دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رستمی مطرح کرد:

مشارکت واحدعلوم‌وتحقیقات در کلان پروژه شرکت ملی نفت

رئیس دفتر ارتباط با صنعت واحد علوم و تحقیقات گفت: دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تنها دانشگاهی است که با شرکت ملی نفت وارد یک کلان پروژه شده است.
کد خبر : 354742
1 (3).jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات به‌عنوان یکی از واحدهای پیشرو در بین دانشگاه‌های آزاد استان تهران درنظر دارد با ورود به شناسایی چالش‌های سازمان‌های اجرایی و ایجاد یک ارتباط سازنده با صنعت، دانشگاه را در راستای مسئله‌محوری هدایت کند. دانشگاه آزاد اسلامی در راستای رفع چالش‌های جامعه و صنعت و هدایت پایان‌نامه‌ها به سمت مأموریت‌گرایی، رویکردی جدیدی را در نظام آموزش عالی به نمایش گذاشته است.


واحد علوم و تحقیقات نیز با توانمندسازی دانشجویان و برگزاری کارگاه‌های کوتاه مدت تخصصی و انعقاد تفاهم‌نامه‌های همکاری برای توسعه ارتباطات صنعت و دانشگاه اقدام کرده است. در ادامه، گفتگویی با رئیس دفتر ارتباط با صنعت واحد علوم و تحقیقات پیرامون اقدامات انجام شده توسط این دفتر را با خبرنگار آنا می‌خوانید.


رصد پایش


آنا: توضیح اجمالی درباره دستاوردهای پژوهشی واحد علوم و تحقیقات به‌ویژه هفته پژوهش بفرمایید.


رستمی: برنامه هفته پژوهش سال جاری واحد علوم و تحقیقات مقداری متفاوت‌تر از سال قبل بود، در شروع هفته پژوهش یک نمایشگاه در واحد راه‌اندازی شد که با حضور فناوران، استادان و دانشجویان بیش از 60 طرح پژوهشی ارائه و به نمایش گذاشته شد. همچنین انتخاب پژوهشگران برتر واحد علوم و تحقیقات براساس آیین‌نامه و فرم‌های ابلاغی از سوی سازمان مرکزی دانشگاه،‌ در هفته پژوهش صورت گرفت.


انتخاب پایان‌نامه‌های برتر نیز یکی دیگر از برنامه‌های واحد علوم و تحقیقات بود که پایان‌نامه‌های برتر براساس مسئله‌‌‌‌‌گرایی، تجاری‌سازی و برون‌دادهای علمی ارزشیابی و انتخاب شدند. قابلیت تجاری‌سازی و آینده‌پژوهی پایان‌نامه‌ها نیز از نکات حائز اهمیت ارزیابی به‌شمار می‌رفت.


در همین راستا دو کارشناس پژوهشی برتر و یک مدیر پژوهشی برتر مورد تجلیل قرار گرفت تا تشویقی برای کسانی که در حیطه پژوهش فعالیت می‌کنند، واقع شود. نشست‌هایی نیز در زمینه ارتباط با صنعت، با دستگاه‌های اجرایی برگزار شده که پیش از این استادان برای جذب پروژه‌های برون‌دانشگاهی مشکلات زیادی داشتند. بنابراین این ارتباطات در سطح کلان بهبود پیدا کرده و در این راستا با شرکت ملی نفت ارتباط خوبی برقرار کرده‌ایم و پروژه کرنج در مناطق نفت‌خیز جنوب درحال انجام است.


رصد پایش


آنا: چه اقداماتی در رابطه با انعقاد تفاهم‌های همکاری با سایر نهادها انجام شده است؟


رستمی: جلسه مشترک معاونین و مدیرکل پژوهشی وزارت نفت در راستای انعقاد قرارداد پروژه نفتی ازدیاد برداشت کرنج از واحد علوم و تحقیقات و در طی بازدید این مسئولان از آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی فوق پیشرفته این واحد دانشگاهی، نگاه و نگرش آن‌ها نسبت به دانشگاه آزاد اسلامی متحول شد. واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تنها دانشگاهی است که با شرکت ملی نفت وارد یک کلان پروژه شده است، پیش از این البته دانشگاه‌های دولتی مثل دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز چنین همکاری‌هایی با شرکت ملی نفت داشته‌اند. بعد از بازدید به‌عمل آمده از واحد علوم و تحقیقات، موانع ضمانتی عقد قرارداد نیز حل و فصل شده و پیشرفت چشم‌گیری در این حوزه به‌وقوع پیوست.


در همین راستا یک تیم 13 نفره متشکل از اعضای هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات جلسه‌ای با معاونت پژوهش مناطق نفت مرکزی برگزار شد و با بررسی مشکلات و معضلات مناطق نفتی و ارائه پیشنهاداتی از طرف اعضای هیئت علمی خاتمه یافت.


