امید، خودباوری و احساس غرور دستاوردی بود که نمایشگاهی با حضور صدها جوان خوش ذوق مبتکر، به من بخشید.
روز یکشنبه دوم دی ماه در تماسی اطلاع داده شد که نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی از فردا در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میشود و سعی شود تا حد امکان خبرهای نمایشگاه پوشش رسانهای داده شود. بعد از یک ساعت، تماس دیگری برقرار شد که تیم حدوداً 10 نفرهای از خبرگزاری آنا در نمایشگاه حاضر شده و تمام اخبار آن را پوشش دهند.
حضور تیم خبری حدود 10 نفره در نمایشگاه اینچنینی ابتدا کمی تعجب برانگیز به نظر رسید اما باید منتظر ماند تا روز افتتاح برسد. در هرحال به عنوان دبیر سرویس دانشگاه آزاد اسلامی خبرگزاری آنا، موظف شدم تا تیم خبری خود را برای نمایشگاه معرفی کنم.
صبح دوشنبه سوم دی، در تمام مسیر راه به سمت نمایشگاه با خودم کلنجار رفتم که چه نیازی به این همه شلوغکاری رسانهای است؟ 10-20 غرفه سوت و کور از واحدهای مختلف چه انعکاس خبری نیاز دارد.
سالنهای زیاد در نمایشگاه گیجکننده بود و پیدا کردن سالن 38b محلی که نمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی در آنجا برگزار میشد کلافهگیام را دوچندان کرد. به هرحال وارد سالن مورد نظر شدم. نگاهی به اطراف انداختم و چند ثانیه مکث...
پس از آنکه خود را به غرفه رسانه آنا رساندم اولین سوالی که پرسیدم این بود: تمام این سالن و غرفهها و محصولات برای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است؟ بله.
آنچه در نمایشگاه به نمایش گذاشته شده بود خیلی بیش از انتظار من و همه همکاران رسانهایام بود نهتنها رسانههای دانشگاه آزاد بلکه از تمام خبرگزاریهای معتبر و رسمی کشور خبرنگاران برای این رویداد آمده بودند.
پس از مراسم افتتاحیه و سخنرانی مسئولان آموزش عالی کشور در روز افتتاحیه، تمام اعضای تیم رسانهای خبرگزاری آنا که در نمایشگاه استقرار یافته بودند بعد از دیدن این همه جوان مبتکر و خوش ذوق و حدود یک هزار محصول دانشبنیان و فناورانه، مشتاق شدند و بر خود وظیفه دیدند تا به تک تک غرفهها سر زده و تمام محصولات و استعداد جوانان عضو خانواده دانشگاه آزاد اسلامی را به جامعه علمی و مردم معرفی کنند.
غرفهگردیهای خبرنگاران آغاز شد؛ محصولاتی که میتوانند نیاز مردم وکشور را برطرف کنند، از خروج ارز از کشور جلوگیری کنند، اقتصاد و تولید کشور را پویا کرده و استقلال، اراده و توان جوانان این مرز و بوم را به توان بینهایت به رخ جهان بکشند یک به یک در اخبار خبرگزاری آنا با عنوان «همراه با نمایشگاه پژوهش» منعکس میشد گرچه که تقدیری از زحمات چهار روزه تیم خبری آنا نشد.
در نهایت این محققان بودند که از خبرنگاران برای پوشش رسانهای مناسب، تقدیر کردند. مهران کهوائینژاد مسئول غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: نزدیک ۲۰ سال است در نمایشگاههای پژوهشی حضور دارم اما برای اولین بار است میبینم بچههای خبرگزاری اینطور فعال حضور دارند.
متأسفانه اخبار نمایشگاه آنچنان که باید و شاید دیده نشد، شاید یکی از دلایل آن، این باشد که برخی در این سالها اجازه ندادهاند مردم به سمت اخبار امیدوار کننده بروند. خبرهایی که نشان از پیشرفت کشور توسط فرزندانشان دارد. به همین دلیل به ذهنم رسید تا مستندی شاید خارج از قواره قالب گزارشهای معمول رسانهای بنویسم. مستندی مکتوب برای تقدیر از همکارانم و تجمیع خلاصه اخبار نمایشگاه.
محصولات متنوع سیستانوبلوچستانیها برای رفع محرومیت این منطقه کافی است
سیستانوبلوچستان بهعنوان استانی که از نظر امکانات شاید محروم باشد؛ اما دانشجویان آن نشان دادند از نظر هوش و ابتکار در صدر قله افتخارات کشور هستند. قطعا هوش و ابتکار تنها خصائص مورد نیاز برای پیشرفت نیست و حمایت و ارادهای برای خواستن از سوی مسئولان تکهای ضروری از پازل پیشرفت است.
مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان در شهرستانهای زابل، زاهدان، سراوان، ایرانشهر و چابهار قرار دارد. در اکثر این مراکز پژوهشگران در حوزههای تخصصی مشغول به فعالیت هستند.
در نمایشگاه امسال دستاوردهای پژوهشی، چهار نمونه از مرکز رشد چابهار در حوزه دریا و اقیانوس هند، دو نمونه اولیه از مرکز رشد زابل در حوزههای خدمات و فنی و ۲۵ نمونه اولیه از مرکز رشد زاهدان ارائهشد.
خونگرمهای جنوب شرق کشور بیش از 30 محصول در این نمایشگاه به نمایش گذاشته بودند. از سامانه کنترل سرعت غیرمجاز و سیستم بهینهسازی مصرف انرژی در منازل که از سوی پارک علم و فناوری زابل، شمالیترین شهر استان گرفته تا ترشی جلبک دریایی از گیاهان دارویی، سه نمک غنیشده دریایی برای کنترل فشارخون و آلژینات از گیاهان دریایی برای مصارف پزشکی که از سوی مرکز رشد چابهار جنوبیترین شهر استان ارائهشده بود.
البته دانشمندان جوان این خطه خشک به فکر بیآبی منطقهشان هم بودهاند و براساس نیاز منطقهای، دستگاه سیستم آبیاری هوشمند براساس منطق فازی برای کنترل مصرف آب در کشاورزی و همچنین تایمر نیروگاهی برای مصرف بهینه در نیروگاهها طراحی و تولید کردهاند.
لایهبردار پوست تشکیل شده از مواد معدنی، آجر شیلی تولیدشده از خاک شیل که در استان سیستان وجود دارد، تولید خاک کوزهگری از منابع شیل استان، تولید سیمان بهینهشده با مواد معدنی، تولید خاک غنیشده کشاورزی از ضایعات معدنی، خالصسازی فرآوردههای گیاهی و استفاده از آن در تولید شامپو، نمونه آزمایشگاهی دستمال مرطوب آنتیباکتریال از گیاهان استانی، محصول تجاریسازیشده شرکت ربوفا در تولید رباتهای آموزشی در، پوکه صنعتی از بازیافت زبالههای صنعت روغنموتور، تولید نانو ذرات برای تصفیه فاضلاب، حس امیدی بود که جوانان سیستانی و بلوچ زنده میکردند.
نانو ذرات برای تصفیه فاضلاب در این نمایشگاه ارائهشد که هنوز به مرحله تجاریسازی نرسیده است. پکیج نرمافزار با وجود ۲۰ برنامه در حوزه مدیریت و حسابداری دیگر محصول ارائهشده از سوی پژوهشگران سیستانی در نمایشگاه بود. این پکیج در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیستانوبلوچستان به اجرا درآمده و قابلیت اجرا در حوزه کلان دانشگاه آزاد اسلامی را دارد ولی متأسفانه به هر دلیلی تاکنون اجرایی نشده است.
محمدامین کاظمیان مشاور مرکز رشد واحد زاهدان در گفتگو با خبرنگار آنا، درباره مشکلات پیش روی پژوهشگران و فناوران گفت: گاهی در پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان محصولاتی تولید میشوند که بازار ندارد و بعد از تولید محصول باید بهدنبال خلق بازار باشیم. پیشنهاد این است که بتوانیم براساس نیاز بازار عمل کنیم و نقشه پژوهشی ارائه کنیم تا مثلاً بعد از پنج سال بگوییم چه تعداد طرح پژوهشی در این شرکتهای دانشبنیان ارائه شده است. اینگونه از هدررفت منابع جلوگیری و نیاز بازار نیز دیده میشود.
کاظمیان ادامه داد: خوشبختانه دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه گامهایی برداشته و بهدنبال قطبسازی واحدها است. برای اجرای این ایده باید شتابدهندههای کسبوکار ایجاد شوند تا توانایی نفوذ بازار را داشته باشند. بازار منطقه باید شناسایی شود.
وی افزود: ارتباط با صنعت باید از حالت کلاسیک خود خارج و نیازها استخراج شود و چرخهای پژوهشی مبتنی بر نیاز ارائه شود. بعد میتوان این طرحهای پژوهشی را به کسانی که نیاز دارند، فروخت. اینگونه استاد، دانشجو و دانشگاه از بهره مالی آن میتواند استفاده کند.
مشاور مرکز رشد واحد زاهدان درباره درآمد حاصل از محصولات دانشبنیان استان سیستان و بلوچستان گفت: متأسفانه درآمد حاصل از محصولات دانشبنیان صفر است و ما فقط از ترویج و آموزش، درآمد کسب میکنیم. دانشگاه آزاد اسلامی باید در این موضوع فکر جدی کند چراکه بسیاری از واحدها با این مشکل درگیر هستند و نتوانستند وارد تجاریسازی شوند.
محققان دانشگاه آزاد اجازه نمیدهند اختلالات خواب و چاقی ادامه پیدا کند
یکی از شرکتهای دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی با نام شرکت دانشبنیان الشن دارو توانسته با استفاده از یک گیاه آفریقایی یک داروی کاربردی بهنام هیدروکسی تریپتوفان الش بسازد که برای ضدافسردگی و درمان چاقی کاربرد دارد.
این داروی گیاهی از گیاهی بهنام گریفونیا به دست میآید. این گیاه در کشورهای آفریقایی کشت میشود و این شرکت ماده اولیه دارو را وارد میکند و سپس فرآوریهای لازم را روی آن انجام میدهد.
این دارو همچنین در درمان اختلالات خواب و مشکلات حافظه نیز مؤثر است و بهعنوان مکمل غذایی در غذاهایی نظیر گوشت، ماهی، تخممرغ و لوبیا کاربرد دارد.
هنوز این دارو تجاریسازی نشده و در مرحله آزمایشگاهی قرار دارد. برای ساخت تیراژ اولیه این دارو با یک سرمایهگذار بخش خصوصی مذاکراتی انجام شده که پس از توافق با وی، ساخت تیراژ اول این دارو آغاز خواهد شد.
راضیه جوانشیر نماینده شرکت دانشبنیان الشن دارو در گفتگو با خبرنگار آنا، بیان کرد: یکی از مشکلات ما در زمینه تجاریسازی، نوسانات قیمت دلار است که باعث شده در زمینه واردات مواد اولیه با مشکلاتی مواجه شویم. مشکل دیگر بروکراسی اداری برای دریافت کارت بازرگانی و ثبت اختراع بود.
آموزش مفاهیم اولیه هندسه و برنامهنویسی بهوسیله روبات اوربی
تیم 14 نفره استارت آپ اوربی که از سه سال پیش شکل گرفته است و قبل از آن، پنج سال بهصورت حرفهای در مسابقات شرکت میکرد سعی کرده است از دانشی که به دست آوردهاند برای تولیدات داخلی استفاده کنند.
این استارتآپ توانسته در ظرف دو سال روبات سرگرمی آموزشی تولید کند. این روبات با گوشی کنترل میشود و هم میتواند بهعنوان سرگرمی برای مسابقه استفاده شود و هم میتواند مفاهیم اولیه هندسه و زبان برنامهنویسی را آموزش دهد.
روبات اوربی در مرحلهای قرار دارد که تیم مخترع آن به دنبال ایجاد خط تولید برای آن هستند. عادل حسینیکیا عضو تیم اوربی میگوید: اگر حمایتهای دانشگاه آزاد نبود، ما امکانات و تجهیزات لازم را نداشتیم و این دانشگاه هزینه اولیه برای تولید محصول را به ما عرضه کرد. در ابتدای کار یک سال در مرکز شتابدهی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین شروع بهکار کردیم و پس از جذب سرمایه توانستیم بهصورت حرفهای شرکت تأسیس کنیم.
ساخت بتنی برای کاشت گیاه و کاهش آلودگی هوا در واحد قزوین
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین همواره جزو واحدهای دانشگاهی سرآمد بوده است و بهویژه در حوزههای فناوری نوین و روباتیک شهرت بینالمللی دارد. سه جوان خوش ذوق قزوینی، مصطفی مصطفوی، خاطره علیجانی و فاطمه صفیخانی دانشجویان این واحد دانشگاهی محصولی تحت عنوان «بتن با قابلیت کاشت گیاه» برای نخستینبار در دنیا اختراع کردهاند.
در این بتن بهراحتی میتوان گیاه کاشت و آن را پرورش داد. مقاومت این بتن سه برابر آجر است و تمامی خواص خاک را نیز دارد. از این بتن سبز میتوان در نمای ساختمانها یا پشتبامهای سبز استفاده کرد تا آلودگی هوا را در شهر کاهش داد. در هنگام بتنریزی فضاهای خالی در این بتن ایجاد میشود که امکان رشد و پرورش گیاه را فراهم میکند. این بتن میتواند آب را دو هفته تا یک ماه در خود ذخیره کند و در این مدت گیاه نیازی به آب نخواهد داشت.
توسعه این طرح حدود چهار سال طول کشیده است و در حال حاضر آماده تجاریسازی است. نمونه کارهایی از این بتن در شهر کوهسار و قزوین اجرایی شده است.
حمایت دانشگاه آزاد از طراح دستگاه شخمزنی که دانشگاه نرفته است
ابتکار یک کشاورز جوان مریوانی توانسته یک دستگاه شخمزن را طراحی کند و با اینکه هیچ مدرک دانشگاهی ندارد نیاز را تشخیص داده و این دستگاه را ساخته و دانشگاه آزاد اسلامی واحد مریوان نیز از او حمایت کرده است. این فرد تاکنون توانسته چند دستگاه خود را به فروش برساند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کردستان محصولات متنوعی مانند قارچکش طبیعی، محصولات تخمیری شامل کامبوجا، زیتون، دوغ تخمیری، ترشیهای بدون استفاده از سرکه، سرکههای تخمیری، عسل و عسل برهموم ارائه کرده بود.
طراحی دستگاه ردیاب خودرو توسط دانشجوی دوره دکتری واحد سنندج را از دیگر فناوریهای ارائه شده در نمایشگاه بود.
طراحی آسانروی حرکتی برای کودکان ناتوان، دستگاه تصویربرداری از لایههای زمین و آچار دیافراگمی، الکتروشوک برای جوشهای پوستی، ساخت بازی برای کمبینایان و نابینایان را از دیگر محصولات طراحی و ساخته شده توسط جوانان کرد است.
همچنین محققان دانشگاه آزاد اسلامی کردستان توانستهاند نوعی امدیاف خمپذیر را تولید کنند که قابلیت خم شدن تا ۳۶۰ درجه را دارد. همچنین ساخت میکرواستخراج فاز جامد با استفاده از فناوری نانو که در نمونهگیریهای حوزه نظامی کاربرد دارد.
فیلیکاژل مقاوم در برابر حرارت بهصورت مایع و ژلاتینی، گیاهان دارویی، گیاهان آرامبخش، بلوک فوقسبک یونولیتدار برای مصارف ساختمانسازی، دستبند هوشمند برای افراد نابینا و ساخت مهرهای ضدجعل در نمایشگاه امسال از سوی محققان استان کردستان تولید شده است.
لکهزن محلول، کود آزمایشگاهی، سامانه شناسنامهدار کردن فرش و بازوی رباتیک را از دیگر محصولات دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان است.
روبات امدادگر، روبات پرنده و تولید بلوک آجری از زباله توسط محققان واحد تهران مرکزی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی امسال با ارائه ۴۵ محصول دانشبنیان که عمدتاً برای نخستینبار رونمایی شد در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی شرکت کرد.
یکی از محصولاتی که مورد استقبال نهادهای مختلف و صاحبان سرمایه قرار گرفت، روبات امدادگر بود که از سوی وزارتخانههای مختلف ۱۵ دستگاه سفارش خرید از این محصول به وصول رسی. این روبات قابلیت آواربرداری در محیطهای صعبالعبور را دارد.
پژوهشگران واحد تهران مرکزی با جمعآوری مواد بازیافتنشدنی از محیط دانشگاه با انجام فرآیندهای آسیاب و فشردهسازی، بلوکهای آجری را از این مواد به وجود آوردهاند.
روباتهای پرنده واحد تهران مرکزی که توسط دانشجویان انجمن مهندسی مکانیک طراحی و ساخته شده است، در نمایشگاه داخل دانشگاهی هفته پژوهش برای انجام پروژهای بهکارگیری شده و به مرحله درآمدزایی رسیده است. روباتهای پرنده با دریافت مختصات محل پرواز توانایی پیمایش محدوده معین را دارند.
دستگاه دزدگیر خودروی هوشمند با قابلیت کنترل از طریق اپلیکیشن موبایلی و بازیهای موبایلی نیز توسط پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی طراحی و تولید شده است.
پژوهشکده مهندسی بافت نیز با برقراری ارتباط با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موفق به تولید محصولات دانشبنیانی در حیطه ترمیم پوست و بافتهای سرد و گرم شده است.
تولید دستگاه آب شرینکن خوشیدی و کشتی فراساحلی توسط خلیجنشینان
یک نکته جالب توجه در محصولات این است که پژوهشگران واحدهای دانشگاهی در استانها در ساخت محصولات فناورانه خود به نیازهای و ظرفیتهای منطقه خود توجه کردهاند و مطابق با آن سراغ طراحی و ساخت محصول رفتهاند.
۲۵ محصول از سوی واحدهای فناور استان بندرعباس در نمایشگاه امسال ارائه شد.
واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان با 10 محصول دانشبنیان شامل محلول جلبکی و دریایی در مصارف بهداشتی، ساخت کود آهن، کود مس، روغن مکمل گیربکس، روغن افزایش راندمان موتور و روغن اندیکیو و کیت غربالگری هیپوتیروئیدی برای تست تیروئید نوزادان پا به نمایشگاه گذاشتهاند.
علاوه بر این محصولات دانشبنیان، کیتن و کیتوزان پوسته میگوی موزی ماده اولیه برای لوازم آرایشی که مصرف خوراکی و دندانپزشکی هم دارد از سوی محققان استان بندرعباس تولید شده است. خط تولید این فناوری درحالراهاندازی است و دانشگاه آزاد اسلامی نیز در آن سهیم است.
تولید پودر کندر برای ترمیم زخم و جلوگیری از خارش برای مکملهای درمانی، ساخت کود آهن، کود روی و کود تیوسولفات آلومینیوم از دیگر محصولات محققان همسایگان خلیج همیشه فارس است.
ساخت دستگاه آبشیرینکن خورشیدی که آب شور دریا را به آب شیرین تبدیل میکند از دیگر طرحهای محققان استان بندرعباس است. براساس این طرح میتوان ساعتی یک متر مکعب آب شیرین تولید کرد. این دستگاه نیاز به سوخت ندارد و با نور خورشید آب شیرین تولید میکند.
کشتی فراساحلی توسط پژوهشگران بندرعباسی طراحی شده و قرار است که کشتیسازی بندرعباس از این طرح حمایت کند و اولین نمونه آن در کشتیسازی تولید خواهد شد.
کشت انگور دریایی توسط یک هسته فناور از نمونههای موفق در مرحله آزمایشگاهی است. دانشگاه آزاد اسلامی هزینه اولیه آن را پرداخت کرده و زمین و آب مورد نیاز را در جزیره هرمز در اختیار پژوهشگران قرار داده است. پژوهشگران این طرح توانستند ۷۰۰ بوته این گیاه را بهعمل آورند و اکنون به مرحله انتقال به زمین قرار دارد. این گیاه به آب شور و خاک شور که متناسب با منطقه بندرعباس است نیاز دارد. انگور دریایی گیاهی است با آنتیاکسیدان بالا که در مناطق گرمسیری رشد میکند. اگر این طرح با موفقیت انجام شود ثمرات خوبی خواهد داشت.
تورج اسدی مسئول غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان بندرعباس در گفتگو با خبرنگار آنا، درباره درآمدهای حاصل از طرحهای پژوهشی برای دانشگاه آزاد گفت: پیشبینی میشود با اجرایی شدن طرحهای گفته شده، ماهانه ۱۵ تا ۲۰ میلیون نصیب دانشگاه آزاد شود و تا سال آینده دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس میتواند ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون درآمد غیرشهریهای از طرحهای پژوهشی داشته باشد.
وی با استقبال از بخشنامههای اخیر دانشگاه آزاد اسلامی در حمایت از محققان و پژوهشگران گفت: این بخشنامهها باعث شده که محققان از پارکهای علم و فناوری دانشگاههای دولتی به سمت مراکز رشد دانشگاه آزاد بیایند و این اتفاق خوبی است که میتواند در مسیر توسعه دانشگاه آزاد اسلامی اثربخش باشد.
اهتمام دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برای احصای نظام موضوعات
سعیده ابراهیمیاصل در گفتگو با خبرنگار آنا، با اشاره به تنوع محصولات موجود در غرفه دانشگاههای آزاد استان آذربایجانشرقی گفت: بیش از ۲۵ محصول در غرفه استان آذربایجانشرقی ارائه شده است که حاصل رهیافتهای علمی استادان و دانشجویان و واحدهای فناور دانشگاههای آزاد اسلامی استان است.
مدیر مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه آزاد اسلامی تبریز اظهار کرد: با شناسایی طرحهای دانشبنیان ذیل حوزه نانو و هدایت آنها بهسمت تولید محصولات دانشبنیان و نمونههای اولیه قدمهای موثری برداشته شده و برخی محصولات را نیز که مراحل اولیه را طی نموده بودند، بهسمت تجاریسازی سوق داده شده است.
ابراهیمیاصل ادامه داد: با رصد نیازهای صنعت در استان و ارجاع این نیازمندیها به اعضای هیئتعلمی و پژوهشگران بهدنبال مسئلهمحوری و حل مشکلات صنایع هستیم، در این راستا جلساتی با اتاق بازرگانی و اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان برگزار شده است.
وی با تأکید بر تاثیر ارتباط صنعت و دانشگاه افزود: جلساتی با اتحادیه قطعهسازان و کفاشان و صنایع غذایی برگزار شده است، تا پژوهشگران و استادان در راستای حل این مشکلات حرکت بکنند.
مدیر مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز گفت: درحال رایزنی برای عقد قرارداد همکاری با وزارت نیرو و پالایشگاه نفت هستیم که طی روزهای آتی محقق خواهد شد.
ابراهیمیاصل با ذکر این نکته که، نگرش دانشگاه آزاد بهسمت حل مشکلات صنعت است، تصریح کرد: با برگزاری جلسات متعدد با ارگانهای مختلف و صاحبان صنایع، دغدغهمندی خود را در راستای حل چالشهای آنها اثبات کردهایم.
وی با اشاره به نظام موضوعات طرح شده برای واحد تبریز اظهار کرد: موضوعات چالشهای دریاچه ارومیه و صنعت چرم کفش مأموریتهایی است که برای دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز درنظر گرفته شده است که در ذیل این موضوعات دو جلسه با اتحادیه کفاشان برای احصای چالشهای اولیه صنعت چرم برگزار شده است.
تولید نرمافزار تشخیص چهره و احساس از سوی محقق خراسانی
دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی با ارائه محصولاتی منحصربهفرد توانست توجه بازدیدکنندگان این نمایشگاه را به خود جلب کند. با اینکه غرفه این دانشگاه مساحت کمی داشت؛ اما محصولات بزرگی ارائه شد که میتوان به محصولاتی نظیر تشخیص چهره، احساس، طراحی وبسایت آموزشی، ساخت خمیردندان گیاهی ارگانیک، قطره آهن و پوشش نانو برای فلزات اشاره کرد.
نرمافزار تشخیص چهره در ثبت ورود و خروج افراد از دانشگاهها و مدارس کاربرد دارد و بدون اینکه افراد وقت بگذارند چهره آنها قابل شناسایی است. همچنین این نرمافزار میتواند حالت رانندگان را تشخیص دهد و اگر راننده خسته یا عصبانی باشد میتوانند سرعت او را کنترل کند.
سامانه آموزشی طراحی شده است که مخاطبان بعد از گذراندن دورهها می توانند مدرک یا گواهینامه پایان دوره از سوی استادان، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه آزاد اسلامی مشهد دریافت کنند. این سامانه آموزشی دورههایی را در زمینههای علوم کامپیوتر، روانشناسی، سبک زندگی بهصورت عمومی و تخصصی ارائه میدهد و دورهها کاملا کاربردی است در حال حاضر این سامانه حدود ۷۰۰ مخاطب فعال دارد که ۳۵ درصد مخاطبان بیشتر از یک دوره را خریداری کردهاند.
علی زنگنه مقدم دانشآموخته رشته کامپیوتر یکی از دانشمندان جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد است که با توسعه و ساخت دو دستگاه اعلام کد اضطراری و احضار پرستار در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی شرکت کرده بود.
استفاده از سیستم بوردینگ دانشگاه آزاد اسلامی قزوین در فرودگاهها
تعدادی از محققان دانشگاه آزاد قزوین توانستهاند طرح هایی برای ارائه تسهیلات به مسافران ایرلاینها اجرایی کنند که برخی از آنها مورد استقبال شرکتهای هوایی نیز قرار گرفته است.
یکی از آنها طرح پیشبینی درآمد بلیت است. با طرح پیشبینی درآمد بلیت میتوان قیمت خوبی را به خطوط هوایی معرفی کرد که با این قیمت هم مسافران ترغیب شوند تا از این خطوط هوایی برای سفر استفاده کنند و هم برای مسافران قیمت مناسبی ارائه شود.
همچنین سیستم نظرسنجی را تهیه شده است که از طریق دریافت شماره موبایل مشتری یا مسافر لینکی به آنها ارسال میشود تا نظرشان را بهصورت کامل ارائه کنند. در این سیستم نظرسنجی تمامی نظرات بهصورت کاربردی برای کارفرما ارائه میشود.
سیستم دیگری توسط این محققان ارائه شده سیستم بوردینگ دستی نام دارد. این سیستم بهگونهای است که هر ایرلاین و خط هوایی میتواند برای مسافرانشان از این سیستم استفاده کند. اشخاصی که کارت پرواز خود را دریافت میکنند با استفاده از اپلیکیشن و بهصورت آفلاین میتوانند کارت پرواز خود را روی دستگاه قرار دهند و این کارت پرواز به سیستم ایرلاینها متصل میشود و اجازه ورود مسافر به هواپیما صادر میشود.
غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در نمایشگاه از ویژگیهای خاصی برخوردار بود. در این غرفه محصولات بهداشتی آرایشی و نرمافزارها و اپليكيشنهای متعددی ارائه شد.
ساخت محصول آرایشی از ژل زنبور ملکه توسط همسایگان خزر
یکی از محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر توانسته ژل رویال زنبور عسل که متعلق به زنبور ملکه است بهصورت کپسول درآورد. این کپسول کلاژنساز و در جوانکنندگی پوست کاربرد دارد. همچنین این محقق توانسته با استفاده همین ژل رویال یک کرم زیبایی تولید کند.
دیگر محصولات ارائه شده در این غرفه مربوط به حوزه نرمافزار و اپلیکیشن بود. محققان شمال کشور توانستهاند سایتی طراحی کنند تا از این طریق هر کسی هر موضوعی را میداند بهصورت یک ویدئو یا فایل آموزشی در اختیار دیگران قرار دهند.
سامانه مدارس هوشمند که هماکنون در مدارس استان مازندران اجرایی شده از دیگر محصولات ارائه شده در این غرفه بود. این سامانه قادر است والدین را با مدارس و معلمان متصل کند تا والدین در جریان اقدامات آموزشی و رفتاری فرزندان خود قرار گیرند.
همچنین در این غرفه هفت اپلیکیشن در زمینههای تناسب اندام و سلامت، آموزشی رانندگی، آموزش پخت و پز، آموزش عروسکسازی و نرمافزار ترکیبی تردد DNO در معرض دید شرکتکنندگان نمایشگاه قرار گرفت.
بومیسازی گریس نسوز در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان
شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علموفناوری دانشگاه آزاد اسلامی نیز امسال دستاوردهای خوبی به نمایش گذاشتند یکی از آنها شرکت الماسفام شیرمحور قوچان یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان بود که موفق شده است چند نمونه گریس صنعتی را بومیسازی کند.
این شرکت در تولید انواع گریسهای صنعتی فعالیت میکند و موفق شده است دانش فنی تولید انواع گریس را به دست بیاورد. محققان قوچانی پیش از این روی دو نمونه سفارشی که مخصوص دستگاه CBM است، کار کردهاند که گریس بسیار خاص و پیچیدهای بوده است. این گریسها وارداتی بودند و طی پژوهشهایی که روی آنها انجام شده، موفق شده اند هر دو مورد را بومیسازی و بهینهسازی کنند.
تولید غذای جوندگان با فرمولاسیون جلبک برای اولین بار در کشور
اولین غذای جوندگان با فرمولاسیون جلبک برای نخستین بار در دنیا توسط دانشآموختگان و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تولید میشود.
یکی دیگر از واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد توانسته است غذای جوندگان با فرمولاسیون جلبک تولید کند. به گفته مدارا نصیری مدیر این طرح؛ از یکسال پیش محصولات تجاریسازی شده و درحال اخذ استانداردهای لازم برای محصولات تولیدی هستند. تنها نشان تجاری غذای جوندگان موجود در کشور محصولات دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی است. قیمت این محصولات تقریباً نصف قیمت نمونههای خارجی آن است.
نصیری با بیان اینکه جوندهها توانایی تولید ویتامین C در بدن خود ندارند، ادامه داد: درحال پژوهش بر روی فرمولاسیون جدیدی هستیم تا مشکلات شیردهی جوندگان نیز حل شود، جوندگان در هر دوره قابلیت زایمان سه تا ۱۲ فرزند را دارند ولی بهدلیل مشکلات شیردهی، فرزندان خود را میکشند.
این محقق دانشگاه آزاد اسلامی در پایان افزود: با جذب سرمایهگذار و حمایتهای دانشگاه آزاد اسلامی، آزمایشگاه پیشرفته دام و تغذیه دامی تأسیس خواهد شد و حوزه جلبک که دچار غفلت قرار گرفته شده است، فعال و برای دانشجویان زیست جانوری ظرفیتهای اشتغال فراوانی ایجاد خواهد شد.
بهصورت مستقیم و غیرمستقیم برای ۶ نفر اشتغالزایی شکل گرفته که از این تعداد، دو نفر دانشآموخته دکتری دانشگاه آزاد اسلامی و دیگر دانشجویان از سایر مقاطع این دانشگاه هستند که تیم اجرایی شرکت را تشکیل داده است.
طراحی سامانه رصد تغییرات زمین از سوی محققان یزدی
دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد نیز با حضوری فعال در این نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی به نمایش گذاشته است. در این غرفه با استفاده از ظرفیت یکی از اعضای هیئت علمی در GAS سامانهای طراحی شده است که میتوان با استفاده از تصاویر ماهوارهای تمام تغییرات در سطح زمین در محدوده کشور را رصد کرد.
این فناوری این امکان را فراهم میکند که اگر درختان جنگل بریده شود یا اینکه تغییرات دیگری ایجاد شود هر ۶ روز یکبار میتواند گزارش ارائه داده و تغییرات را اعلام میکند.
با اینکه ایران تحریم شده ولی یکی از استادان دانشگاه آزاد استان یزد از افرادی است که میتواند براساس روابط کاری که با شرکت GAS دارد این تصاویر را مجانی دریافت کند.
ارائه پکیج رباتیک دیگر محصول ارائه شده در غرفه استان یزد است. این پکیج آموزش رباتیک از دبستان تا دبیرستان را در بر میگیرد. تولیدکنندگان این پکیج همچنین توانستهاند ۸ کتاب در حوزه رباتیک منتشر کنند.
این پژوهشگران جشنواره آریاکاپ را در افغانستان برگزار کنند که بسیار مورد استقبال قرار گرفت و آموزش رباتیک در افغانستان هم بسیار مورد توجه بوده است.
شکست انحصار انگلیس در ساخت کیت ژنتیک ورزشی توسط محقق دانشگاه آزاد
ژنوفیت یک تست ژنتیک ورزشی است. این بسته هوشمند براساس خصوصیات ژنتیکی فرد، هوشیاری ورزشی را نشان داده و پس از انجام تست تخصصی، قادر به بررسی ۲۵ نوع از ژنها است. این کیت تغییراتی که در اثر ورزش حرفهای در فرد ایجاد میشود را پایش کرده و براساس گزارشها، پیشنهادهای علمی و بهتری به فرد ارائه میکند. این کیت ساخته دست محققان واحد فناور حاضر در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی است.
این محصول هوشمند دانشبنیان برای افرادی که ورزش را بهصورت حرفهای دنبال نمیکنند نیز چند رشته را معرفی میکند که هم با خصوصیات ژنتیک فرد همخوان است و هم نتیجه بهتری خواهد داد. با شکلگیری این کسب و کار، برای چهار نفر اشتغالزایی شده است، گفت: تقریباً همه افراد مشغول بهکار از فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
بیش از یکسال از ثبت این واحد فناور میگذرد و حدود یک سال است که در پارک علم و فناوری مستقر شده و در این مدت کوتاه نیز فرایند تبدیل ایده به محصول را محقق کرده است. چند نمونه از شکل تجاری این محصول دانشبنیان به بازار ورود پیدا کرده و اکنون نیز در مرحله بازاریابی و فروش است.
نمونه خارجی این محصول در بازارهای جهانی موجود بوده اما در داخل ایران برای نخستینبار در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی تولید شده است. قیمت تمام شده این محصول دانشبنیان، تقریباً یک چهارم مشابه خارجی آن است.
با شکلگیری این کسب و کار، برای چهار نفر اشتغالزایی شده است، تقریباً همه افراد مشغول بهکار از فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی هستند. وبسایتی ایجاد شده که نمونهگیری از فرد متقاضی هیچ احتیاجی به مراجعه حضوری ندارد و کافی است از طریق وبسایت سفارش ثبت شود تا کیت آزمایشی به منزل متقاضی ارسال شود.
تولید ۴ محصول دانشبنیان بهداشتی توسط محققان دانشگاه آزاد
یکی از واحدهای فناور حاضر در نمایشگاه با معرفی چهار محصول آرایشی بهداشتی؛ کرم مو، مداد چشم، جرمگیر دندان و یک محلول شستشوی بدن که تفاوتهای عمدهای با محصولاتی که در بازار دارد در نمایشگاه پژوهش و فناوری حضور یافته است. یکی از ویژگیهای کرمموی این است که پس از یک ماه مصرف، باعث بازگردانی رنگ طبیعی رنگدانههای موی سر شده و بهعنوان نمونه اگر موهای فرد مشکی بوده و سفید شده باشد بعد از یک ماه، رنگ آن برگشته و دوباره مشکی خواهد شد.
مداد تولیدی مخصوص چشم این واحد فناور که باعث افزایش رشد مژه میشود بهعنوان رقیب جدی برای قطره آمریکایی موجود در بازار است
ساخت مودمی برای کنترل فعالیتهای تحت وب
محمدرضا سجادی دانشجوی کارشناسی رشته کامپیوتر از دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار مودمی با قابلیتهای مدیریتی خاص طراحی و تولید کرده است.
در این مودم چهار سیستم امنیتی درنظر گرفته شده که شامل IDS، IPS مختص شبکه داخلی و WIDS و WIPS مختص شبکه بیسیم میشود. این چهار سیستم حفاظتی که همگی با هوش مصنوعی طراحی شدهاند، امنیت شبکه را در بهترین حالت ممکن قرار میدهند. این دانشجوی دانشگاه آزاد چند سامانه دیگر مانند سامانه مدیریت کودک هم طراحی کرده که روی این مودم پیادهسازی شده است. به کمک سامانه مدیریت کودک، مدیر شبکه یا والد میتواند مدیریت کاملی روی کاربران شبکه داشته باشد.
این مودم چهار سال در مرحله تحقیقاتی قرار داشته و یک سال هم بهصورت عملی در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار توسعه یافته است. در حال حاضر این محصول در مرحله تجاریسازی قرار دارد.
به زودی رستورانها شاهد گارسون ممو خواهند بود
شرکت فیدار روباتیک ویراست در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد مستقر و روبات پیشخدمت ممو را تولید کرده است.
این دستگاه یک پلتفرم روباتیک خدمترسان تجاری بهنام «ممو»، بهمعنی یادداشت، است. ممو از قطعات ماژولار ساخته شده و میتوان سیستمهای ماژولار دیگری نیز روی آن نصب کرد. این امر باعث میشود که کاربردهای مختلفی داشته باشد. ساختار فعلی که برای این روبات آماده شده مناسب گارسونی است. امکان جداسازی بخش بالایی وجود دارد و میتوان بخشهای مختلف مانند بازو یا LCD را روی آن نصب کرد.
معمولاً چنین روباتهایی در چین، ژاپن، آلمان و ترکیه ساخته میشود و در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده میشود. این روباتها بهدلیل جذابیتی که برای مشتریان دارند معمولاً در رستورانها و کافهها مورد استفاده قرار میگیرند. در این روباتها از یک سیستم ناوبری تعقیب خط ساده استفاده میشود که رنگ خط معمولاً مخالف رنگ سطح زمین است. بنابراین اگر زمین سفید یا رنگ روشن باشد، رنگ خط باید تیره یا رنگ مخالف زمین باشد. این روباتها دارای یک سیستم کنترل دستی هستند که همه روباتها دارند و در مواقع اضطراری استفاده میشود.
برای ممو نوعی سیستم ناوبری جدید توسعه داده شده است که در آن خطکشیها همرنگ زمین است. این سیستم ناوبری، یک تکنیک جدید تعقیب خط محسوب میشود و میزان اطمینانپذیری روبات را افزایش میدهد. دقت روبات ممو نزدیک یه یک سانتیمتر است و زیبایی ظاهری محیط را برهم نمیزند.
یکی از این روباتها در کافهای در فرمانیه بهنام کافه گالری مشغول به کار خواهند شد. روبات دیگر برای یک رستوران زنجیرهای در سعادتآباد که قرار است یکی از فروشگاهها به این روبات مجهز شوند.
هر روبات میتواند با یک بار شارژ تا هشت ساعت کار کند. هر روبات درنهایت میتواند به ۱۰ میز خدمترسانی کند. فاصله میزها از هم حداقل باید حدود ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر باشد تا روبات بتواند راحت عبور و مرور کند. این روبات بیشتر در مکانهای لوکس استفاده میشود و محصولی نیست که آن را در هر رستورانی ببینیم.
یکی از قابلیتهای ممو این است که میتواند ساختارهای مختلف را حمل کند، یعنی میتواند همزمان بلیت مسافران را چک کند، چمدان حمل کند یا یک نمایشگر تعاملی با خود حمل کند که بسته به موقعیت میتوان ساختارهای ماژول آن را تغییر دهد. برای مثال این روبات میتواند در یک پاساژ به مشتریان اطلاعرسانی کند یا در یک فرودگاه بلیتها را چک کند یا راهنمای مسافران باشد. درحالحاضر از این نوع روباتها در برخی از فرودگاههای ژاپن استفاده میشود.
ساخت شیرینکننده بدون کالری از گیاه استویا در دانشگاه آزاد گلستان
یکی از محصولات شاخص تولید شده توسط محققان دانشگاه آزاد استان گلستان که به تجاریسازی رسیده و درحال صنعتی شدن است، استحصالکننده شیرینکننده بدون کالری از گیاه استویا است.
این شیرینکننده حاصل پایاننامه کارشناسی ارشد سمیه آقابیک از دانشجویان رشته شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلستان است. با این روش از گیاه استویا با هزینه کمتر و برخورداری از زمان کوتاهتر برای استحصال، شیرینکننده بدون کالری بهدست میآید.
این روش بسیار سریع و با ابزارهای آسانی است و مقرونبهصرفه محسوب میشود. شیرینکننده بدون کالری استویا در صنایع داروسازی و غذایی کاربرد دارد.
از دیگر محصولات این غرفه میتوان به منعقدکننده آب شهری اشاره کرد که برپایه مواد طبیعی تولید شده و میتواند کدورت و مزه بد در آب آشامیدنی شهری را از بین ببرد.
سامانه تماماتوماتیک سختیگیری آب با قابلیت پخش لحظهای که در سفال و بخاری و وسایل گرمایشی و کارخانجات کاربرد دارد نیز از دیگر محصولات این غرفه محسوب میشود.
ساخت روبات زیردریایی توسط در دانشگاه آزاد یادگار امام(ره)
تیم تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی توانسته است روبات زیردریایی ROV را تولید کند. این روبات تاکنون ۱۰ بار در مسابقات مختلف شرکت کرده و از مزایای آن میتوان به نمونهبرداری سریع و فیلمبرداری از زیر دریا اشاره کرد.
این ربات توانسته است در مسابقات دریا مسیر پیشرفت که یک ماه پیش برگزار شده است، رتبه دوم را کسب کند. تیم ساخت ربات زیردریایی یک تیم ۱۰ نفره از دانشجویان رشته مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی است که ۶ ماه برای انجام این طرح فعالیت کردهاند.
اولین مزیت این طرح این است که تمامی اجزای آن از تراب تا موتور و محفظه آببندی ساخت داخل بوده است و این روبات میتواند اطلاعات دمایی و عمق آب را نشان دهد. در تولید این زیردریایی از حمایت دانشگاه آزاد بهره برده شده است و تمامی فعالیتهای تحقیقاتی در این مرکز انجام شده است.
تولید گل زینتی که یک سال و نیم به آب و غذا نیاز ندارد
غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه با ارائه گلهای زینتی، نمود خاصی در نمایشگاه داشت و محققان این واحد دانشگاهی دو محصول با پایه کشت بافتی را در این نمایشگاه ارائه دادند.
این محصولات شامل گل محمدی و گیاهان تزئینی است. همچنین محققان این دانشگاه توانستند گل شیشهای را تولید کنند که بهمدت یک و نیم سال نیاز به آب و غذا ندارد. تمام این محصولات به مرحله تجاریسازی و تولید انبوه رسیدهاند.
همچنین از سوی مرکز روانسر استان کرمانشاه نوعی قیر اختراع شده که دوام آسفالت را افزایش میدهد. پرینتر سهبعدی و میلگرد کامپوزیتی که در صنعت ساختمانسازی کاربرد دارد، از دیگر محصولات غرفه کرمانشاه است. همچنین دو اپلیکیشن ازسوی محققان کرمانشاهی در غرفه استان کرمانشاه وجود دارد که در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
بهبود دردهای کمر به وسیله روش منحصربهفرد ترکشن «کمرآسا»
دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز و واحد هشتگرد نیز در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری حضور فعالی داشت. این واحد دانشگاهی با دو محصول از هشتگرد در نمایشگاه حضور پیدا کرد. محصول اول دستگاهی بود که به آن کمرآسا اطلاق میشود و برای کشش ناحیه کمر و خاجی مورد استفاده قرار میگیرد. مخترع دستگاه علی پرویزی از اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد هشتگرد است و در فنبازار تجهیزات پزشکی در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی جزء پنج محصول برتر شناخته شد.
کاری که این محصول انجام میدهد «ترکشن» یا بهاصطلاح کشش است که میتواند با استفاده از کشش مشکلات کمر شامل دیسک کمر، گرفتگی کانال نخاع، آسیبهایی که به ستون مهرهها وارد شده باشد و یا مشکلات زانو را کاملاً درمان کند.
این دستگاه بیش از ۲۰۰ مورد درمان روی افراد مختلف با عارضههای مختلف انجام داده که اسناد آن هم موجود است. اکثر این بیماران مواردی بودهاند که عمل جراحی برایشان تجویز شده بود اما با این دستگاه در ۲۰ تا ۳۰ جلسه مشکلشان بهطور کامل برطرف شده است.
تولید دستگاهی برای درمان بیشفعالی کودکان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین محصول فناورانه قابل توجهی در این نمایشگاه عرضه کرده است.
فائزه اسدی فارغالتحصیل مقطع ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در رشته مهندسی برق و الکترونیک در گفتگو با خبرنگار آنا، درخصوص دستاوردهای تیم تحقیقاتی این واحد دانشگاهی در نمایشگاه پژوهش، فناوری و فنبازار گفت: طرح تیم ما در حوزه نئوروفیدبک است. این طرح موجب ساخت دستگاهی شد که نوعی بازی سختافزاری است برای درمان مشکلات افرادی که تمرکز ندارند و یا به بیشفعالی دچار شدهاند.
وی در خصوص عملکرد این دستگاه توضیح داد: افراد دچار مشکلات نداشتن تمرکز با بازی کردن میتوانند مشکل خود را درمان کنند چرا که این بازی به شکل فوتبالدستی است و برای زدن شوت فرد باید ذهن خود را متمرکز کند. این دستگاه توسط تیمی چهارنفره در مرکز فناوری سینتک تولید شد.
اسدی در ادامه گفت: این محصول برای محدوده سنی کودکان چهار تا ۱۳ سال است چرا که مشکل عدم تمرکز و بیشفعالی در بین کودکان زیر ۱۲ سال شایع است و اکثر روشهای درمانی برای این مشکل بهصورت نرمافزاری و با هزینه بالا صورت میگیرد اما محصول ما یک محصول سختافزاری و با هزینه بسیار کمتر است.
ساخت پودر جادویی از ضایعات میگو توسط آفتابنشینان جنوبی
یکی از دستاوردهای مهم دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر در نوزدهمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فنبازار تولید ماده انعقاد خون از پوست میگو است. حامد قائدی حدود یک سال و نیم پیش طبق طرحی که فناور آن بوده است و به همراه تیمی از بچههای آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر تولید دو ماده شیمیایی بهنام کیپون و کیپوسان را شروع کرده است که دو پلیمر زیستپایه و زیستتخریبپذیر هستند و کاربرد زیادی در دنیای امروزی دارند. این دو ماده با استفاده از ضایعات میگو تولید میشود.
در حال حاضر دو ماده کیپون و کیپوسان حدود ۳ هزار کاربرد عملیاتی در دنیا دارند. برای مثال این مواد از زمان جنگ افغانستان بهعنوان پودر منعقدکننده فوری خون در ارتش آمریکا استفاده میشود. مصارف کشاورزی نیز دارد و بهعنوان پوشش میوهها مورد استفاده قرار میگیرد. درحالحاضر برای پوشش میوهها از مواد نفتپایه استفاده میشود که اکثر مواقع باعث میشود میوهها و سبزیجات صادراتی ما برگشت بخورند؛ چراکه استفاده از پوششهای نفتی در استانداردهای اروپا و کشورهای پیشرفته مورد قبول نیست.
میتوان از این محصول بهعنوان ژل سوختگی هم استفاده کرد، این ژل هم خاصیت آنتیباکتریال دارد و هم سرعت فرایند ترمیم را افزایش میدهد.این ژل هم خاصیت آنتیباکتریال دارد و هم سرعت فرایند ترمیم را افزایش میدهد. آزمایشی برای تست منعقدکنندگی این محصول انجام شده و نشان دادهکه سرعت بهبود زخم خرگوش بسیار بالا است، درواقع در کمتر از دو روز جای زخم بهطور کامل بهبود یافت.
تولید محصولات گیاهی در کارخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی برای ارائه محصولات گیاهی از جلوه خاصی در میان غرفههای دیگر برخوردار بود.۳۵ نوع محصول در نمایشگاه امسال ارائه شد که شامل عرقیات گیاهی، اسانسهای گیاهی، شربت گیاهی، دمنوش گیاهی، چاشنیهای غذایی بود.
چند محصول محققان دانشگاه آزاد اراک در مرحله ثبت اختراع قرار دارد که یکی از آنها پک لاغری است که متقاضیان میتوانند از طریق آن بدون گرفتن رژیم، ماهیانه ۲,۵ کیلو وزن کم کنند. یک نگهدارنده گل توسط پژوهشگران دانشگاه آزادی استان اراک تولید شده است. تنها تولیدکننده نگهدارنده گل کشور هلند است اما محققان اراکی توانستهاند با استفاده از مواد داخلی و با یکچهارم هزینه نگهدارنده گل برای گیاهان شاخه بریده تولید کنند که قابلیت نگهداری گل به مدت ۲۰ روز را دارد
در دانشگاه آزاد اسلامی اراک دو مزرعه گل محمدی و نعناع وجود دارد که این دو مزرعه برای دریافت گواهی ارگانیک باید یک سال دیگر صبر کنند. این دو مزرعه بهمدت چهار سال از هیچگونه سم و کودی استفاده نکردهاند و کاملاً ارگانیک هستند.
تولید محلول رسی محرک رشد گیاه
استان سمنان بهواسطه شرایط اقلیمیاش به محصولاتی نظیر پسته معروف شده است. بههمینمنظور پژوهشگران و محققان این استان سعی کردهاند تا برپایه محصولات ارگانیک این استان فعالیتهای خود را انجام دهند.
یکی از محصولات دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان محصولی دانشبنیان با عنوان محلول رسی محرک رشد گیاه است که این محصول کاملاً ارگانیک است و باعث افزایش رشد و عملکرد طیف وسیعی از محصولات کشاورزی میشود. دانش این محصول کاملاً بومی است و با توجه به منابع غنی رسی در کشور، در راستای اقتصاد مقاومتی است.
این محصول به مرحله تولید اولیه رسیده و مجوز دانشبنیان دارد و از دانشگاه صنعتی شریف هم تأییدیه نانورُس را دریافت کرده است.
رینتاج علیپور عضو هیأتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان تولیدکننده این محصول اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی از این محصول حمایت میکند و از من خواسته شده تا این محلول را بهصورت تخصصی برای پسته تولید کنم تا در قالب طرح پژوهشی در مرکز تحقیقات پسته دامغان که وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی است حمایت شود.
دستگاه برش شیشهای که دست واردات را کوتاه کرد
یکی از محصولاتی که در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی تولید شده است، دستگاه CNC یا برش شیشه است. این دستگاه توسط کارگاه خدمات شرکت ایدهپروران برآیند علم و صنعت تولید شده است. دستگاه برش شیشه بهوسیله نبشی الماس توسط این تیم تولید شده است؛ این دستگاه تا سالهای گذشته وارداتی بود و هزینه بالایی برای واردات این محصول وجود داشت. همچنین این دستگاه پیش از این در ابعاد بزرگ و با هزینه ۲ میلیارد تومانی وارد کشور میشد.
محققان توانستهاند با توجه به نیازسنجی بازار، این دستگاه را با ابعاد کوچک که صرفه اقتصادی دارد تولید کرده و بهجای واردات ۲ میلیارد تومانی، این دستگاه با ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان در کشور خریداری میشود و علاوه بر کاهش هزینه واردات، برای پنج تا شش نفر نیز کارآفرینی ایجاد میکند.
رایزنیهایی برای صادرات دستگاه برش شیشه با کشور عراق انجام شده است که بهزودی اجرایی میشود.
حضور دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با ۷۰ محصول فناورانه
دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان نیز یکی از غرفههای فعال نمایشگاه را به خود اختصاص داده بود.
هیبرید صیفیجات، آفتکش نانو اپتوالکترونیکی، دوچرخه الکتریکی، روغن اپوکسی، لارو مگس، تصفیه هوای خانگی و سامانه دخلوخرج، رداکس، محصولات بدون قند و گلوتن، کود زیستی و تثبیت ریزگردها با استفاده از مالچ رسی از جمله محصولات ارائهشده دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان بود.
محصولاتی که در غرفه اصفهان وجود دارند، مرحله پایش و فیلتر را گذرانده و با توجه به جنبه کاربردی و تجاری در نمایشگاه ارائهشدهاند.
یکی از محصولات شاخص غرفه استان اصفهان، بذرهای هیبریدی صیفیجات است که در طول ۱۲ سال، دانش فنی محصولاتی شامل گوجهفرنگی، بادمجان، فلفل دلمهای، هندوانه، خربزه را تولید شده است.
لارو مگس محصولی دیگر از استان اصفهان بود. لارو مگس که در طب سنتی به آن پرداخته میشود، یکی دیگر از دستاوردهای واحد اصفهان است که برای بهبود زخمهای دیابتی و زخم بستر از آن استفاده میشود.
کود زیستی یکیدیگر از دستاوردهای این دانشگاه است. کود زیستی از خروجی و پسماندهای کارخانه قند تولیدشده است. این پسماند برای کارخانهها معضل است اما محققان توانستهاند این پسماند را بهنوعی کود تبدیل کنند که در حال حاضر در فضای گلخانهای و فضای سبز کاربرد خوبی دارد.
تولید مالچ رسی به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای واحد اصفهان در نمایشگاه ارائه شد. از مالچ رسی برای بیابانزدایی و مقابله با ریزگردها استفاده میشود.
یکی دیگر از محصولاتی که کارخانهاش برای اولین بار در فضای دانشگاهی در اصفهان احداث شده است و تولید و صادرات دارد، مواد غذایی یا شیرینیجات فراسودمند گیاهی هستند. از این محصولات میتوان برای بیماران دیابتی یا سلیاکی استفاده کرد؛ کسانی که مشکلات اینچنینی دارند میتوانند از گز بدون قند، شیرینی پروتئینه و یا ترکیبی از آنها استفاده کنند.
عدم حمایت وزارت نفت از سنسور ساخت داخل
دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری حضور فعالی داشت.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج یکی از قدیمیترین واحدهای کشور است که همزمان با تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۳۶۳ احداثشده است.
مهران کهوائینژاد مسئول غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال ۱۰ طرح با خودمان به نمایشگاه آوردهایم که همه آنها متعلق به سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ هستند و هشت طرح آن در هوشمندسازی چاههای نفت است.
کهوائینژاد بابیان اینکه شهر گچساران که یکی از واحدهای دانشگاهی دانشگاه استان کهگیلویه و بویراحمد در آن واقع است، قطب نفت کشور بهحساب میآید، افزود: ما بهعنوان مرکز علمی وظیفه داشتیم در این مسئله ورود کنیم، بنابراین شرکت دانشبنیان هوشمند افزار دنا که روی هوشمندسازی چاههای نفت کار میکند و در واحد یاسوج مستقر است، بر دیتا گیج یا همان سنسور اندازهگیری دما و فشار چاههای نفت کار کرد و آن را ساخت.
مسئول غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به ارائه سه نرمافزار در نمایشگاه از واحد گچساران دانشگاه آزاد گفت: بیشترین رشتههای تخصصی نفت در واحد گچساران است و میتوانم بگویم که این رشتههای کاربردی، خیلی راحت میتوانند به صنعت نفت کشورمان کمک کنند. از جمله کارهایی که در این زمینه در حال انجام آن هستیم طرح هوشمندسازی چاههای نفت و طرح چاه مجازی است.
وی با اشاره به دیگر محصولات ارائهشده در نمایشگاه اظهار کرد: مرکز رشد ما در حوزه گیاهان دارویی موفق شده از گیاه نی یا گجن، کمپوست تولید کند. این گیاه در آبراههها مخصوصاً در مناطق گرمسیری رشد کرده و مزاحمتهای زیادی برای طبیعت ایجاد میکند.
تولید دستگاه پیوند درخت پسته برای بهرهوری این محصول استراتژیک
بهرهوری در برداشت محصولات کشاورزی با کمترین تلفات یکی از ویژگیهای کشاورزی مدرن است. تلفیق تکنولوژی روز و نوین، این مهم را میسر خواهد ساخت.
دستگاه اتوماتیک پیوند پسته در غرفه پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی به نمایش گذاشته شده بود. یکی از خصوصیات این دستگاه این است که بدون اینکه کشاورز تخصص پیوند زدن لولهای را داشته باشد، با قرار دادن شاخه درون دستگاه میتواند پیوندکها را تهیه کند. سرعت و دقت دستگاه در جوانههایی که جدا میکند، بسیار بالا است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین بهعنوان حامی این طرح است و یک نمونه اتوماتیک از دستگاه پیوند پسته به دانشگاه آزاد واحد قزوین فروخته شده است.
معرفی ۱۰ محصول جدید دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد
دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد یکی از غرفههای حاضر در نمایشگاه بود که دستاوردها، اختراعات و محصولات دانشجویان خود را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده بود.
واحد نجفآباد بین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی رتبه جامع مستقل را دارد و به صورت مستقل در نمایشگاه شرکت میکند. این امر نشان از توانمندی بالای این دانشگاه در عرضه و ارائه محصولات فناورانه دارد. ربات تعاملی خودمختار برای استفاده در درمان بیماری اوتیسم، دومینوی استاندارد، برشدهنده الکتریکی برای استفاده دانش آموزان دبستانی، گرمکن و خودشوی سرویس بهداشتی فرنگی، آتل حرارتی الکترونیک، تردمیل هیدروتراپی، دوچرخه الکتریکی، دارویار (دستگاه هشداردهنده زمان مصرف دارو)، البسه خنککننده و گرمکننده و آموزش واقعیت مجازی سهبعدی از محصولات جدیدی است که در نمایشگاه امسال عرضه شد.
تولید محصولات بهداشتی نانو توسط محققان دانشگاه آزاد
نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی و محصولاتی که در آن به معرض نمایش گذاشته شد ثابت کرد محققان، پژوهشگران و دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد سراسر کشور به پیشرفت قابل توجهی دست یافته و فعالیتهای تأثیرگذاری در حوزه فناوری و دانشبنیان انجام دادهاند.
فاطمه قورچیان فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی در رشته نانوشیمی در گفتگو با خبرنگار آنا، درخصوص دستاوردهای تیم تحقیقاتی شرکت پژوهندگان خلاقیت و شکوفایی در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری دانشگاه آزاد اسلامی گفت: چهار محصول در حوزههای دارویی، آرایشی و بهداشتی آماده ارائه به بازار در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گرفته است.
قورچیان ادامه داد: تأییدیه محصولات مذکور تحت عنوان استاندارد اولیه اخذ شده است و برای اخذ نشان سیب سلامت لازم است فضای تولید محصول به سازمان ذیربط معرفی شود.
قورچیان با اشاره به کیفیت محصولات دانشبنیان اظهار کرد: محصولات بهداشتی تولیدی در این واحد فناور عبارت است از پد لایهبردار شیمیایی، پد ضدجوش گیاهی، پد ضد زگیل و میخچه و پد دورکننده حشرات که بدون عارضه پوستی تولید شده است که نسبت به مشابه خارجی و داخلی قیمتهای بسیار اندکی دارند.
کانکس تاشو که کاملاً جمع میشود
استان کرمان نیز امسال در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی با ۲۷ محصول شرکت کرده است.
پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان، کانکس تاشوندهای تولید کردهاند که بهصورت کامل جمع میشود. در حوادث غیرمترقبه که نیاز به کانکس احساس میشود، بهدلیل حجم زیاد، هر تریلی تنها توانایی حمل دو کانکس را دارد ولی ویژگی این محصول باعث میشود که هر تریلی توانایی حمل حداقل ۳۰ تا ۴۰ عدد از این کانکسها را داشته باشد.
تنها نمونه خارجی که وجود دارد یک نمونه آلمانی است که از نظر ظاهری بسیار با محصول ساخت پژوهشگران واحد سیرجان متفاوت است.
محصول دیگر غرفه استان کرمان، بازوی روبات صنعتی است. سازنده بازوهای روباتیک در دنیا شرکت کایپکای آلمان است که به دلایل تحریم و قیمت هنگفت ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومانی توانایی خرید از آن شرکت میسر نبود.
خوشبختانه دانشجویان کرمانی توانستند در دانشگاه با مبلغ ۳۰ میلیون تومان همین بازو را بسازند و در مسابقات ایران اوپن و آسیا-اقیانوسیه رتبه اول را کسب کردهاند و حتی توانستند تیم آلمان که قهرمان جهان است را شکست دهد.
موشکی که پهپاد میشود
محصول سوم غرفه کرمان موشک سوئیچ بلید بود. موشکی که فقط در آمریکا و رژیم اشغالگر قدس تولید شده و برای فعالیتهای جاسوسی استفاده میشود. دو بال این موشک پس از شلیک، از طرفین بیرون آمده، دو موتور جت هم بیرون آمده و مثل پهپاد پرواز میکند. هم قابلیت استفاده بهعنوان موشک را دارد که برای زدن نقطهای بهکار رود و هم میتوان از آن بهصورت پهپاد استفاده کرد و پس از فیلمبرداری و عکسبرداری از محیط مورد نظر بازگردد.
از دانشگاه آزاد اسلامی واحد انار محصولی به نمایش گذاشته بود که کمکیار معلولان است. این وسیله میتواند در اتاقخواب یا دستشویی قرار بگیرد و معلول با ویلچر میتواند کنار این وسیله بیاید و خودش را به آن آویزان کند و این وسیله او را با موتور تا روی تخت حمل کرده یا به دستشویی میبرد.
محصول بعدی واحد کرمان تبدیل اسید فسفریک صنعتی به خوراکی است. تنها جایی که درحال حاضر اسید فسفریک تولید میشود پارچین است که برای صنایع دفاعی و خلوص باروت و خرج گلولههای مختلف درست میشود و بهنوعی میتوان گفت ایران واردکننده این محصول است.
ساخت دستگاه تمام خودکار شالیکوبی
شرکت دانشبنیان پارسان یکی از شرکتهای دانشبنیان پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی است که دستگاه تمام خودکار شالیکوبی را ساختهاند. تمرکز این شرکت روی سیستمهای هوشمندی نرمافزاری و سختافزاری است که شامل اتوماسیون صنعتی نیز میشود.
فرآیند خشک کردن شالی در ایران به روش سنتی انجام میشود. با وجود اینکه ایران یکی از تولیدکنندههای برتر برنج است؛ اما ۹۹ درصد از کارخانههای برنج فرایند شالیکاری را به شکل سنتی انجام میدهند. سیستمی که محققان دانشگاه آزاد طراحی کردهاند در اتوماسیون و هوشمندسازی کارخانهها به کار گرفته میشود. این سیستم به کمک سنسورهایی که دارد فرایند خشک کردن شالی را ایمنتر و سریعتر میکند.
این سیستم دارای چند سنسور دما و رطوبت است، همچنین یک منوی فارسی لمسی دارد که کار با آن بسیار راحت است. میتوان به این سیستم برنامه زمانی داد تا کارها را در چارچوب دقیقی انجام بدهد و فرایند را کنترل کند. این سیستم مجهز به هشدار است، به کامپیوتر وصل میشود و سیستم مرکزی نیز دارد. کارخانهها در هر نوبت خشک کردن برنج حدود ۱۰۰ کیلو برنج را درون یک حوضچه میریزند که با کوچکترین اشتباه امکان نابودی کل محصولات وجود دارد. در فرایندهای سنتی شالیکوبی احتمال وقوع خطای انسانی بسیار بالاست؛ ممکن است برنج بهکل از بین برود، شکسته شود، نیمدانه شود، خال بزند یا خراب شود.
این سیستم اتوماسیون تمامی وظایف سیستم را یکپارچه میکند و کارخانهدار نیز میتواند وضعیت دستگاهها را تحت کنترل داشته باشد. علاوهبراین، سیستم مذکور زمان خشککردن برنج را پایین میآورد و احتمال تخریب برنج را به صفر میرساند.
توسعه این سیستم حدود چهار سال طول کشیده است، این سیستم خشککن شالی در استانهای شمالی نصب شده و بازخورد مثبتی هم داشته است. بیشتر از ۴۰۰ دستگاه در هر سه استان شمالی و حتی استان خوزستان نصب شده است.
بومیسازی کوادکوپتر جاسوسی و قایق نظامی در واحد بوشهر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با ۱۰ محصول فناورانه به نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی آمده بود که ساخت دانشجویان و اعضای هیئت علمی استان بوشهر بودند. روبات مسیریاب از دانشگاه آزاد اسلامی واحد دشتستان، محافظ برق مینیاتوری، دستگاه پیشگیری از برقگرفتگی، محافظ ترانس برق و دستگاه محافظ تکفاز و سهفاز از واحد دشتستان از محصولاتی بودند که در نمایشگاه امسال در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفت. یکی دیگر از محصولات غرفه استان بوشهر پوششهای پلاستیکی است که دانشجویان دانشگاه اَهرَم آن را ساختهاند. این محصول میتواند عمر نوشتههای روی البسه را افزایش دهد و از پوسیدگی آنها جلوگیری کند.
دانشجویان دانشگاه واحد بوشهر نیز یک کوادکوپتر ساختهاند که در مرحله اجراسازی قرار دارد؛ اما برای تجاریسازی این محصول به یک اسپانسر قوی نیاز است. این کوادکوپتر میتواند در مکانهای صعبالعبور مورد استفاده قرار بگیرند. این محصول همچنین قابلیت حمل ۱۵ کیلو بار را دارد و میتوان آن را روی حالت اتوپایلت قرار داد تا به مکان موردنظر برود و فیلمبرداری کند. یکی دیگر از ویژگیهای این کوادکوپتر قابلیت آبپاشی آن است. درحالحاضر اکثر کوادکوپترها مصارف نظامی و جاسوسی دارند. سالگذشته پژوهشگران این دانشگاه اجازه پرواز کوادکوپتر را گرفتند.
«اکاتاماران» محصول دیگر غرفه بوشهر است که توسط دانشجویان واحد خارک اختراع شده است. این وسیله یک قایق دو بدنه است که در مسابقههای مختلف مقامهای اول، دوم و سوم را بهدست آورده است.
بومیسازی رنگ و رزین نانویی با خاصیت ایزوگام
یکی از واحدهای فناور حاضر در پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی موفق به ساخت رنگهای عایق سرد شده است که در ساختمانها به کار میرود.
یکی از ویژگیهای این محصول سبکی آن است که باعث کاهش وزن سازه نیز میشود. این عایق همچنین آنتیباکتریال و ضد خز و جلبک است. این محصول جایگزینی برای قیرگونی و ایزوگام است. از این رنگ عایق میتوان در طراحی روفگاردنها و استخرها استفاده کرد. این محصول علاوهبر سبکسازی سازه و عمر آن را افزایش میدهد و انعطاف فوقالعاده بالایی دارد.
روفگاردنها معمولاً قیرگونی، ایزوگام و آسفالت میشوند تا سطح زمین ضدآب شود و امکان نم دادن آب وجود نداشته باشد. از طرف باید سبکی سازه را نیز درنظر گرفت. قیرگونی، ایزوگام و آسفالت باعث افزایش فشار سطح بر هر متر مربع میشود و میتواند باعث نشست سازه شود. یک لایه چند میکرونی از رنگ عایق نه تنها کار قیرگونی، ایزوگام و آسفالت را انجام میدهد، بلکه باعث نفوذناپذیری میشود.
یکی دیگر از محصولات این شرکت رزینهای مخصوصی روی سازه را میپوشاند و عمر آن را افزایش میدهد. این محصول نیز آنتیباکتریال، ضدخزه و جلبک است. تمامی محصولات این شرکت با استفاده از مواد نانو ساخته شدهاند. در شهرسازی از آجرهایی در نماهای ساختمانها استفاده میشود که بعد از یک سال رنگ خود را از دست میدهند. رزینهای نانویی علاوهبر حفظ ظاهری ساختمان، عمر آن را تا ۱۰ سال بالا میبرند. این محصول که بهصورت کاور آبگریز روی آجر و سنگ قرار میگیرد.
ساخت محصولات فناورانه توسط دبستانیهای مدارس سما
در غرفه سما نیز 60 طرح منتخب در دو قسمت دانشجویی و دانشآموزی ارائه شد. طرحها در قسمت دانشآموزی از برگزیدگان مسابقات مختلف مثل جابر بن حیان، جشنواره نوجوان خوارزمی، جشنواره جوان خوارزمی، جشنواره مسینا، تبیان و جشنواره ملی دریا بودند.
دانشآموزان ابتدایی سمای یاسوج عطر نانو با ماندگاری زیاد اختراع کردهاند و دانشآموزان سما در کرمانشاه شناوری ساختهاند که در جشنواره رشد ملی دریا رتبه آورده است.
یکیدیگر از طرحها کیف هوشمند بود که دانشآموزان دختر سما طراحی کردهاند. این محصول در مراحل ابتدایی قرار دارد و هنوز به مرحله ساخت نرسیده است. کارکرد کیف هوشمند اینگونه است که برنامههای کلاسی وارد آن میشود، بنابراین وقتی کتابی در برنامه درسی است؛ اما در کیف نیست هشدار داده میشود که کتاب موردنظر را بردارید.
عصای هوشمند یکیدیگر از محصولات دانشآموزان مقطع راهنمایی است که مخصوص نابینایان و ناشنوایان طراحی شده است. این عصا در مسابقات ایران اوپن سال گذشته موفق به کسب رتبه بینالمللی شد. گهواره نور درمانی از دانشآموزان مقطع دبیرستان سما از واحد مشهد نیز در میان محصولات امسال نمایشگاه بود. این گهواره برای کودکانی طراحی شده است که با بیماری زردی متولد میشوند.
ربات سمپاش که در مسابقات ایران اوپن رتبه آورد، یکیدیگر از محصولات دانشآموزی است که پرواز میکند و میتواند محیطهای مختلف را سمپاشی کند. دستگاه تصفیه آب با استفاده از پوست گردو از دیگر طراحیهای دانشآموزان است. ماشین مسابقه کارتینگ کاری از دانشآموزان سمای کرج است. سمابوک نرمافزاری برای معرفی و خرید و فروش کتاب است که این هم از محصولات دانشآموزان سماست. در آموزشکدههای سما رشتهها بهصورت کارگاهی آموزش داده میشود و دانشآموزان مهارتهای مختلف یاد میگیرند، بنابراین راحتتر وارد بازار کار میشوند.
پرورش باکتریهای تجزیه پلاستیک در دانشگاه الزهرا(س)
دانشگاههای دولتی در این نمایشگاه حضور پررنگی داشتند و گرچه سالن غرفههای این دانشگاهها از غرفههای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی جدا بود اما خبرنگاران آنا به دانشگاههای بزرگ سرزده و از محصولات آنها گزارشهایی تهیه کردند.
دانشگاه الزهرا(س) در این نمایشگاه حدود ۳۰ دستاورد در بخش بیوتکنولوژی، دستاورد «تثبیت سلولها در یک محیط میکرو سازگار با محیطزیست» که به مرحله تجاریسازی رسید و در بخش زیستفناوری و بیولوژی در حوزه «رشد باکتریهای مختلف تجزیه پلاستیک» را به نمایش گذاشته بود.
همچنین در زمینه انرژی و محیطزیست، ساخت سلولهای خورشیدی، ابر خازنها، تصفیه هوا، سرامیکهای خود تمیز شونده و ساخت ستونهای کروماتوگرافی نیز دستاوردهایی از سوی دانشگاه الزهرا(س) ارائه شد.
عمران مرادلو مدیر ارتباط با صنعت و مسئول غرفه دانشگاه الزهرا(س) در این خصوص میگوید: پژوهش کشور در ۴۰ سال اخیر رشد قابلتوجهی داشته و این رشد در حوزه پژوهشهای بنیادین و اصطلاحاً «علم برای علم» بوده است؛ اگر دانشگاهها این مرحله را طی نکنند به مرحله بعدی یعنی پژوهشهای مسئلهمحور دست نمییابند.
وی ادامه داد: دانشگاههای ایران در مرحله پژوهش برای علم و تولید مقالات علمی قرار دارند. این مرحله یک مرحله گذار برای رسیدن به مرحله دانشگاه مسئله محور است. لذا اعضای علمی هیأت علمی متوجه این موضوع هستند که این مرحله نیز نباید نفی بلکه باید تقویت شود. گذار از مرحلهی پژوهشمحور به مسئلهمحور بهخوبی در این نمایشگاه دیده میشود.
۱۱ تفاهمنامه دستاورد دانشگاه علم و صنعت در نمایشگاه پژوهش
یکی از غرفههای مطرح نمایشگاه، غرفه دانشگاه علم و صنعت با بیش از ۱۲۰ دستاورد پژوهشی و فناورانه بود. ویژگی متفاوت دانشگاه علم و صنعت این بود که به علت تعدد دستاوردهای پژوهشی امکان حضور همه آنها در غرفه وجود نداشت و دانشگاه با ایدهای نو و براساس مدیریت سبز، دستاورد خود را به نمایش گذاشت.
بدین ترتیب دانشجویان دستاوردهای خود را بهصورت پوسترهای الکترونیکی با صداگذاری خود و یک کار گروهی منسجم در نمایشگاه به نمایش گذاشتند. این پوسترهای صوتی ـ الکترونیکی امکان ارسال دیجیتالی به مخاطبین را داشت. همچنین در این غرفه ۲۵ خدمت صنعتی اعضا هیئتعلمی این دانشگاه به صنایع و سازمانها مختلف ارائه شد.
از سوی دیگر در بخش رونمایی این نمایشگاه، دانشگاه علم و صنعت با ارائه سامانه توپکرانی برای حذف رسوبات از مبدلهای حرارتی با سطح آمادگی فناوری هفت برابر، از سوی وزارت علوم بهعنوان یکی از دستاوردهای شاخص انتخاب شد. فنّاوری تولید توپکهای این طرح تنها در کشورهای آلمان و چین موجود است و ایران سومین کشوری است که موفق به تولید آن شده است. این دستاورد محصول کار مشترک دانشکدههای فناوری نوین و مهندسی شیمی این دانشگاه است.
پریسا حجازی عضو هیئتعلمی دانشگاه مهندسی شیمی دانشگاه علم و صنعت ایران و مدیر غرفه این دانشگاه در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی فناوری و فن بازار گفت: در این نمایشگاه ۱۱ تفاهم نامه برای تجاری سازی دستاوردهای علمی این دانشگاه امضا شد.
وی افزود: پژوهش در کشور به سمت رفع چالشهای صنعتی کشور و افزایش کیفیت پیش میرود درحالی که پیشاز این، عمدتا به کمیت به خصوص در نوشتن مقاله توجه داشته است.
خانواده فنیوحرفهای حضوری متفاوت
سالن ۴۳ نمایشگاه حال و هوای متفاوتی داشت، در این سالن دیگر از مرزبندی غرفه خبری نبود و همه خود را خانواده دانشگاه فنی و حرفهای ایران میدانستند. مراکز دانشگاه فنی و حرفهای از تهران، استان مرکزی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، ایلام، گیلان، همدان و... از رشتههای معماری، ساختمان، صنایع شیمیایی، گرافیک و... که آثار و دستاوردهای جدید خود را در این سالن به نمایش گذاشته بودند. دانشجویان این دانشگاه توانستند رضایت صنعت را جذب کنند و با دیگر دانشجویان نیز تبادلنظر و تجربه کنند.
در سالن دانشگاه فنی و حرفهای از دستگاه جوجهکشی کاشانه تا هنر دست دانشجویان در گلیمبافی، میناکاری اصفهان، جواهرات، معرق چوب، گلدوزی و... وجود داشت. یکی از مخترعین این نمایشگاه از سن ۱۰ سالگی شروع به ساخت انواع هواپیماهای مدل و کوادکوپتر حرفهای و مبتدی کرده است، او که دانشجو رشته حسابداری است توانسته شرکت خود را زیر نظر اتحادیه پهپادهای غیرنظامی راه اندازی کند.
البته در این میان حرفهای دیگری نیز شنیده میشد، یکی از دانشجویان مخترع در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: زمانی که شروع به ساخت دستگاه کردیم باوجوداینکه دانشگاه لوازم موردنیاز ما را داشت بابیان اینکه شما لوازم دانشگاه را خراب میکنید در اختیارمان قرار نداد و ما مجبور شدیم با هزینه شخصی در زیرزمین منزل خود به کارمان ادامه دهیم و پس از پایان ساخت دانشگاه ما را به نمایشگاههای مختلف فرستاد.
محمدعلی شاهمرادی یکی دیگر از دانشجویان هنرمند حاضر در این نمایشگاه گفت: «از پنجسالگی در کنار مادرم شروع به گلیمبافی کردهام و در این نمایشگاه آثار دستی خود را به نمایش گذاشتهام.» او که دانشجو صنایع چوب دانشگاه کرمان بود، افزود: «علاقهای به کار با چوب ندارم متأسفانه در کرمان رشته گلیمبافی وجود ندارد و تنها در تهران و اصفهان ... این رشته وجود دارد که از ما دور است.»
در راهروی این سالن نیز روباتی سفید رنگ بود که از بازدید کنندگان و حاضرین این نمایشگاه با شکلات پذیرایی میکرد. این ربات کار دست دانشجویان دانشکده فنی مشهد بود که برای کار در رستورانها و فستفودها ساخته شده است.
مینا نورزاده نماینده دانشگاه نجفآباد اصفهان گفت: دانشگاه نجفآباد اصفهان در این نمایشگاه دارای دو غرفه است که در این غرفه پنج دستاورد دانشجویی ارائهشده، یکی از این دستاوردها «لباس هوشمند به همراه پنلهای خورشیدی» است. این لباس با استفاده از پنلهای کوچک انرژی خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند و جیب این لباس سیمی قرارگرفته که میتوان دوربین یا گوشی را با آن شارژ کرد؛ این لباس دارای حسگری است که دمای محیط و بدن را اندازهگیری میکند همچنین مجهز به جیپیاس است که با استفاده از اپلیکیشن که روی گوشی نصب است، کار میکند.
قدرت مرادی مسئول غرفه دانشگاه فنی و حرفهای ایلام اظهار کرد: در این نمایشگاه سه محصول پژوهشی از دانشجویان و اساتید این دانشگاه را به نمایش گذاشتهایم، «کنترلکننده هشت کانال» یکی از دستاوردهای این دانشگاه است که با استفاده از آن میتوان هشت وسیله را کنترل کنیم، «برد در اتوماتیک» یکی دیگر از وسیلههایی که در این نمایشگاه به نمایش گذاشتهشده است که این برد دارای چند آپشن اضافه است. این محصول تجاری شده و با نمونههای چینی و تایوانی خود در حال رقابت است نکته قابل توجه این برد کاهش ۱۵ درصدی قیمت آن نسبت به نمونههای این برد است.
۱۰ قرارداد حاصل حضور دانشگاه امیرکبیر در نمایشگاه پژوهش
دانشگاه امیرکبیر در این نمایشگاه ۲۵ طرح دانشجویی به نمایش گذاشت که منجر به انعقاد ۱۰ قرارداد شد، همچنین دانشگاه امیرکبیر توانست مانند سال گذشته به عنوان غرفه علمی برتر این نمایشگاه شناخته شود.
از طرحهای ارائه شده در این نمایشگاه «زخم پوش» بوده که این محصول یک پوشاننده زخم از جنس مواد نانو است. «سامانه تشخیص چهره و تشخیص هویت» یکی دیگر از طرح های ارائه شده این نمایشگاه بود که توانست با سازمان ثبت احوال در زمینه کارت ملی قرار داد ببندد، همچنین «سیستم فروش بلیط هواپیما» که برای اولینبار در کشور ساخته شده یکی دیگر از طرحهایی است که مورد استقبال قرار گرفت.
ساخت «رگ مصنوعی و استخوانهای مصنوعی» توسط دانشجویان دانشگاه امیرکبیر یکی دیگر از شگفتِهای این نمایشگاه بود. این طرح تست شده، مجوزهای مربوطه را گرفته و در حال تجاری سازی است.
گفتگوهای آنا با شخصیتهای دانشگاهی
پژوهشگران نسبت به تسهیلات دانشگاه آزاد اطلاعات کافی ندارند
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بیژن رنجبر در حاشیه بازدید از نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با حضور در غرفه خبرگزاری آنا دقایقی با خبرنگار این رسانه گفتگو کرد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به مراحل تبدیل ایده به محصول و تجاریسازی ایدههای نوآور گفت: از مرحله چهارم فرآیند تبدیل ایده به محصول و همچنین تبدیل نمونههای آزمایشگاهی به محصول تولیدی و نیمهصنعتی، موضوعات فناوری مطرح میشود که باید فناورها وارد چرخه تولید شوند.
وی ادامه داد: در مراحل هفتم و نهم این فرآیند تبدیل ایده به محصول، موضوع تجاریسازی مطرح میشود که با ورود تئوریهای بازاریابی و نیازسنجی بازار این مراحل نیز تکمیل میشود.
رنجبر با تأکید بر مراحل فرآیند تبدیل ایده به محصول، افزود: با توجه با موضوعات فوق، در مرحله نخست ادارۀ کل کارآفرینی و تجاریسازی در دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل شده است و در گام بعدی در ساختار جدید معاونت فناوری و نوآوری ایجاد خواهد شد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: با تفکیک معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، روند، تخصصی و جزئیتر دنبال خواهد شد و مراحل تبدیل ایده به محصول ذیل معاونت فناوری و نوآوری پیگیری خواهد شد. همچنین این معاونت، مدیریتهای مختلفی اعم از اداره کل فروش و بازاریابی خواهد داشت تا زنجیره تکمیل شود.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به عدم اطلاع پژوهشگران از تسهیلات و رسیدگی سازمان مرکزی دانشگاه، تصریح کرد: این مسئله ناشی از ضعف اطلاعرسانی است و در بازدید از نمایشگاه و گفتگو با پژوهشگران متوجه شدیم بعضی از پژوهشگران هیچ اطلاعی از حمایت و اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی ندارند. عملکرد اطلاعرسانی در واحدهای استانی ضعیف بوده است.
رنجبر با بیان اینکه تعداد برگزاری نمایشگاههای حوزه فناوری در طول سال افزایش مییابد، افزود: درحال حاضر نسبت به دو سال گذشته تعداد کارآفرینان، فنآفرینان و پژوهشگران افزایش چشمگیری داشته است و تعداد واحدها و هستههای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی نشان از رویکرد جدید این دانشگاه در راستای حمایت از پژوهشگران و نخبگان است.
امکان برگزاری چهار نمایشگاه تخصصی و فنبازار در سال
وی اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی قابلیت برگزاری چهار نمایشگاه تخصصی و فنبازار در سال را دارد، با افزایش رویدادهای فنبازار قطعاً فضای بهتری برای تعامل واحدهای نوآور و صاحبان صنایع ایجاد و مشتریان بیشتری برای محصولات دانشبنیان جذب خواهد شد.
رنجبر با اشاره به تأمین زیرساختهای رشد واحدهای فناور گفت: با افزایش این رویدادها فضای گسترش استارتآپهای کسب و کار نیز تقویت میشود.
معرفی محصولات دانشبنیان در بستر فضای مجازی
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به انتقال بسیاری از فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه به بستر فضای مجازی تصریح کرد: یکی از اتفاقات مبارکی که در حال آمادهسازی است، ایجاد یک فضای مجازی برای انجام امور عملیات آموزشی و پژوهشی در تلفن همراه است.
رنجبر اظهار کرد: معرفی محصولات دانشبنیان و ظرفیت هستهها و واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی در بستر فضای مجازی یکی از ایدههایی است که ذیل توسعه و حمایت پژوهشگران و نخبگان مدنظر قرار گرفته است.
برگزاری فنبازارهای گیاهان دارویی، مهندسی و کشاورزی نیز در دستور کار
وی تشریح کرد: نمایشگاههای تخصصی با عنوان فنبازار یکی دیگر از برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی برای حمایت واحدهای فناور بوده که اولین فنبازار تخصصی در حوزه تجهیزات پزشکی در ماه گذشته برگزار شد. برگزاری فنبازارهای گیاهان دارویی، مهندسی و کشاورزی نیز در دستور کار قرار گرفته است.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به تصویب کلیات تغییر ساختار سازمان مرکزی دانشگاه گفت: درحال حاضر تغییرات صورتگرفته در کمیسیونهای دائمی و کارگروههای تخصصی در دست بررسی است که بهمحض تعیین تکلیف وظایف و زیربخشها احکام مسئولیت صادر خواهند شد.
وی افزود: با ایجاد معاونت علومانسانی، پژوهشهای مربوط به حوزه علوم انسانی نیز به معاونت مربوطه ارجاع خواهد شد. تعدد بخشنامههای تحصیلات تکمیلی در حوزههای علوم انسانی و علوم پایه و مهندسی نشاندهنده تفاوتهای جنس پژوهش در حوزههای مختلف است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
تعامل حوزه علمیه و دانشگاه آزاد در حوزه معاونت علوم انسانی
رنجبر اعلام کرد: معاونت علوم انسانی بخشنامههایی با جنس پژوهشهای علوم انسانی ابلاغ میکند و هیئتممیزه آن نیز مجزا از سایر حوزهها خواهد بود که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ریاست این هیئتممیزه را به عهده دارد.
وی در پایان تصریح کرد: اخیراً با تعاملی که بین حوزه علمیه و دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد شده است، معاونت علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت مستقل و کارشناسی در یک تعامل سازنده با حوزه علمیه بهصورت تخصصی بهکار خود ادامه دهد.
تعامل با دانشگاه آزاد اسلامی در قالب شورای پارک دانشگاهی
عباس زارعی هنزکی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در خصوص تعاملات پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با دانشگاه آزاد اسلامی توضیح داد: پارکهای علم و فناوری توانستهاند با ایجاد یک شورای راهبردی فعالیتهای خود را متمرکز کنند. پارک دانشگاه آزاد اسلامی نیز تعامل و ارتباط خوبی با سایر پارکها و از جمله پارک دانشگاه تهران دارد.
وی اضافه کرد: شورای پارکهای دانشگاهی براساس دستور معاون پژوهشی وزارت علوم و حمایت دکتر کشمیری رئیس دفتر فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل شد و ارتباطات پارکهای علم و فناوری از این مجرا انجام میشود.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: با وجود آنکه تعامل رودررو و متقابل با پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی نداشتیم اما این پارک تعاملات خود را با ما حفظ کرده و بهعنوان مثال قرارداد استقرار متقابل وجود دارد.
زارعی در پایان خاطرنشان کرد: قرارداد استقرار متقابل شامل این امکان میشود که اگر شرکتی بخواهد در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران استقرار پیدا کند و متعلق به پارک دیگری باشد، با این قرارداد استقرار متقابل میتواند از امکانات و تجهیزات پارک تهران استفاده کند.
همچنین شرکتهای پارک دانشگاه تهران نیز میتوانند از امکانات آن پارک بهرهمند شوند.
نمایشگاه پژوهش فرصتی برای ارتباط پژوهشگران با سرمایهگذاران است
داود ثمری مدیرکل ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، به ارزیابی و تشریح حضور واحدهای فناور و دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت.
مدیرکل توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی گفت: با توجه به اینکه فضای وسیعی در اختیار واحدهای دانشگاهی و واحدهای نوآور قرار گرفته شده محصولات بیشتری نیز ارائه شده است.
وی با اشاره به تنوع محصولات دانشبنیان ادامه داد: امسال محصولاتی در حوزههای مکاترونیک و روباتیک، نرمافزاری، مهندسی پزشکی، نانو، هایتک و کشاورزی ارائه شده است که محل بسیار مساعدی برای صاحبان صنایع و سرمایه است که با حضور و بازدید از غرفههای دانشگاه آزاد اسلامی میتوانند چالشهای پیش روی صنعت را به کمک نخبگان رفع کنند.
ثمری با ذکر این نکته که هدف نمایشگاه فناوری ایجاد ارتباط بین دانشگاه و صنعت است، افزود: پژوهشگران و دانشجویان خلاق دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به بستر موجود میتوانند محصول خود را معرفی و مورد توجه سرمایهگذاران و صنایع قرار دهند.
مدیرکل توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی در پایان افزود: در روز اختتامیه نمایشگاه منتخبان این رویداد فناوری از بین غرفهها و محصولات ارائهشده معرفی خواهد شد. کارگروهی ویژه برای ارزیابی غرفهها و محصولات دانشبنیان تشکیل شده که با مدّ نظر قرار دادن سطح آمادگی فناوری و قابلیتهای تجاریسازی محصولات، برگزیدههای این دوره را از نمایشگاه دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی را معرفی خواهد کرد.
کتابخانه دیجیتال باشگاه پژوهشگران جوان راهاندازی شد
حبیبالله آراسته راد رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درخصوص برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: شاهد یکی از نتایج اقتصاد مقاومتی در این نمایشگاه هستیم. امکانات خاصی در اختیار دانشجویان و پژوهشگران نبوده است و درواقع هر کدام بهاندازه ۵۰ برابر بزرگتر از بضاعت مالی که خودش داشته، کار کرده است.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان گفت: این امر نشاندهنده این است که اگر فعالیتهای پژوهشی را ساماندهی و از آنها حمایت کنیم، اقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب فرمودند شکل میگیرد.
وی تصریح کرد: البته این حمایت هم صرفاً حمایت مالی نیست، حمایت یک زنجیره است، از یک جایی که یک مشکل ایجاد و نیازی احساس میشود تا یک کالایی براساس این نیاز تولید شده و به فروش میرسد. حمایت به این معنا است که بتوانیم به شکل گرفتن این زنجیره کمک و از آن حمایت کنیم، یعنی کسی که محصولی را تولید میکند، بتواند آن را به تولید صنعتی رسانده و بتواند بفروشد؛ در این حالت اکوسیستمی ایجاد کردهایم که دارای حیات است.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان اضافه کرد: ایجاد شبکههای انسانی، ایجاد قدرت میکند. سعی ما در باشگاه این است که آن شبکهای را که وجود دارد منسجم کنیم. هماکنون از مقالههای تولیدی اعضای باشگاه، شبکهای راهاندازی کردیم و از این طریق کتابخانه دیجیتال باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان به وجود آمده است. در طول ماههای اخیر ۱۰ هزار مقاله در این کتابخانه منتشر شده است.
وی ادامه داد: دسترسی عموم به این کتابخانه آزاد است اما دانشجویان و پژوهشگران برای استفاده از مقالهها نیازمند عضویت در باشگاه هستند.
دانشگاه آزاد ارتباط مناسبی با نهادهای علمی و صنعتی دارد
مسعود برومند در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درخصوص حضور دانشگاه آزاد اسلامی در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای فناوری، پژوهش و فنبازار توضیح داد: دانشگاه آزاد اسلامی یک وزنه علمی در کشور محسوب میشود. این دانشگاه توانسته است بهعنوان یک مجموعه بزرگ علمی فعالیتهای زیادی در حوزه علم و فناوری داشته باشد.
وی افزود: نوع ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی، ارتباطات مناسب و مطلوبی با سایر نهادهای علمی و صنعتی است و انتظار داریم هر چه که این دانشگاه بهسمت جلو پیشرفت میکند، سطح کیفیت آموزشی نیز بالا رود.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه گفت: انتظار داریم در کنار ارتقای سطح کیفی آموزشی، سطح کیفیت فعالیتهای پژوهشی نیز پیشرفت کند و واحدهای دورافتاده که پشتوانه لازم از نظر اعضای هیأتعلمی و یا پژوهشگر را ندارند، مورد توجه ویژه مسئولان این دانشگاه قرار بگیرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مجموع فعالیتهای دانشگاه آزاد، فعالیتهای مناسبی است که میتواند به پیشرفت علم و فناوری در کشور کمک کند.
دانشگاه آزاد پیشرو در کاربردی شدن پژوهشها است
برات قبادیان معاون پژوهشی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درخصوص فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه ارتباط با صنعت گفت: دانشگاه آزاد اسلامی تاکنون ارتباط مؤثر و خوبی با وزارت صنعت داشته است و طرح ملی توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار ازجمله طرحهای وزارت صنعت است که بنا شده تا ۲۲ بهمن ماه راهاندازی شود. خوشبختانه دانشگاه آزاد اسلامی ارتباط مؤثری با ما در انجام این طرح داشته است.
معاون پژوهشی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: طی تفاهمنامه با دانشگاه آزاد بنا شده که این دانشگاه نیز به ما در انجام طرح ملی توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار (تاپ) کمک کند و این طرح یک طرح مشترک است که برای انجام آن جلسات متعددی برگزار شده است.
وی اضافه کرد: همچنین هر ۴۵ روز یکبار شورای مشترک بین نمایندگان این دانشگاه و نمایندگان وزارت صنعت برگزار میشود و کمیته کاری مشترک نیز تشکیل شده است.
قبادیان در پایان خاطرنشان کرد: از نظر من دانشگاه آزاد اسلامی بسیار پیشروتر و جلوتر از دانشگاههای دیگر بهسمت کاربردی شدن پژوهشها پیش میرود.
دانشگاه آزاد اسلامی توانایی دارد ۶۰ درصد از هزینهها را غیرشهریهای تأمین کند
محمدکاظم کاوهپیشقدم رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس گفت: هدف از طرح پایش این است که پژوهشها به هدف مشخصی برسد و مسائل کشور را حل کند. همه باید تلاش کنیم تا از مهر سال آینده، پژوهشهای دانشگاهی هدفمند شود. در حال حاضر گروههای آموزشی باید توجیه شوند و به این سمتوسو بروند.
وی بیان کرد: عمده مشکلات پژوهشی در استانهای مختلف یکسان است. بهنظرم یکی از نیازهای ضروری پژوهش، تجاریسازی آن است که اعتماد سرمایهگذاران و صنعتگران به سرمایهگذاری در حوزه نوآوری و شرکتهای دانشبنیان بهخوبی انجامنشده است. این مسئله نیازمند کار ویژه توسط دولت و مجلس، فرهنگسازی و تبلیغ است تا این اعتماد به فناوران و نوآوران در کشور صورت گیرد.
کاوه پیشقدم تصریح کرد: در غرفه استان فارس در این نمایشگاه طرحهای مختلفی وجود دارد که میتوان به طرحهای هدایت خودروها بدون راننده، کنترل فضای داخلی خانه از راه دور از طریق شبکه، طرح فیلمبرداری زیرآب و شفافسازی این فیلمبرداریها و روشن کردن فضاهایی که فیلمبرداری شده است، اشاره کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی با کمبود بودجه و شهریه دانشجو روبهرو است، برای کاهش وابستگی به شهریه دانشجویی و درآمدزایی چهکارهایی باید صورت گیرد، بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی مثل بقیه دانشگاههای دنیا باید حداقل ۶۰ درصد از هزینههای خود را از طریق غیرشهریهای تأمین کند.
کاوهپیشقدم ادامه داد: دکتر طهرانچی هدفی تعیین کردهاند که در سال ۱۴۰۰ دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان انتخاب اول داوطلبان باشد، البته این مهم، بدون اینکه ما بتوانیم درآمدهایمان را غیرشهریهای کنیم محقق نمیشود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس افزود: معجزهای که ممکن است در حوزه صنعت و نوآوری در کشور اتفاق بیفتد این است که ما بتوانیم نوآوریها را به صنعت گره بزنیم. اگر بتوانیم مشکلات پژوهشی را برطرف کنیم، قطعاً شگفتی و شکوفایی بزرگی اتفاق خواهد افتاد و با کشورهایی مانند چین میتوانیم رقابت کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که برای اینکه پژوهشهای دانشگاهی بهسمت حل مسائل کشور برود، چهکاری باید صورت گیرد، اظهار کرد: مهمترین کار، هدفمند کردن هیئت علمی و ارتباط دانشگاه با صنعت و مدیران استانی است تا مشکلات را به استادان انتقال دهند.
انتهای پیام/