آنارشی در کاخ سفید!
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ این روزها نام "جیمز متیس" وزیر دفاع ایالاتمتحده آمریکا بهعنوان نماد شکست این کشور در سوریه و افغانستان بر سر زبانها افتاده است! متیس در آخرین اقدام خود در مسند وزارت دفاع آمریکا، فرمان خروج نیروهای نظامی این کشور از سوریه را امضاء کرد. این در حالی است که وزیر دفاع مستعفی آمریکا از مخالفان خروج از سوریه بود. بهاینترتیب، متیس با کولهباری از شکست و ناکامی در منطقه غرب آسیا، پنتاگون را ترک خواهد کرد.
همچنان که خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داده است، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در تاریخ 19 دسامبر سال جاری خروج نیروهای آمریکا از این کشور را صادر کرد. وی مبارزه با تروریسم را تنها هدف حضور نیروهای نظامی آمریکایی در سوریه خواند. این در حالی است که اساساً میان ادعای ایالاتمتحده مبنی بر مقابله با داعش و رویکرد میدانی و استراتژیک این کشور در حمایت از گروههای تروریستی و تکفیری همخوانی وجود نداشت.
درهرحال، جیمز متیس بلافاصله پس از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه توسط ترامپ، از سمت خود استعفا کرد. او در نامهای از اختلاف دیدگاه شدید خود با ترامپ بر سر موضوعات مختلف خبر داد. او گفت که استعفا میدهد تا ترامپ بتواند وزیر دفاعی را که با دیدگاههای او همراه است جایگزین وی کند.
ترامپ نیز نهتنها مقاومتی در برابر استعفای متیس نکرد، بلکه از این تصمیم استقبال کرد! وی اخیراً اعلام کرد که پاتریک شاناهان، معاون کنونی وزیر دفاع آمریکا که پیشازاین بهعنوان معاون رئیسجمهور در بوئینگ فعالیت داشت، جانشین جیمز متیس خواهد شد. بدون شک، این مسئله مولد چالشهایی میان سناتورهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با کاخ سفید خواهد بود. قرار است شاناهان، از ابتدای 2019 میلادی، سرپرستی پنتاگون را بر عهده گیرد.
واقعیت امر این است که برخلاف خواسته رسانههای آمریکایی و مقامات این کشور که سعی دارند اختلافات میان ترامپ و متیس را در حد یک اختلاف شخصی تقلیل دهند، استعفای وزیر دفاع آمریکا از سمت خود، نقطه آشکارساز شکست راهبردی ایالاتمتحده آمریکا در سوریه، افغانستان و منطقه غرب آسیا محسوب میشود. به عبارت بهتر، آنچه در این میان اصالت دارد، شکست راهبردی آمریکا در منطقه است، نه اختلاف شخصی متیس و ترامپ! نکته مهم و قابلتأمل دیگری که نباید فراموش کرد، "آینده پنتاگون" پس از استعفای متیس خواهد بود. وزارت دفاع آمریکا پس از خروج متیس از این مجموعه نیز کماکان به یکی از کانونهای توطئه و دسیسهچینی علیه ملتهای دیگر ادامه فعالیت خواهد داد.
بااینحال استعفای متیس مولد نوعی آنارشی و چندگانگی در ساختارهای زیرین وزارت دفاع آمریکا خواهد بود. این بینظمی و اختلاف تاکتیک، خود را در رویکرد منطقهای و سیاست خارجی ایالاتمتحده آمریکا نیز نشان خواهد داد. تجربه نشان داده است که هر اندازه زمان سپریشده و سیاستهای آمریکا در منطقه با شکست بیشتری مواجه شده است، پنتاگون نیز بهصورت خودکار تضعیفشده است. در این میان، بزک و بزرگنمایی وزارت دفاع آمریکا توسط برخی رسانههای غربی و خصوصاً آمریکایی و سران دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، نتوانسته است از این روند جلوگیری کند.
بدیهی است که در برهه زمانی فعلی، پنتاگون به یکی از نمادهای شکست منطقهای و بینالمللی آمریکا تبدیلشده است. خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و استعفای متیس، وی را بهمانند اسلاف خود به ژنرالی بیستاره تبدیل کرده است. این ژنرال بیستاره در آیندهای نزدیک بهعنوان چهرهای شکستخورده، سخنان زیادی در خصوص اختلافات میان کاخ سفید و پنتاگون و شکست در منطقه غرب آسیا بر زبان خواهد راند. شنیدن سخنان متیس در آن زمان خالی از تأمل نخواهد بود.
*کارشناس امور بین الملل
انتهای پیام/4106/ن
انتهای پیام/