سرمایه اصلی واحد علوم و تحقیقات، اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان نخبه این واحد دانشگاهی است و امکانات آزمایشگاهی و سخت‌افزاری تنها گوشه‌ای از توانمندی واحد علوم و تحقیقات است. طی جلساتی که با مدیران شرکت ایران‌خودرو برگزار شد، مقرر شده است تا گروهی از اعضای هیئت علمی واحد برای بازدید از بخش‌های مختلف این شرکت و بررسی مشکلات و چالش‌ها در محل کارگاه‌های شرکت ایران‌خودرو حضور پیدا کنند.


 جلسه‌ای در حوزه محیط زیست با مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران در واحد علوم و تحقیقات برگزار و مقرر شد از توانمندی‌های اعضای هیئت علمی و آزمایشگاه‌های این واحد دانشگاهی برای رفع چالش‌های سازمان استفاده شود. در زمینه برنامه پایش ابلاغی از سوی سازمان مرکزی و معاونت پژوهشی به واحد علوم و تحقیقات ارسال نشده و مدیران حوزه پژوهش در این رابطه تصمیم‌گیری خواهند کرد.


رصد پایش


آنا: چه اقداماتی در ذیل برنامه پایش آزاد در واحد علوم و تحقیقات صورت گرفته است؟


رستمی: اگرچه واحد علوم و تحقیقات در حیطه پایش به این‌صورت که واحدهای دیگر وارد شده‌اند، ورود نکرده است ولی اساساً از ابتدا رویکرد مسئله‌محوری داشته و در چند حوزه تخصصی و مهم خیلی برجسته کار شده است. در دیداری که با جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران و رئیس پژوهشکده نیروی دریایی سپاه پاسداران به‌عمل آمد مقرر شد تیمی از اعضای هیئت علمی و نخبگان دانشجویی برای بررسی و رفع چالش‌ها تشکیل شود. می‌توان نتیجه گرفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در راستای مسئله‌محوری حرکت می‌کند.


ماحصل این نشست‌ها و همکاری‌ها منجربه تعریف و حمایت سازمان آبفای تهران از 400 پایان‌نامه دانشجویی شد، همچنین پروژه‌های بسیاری از سوی شرکت ملی نفت، نیروی انتظامی و مرزبانی در قالب پایان‌نامه و رساله‌های دکتری مورد حمایت قرار گرفت. بخشی از این جلسات و تفاهمات همکاری در طولانی مدت اثرات خود را در جهت‌دهی تعریف موضوعات رساله، توانمندسازی و ارتباط‌گیری نشان خواهد داد.


آنا: موانع استقرار واحدهای فناور دانشگاه به چه شکل رفع شده است؟


رستمی: در راستای گسترش و حمایت از هسته‌ها و واحدهای فناور دانشگاه، فضای مرکز رشد واحد علوم و تحقیقات را گسترش دادیم و طبقه چهارم و پنجم ساختمان کتابخانه مرکزی دانشگاه را که ساختمان بزرگی است، صرفا برای استقرار واحدهای فناور درنظر گرفته شد.


برای ارائه یک تعریف جامع از استارت‌آپ و کسب و کارهای نوین سمیناری تحت عنوان پیش‌رویداد استارت‌آپ برگزار شد و یک‌سری بحث‌های عمومی در آن سمینار مبنی بر حالت کلی استارت‌آپ، استارت‌آپ‌های موفق و برندسازی مطرح و بررسی شد که محور کلی این پیش‌رویداد در مورد اپلیکیشن‌های موبایلی و بازی‌های کامپیوتری بود.


جلسات بسیاری برای تأسیس دفاتر همکاری سازمان‌های اجرایی و صنایع در واحد علوم و تحقیقات برگزار شده که از طرف آن‌ها نیز مورد استقبال قرا گرفته است. با راه‌اندازی این دفاتر در سطح دانشکده‌های مختلف، ارتباط بین دانشجویان، استادان و صنایع تقویت شده و موجب پویایی و مسئله‌محوری دانشگاه می‌شود.


رصد پایش


آنا: چگونه می‌توان از محل پروژه‌های مشترک برای دانشجویان مقطع دکتری مبالغ پژوهانه  تخصیص داد؟


رستمی: در سالیان قبل بحث پذیرش دانشجویان پژوهش‌محور مطرح بود که به‌صورت موردی 320 دانشجوی پژوهش‌محور در مقطع دکتری پذیرش شده بودند که در راستای پژوهش‌محوری و مسئله‌محوری می‌توانست مؤثر واقع شود اما به‌دلیل اعمال محدودیت‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، این نوع پذیرش به تعلیق درآمده است. اگر پذیرش دانشجوی پژوهش‌محور از سر گرفته شود بلاشک این ارتباط‌ها خیلی بیشتر می‌شود ولی لازمه اصلی‌ و از مهم‌ترین ملزومات این است که آن زیرساخت‌های پژوهش‌محوری را نیز بتوانیم فعال کنیم. اگر زمینه پذیرش دانشجویان پژوهش‌محور فراهم شود می‌توان از محل جذب پروژه‌های مشترک حمایت‌های مالی، شهریه‌ای و حمایتی را برای دانشجویان مقطع دکتری درنظر گرفت.


انتهای پیام/4116/ 4007/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب