دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 شهريور 1394 - 11:06

پرورش مغز جنین 5 هفته‌ای در آزمایشگاه

دانشمندان دانشگاه اوهایو، در آمریکا، موفق شده‌اند مغز انسان را در آزمایشگاه پرورش دهند. این مغز با بلوغی به اندازه یک جنین پنج هفته‌ای، از سلول‌های پوست انسان ساخته شده است.
کد خبر : 35509

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ‌ایندیپندنت، این مغز که به اندازه‌ پاک‌کن سر یک مداد است، حاوی ۹۹ درصد ژن‌های موجود در مغز یک جنین پنج هفته‌ای است. این دستاورد بسیار باارزش دانشمندان را قادر می‌سازد اثر داروها را بر مغز انسان آزمایش کنند یا روی بیماری‌هایی که به طور خاص به عصب‌های مغز مربوط است (مثل آلزایمر) تحقیقات بیشتری داشته باشند.


رنه آناند، استاد متخصص مغز و شیمی بیولوژی در دانشگاه اوهایو در این باره گفت: «این مغز نه تنها شبیه یک مغز پیشرفته انسانی است بلکه انواع سلول‌های متنوع آن تقریبا تمام ژن‌های مغز را داراست».


او افزود: «برای مدتی بسیار طولانی ما تلاش می‌کردیم که مشکل بیماری‌های پیچیده مغزی را که باعث درد و رنج‌های بسیاری می‌شوند، حل کنیم. قدرت این مدل مغزی ساخته‌شده از این جهت است که به ما توانایی می‌دهد روش‌های بیشتری را برای درمان‌ بیماری‌ها آزمایش کنیم».


با آنکه سیستم گردش خون در این مغز کوچک وجود ندارد، سیستم عصبی، تمام بخش‌های مغز، انواع مختلف سلول‌های تشکیل‌دهنده مغز و حتی عصب‌های دریافت‌کننده بینایی را داراست. وجود این بخش‌ها به تحقیقات علمی روی مغز و اعصاب سرعت بسیار زیادی می‌بخشند.


دکتر آناند و تیم تحقیقاتی‌ دانشگاه اوهایو بعد از آنکه تحقیقاتشان در خصوص بیماری اوتیسم روی مغز جوندگان کوچک با شکست رو‌به‌رو شد، به تلاش برای پرورش مغز انسانی در آزمایشگاه پرداختند. آناند می‌گوید: «علم ژنتیک می‌گوید که در حدود 600 ژن می‌توانند باعث بیماری آتیسم شوند اما ما در همانجا مانده بودیم. از نظر ریاضی ما داده‌های کافی نداشتیم که بتوانیم آزمایش‌های خود را جلو ببریم به همین دلیل ما به یک مغز انسانی احتیاج داشتیم».


آناند موفق شد سلول‌های پوست انسان را به سلول‌های پرتوان (سلول‌های بنیادی قوی) تبدیل کند که قابل تبدیل شدن به هر گونه بافت زنده هستند.


پرورش این مغز پنج‌ هفته‌ای، 15 هفته طول کشیده است. آناند و همکارانش امیدوارند بتوانند این مغز را به اندازه مغز یک جنین دوازده هفته‌ای رشد دهند. آناند می‌گوید که اگر بتوانیم تا هفته شانزده تا بیستم برویم، آن وقت آن یک درصد باقیمانده ژن‌ها هم احتمالا رشد خواهند کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب