به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ روزگاری در دهه هشتاد ، بین شبکه های صدا وسیما مرسوم شده بود که برای نشاندن مخاطب پای شبکه خودشان، با دیگر شبکه ها رقابت می کردند. نمود عینی این موضوع در پخش سریال های شبانه به چشم می خورد که اگر بیننده می خواست سریال شبکه های مختلف را از دست ندهد علی رغم پیگیری همه کانال ها ی صدا وسیما ،بازهم به دلیل همزمانی، قسمتی از سریال مورد علاقه اش را از دست میداد. کم کم رقابت های کاذب و بی جا، جای خود را به تعامل داد و برنامه ریزی مناسبی صورت گرفت .
اما این مشکل ، تنها در برنامه های صدا وسیما وجود نداشت و در سطح بالاتر در نظام آموزش عالی و آموزش و پرورش ، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز هم پوشانی در فعالیت ها ، مشکلات و هزینه هایی را برای کشور در برداشته است.
وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دو نهاد اجرایی در حوزه علم و فناوری هستند که سال های زیادی ، جای خالی همکاری و تعامل آنها در برگزاری هفته پژوهش و نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی به چشم می خورد. خلأیی که همیشه این سوال را در ذهن متواترمی کرد که چرا این هم افزایی و تعامل با گذشت بیش از سی سال از انقلاب اسلامی ، هنوز ایجاد نشده است؟
امسال ادغام و همزمانی برگزاری نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار و نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران نوید این موضوع را داد که سرانجام تحولاتی در نحوه ساماندهی و ارتباط این دو مجموعه صورت گرفته است.
روزهای پایانی آذرماه هر سال، هفته پژوهش و برنامه های مختلف در دانشگاه ها تا دو هفته ، خبرنگاران را سرگرم پوشش اخبار و حضور در مراسم رونمایی از دستاوردهای پژوهشی و تجلیل از پژوهشگران می کرد.
در این میان، جشنواره پژوهش ، فناوری و فن بازار به خاطر حضور تمامی دانشگاه ها و صنایع پیشرفته، اهمیت ویژه ای دارد. این نمایشگاه به همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار می شود و برای تحقق ارتباط با صنعت از برخی صنایع نیز دعوت می شود تا بتوانند با غرفه های دانشگاهی تعامل کنند .
البته این نمایشگاه، تنها نمایشگاه فعال در عرصه علم و فناوری نیست و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز به عنوان یک نهاد اجرایی در حوزه پژوهش و فناوری اقدام به برگزاری نمایشگاههایی نظیر نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران می کند. نمایشگاهی که اردیبهشت ماه هرسال میزبان شرکت های دانش بنیان ، واحدهای فناور و دانشگاه ها بود و امسال طبق قرار هر ساله برگزار نشد تا در هفته پژوهش و با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بزرگترین مجموعه نمایشگاهی سال برپا شود.
مسعود برومند، معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در گفتگو با آنا درپاسخ به این سوال که چرا تاکنون ارتباط مؤثری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای برگزاری هفته پژوهش وجود نداشت، توضیح داد: اینکه چرا در گذشته این تعامل در زمینه همکاری بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری وجود نداشته سوالی است که با ید از مسئولان سابق پرسید و من از پاسخ آن اطلاعی ندارم اما مهم این است که الان این ارتباط شکل گرفته و بهتر است که به آینده نگاه کنیم
وی ادامه داد: هرچه جلوتر می رویم به این نتیجه می رسیم که چالش ها پیچیدگی بیشتری پیدا کرده و نیاز مند هماهنگی بیشتر است به همین دلیل روزانه با دستگاهها از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارتباط دائمی و مستمر داریم
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در پایان خاطر نشان کرد: جلساتی که در شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری بین دستگاه ها صورت می گیرد و این جلسات باعث شده که هماهنگی بیشتری صورت بگیرد و در برگزاری هفته پژوهش هم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با ما همکاری مناسبی داشته است.
ارتباط و هماهنگی دو دستگاه اجرایی در حوزه توسعه علمی علاوه بر اینکه از هزینه های بیهوده در برگزاری نمایشگاههای جزیره ای جلوگیری می کند، می تواند منجر به آشنایی شرکت های تولیدکننده با واحدهای صنعتی شود. هرچند که گستردگی بالای نمایشگاه و محدودیت زمانی، این اجازه را به غرفه داران و بازدید کنندگان نمی داد تا به طور کامل با دستاوردهای پژوهشی و نیازهای صنعت آشنا شوند.
پرونده نوزدهمین جشنواره پژوهش، فناوری و فن بازار و ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران با همه کاستی ها و مشکلاتش بسته شد اما این نمایشگاه یک تفاوت بزرگ با سایر دوره های نمایشگاه داشت : همکاری و هماهنگی نهادهای اجرایی علمی برای تحقق پیشرفت ایران اسلامی!
انتهای پیام/