من از مردم عربستان درباره شاهزاده دیوانه و قاتلشان سؤال پرسیدم
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از نیویورک تایمز، «نیکلاس کریستوف» خبرنگار ارشد آمریکایی طی یادداشتی نوشت: «چندان ساده نیست که خود را در کشوری استبدادی ببینید در حالی که از مردم در خصوص جنایات رهبرانشان مانند گرسنگی دادن به کودکان، شکنجه زنان یا مثله کردن منتقدان سؤال میپرسید. نتیجه مطرح کردن اینگونه سؤالات، اغلب روبهرو شدن با لبخندهایی پر از تشویش و اضطراب و وقفههایی طولانی در راضی کردن افراد برای سخن گفتن است.»
وی افزود: «این موضوع ناراحتکننده است اما باید بگویم عربستان تحت رهبری بن سلمان بهطور جدی در حال گذار به دورانی جدید است. شما در خیابانهای ریاض، حرکت و پویش را احساس میکنید و جوانان عربستانی از داشتن رهبری که آنها را بهسوی مدرنسازی اقتصاد سوق میدهد، هیجانزده هستند.»
کریستف نوشت: «ناها سعید کاتان» تاجر زن اهل عربستان سعودی در پاسخ به سؤال من در خصوص ولیعهد عربستان گفت: «من از محمد بن سلمان متشکرم زیرا حالا میتوانم بهتنهایی رانندگی کنم و در دیدارهای تجاری حضور یابم.» من نیز به او گفتم برای تو خوشحالم که چنین حقی را به دست آوردهای اما سخت است جشن گرفتن چنین مسئله کوچکی در حالی که فعالان حقوق زنان در زندان شکنجه میشوند، مورد تجاوز جنسی قرار میگیرند و رنجی که تحمل میکنند باعث میشود دست به خودکشی بزنند.
این خبرنگار برجسته روایتی از صدور روادید سفرش به عربستان را نیز نقل کرد و نوشت: «من در آمریکا بارها از «شاهزاده دیوانه» انتقاد کرده بودم در نتیجه برایم عجیب بود که ویزای من برای سفر به عربستان صادر شد. البته شاید چون همراه با بازرسان سازمان ملل که به یمن سفر کرده بودند عازم ریاض بودم، مسئلهای پیش نیامد. به طور کلی، دوستانم از حضور من در عربستان بسیار بیشتر از حضورم در مناطق جنگی نگران بودند.»
وی تأکید کرد: «در حقیقت، من در عربستان سعودی احساس امنیت داشتم. مقامات رفتاری همراه با احترام و مؤدبانه، هرچند دروغین با من داشتند. در این میان مردم اما بههیچوجه از سخن گفتن با یک خبرنگار احساس امنیت نمیکردند. هوای ریاض مملو از بوی سرکوب بود.»
کریستف همچنین احساسات مردم درباره بنسلمان را به تصویر کشید و تأکید کرد: «قضاوت کردن از روی مشاهداتی که خبرنگار در شرایط تحت نظر و در کشوری استبدادی میبیند، بسیار سخت است اما در ریاض مردم واقعاً بن سلمان را دوست داشتند و از روی کار آمدن رهبری جوان بهعنوان هوای تازه نام میبردند. آنها تحت تأثیر شبکههای اجتماعی از حروف مختصر (M.B.S) برای نام بردن از ولیعهد استفاده میکردند و هنگامی که با پاسخ من: «منظورتان آقایی است که استخوان اره میکند؟» روبهرو میشدند، سکوت میکردند. من نمیدانم چرا رسانهها تنها روی جنبههای منفی تمرکز میکنند؟ مهمترین اتفاق در حال حاضر مدرنسازی اقتصاد و توسعه بدون تمرکز روی نفت است.» این را طارق بوهیلقای میگفت.»
این روزنامهنگار منتقد آمریکایی نظر زنی به نام «فلوا البازیة» را هم پرسیده که به نزدیکی آزمونش برای دریافت گواهینامه رانندگی اشاره و تأکید میکرد: «این موضوع رانندگی بسیار برای ما باعث پیشرفت است. من اطلاعی ندارم چرا فعالان زن بازداشت شدهاند، اما پس از حضور ولیعهد همه از حضور زنان در اجتماع سود بردهاند.»
کریستف افزود: «از بعضی جوانان سعودیها که در خصوص غرور لکهدار شدهشان میپرسیدم رفتاری تهاجمی نشان میدادند، برخی تلاش داشتند وابستگی آمریکا به فروش سلاح به عربستان را مثال بزنند و بعد بگویند اگر آمریکا نباشد ما بهراحتی سلاحهای مورد نیازمان را از روسیه خواهیم خرید. به آنها میگفتم در مسائل نظامی همهچیز به سلاح وابسته نیست. شما در مقابل یک گروهی که سازماندهی چندانی نیز نداشتند و سلاحهایشان قابل مقایسه با تسلیحات ارتش عربستان نبود نیز توفیق چندانی نداشتید، چگونه میخواهید اگر تهدیدی از سوی کشوری بزرگتر برای مثال ایران وجود داشته باشد، از خود دفاع کنید و دوباره همان سکوت مرگبار حاکم میشد. نیروهای نظامی عربستان حتی از پس یک گروه نظامی کوچک برنیامدند و حال میخواهند در برابر کشوری چون ایران از خود دفاع کنند؟ آنها خود نیز بر این مسئله واقفاند و این همان دلیلی است که آمریکا تا این حد روی عربستان نفوذ دارد.»
وی در پایان نوشت: «حال زمان آن است که از این نفوذ استفاده کنیم. ابتدا از کنگره تشکر میکنم که بهدرستی «محمد بن سلمان» را عامل قتل جمال خاشقجی معرفی کرد اما قدم اول باید توقف فروش سلاح به عربستان تا زمان پایان یافتن جنگ یمن باشد. ما نباید در جنایت گرسنگی دادن به مردم یمن سهیم باشیم.»
انتهای پیام/4106/4095/
انتهای پیام/