دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 دی 1397 - 00:52
پیشنهاد اندیشه‌ورزی/18

آیا دانشگاه‌ها در ریشه‌کنی فقر می‌تواند ایفای نقش کند؟

ریشه‌کنی فقر یکی از آرمان‌های انقلاب اسلامی است و دانشجویان به عنوان یک قشر آرمان‌خواه می‌تواند درباره راه‌کارهای این امر با برگزاری کرسی آزاداندیشی ورود کند.
کد خبر : 353307

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، کمیته امداد امام خمینی(ره) از جمله اولین نهادهایی است که پس از گذشت مدت کوتاهی از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در ۱۴ اسفند 57 توسط رهبر فقید انقلاب اسلامی، با هدف ساماندهی و رسیدگی به وضعیت معیشت امور محرومان و نیازمندان کشور تأسیس شد.


با پیروزی انقلاب اسلامی توجه به رفع مشکلات فراوان اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی طبقات محروم جامعه و پیش بینی برنامه‌های مورد نیاز برای توانمندسازی و رفع نیازهای اقشار محروم مورد توجه ویژه دولتمردان قرار گرفت به گونه‌ای که لزوم حمایت و دستگیری از نیازمندان و محرومان جامعه در صدر برنامه‌های نظام تازه تأسیس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و ۲۲ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کمیته امداد با صدور حکمی از سوی امام خمینی(ره‌) برای مدت نامحدود و به‌منظور حمایت و رسیدگی به محرومان و مستضعفان و خودکفا نمودن آن‌ها‌ تأسیس شد.


یکی دیگر از سازمان‌هایی که به‌منظور کمک ریشه‌کنی فقر و حمایت از افراد کم‌توان در جامعه وجود دارد سازمان بهزیستی کشور است؛ این سازمان از مهمترین نهادهای حمایتی دولتی است که از طریق بودجه عمومی به افراد معلول و محروم جامعه کمک می‌کند. ساطمان بهزیستی نیز پس از پیروزی انقلاب در راستای تحقق مفاد اصول سوم، بیست‌ویکم و بیست‌ونهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد تا با اتخاذ تدابیر و ارائه خدمات و حمایت‌های غیربیمه‌ای با حفظ ارزش‌ها و کرامت والای انسانی و تکیه بر مشارکت‌های مردم در جهت گسترش خدمات توانبخشی، حمایتی، بازپروری و پیشگیری از معلولیت‌ها و آسیب‌های اجتماعی و کمک به تأمین حداقل نیازهای اساسی گروه‌های کم درآمد، اقدام کند.


اما آیا وظیفه ریشه‌کنی فقر در جامعه تنها به عهده کمیته امداد یا نهادهای حاکمیتی است؟ فقرزدایی، رسیدگی به فقرا و تلاش برای رفع نیازِ محرومین یکی از دستورات مؤکد اسلام و از نکات مورد توجه رهبر انقلاب است؛ آیت‌الله خامنه‌ای رفع فقر در جامعه‌ اسلامی را صرفاً وظیفه‌ای حاکمیتی نمی‌دانند و همواره بر مشارکت آحاد مردم در این مسئله‌ مهم تأکید داشته‌اند.


مقام معظم رهبری در دیدار با مردم جیرفت در اردیبهشت‌ماه سال 84 بیان می‌کنند: یکی از مهم‌ترین مسائل در جامعه‌ اسلامی رفع فقر و رسیدگی به فقرا و نیازمندان است؛ هر کاری در کشور صورت می‌گیرد، باید با هدف رفع فقر و محرومیت و ایجاد رونق در زندگی عموم مردم، نه بخشی از مردم و قشرهای خاص، باشد؛ در چنین فضایی است که مردم می‌توانند به اهداف والای نظام اسلامی، یعنی معنویت و تکامل روحی و تعالی اخلاقی، دست پیدا کنند.


دانشجویان به عنوان یک قشر آرمان‌خواه جامعه می‌تواند درباره راه‌کارهای ریشه‌کنی فقر، مشارکت مردم و وظایف دستگاه‌های اجرایی در قالب کرسی آزاداندیشی به عنوان یک مطالبه مقام معظم رهبری به بحث علمی بپردازند.


انتهای پیام/4107/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب