دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 بهمن 1397 - 15:54
به تأسی از ایران؛

جهان خواهان خروج از سلطه دلار است

دو نویسنده و فعال سیاسی آمریکایی در مقاله‌ای با اشاره به عدم استفاده ایران از دلار در مبادلات تجاری تأکید کردند که دیگر کشورها نیز به دنبال چنین رویکردی هستند.
کد خبر : 357793
379272138122222216391252522414017049203246.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از کامن دریمز، مدیا بنیامین و نیکلاس جی اس دیویس در مقاله‌ای در این وب‌سایت تحلیلی-خبری تصریح کردند که سازوکار جدید پرداخت مالی اتحادیه اروپا برای ادامه همکاری تجاری با ایران ممکن است کارگشا باشد و شاید هم‌چنین نشود؛ درهرصورت این‌گونه اقدامات ثابت می‌کند که کشورهای جهان دیگر از زندگی زیر سلطه واشنگتن خسته شده‌اند.


در این مقاله آمده است: وقتی دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در 2018 از توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام به‌صورت یک‌جانبه خارج شد و اعلام کرد که تحریم‌ها علیه ایران را بازخواهد گرداند، اتحادیه اروپا پایبندی خود را به برجام اعلام کرد و قول داد که راهکاری را برای ادامه همکاری تجاری شرکت‌های خارجی با ایران طراحی کند. اروپایی‌ها درنهایت اعلام کردند که راهکار اینستکس (ابزار حمایت از مبادلات تجاری) با ایران را طراحی و راه‌اندازی کرده‌اند که قرار است جایگزین پرداخت مالی بین اروپایی‌ها و ایران باشد.


نویسندگان این مقاله تصریح کردند: ممکن است که این ساز و کار خیلی دیر به نجات برجام شتافته باشد اما اینستکس نقطه عطفی غیرقابل‌اجتناب و حماسی است که همانا زمینه‌ساز پایان سلطه دلار بر دنیاست. اینستکس یک ساز و کار پیچیده است که در فرانسه به ثبت رسیده است و توسط یک بانکدار آلمانی هدایت می‌شود. سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس که همگی از امضاکنندگان برجام هستند از سهامداران ساز و کار اینستکس هستند. این ساز و کار در ابتدا برای تجارت کالاهایی است که قابل تحریم نیستند ازجمله دارو، غذا، تجهیزات پزشکی و احتمالاً تجارت‌های کوچک.


ایجاد این ساز و کار هشت ماه به خاطر این به طول انجامید که هیچ کشوری نمی‌خواست اولین پدیدآورنده آن باشد و این هم به خاطر تهدیدات آمریکا برای جلوگیری از ایجاد چنین ساز و کاری بود.


در زمانی که کشورهای متفاوت از تحریم به‌عنوان سلاحی در حل بحران‌های بین‌المللی استفاده می‌کنند، آمریکا اقدام به اعمال تحریم ثانویه علیه شهروندان و مؤسسات کشورهای ثالث می‌کند.


دولت آمریکا از نقش دلار به‌عنوان ذخیره ارزی بین‌المللی و از نقش محوری بانک‌ها و مؤسسات مالی خود در ساختار مالی بین‌المللی برای تهدید کشورهای ثالث استفاده می‌کند و این‌گونه به آن‌ها می‌فهماند که یا تجارت با ایران (روسیه، کره شمالی و ترکیه) را متوقف کنند یا شانس تجارت سودآور با آمریکا را از دست دهند و در ضمن خطر جرائم مالی را در دادگاه‌های آمریکا قبول کنند. برای بیشتر شرکت‌ها گزینه نهایی مشخص است.


پیروزی کوتاه‌مدت آشوب اقتصادی توسط آمریکا در نهایت کشورها و شرکت‌های بین‌المللی را به این نتیجه رسانده است که تا چه زمان باید زیر سلطه دلار و ساختار قضایی و مالی واشنگتن بمانند و به آن‌ها دیکته شود که با کجا همکاری کنند و با کجا کار نکنند.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب