسطه عدم اتخاذ تصمیمات صحیح آسیبپذیرتر شدهاند، فشار بیشتری را متحمل شوند.
انتهای پیام/۴۰۸۳/