دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 آذر 1397 - 06:43
سعید سبحانی*

شکست فرانسه در اجرای توافق پاریس!

گرچه رئیس‌جمهور سابق فرانسه توافق آب‌و‌هوایی پاریس را به نام خود ثبت کرد ولی دولت کنونی این کشور با وجود خروج آمریکا از این توافق با یک توافق مرده مواجه است.
کد خبر : 345952
19.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آناگرچه سند توافق آب‌وهوایی پاریس به نام فرانسه و به صورت مشخص فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور سابق این کشور ثبت شده است، اما خیزش معترضان علیه سیاست‌های اقتصادی خاص امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فعلی فرانسه این معادله را تغییر داده است. بر این مبنا، مکرون دیگر نمی‌تواند نقش بازیگری پیشتاز را درقبال توافق آب‌وهوایی پاریس ایفا کند.


در این میان بسیاری از تحلیلگران معتقدند که درنظر نگرفتن ظرفیت‌های موجود در اجرایی کردن توافق آب‌وهوایی پاریس، زمینه لازم را برای تجدید نظر در این توافق و اجرایی نشدن آن در کشورهای پذیرنده این توافق ایجاد کرده است.


به‌تازگی روزنامه گاردین گزارش قابل تأملی منتشر کرد و نوشت: «عقب‌نشینی امانوئل مکرون در مقابل معترضان جلیقه زرد در فرانسه، به معنای شکست توافق پاریس بوده است». دولت فرانسه قصد داشت در قالب اجرای طرح افزایش مالیات بر قیمت سوخت، آن هم با عنوان «مالیات محیط زیستی»، قیمت هر لیتر بنزین را چهار سِنت یورو افزایش دهد.


در این‌ میان برخی تحلیلگران معتقدند نگرانی‌ها و دغدغه‌های محیط زیستی مکرون و دولت فرانسه، صرفاً بهانه‌ای برای افزایش قیمت سوخت و اجرای سیاست‌های ریاضتی بوده است. درنهایت پس از حضور معترضان در خیابان‌های پاریس، مکرون از این طرح عقب‌نشینی کرد و ابتدا موقتاً افزایش مالیات بر قیمت سوخت را به‌حالت تعلیق در آورد و سپس آن را به‌طور کامل از بودجه سال آینده فرانسه حذف کرد. با وجود این، معترضان فرانسوی همچنان به اعتراضات خود ادامه می‌دهند. 


گاردین گزارش کرد که تحولات داخلی فرانسه، ناکارآمدی پیمان آب‌و‌هوایی پاریس و عواقب و آثار اجرای سیاست‌های زیست‌محیطی و اکولوژیک را نشان داده است. این سیاست‌ها در عرصه اجرا می‌تواند آثار و تبعاتی جبران‌ناپذیر داشته باشد. آنچه به‌تازگی در فرانسه رخ داد می‌تواند در دیگر کشورهای دنیا، به‌ویژه کشورهایی که درصدد اجرای توافق آب‌وهوایی پاریس هستند رخ دهد. 


این روزنامه در ادامه راهکاری را برای مواجهه با پیمان آب‌وهوایی پاریس مطرح کرده و آن این است که باتوجه به رخدادهای کشور فرانسه، دیگر کشورهایی که  نمایندگان خود را برای بررسی راهکارهای اجرایی توافق پاریس به لهستان اعزام کرده بودند، در این‌ باره تجدید نظر کنند. این کشورها باید در اجرای توافق و اعمال سیستم‌هایی مشابه دولت فرانسه و نیز نحوه اجرا و زمان‌بندی خود بار دیگر تجدید نظر کنند.


علاوه بر فرانسه، کشورهایی مانند تونس ، الجزایر، بلژیک ، کانادا  و برخی کشورهای دیگر نیز مشغول اجرایی‌کردن پیمان  آب‌وهوایی پاریس هستند. با وجود این، در همه این کشورها شاهد شکل‌گیری اعتراضات جدی و عمیقی هستیم. از سویی مکرون در پیشتاز جلوه دادن کشورش در اجرای توافق آب‌وهوایی پارس ناکام مانده است و از سوی دیگر، با توجه به خروج ایالات متحده آمریکا از توافق آب‌وهوایی پاریس، این توافق در عمل از بین رفته و به یک پیمان مرده در نظام بین‌الملل تبدیل شده است. بدیهی است که این پیمان نه‌تنها در عرصه تئوریک قابلیت تفسیر ندارد، بلکه در عمل نیز قابلیت و ظرفیت اجرایی شدن ندارد. تحولات اخیر فرانسه این موضوع را به‌خوبی نشان داده است. 


فراتر از آنچه گاردین بیان کرده است، محدودیت‌های پیمان آب‌وهوایی پاریس خود را در عمل نشان داده است. با اینکه چنین پیمانی بیش از آنکه یک پیمان جمعی برای مواجهه با معضلات اکولوژیک در جهان باشد، ابزاری برای محدود کردن  صنایع کشورهای غیر غربی محسوب می‌شود. 


* تحلیلگر امور بین‌الملل


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب