استحاله مراسم روز دانشجو در چند سال گذشته
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، علیرضا تسلیمی در نشست مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاههای آزاد اسلامی که به مناسبت ایام 16 آذر در خبرگزاری آنا برگزار شد، حضور یافت و درباره برخی مسائل مانند فعالیت بسیج دانشجویی در دانشگاه آزاد اسلامی و ماهیت روز دانشجو و تغییرات رویکردی دو سال اخیر دانشگاه آزاد سخن گفت، متن این گفتگو را در ادامه میخوانید:
درباره فعالیت بسیج دانشجویی واحد خود توضیح اجمالی بفرمایید؟
گروه جهادی ما که تقریباً دو سال است بهطور تخصصی بر روی استان خراسان شمالی کار میکند، برنامههای رفع محرومیت در حوزههای عمرانی، فرهنگی، پزشکی و تربیتی را اجرا میکند. سال قبل در روستاهای زلزلهزده خراسان شمالی تمرکز داشتیم و امسال در روستاهای مناطق محروم این استان که واقعاً یکی از محرومترین استانهای کشور به حساب می آید حضور داریم.
واحد پرند جزء پیشقراولان راهاندازی کاروان اربعین دانشجویی است، یعنی سه سال قبل که ما اولین کاروان دانشجویی را تحت عنوان کاروان سفینه نجات در دانشگاه آزاد استان تهران راه انداختیم، دانشگاهی نبود که کاروان اعزام کند یا بخواهد موکب تأسیس کند. میتوانیم بگوییم جزء اولینها بودیم و به شکر خدا با حمایتهایی که از سوی دانشگاه شد، امسال سومین سالی بود که این کاروان، متشکل از دانشجویان، کارمندان و اساتید اعزام شدند.
در ابتدای سال تحصیلی مراسم استقبال از دانشجویان جدیدالورود را برگزار کردیم که در آن، مستند مختصری از عملکرد مجموعه برای دانشجویان به نمایش درآمد. در این مراسم دانشجویان از هدیه و نشریات مجموعه استقبال کردند. هیئت بسیج دانشجویی در ایام مختلف هم برای دانشجویان برنامههایی دارد.
برنامههایی هم برای 16 آذر در نظر داریم؛ سعی کردیم، برای دانشجویان جشنی با حفظ ارزشهای دانشجویی برای گرامی داشت این روز برگزار شود.
متأسفانه در چند سال اخیر، نمیگوییم انحراف، ولی سوء برداشتی از روز دانشجو صورت گرفته است. برخی از تشکلهای دانشجویی با برگزاری برنامههایی، شأن روز دانشجو را عمداً یا سهواً پایین آوردهاند؛ یعنی برنامهها بیشتر شبیه یک جُنگ شادی شده تا برنامهای در راستای پاسداشت روز دانشجو. ما سعی کردیم با برنامه اجرای تئاتری در خور شأن دانشجو، این مراسم بزرگداشت را انجام دهیم. در کنار آن برگزاری همایشها و توزیع نشریات بسیج دانشجویی را هم خواهیم داشت. واحد پرند یکی از واحدهایی است که نشریات دانشجویی زیادی دارد مثلاً خود بسیج دانشجویی واحد بالغ بر هشت نشریه دارد.
تغییراتی که طی دو سال اخیر در رویکردها و دیدگاههای کلان دانشگاه آزاد رخ داده تا چه حد توانسته روابط تشکلها بالأخص بسیج دانشجویی را با واحدهای دانشگاهی بهبود دهد؟
بنده هم سابقه کار کردن در سه دوره قبل را داشتم و هم این دوره را. همانطور که خود ما پیشبینی میکردیم و قابل حدس بود، در دوره جدید فضا خیلی بازتر شده است. حداقل تعامل تشکلهای دانشجویی و بهخصوص بسیج با شورای فرهنگی واحدها خیلی بهتر شده است. در زمان ریاست قبلی دانشگاه البته فضا بازتر شد ولی باز مشکل داشتیم و فضای ایدهآلی نبود.
در زمان دکتر طهرانچی تعاملات بهبود یافت و هر چه جلوتر رفتیم، در بحث شورای فرهنگی و باز گذاشتن دست تشکل در اجرای برنامه دانشگاه فضا بازتر شد. متأسفانه در سالهای گذشته و در دورههای قبل دانشگاه آزاد اسلامی به طرز خیلی سیستماتیکی تصمیم گرفته بود فعالیتهای بسیج دانشجویی را قفل کند و در دورهای دانشگاه کمک که نمیکرد هیچ، به دفاتر بسیج دانشجویی حمله هم میکردند و بعضی موارد درگیری فیزیکی هم صورت میگرفت، مثلاً به یاد دارم در زمان مدیریت اسبق دانشگاه در واحد پرند، رئیس سابق سازمان بسیج دانشجویی را بهعنوان مهمان برنامه بزرگداشت نهم دی دعوت کردیم اما حراست دانشگاه با وجودی که برنامه مجوز داشت، ایشان را به داخل دانشگاه راه نداد.
حالا شما فرض کنید ما از آن فضا وارد فضای فعلی شدیم؛ فضایی که دیگر نهتنها آن سختگیریها و کارشکنیها نیست بلکه توجه ویژهای هم به تشکلهای ارزشی ازجمله بسیج میشود؛ این واقعاً جای قدردانی و تشکر دارد ولی توقع ما از دوستان برآورده نشده است؛ یعنی خیلی با آن نگاه ایدهآل و آرمانگرایانه فاصله داریم و امیدواریم که این روند تغییر و نیل به آن اهداف، سرعت بیشتری پیدا کند.
با تمام این ویژگیها و تغییرات مثبت، یک سری گلههایی هم وجود دارد، مثلاً در خود استان تهران، متأسفانه معاونان دانشجویی و فرهنگی بسیار ضعیفی داریم، اکثراً با رشتههای غیرمرتبط یا سواد فرهنگی خیلی کم و نازل؛ طوری که برخی از معضلات فرهنگی را اصلاً درک نمیکنند که بخواهند بیایند برای رفع آن برنامهریزی کنند. وقتی شما برای تشخیص یک مسئله مشکل داشته باشید، مطمئناً برای درمان آن هم نمیتوانید کاری کنید، چون شما اصلاً بیماری را درک نکردهاید. در جلسات مختلف این موضوع را عنوان کردیم ولی متأسفانه آنطور که شایسته و بایسته بود به این امر ورود نکردند و خروجی این است که میبینید، فضای دانشگاه گاهی با رخوت مواجه میشود.
بسیج دانشجویی یک تشکل ارزشی با پتانسیل بالاست که میتواند کارهای مختلفی طراحی و اجرا کند. ولی بسیج هم ظرفیتی دارد و نمیتواند عملاً بیاید جور معاونت فرهنگی را بکشد. نتیجه این میشود که ما در واحدها آنطور که شایسته است، فضای شور و نشاط دانشجویی را نداریم.
من یک انتقاد هم از رویه برخورد با تشکلهای دانشجویی داشتم؛ در زمان گذشته فضا برای تشکلهای دانشجویی بسته بود و عملاً میخواستند جریان ارزشی سرکوب شود. وقتی خودمان از فضای یکطرفه در دانشگاه انتقاد میکنیم، این درست نیست که بخواهیم فضای یکطرفه ایجاد کنیم. در برخورد با تشکلهای دانشجویی، یک سری تشکلها که ممکن است گرایشهای سیاسی خاصی هم البته در چارچوب نظام داشته باشند، میشود خیلی راحتتر با آنها برخورد کرد و لزومی به تعلیق و حذف فعالیت و ابطال انتخابات نیست. ممکن است برخی تشکلها با ما اختلاف سیاسی داشته باشند که اگر به منظومه فکری مقام معظم رهبری مراجعه کنیم میبینیم که ایشان با فضای باز و دارای تضارب آرای دانشجویی موافق هستند و از آن حمایت میکنند. البته این شامل برخی تشکلها که گرایشهای ضدانقلاب اسلامی دارند نمیشود.
چطور میشود که فکر میکنیم اگر فضای دانشگاه را یکطرفه کنیم به گفتمان انقلاب اسلامی نزدیک میشویم. این درست نیست به نظر من اگر بخواهیم فضای دانشگاه را مسدود کنیم، فضای گفتگو و تضارب آرا شکل نمیگیرد.
خواسته بنده از دوستان در اداره تشکلهای دانشگاه آزاد، ریاست و معاونت فرهنگی دانشجویی این است که کمی فضا را برای تشکلهای دانشجویی که زاویه نگاه سیاسی متفاوتی دارند یک مقدار باز کنند، البته در چارچوب قانون.
یکی از موضوعات خیلی مهمی که در چند سال اخیر رهبر انقلاب به آن اشاره داشتند، بحث نفوذ در تشکلهای دانشجویی بود. بسیج دانشجویی چه برنامههایی برای مقابله با این موضوع دارد؟
در رابطه با کلیدواژه نفوذ، چند مبحث مطرح است؛ اول اینکه تنها کار بسیج مواجهه با این جریان نیست، کما اینکه یکی از وظایف بسیج دانشجویی این است. دوستان فرمودند بسیج اساتید، نهاد رهبری، هیئت نظارت بر تشکلها، اداره تشکلها، معاونت دانشجویی و ریاست واحدها؛ یعنی ما شش تا هفت نهاد و جایگاه دخیل در این قضیه داریم.
نباید با رفتارمان و یک سری از کجسلیقگیها باعث شویم کسانی که با ما اختلاف سلیقه و نظر دارند ولی در چارچوب نظام هستند به کسانی که خارج از خط امام و انقلاب هستند، ملحق شوند.
هر تشکلی ابزارهایی دارد، بسیج دانشجویی بالغ بر 30 الی 32 ابزار دارد، از بورد گرفته تا نشریه، تریبون،کرسی، اردو و ... با اینها ما میتوانیم مواجهه نرم داشته باشیم.
شبهاتی بین دانشجویان مطرح میشود که نقاط کانونی را مورد هجمه قرار میدهند؛ گاهی میبینیم که از مشروعیت حاکمیت اسلام وارد میشوند، از آنطرف به کارآمدی نظام اسلامی ایراد میگیرند، از آنطرف به مسائل اعتقادی بنیادین ایراد میگیرند. اگر هماهنگی و انسجام لازم بین نهادها وجود داشته باشد و مانند یک جبهه واحد تقسیمکار صورت بگیرد با این ابزارها میتوانیم تأثیرگزاری بیشتری در فضای دانشجویی داشته باشیم.
در حال حاضر که فضا باز شده، مدیریت عوض شده، در حوزههای مختلف باز با فضای ایدهآل فاصله زیادی داریم مثلاً در شفاف نبودن بودجههای فرهنگی واحدها که متأسفانه در بعضی از واحدها، رؤسای واحد بودجهها را در جاهای دیگری صرف میکنند و این نبود شفافیت مالی خودش باعث بروز مسائلی شده است.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/