دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 آذر 1397 - 18:41
در واحد علوم و تحقیقات؛

باغ پرماکالچر فرصتی برای مهارت‌افزایی و تولید ملی است

امنیت غذایی، حفاظت از زیست بوم، تحقق اقتصاد مقاومتی و مهارت آفرینی جوانان از اهداف باغ پرماکالچر واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی است.
کد خبر : 330065
1543475481-img-1500.jpg

به‌گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، کشت و تولید غذا در شرایط نامساعد اقلیمی، روش‌های کشاورزی سازگار اقلیم و نیز تولید گونه‌های گیاهی دارای ارزش غذایی ویژه، تنها بخشی از هدف‌های راه‌اندازی نخستین و تنها باغ پرماکالچر دانشگاهی کشور در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی است.


پرماکالچر یا همان کشاورزی دائمی، شیوه‌ای از تولید محصولات غذایی است که با طراحی زیست بوم و ایجاد تنوع گونه‌های زیستی، امکان زیست موجودات زنده را در طول سال و بدون وقفه فراهم می‌آورد.


باغ پرماکالچر دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، توانسته تا الگوهای متفاوتی از جمله تبدیل بقایای آلی و ضایعات به کود ورمی کمپوست، تولید بیوکمپوست و بیوکود، روش‌های جمع‌آوری آب نزولات جوی، راهکارهای زیست پالایی بیولوژیکی فاضلاب و بازچرخانی آب، کشت مخلوط گیاهان و حفاظت از گونه‌های زراعی بومی در معرض تهدید را به معرض نمایش گذارد.


بخش گیاهان دارویی این باغ، فرصتی را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌آورد تا با روش‌های کشت و خواص شفابخش گیاهان و نیز نقش مهم این گیاهان در طب سنتی آشنا شوند.


حمایت از حشرات گرده‌افشان از جمله زنبورها یکی دیگر از اقدامات مهیج این باغ است. دانشجویان با ایجاد پناهگاه‌هایی موسوم به هتل حشرات، ایجاد کرت‌های گیاهان گلدار و نیز عدم استفاده از هر نوع نهاده شیمیایی سعی دارند تا تنوع جمعیت این موجودات مهم در فرآیند تولید غذا را بیشتر از گذشته کنند.


در این باغ مدل‌هایی از کشاورزی شهری نیز طراحی و رونمایی شده است؛ کشت مستقیم بر روی کاه، این امکان را به شهروندان می‌دهد تا به راحتی بتوانند گیاهان خوراکی خود را بر روی بلوک‌های کاه کشت کنند.


توجه ویژه به دانش بومی کشاورزی و تلفیق آن با علوم نوین یکی از ویژگی‌های نخستین باغ پرماکالچر دانشگاهی کشور است. در قسمتی از این باغ، دانشجویان آبیاری زیرسطحی و سفالی را تجربه می‌کنند؛ روشی که در آن کپسول‌های رسی به سیستم آبیاری تحت فشار متصل و شارژ می‌شوند. کاهش جمعیت گیاهان خودرو، کاهش تنش آبی گیاه، افزایش راندمان آب آبیاری و نیز کاهش آبشویی عناصر سودمند خاک تنها بخشی از این روش آبیاری به شمار می‌آید که برای مناطق کم آب و خشک قابل توصیه است.


باغ پرماکالچر دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تاکنون میزبان نمایندگانی از کشاورزان پیشرو کشور، نمایندگان دستگاه‌های دولتی و نهادهای غیردولتی، شهروندان، دانشگاهیان و نیز نمایندگانی از سازمان ملل متحد بوده و فرصتی را برای تبادل تجربه تولید محصولات کشاورزی سالم فراهم آورده است.


بخش کودکان این باغ نیز فرصتی را برای کودکان به عنوان آینده‌سازان کشور فراهم آورده تا آنان با عناصر طبیعت از جمله خاک، آب، گیاهان، جانوران و حشرات آشنا شده و به کاوش بپردازند. یادگیری آزاد و نیز فرصت تجربه ناب طبیعت برای کودکان در قالب دوره‌های آموزشی «پرماکالچر برای کودکان» تاکنون مورد استقبال شهروندان قرار گرفته است.


گفتنی است که عملیات اجرایی این باغ از آبان ۱۳۹۵ به همت دانشجویان رشته گیاه‌پزشکی و به سرپرستی جواد رزمی عضو هیأت‌ علمی تمام وقت دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شده و هم‌اکنون به عرصه‌ای برای معرفی الگوهای اقتصاد مقاومتی در حوزه کشاورزی تبدیل شده است.


انتهای پیام/4071.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب