لزوم زمینهسازی گسترده برای همکاری بین دانشگاههای ایران و روسیه
به گزارشگروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه تهران، محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران در افتتاحیه اجلاس ضمن خوشامدگویی به میهمانان، برگزاری چهارمین اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه را نشانه عزم جدی آموزش عالی دو کشور برای تداوم همکاریهای علمی و فناورانه توصیف کرد.
وی گفت: ایران و روسیه بهعنوان دو همسایه، سابقه همکاری بس طولانی و تاریخی در حوزههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و علمی داشتهاند. بعد از انقلاب اسلامی این همکاریها در حوزههای یاد شده توسعه و گسترش روز افزونی یافته است و در کنار آن حوزههای صنعتی، فرهنگی و توریسم نیز به آن افزوده شده است و شاید یکی از بارزترین حوزهها آموزش عالی بوده که امروز با برگزاری این اجلاس جلوه مهمی از این همکاری را شاهد هستیم.
رئیس دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: تفکر ما بر این است که همکاریهای علمی و آکادمیک یکی از بارزترین و ماندگارترین جلوههای همکاری است؛ زیرا در این نوع همکاری دانشجویان و استادان که مدیران آینده کشور هستند میتوانند همکاریهای بلندمدتی را بین دو ملت برقرار کنند.
وی با اشاره به میزان مراودات آکادمیک ایران و روسیه اذعان کرد: بیشتر همکاری طرفین در زمینه تبادل دانشجو بوده است و میزان کارهای مشترک علمی کمتر بوده است که باید زمینه را برای همکاری در ابعاد مختلف فراهم کنیم.
رئیس چهارمین اجلاس، زمینههای کنونی آموزشی در حوزههای مربوط به روسیه را در دانشگاه تهران ناکافی دانست و گفت: اولین زمینه همکاری آموزش زبان روسی بوده اما این همکاری در زمینههای دیگر نیز رو به گسترش بوده که از آن جمله مطالعات روسیه در دانشکده مطالعات جهان است.
وی در ادامه عنوان کرد: تشکیل دبیرخانه دائمی اتحادیه دانشگاههای ایران و روسیه و تأسیس شعبه ایرانی روسکیمیر نمونههایی از عزم دانشگاه تهران برای گسترش همکاریهای مشترک با دانشگاههای روسی است که امیدواریم در آینده توسعه بیشتری داشته باشد.
رئیس دانشگاه تهران با یادآوری گستردگی شعب مختلف دانشگاه تهران در سراسر کشور تصریح کرد: این دانشگاه از شمال تا جنوب کشور با شعبههای اقماری خود گسترده است که بهطور ویژه میخواهم به پردیس بینالمللی کیش در جزیره زیبای کیش اشاره کنم که با برگزاری دورههای مختلف به زبان غیرفارسی، مأموریت فراهم کردن زمینه همکاریهای بینالمللی در جزیره کیش را برعهده دارد، زیرا این جزیره یکی از توسعهیافتهترین زیرساختها را در ایران دارد و به دلیل منطقه آزاد بودن، فرایند ویزا در اینجا بسیار آسان است.
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به نشستهای بین دانشگاههای ایران و روسیه عنوان کرد: این نشستها اغلب یکروزه بوده به همین دلیل فرصت کافی برای بحث و بررسی همکاریها فراهم نشده است؛ بنابراین پیشنهاد مشترک دانشگاه تهران و دانشگاه دولتی مسکو این بود که یک موضوع مشترک در دستور کار این اجلاس قرار گیرد به طوری که دانشگاههای مختلف رهنمودهای خود را ارائه دهند تا کارها به نحو مطلوب پیش برود.
وی افزود: یکی از حوزههایی که میتواند همکاریها را افزایش دهد، پروژههای مشترک است. طبیعتاً تجربه بینالمللیسازی دانشگاهها و همکاری دانشگاههای ایران و روسیه و رویکرد دانشگاهها در حوزه پژوهشهای کاربردی میتواند به بسط همکاریهای بیندانشگاهی کمک کند.
رئیس اجلاس در ادامه به اهمیت موضوع رتبهبندی جهانی دانشگاهها اشاره کرد و گفت: امروز یکی از شاخصهای ارزیابی دانشگاهها، رتبهبندیهای جهانی است، هرچند اعتراضاتی نسبت به نحوه انجام آنها وجود دارد؛ اما باید بپذیریم که اکثر استادان و دانشجویان به این رتبهبندی توجه میکنند. لذا باید دانشگاهها هم به این رتبهبندیها توجه کنند.
نیلی احمدآبادی داشتن اطلاع از هم و گسترش شبکه اطلاعرسانی را مهم برشمرد و اظهار کرد: در همین چهار سال گذشته دانشگاههای روسیه و ایران از طریق اجلاسهای خود اطلاعات بسیار خوبی درباره هم تبادل کردند. اگر هر یک از این دانشگاهها به دانشگاههایی در سطح بینالملل متصل باشند، به این معناست که هر یک از دانشگاهها به چندصد دانشگاه متصل میشوند.
وی افزود: به عنوان مثال، دانشگاه تهران که عضو اتحادیه بینالمللی آی ای یو است، که یکی بزرگترین اتحادیه بینالمللی دانشگاههای جهان است که بیش از ۷۰۰ عضو دارد و دانشگاه تهران عضو بورد این اتحادیه است، میتواند در بینالمللیسازی دانشگاههای ایران و روسیه، با توجه به ارتباطاتی که وجود دارد، کمک کند. حضور فعال در این شبکه ما را به بیش از ۷۰۰ دانشگاه جهان متصل خواهد کرد.
رئیس دانشگاه تهران در ادامه تأکید کرد: از طرفی هم دانشگاه تهران از امسال رئیس اتحادیه دانشگاههای آسیا و پاسیفیک است که بیش از ۱۵۰ دانشگاه عضو دارد. باز این امکان برای دانشگاههای ایرانی و روسی وجود دارد که ارتباطات بینالمللی خود را گسترش دهند.
نیلی احمدآبادی برخورداری از مقالات مشترک بین دانشگاههای مختلف را یکی از شاخصهای ارتقای رتبه دانشگاهها ذکر کرد و از استادان و دانشجویان دانشگاههای ایران و روسیه خواست که به تولید مقالات مشترک توجه داشته باشند؛ زیرا موضوعات مشترک زیادی برای تولید این نوع مقالات وجود دارد.
وی موضوع دیگر را تعداد دانشجو و استاد خارجی در یک دانشگاه عنوان کرد و از دانشگاههای ایرانی و روسی خواست که از این ظرفیت نیز استفاده کنند.
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت پارکهای علم و فناوری خاطرنشان کرد: دانشگاه تهران اولین پارک دانشگاهی علم و فناوری را در ایران راهاندازی کرد تا تولیدات علمی را به محصولات صنعتی تبدیل کند. پارک علم و فناوری دانشگاه تهران امروز یکی از واحدهای فعال و مؤثر این دانشگاه است که با طرح توسعه دانشگاه در آینده نزدیک، اهمیت بیشتری خواهد یافت.
در ادامه، ویکتور آنتونوویچ سادونیچی، رئیس دانشگاه امگاو لامانوسوف و رئیس اتحادیه رؤسای دانشگاههای روسیه فدراتیو به تشریح روند توسعه دانشگاههای روسیه پرداخت.
وی توجه به پیشرفت و توسعه دانشگاههای روسیه را یکی از اولویتهای سیاستگذاری ملی این کشور ذکر کرد و به مقایسه آماری این پیشرفت در طول سالیان تا به امروز پرداخت و با ذکر مواردی از اجلاسهای بینالمللی دانشگاههای این کشور، عزم روسیه به حرکت به سمت توسعه دانشگاهها و گسترش ابعاد فعالیت بینالمللی آنها را جدی توصیف کرد.
در ادامه جلسه پیام مهدی سنایی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه قرائت شد و لوان جاگاریان، سفیر روسیه فدراتیو در ایران در سخنان کوتاهی ضمن استقبال از این نشستها اظهار امیدواری کرد که این ارتباطات و گسترش فعالیتهای مشترک بتواند به ارتقای علم و دانش در دو کشور کمک کند.
در این نشست، معاون اقتصادی سازمان منطقه آزاد کیش نیز طی سخنانی به اهمیت تجاری و گردشگری کیش پرداخت و آن را بهعنوان یک منطقه آزاد که بیشترین فعالیتهای توسعهای را داشته است، یکی از ظرفیتهای بزرگ سرمایهداری در حوزههای مختلف توصیف کرد.
آخرین سخنران مراسم افتتاحیه چهارمین اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه، حسین سالار آملی، قائم مقام وزیر و رئیس مرکز همکاریهای علمی و بینالمللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بود که به تشریح سیاستهای سهگانه وزرات علوم پرداخت.
وی سیاستها سهگانه این وزارتخانه را واردکردن علم و فناوری به زندگی مردم و جامعه، ارتقا و توسعه آموزشهای فنی و بینالمللی سازی آموزش عالی برشمرد.
قائممقام وزیر علوم با اشاره به سیاست بینالمللی سازی وزارت عطف، اتحادیه اروپا، روسیه، چین، ژاپن و کره جنوبی را از اهداف مهم این سیاستگذاری توصیف کرد.
در ادامه اجلاس هریک از رؤسا و مسئولان دانشگاههای برتر ایران و روسیه به معرفی دانشگاه متبوع، ذکر زمینههای همکاری و ارائه پیشنهاد برای بهبود این روابط پرداختند که در جمعبندی این اجلاس در قالب بیانیه پایانی قرائت شد.
تأکید بر ضرورت تداوم همکاری بین دانشگاههای روسیه و ایران و نیز تداوم برگزاری نشست رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه ازجمله مفاد این بیانیه بود.
انتهای پیام/4107/خ
انتهای پیام/